Σχέση γλώσσας και σκέψης: Ένα απαγορευμένο πείραμα
Η σχέση μεταξύ γλώσσας και σκέψης αποτελεί γεγονός που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Ο πολύπλοκος όμως χαρακτήρας και των δύο αυτών λειτουργιών μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι και η μεταξύ τους σχέση είναι πολυσύνθετη και δύσκολο να προσδιοριστεί - Γράφει ο Θανάσης Κοπάδης, Μαθηματικός - Συγγραφέας

Η σχέση μεταξύ γλώσσας και σκέψης αποτελεί γεγονός που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Ο πολύπλοκος όμως χαρακτήρας και των δύο αυτών λειτουργιών μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι και η μεταξύ τους σχέση είναι πολυσύνθετη και δύσκολο να προσδιοριστεί.

Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχόλησε, όπως ήταν φυσικό, την επιστήμη της ψυχολογίας από τα πρώτα χρόνια της διαμόρφωσης της ως ιδιαίτερης επιστήμης στα τέλη του 19ου αιώνα. Η βασική άποψη που εκφράστηκε την περίοδο εκείνη, από τους κυριότερους εκπρόσωπους της, ήταν ότι η σκέψη δεν βασίζεται στη γλώσσα και ότι οι λέξεις είναι απλά στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας προκειμένου να εκφράσουμε τις σκέψεις μας.

Στη συνέχεια, τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, επικράτησε η συμπεριφοριστική θεωρία κατά την οποία ο άνθρωπος δε διαθέτει εσωτερικές νοητικές διεργασίες, αλλά μόνο "αντιδράσεις" οι οποίες προκαλούνται από τα ανάλογα "ερεθίσματα".

Ερέθισμα -> ......-> Αντίδραση

1.png

Βέβαια αυτή η θεώρηση έρχεται σε αντίθεση με τη δυνατότητα των ανθρώπων να σκέφτονται και να λύνουν, για παράδειγμα, προβλήματα με το μυαλό. Ο Watson (ένας από τους κυριότερους εκφραστές του συμπεριφορισμού) πρότεινε την άποψη ότι "η σκέψη δεν είναι τίποτα άλλο από γλώσσα χωρίς φωνή και συνεπώς, όταν οι άνθρωποι σκέφτονται δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να μιλούν εσωτερικά στον εαυτό τους".

Υποστήριζε, δηλαδή, ότι όταν σκεφτόμαστε ολόκληρο το σώμα μας συμμετέχει σε αυτή τη λειτουργία και ως απόδειξη αυτού του ισχυρισμού έφερε ως παράδειγμα τους κωφούς, που χρησιμοποιούν νοηματική γλώσσα, και κάνουν τέτοιες κινήσεις ακόμα και στον ύπνο τους (παραμιλούν με κινήσεις των χεριών).

Η άποψη αυτή αργότερα άρχισε να αμφισβητείται από πολλές πλευρές, όπως του Noam Chomsky, ο οποίος υποστήριξε πως ο συμπεριφορισμός δεν μπορεί να εξηγήσει την ανάπτυξη της γλώσσας και πως για παράδειγμα ένα παιδί μέχρι τα 4-5 χρόνια μπορεί να κατανοήσει ή και να κατασκευάσει προτάσεις που δεν έχει ακούσει ποτέ.

Η πιο αποστομωτική όμως, την εποχή εκείνη, απάντηση δόθηκε από ένα μοναδικό για την εκτέλεση του πείραμα στο οποίο συμμετείχαν 4 ερευνητές.

Το πείραμα

Στον πειραματισμό αυτό υποβλήθηκε ο ένας εξ αυτών (Smith) και η υπόθεση που εξετάστηκε ήταν ότι η σκέψη του ανθρώπου λειτουργεί ανεξάρτητα από το μυικό του σύστημα. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε ένα φαρμακευτικό παρασκεύασμα το οποίο του προκάλεσε μυική παράλυση και η διατήρηση της ζωής του, κατά τη διάρκεια του πειράματος, γινόταν μέσω αναπνευστικής συσκευής. Παρά το ότι ο Smith βρισκόταν σε κατάσταση κώματος και δεν μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε μυική κίνηση, μπορούσε ωστόσο να κατανοεί τι γινόταν γύρω του, να θυμάται και να σκέφτεται. Αυτό αποτέλεσε μια πρωτοφανή απόδειξη ότι η σκέψη είναι μια εσωτερική λειτουργία, δεν σχετίζεται με άλλες κινητικές λειτουργίες και συμβαίνει ανεξάρτητα από αυτές.

Σήμερα, επικρατεί η γνωσιακή επιστήμη (γνωστική ψυχολογία) ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί ως υπολογιστής και μπορεί, μέσω λειτουργιών, να επεξεργάζεται τις πληροφορίες που δέχεται, δίνοντας μας τη δυνατότητα να εκπαιδευτούμε στο να μαθαίνουμε ευκολότερα και να σκεφτόμαστε καλύτερα.

Ερέθισμα -> Νοητικές διεργασίες -> Αντίδραση

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Τα Θέματα στα Αρχαία για τις Πανελλήνιες

Αυτά είναι τα Θέματα στα Μαθηματικά για τις Πανελλήνιες

Πανελλαδικές - έκθεση: Ντρέπονται (;) να πουν ονόματα «ΒΗΜΑ» και «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΜΟΝΟ ΜΕ  25 ευρώ το μήνα τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το νέο σεμινάριο που μοριοδοτεί

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ του GoLearn με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

σχετικά άρθρα

Πανελλήνιες: Παλαιότερα θέματα και λύσεις στη Φυσική
Πανελλήνιες 2021: Οι απαντήσεις στα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών
Πανελλήνιες-πανελλαδικές 2021: Οι λύσεις στα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης, ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλήνιες 2021: Οι απαντήσεις στα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών
Φθιώτιδα: Στο εδώλιο ο 25χρονος που κατηγορείται για βιασμό 11χρονης
Ο 25χρονος συνελήφθη ύστερα από καταγγελία της οικογένειας και παραμένει κρατούμενος στο Αστυνομικό Μέγαρο, έχοντας ζητήσει προθεσμία για να...
Φθιώτιδα: Στο εδώλιο ο 25χρονος που κατηγορείται για βιασμό 11χρονης