Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι περίπου 100.000 υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων (82.159 ΓΕΛ, ημερήσια και εσπερινά, παλαιό και νέο σύστημα και περίπου 18.000 ΕΠΑΛ) καθώς απομένουν μόνο λίγα 24ωρα μέχρι να «ριχτούν στη μάχη» για μία από τις 77.970 θέσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι Εξετάσεις θα αρχίσουν στις 15 Ιουνίου για τα Γενικά και στις 16 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια και θα ολοκληρωθούν στις 26 Ιουνίου και 30 Ιουνίου αντίστοιχα. Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων από 1 έως και 13 Ιουλίου. Το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των Υγειονομικών Εξετάσεων και της Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, έχει οριστεί από τις 29 Ιουνίου έως και τις 10 Ιουλίου.
Πως αναμένεται να κινηθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής;
Να διευκρινίσουμε ευθύς εξαρχής τα παρακάτω: δεν έχει νόημα να κοιτάζουν οι υποψήφιοι τις περσινές βάσεις, γιατί πέρα από τη διαφοροποίηση που θα υπάρχει από τις επιδόσεις των υποψηφίων, υπάρχουν φέτος και άλλες κρίσιμες διαφορές σε σχέση με πέρσι που θα επηρεάσουν τις βάσεις εισαγωγής.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η κίνηση των φετινών βάσεων εισαγωγής, η πτώση ή η άνοδός τους θα επηρεαστούν από τρεις «διαταρακτικούς» παράγοντες που είναι οι εξής:
1. Ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων που κάθε χρόνο παίζει τον ρόλο του «πασπαρτού» για τις βάσεις των τεσσάρων Επιστημονικών Πεδίων.
Φέτος έχουμε ελαφρά μικρότερο αριθμό εισακτέων σε σχέση με πέρσι (-365) ενώ ο αριθμός των υποψηφίων είναι περίπου ο ίδιος με τον περσινό. Αυτό σημαίνει ότι, φέτος, από την άποψη της αναλογίας υποψήφιοι-θέσεις εισακτέων, ελάχιστα επηρεάζονται οι βάσεις εισαγωγής.
Ωστόσο η διαφοροποίηση στην κατανομή των θέσεων στα Τμήματα της Νοσηλευτικής θα επηρεάσει τις βάσεις στα τμήματα αυτά: Για παράδειγμα, η αύξηση των θέσεων στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (από 184 σε 221) θα ωθεί προς τα κάτω τη βάση εισαγωγής του.
2. Ο δεύτερος «διαταρακτικός» παράγοντας των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων είναι ο βαθμός δυσκολίας/ευκολίας των θεμάτων
Προφανώς ο βασικότερος «διαταρακτικός» παράγοντας είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων ή, για να το πούμε καλύτερα, ο βαθμός δυσκολίας/ευκολίας των θεμάτων που «κατασκευάζουν» κατά βάση τις επιδόσεις.
Προφανώς, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει το φετινό βαθμό δυσκολίας/ευκολίας των θεμάτων. Η γενική εκτίμηση είναι ότι ο βαθμός δυσκολίας/ευκολίας των θεμάτων δεν μπορεί να διαφέρει σημαντικά από πέρσι και αυτό κυρίως διότι τα τελευταία χρόνια, με τα λεγόμενα διαβαθμισμένα θέματα (απλά, εύκολα, δύσκολα, δυσκολότερα), έχει βρεθεί ένας τρόπος βαθμολογικής διασποράς και κατανομής των υποψηφίων, κοντολογίς μια «στρατηγική διαχείρισης» του πληθυσμού των υποψηφίων. Κι αν ένα μάθημα έχει πιο αυξημένο βαθμό δυσκολίας από τον περσινό, ένα άλλο θα έχει σίγουρα μικρότερο, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα στατιστικό ισοδύναμο.
Ωστόσο φέτος έχουμε κάποιες αλλαγές που σαφώς σχετίζονται με το δεύτερο «διαταρακτικό» παράγοντα:
Α. Για τους υποψήφιους που θα εξεταστούν με το σύστημα -«σύστημα Γαβρόγλου»- που θα ισχύσει για πρώτη φορά φέτος (και πιθανά και τελευταία, εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας), τα μαθήματα δεν θα έχουν συντελεστή βαρύτητας. Μέχρι και την περσινή χρονιά, σε κάθε επιστημονικό πεδίο υπήρχαν δύο μαθήματα κατεύθυνσης αυξημένης βαρύτητας που έδιναν περισσότερα μόρια από τα άλλα.
Τα μαθήματα αυτά ήταν τα Αρχαία Ελληνικά και η Ιστορία Κατεύθυνσης για το 1ο Πεδίο, τα Μαθηματικά και η Φυσική για το 2ο Πεδίο, η Βιολογία και η Χημεία για το 3ο και τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης και η Οικονομία για το 4ο Επιστημονικό πεδίο.
