pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
Νέο ειδικό σώμα δημόσιας εξουσίας με αστυνομικές αρμοδιότητες στα πανεπιστήμια - Πρόκειται για ομάδα που θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση

Αναφερόμενη στην πανεπιστημιακή αστυνομία που θα ιδρυθεί, η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως υποστήριξε σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι θα φορά ειδική στολή διαφορετική από αυτή των άλλων αστυνομικών και ότι πρόκειται για νέο ειδικό σώμα δημόσιας εξουσίας με αστυνομικές αρμοδιότητες στα πανεπιστήμια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρυτανικές αρχές των Ιδρυμάτων της χώρας είπαν «ηχηρό» όχι στην πρόταση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί ένα νέο σώμα που θα εδρεύει στα πανεπιστήμια και θα έχει έμμεση ή άμεση σχέση με την Ελληνική Αστυνομία, ενώ εμφανίστηκαν αρνητικές ως προς την αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα που τελούνται εντός πανεπιστημίων, χαρακτηρίζοντας επαρκές το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία

Για την δημιουργία ομάδας πανεπιστημιακής αστυνομίας, η υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι «η πρόταση που κάναμε και έκανε ο πρωθυπουργός στους πρυτάνεις ήταν για τη δημιουργία ενός νέου ειδικού σώματος δημόσιας εξουσίας με αστυνομικές αρμοδιότητες που θα μεριμνά για την ασφάλεια του πανεπιστημιακού χώρου και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Είναι μια ομάδα που θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση γιατί το πανεπιστήμιο είναι ένας ιδιαίτερος χώρος. Θα είναι μια ομάδα ένστολη, αλλά με διαφορετικές στολές που θα παραπέμπουν ακριβώς στην ιδιαιτερότητα αυτού του σώματος. Θα διατίθενται μέλη αυτής της ομάδας στα πανεπιστήμια ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ιδρύματος. Διαφορετικές ανάγκες έχουν τα κεντρικά ιδρύματα διαφορετικές κάποια άλλα. Και επίσης ανάλογα με τις εποχιακές ανάγκες, διαφορετικές ανάγκες έχουμε Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο και διαφορετικές έχουμε τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Μάιο. Θα είναι ένα ευέλικτο σώμα και θα μεριμνά για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της δημόσιας περιουσίας».

Για την κάρτα εισόδου, τόνισε ότι προφανώς μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας πρέπει να βρίσκονται στα πανεπιστήμια και όχι εξωθεσμικά στοιχεία. Το μέτρο της κάρτας εισόδους εξαρτάται από την ιδιαιτερότητα κάθε πανεπιστημίου. Η υπουργός πρότεινε να γίνονται έλεγχοι εισόδου στα κτίρια των πανεπιστήμιων. Υπάρχουν ενέργειες που πρέπει να γίνουν και θα τις συζητήσουμε με την ακαδημαϊκή κοινότητα, πρόσθεσε.

Ιδιαίτερες ποινές σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας

Πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες συνέπειες για όσους συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις, οι οποίες βάλουν κατά της ακαδημαϊκής ελευθερίας, κατά της αξιοπρέπειας των ακαδημαϊκών προσώπων, κατά της δημόσιας περιουσίας και ιδιαίτερες ποινές αν είναι μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, υπογράμμισε η Νίκη Κεραμέως.

Για το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

«Δύο σημαντικές αλλαγές γίνονται φέτος. Για πρώτη φορά στην ιστορία οι εκλογές γίνονται ηλεκτρονικά και επίσης γίνονται Σάββατο αντί να γίνουν εργάσιμη ημέρα. Τι γινόταν μέχρι την τελευταία φορά; Οι εκλογές γίνονταν εργάσιμη ημέρα, εργάσιμη ώρα, έκλειναν όλα τα σχολεία της χώρας, σταματούσε η εκπαιδευτική διαδικασία και οι εργαζόμενοι γονείς έπρεπε όλοι να πάρουν άδεια προκειμένου να γίνει αυτή η εκλογική διαδικασία. Θέλω να είμαι ξεκάθαρη είναι πάρα πολύ σημαντικό το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, καμία αντίρρηση, αλλά δεν είναι λόγος να σταματάει μια δημόσια υπηρεσία, δεν είναι λόγος να σταματάει μια εκπαιδευτική διαδικασία» δήλωσε η Νίκη Κεραμέως.

Για τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την ηλεκτρονική ψηφοφορία, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι είναι ένα σύστημα που εφαρμόζεται από το 2012. «Έχουν γίνει σχεδον 2.000 ψηφοφορίες με αυτό το σύστημα. Εγώ θα σας πω ένα ενδεικτικό στοιχείο, το καλοκαίρι που μας πέρασε είχαμε εκλογές σε 6 πανεπιστήμια της χώρας για την ανάδειξη πρυτάνεων και οι έξι αυτές εκλογικές διαδικασίες έγιναν με το ίδιο σύστημα, ηλεκτρονικά. Δεν έλαβα κανένα παράπονο» είπε και απάντησε καταφατικά στο ότι επιμένει να γίνει Σάββατο η ψηφοφορία.

Για την περιπέτειά της με τον κορονοϊό, η υπουργός είπε ότι «ήμουν στην κατηγορία των ασυμπτωματικών, τώρα είμαι αρνητική, αλλά τηρώντας τις οδηγίες των ειδικών παραμένω σε απομόνωση».

Για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά, είπε ότι «είναι θλιβερό να καπηλεύονται τις ανησυχίες του κόσμου. Έχουμε 78 σχολεία κλειστά στα πάνω από 14.000 σχολικών μονάδων, αυτό είναι 0,6%. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει τάση διασποράς στο σχολείο. Η επιτροπή των ειδικών έχουν ζητήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους και γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

1000 ευρώ ΈΚΤΑΚΤΟ επίδομα σε 80000 ανέργους - Πώς θα τα πάρετε και πότε μέσω του GoLearn

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους δύο ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

nosokomeio meth
Ισπανία: 180 ευθανασίες μετά τη ψήφιση νόμου που τις επιτρέπει
Η Ισπανία είναι μια από τις λίγες χώρες χώρες στον κόσμο που επιτρέπει σε έναν ασθενή που πάσχει από μια ανίατη ασθένεια να θέσει τέλος στη ζωή του...
Ισπανία: 180 ευθανασίες μετά τη ψήφιση νόμου που τις επιτρέπει
Power Pass: Με ποια ΑΦΜ ανοίγει σήμερα Σάββατο η Πλατφόρμα για Αιτήσεις - Πότε λήγει η προθεσμία
Αυτό σημαίνει ότι πλέον όσοι οικιακοί καταναλωτές έχουν ΑΦΜ από 1 έως 9 μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους
Power Pass: Με ποια ΑΦΜ ανοίγει σήμερα Σάββατο η Πλατφόρμα για Αιτήσεις - Πότε λήγει η προθεσμία
Η απάντηση 22χρονης σε εργοδότρια που την είπε «τεμπέλα», επειδή αρνήθηκε να δουλέψει για 280 ευρώ
Στην Ιταλία μία "ιδιαίτερη" εργασιακή πρόταση έγινε σε νεαρή, για πλήρη απασχόληση με μισθό μόνο 280 ευρώ. Το σχετικό βίντεο που παρουσιάζει την...
Η απάντηση 22χρονης σε εργοδότρια που την είπε «τεμπέλα», επειδή αρνήθηκε να δουλέψει για 280 ευρώ
Σοκαριστικό! Μετέφεραν άστεγο 15χρονο στο Λονδίνο για να κάνουν παράνομη μεταμόσχευση οργάνων στην κόρη γερουσιαστή
Κατηγορούνται ότι μετέφεραν τον άστεγο νεαρό στη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να μεταμοσχεύσουν τα όργανά του στην κόρη τους που πάσχει από νεφρική...
Σοκαριστικό! Μετέφεραν άστεγο 15χρονο στο Λονδίνο για να κάνουν παράνομη μεταμόσχευση οργάνων στην κόρη γερουσιαστή