Συνήθως αυτά τα μαθήματα ήταν βαρόμετρο για την πορεία των βάσεων σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία. Ωστόσο μετά από αυτή την αλλαγή, φέτος, και τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι ισοδύναμα (κάθε μάθημα δίνει τώρα 250 μόρια σε αντίθεση με το 2019) και θα έχουν την ίδια ακριβώς βαρύτητα στη διαμόρφωση της συνολικής βαθμολογίας. Πιθανότατα αυτή η αλλαγή να δημιουργήσει μία αυξητική τάση για τα μόρια εισαγωγής που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι καθώς στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, οι υποψήφιοι έγραφαν συνήθως χαμηλότερους βαθμούς, γιατί ήταν δυσκολότερα μαθήματα από τα άλλα, με αποτέλεσμα όταν έχουμε αυξημένη βαρύτητα να οδηγούν τους υποψηφίους στη συγκέντρωση λιγότερων μορίων από όταν δεν έχουμε αυξημένη βαρύτητα. Με λίγα λόγια η αλλαγή αυτή διαμορφώνει όρους ανόδου των βάσεων κυρίως των χαμηλόβαθμων σχολών
Β. Επιπλέον, φέτος, για πρώτη φορά, οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας αντί των Λατινικών. Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, η εξέταση του μαθήματος θα περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων, με πέντε υποερωτήματα και 50 μονάδες ανά ομάδα. Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει δύο θέματα ευρείας ανάπτυξης και απαιτεί ικανότητες συνθετικής ανάλυσης και διασύνδεσης γνώσεων. Πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει τις επιδόσεις σε σχέση με τα Λατινικά είναι άγνωστος χ. Είναι πιθανόν να έχουμε χαμηλότερες επιδόσεις στην Κοινωνιολογία καθώς τα Λατινικά είχαν ένα «τυπικό» που «δημιουργούσε» καλύτερες επιδόσεις ή να «κατασκευαστούν» χειρότερες επιδόσεις στην Κοινωνιολογία για να αποσπαστεί από τους υποψήφιους η συναίνεση στην κατάργηση του μαθήματος την επόμενη χρονιά.
Γ. Παράλληλα η ύλη σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα έχει μειωθεί καθώς στις 11 Μαρτίου έκλεισαν τα σχολεία. Η μείωση της ύλης είναι πιθανόν να διαδραματίσει εμμέσως ρόλο στην πορεία των βάσεων, καθώς θα υπάρχει μικρότερη δυνατότητα επιλογής ερωτήσεων και άρα περιορισμένη δυνατότητα για διαβάθμιση των θεμάτων. Μπορεί να φαίνεται παράδοξο αλλά η εκτίμηση είναι όσο λιγότερη η ύλη, τόσο πιο δύσκολα τα θέματα.
3. Ο τρίτος «διαταρακτικός» παράγοντας είναι οι επιλογές των υποψηφίων
Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα τμήματα που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων δεν θα διαφέρουν ορατά από εκείνα που επέλεξαν οι υποψήφιοι το 2019. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι και φέτος, όπως και πέρυσι, την κούρσα των υψηλόβαθμων σχολών θα οδηγήσουν τα περιζήτητα και ήδη υψηλόβαθμα Ιατρικά και Πολυτεχνικά Τμήματα, τα οποία θα «στρατολογήσουν», μαζί με τη Νομική Αθήνας, το μεγαλύτερο μέρος της αφρόκρεμας των αριστούχων, αφήνοντας μάλιστα ένα σημαντικό τμήμα τους εκτός.
Ωστόσο και εδώ έχουμε μια διαφοροποίηση. Κρίσιμος θα είναι ο παράγοντας για την επιλογή τμημάτων από τους υποψηφίους, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η χρονική συγκυρία όπου διεξάγονται οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους οι φετινοί μαθητές της Γ΄ λυκείου. Αφενός οι οικονομικές δυσκολίες λόγω κορονοϊού που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, η αβεβαιότητα για τους επόμενους μήνες καθώς και το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα, αναμένεται να οδηγήσει ακόμη περισσότερους υποψηφίους να βάλουν στην κορυφή του μηχανογραφικού τμήματα τα οποία εδρεύουν κοντά στον τόπο της κατοικίας τους.
Και αυτό, προκειμένου να γλιτώσουν τα έξοδα για τη συντήρηση εντός ακόμη σπιτιού αλλά και να βρίσκονται στην «ασφάλεια» της οικογενειακής τους εστίας σε περίπτωση που η Ελλάδα έρθει αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μεγαλύτερη πίεση στις σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης και αναλογικά μικρότερη στις σχολές μικρότερων πόλεων της χώρας. Προφανώς και αυτό θα διαδραματίσει το δικό του διακριτό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη