Βουλή-πολυνομοσχέδιο: Τρεις τροπολογίες κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ
Συνεχίζεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλή η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας

Τρεις τροπολογίες κατέθεσε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι τρεις αφορούν κατάργηση πρόσφατων νομοθετικών επιλογών της κυβέρνησης ΝΔ που έχουν βλάψει σοβαρά σχολεία και πανεπιστήμια. Θα συζητηθούν στην Ολομέλεια την ερχόμενη βδομάδα, στη διάρκεια της συνεδρίασης για το Σ/Ν Κεραμέως για εκπαίδευση.

Οι τροπολογίες αφορούν:

α) την κατάργηση της “επαίσχυντης και αντιδημοκρατικής” ρύθμισης για τις κάμερες στην τάξη,

β) την κατάργηση της διάταξης για την επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων και

γ) την επαναφορά των διετών προγραμμάτων στα πανεπιστήμια

Δείτε παρακάτω τις τροπολογίες:

Άρθρο 50

Άρθρο 63

Διετή προγράμματα σπουδών

Όπως εξήγησε ο τομεάρχης Παιδείας Ν. Φίλης, με τις τροπολογίες:

** Πρώτον, ζητείται η κατάργηση της επαίσχυντης τροπολογίας για «κάμερες στην τάξη» που συμπεριέλαβε αιφνιδιαστικά σε άσχετο νομοσχέδιο η κα Κεραμέως και στην ουσία δεν υλοποιήθηκε, τουλάχιστον στα δημόσια σχολεία και στα περισσότερα ιδιωτικά, μετά την εύλογη αντίδραση γονέων και εκπαιδευτικών. Άλλο βέβαια (έχει τονιστεί πολλές φορές) η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως από ανάγκη υλοποιήθηκε δυο και πλέον μήνες, άλλο η μετατροπή της τάξης σε reality, με ζωντανή μετάδοση -άρα βορά στα μάτια όλων- όσων συζητούν οι μαθητές με τους καθηγητές τους.

** Δεύτερον, ζητείται η κατάργηση της περίφημης διάταξης για τα «κολέγια», με την οποία υποβαθμίστηκαν τα προσόντα των υποψηφίων για πρόσληψη ή διορισμό στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στόχος της νομοθέτησης ήταν να αποκτήσουν πρόσβαση στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και οι κάτοχοι μη διαβαθμισμένων και μη αναγνωρισμένων πτυχίων ιδιωτικών κολεγίων. Εξάλλου και αυτή η ρύθμιση δεν έχει εφαρμοστεί, αφού δεν την έκανε δεκτή το ΑΣΕΠ στις τρέχουσες προκηρύξεις για τους εκπαιδευτικούς, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτονόητο είναι ότι τα πτυχία που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής πρέπει να γίνονται αποδεκτά μόνο εφόσον έχουν τύχει ακαδημαϊκής αναγνώρισης από τον αρμόδιο κρατικό οργανισμό (τον ΔΟΑΤΑΠ) όπως ίσχυε ως σήμερα.

** Τρίτον, ζητείται να δοθεί στα ΑΕΙ η δυνατότητα να προσφέρουν δωρεάν διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Η σχετική ρύθμιση ανεστάλη χωρίς καμία ακαδημαϊκή αιτιολόγηση, μόνο και μόνο γιατί αποτελούσε πετυχημένη πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης, που είχαν αγκαλιάσει τα ελληνικά πανεπιστήμια. Αφενός έδινε διέξοδο στους νέους αποφοίτους της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, εφοδιάζοντάς τους με αναβαθμισμένα προσόντα, και αφετέρου οδηγούσε στη βελτίωση της ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών στα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Στην ομιλία του ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε σε ορισμένες εξαιρετικά αρνητικές πτυχές του νομοσχεδίου Κεραμέως: Αύξηση αριθμού μαθητών ανά τάξη και εκπαιδευτικό στα δημοτικά σχολεία, εισαγωγή ξένης γλώσσας στα… νηπιαγωγεία (δεν εφαρμόζεται σε καμία μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, πλην ειδικών περιπτώσεων), αύξηση των εξετάσεων στα γυμνάσια που δεν προσφέρει παιδαγωγικώς απολύτως τίποτα, απλώς στέλνει τα παιδιά στα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα -εξάλλου αυτός είναι και ο στόχος του υπουργείου-, κατάργηση, απολύτως ακατανόητη, της εξέτασης της Κοινωνιολογίας στις πανελλήνιες, ακόμα και για την είσοδο σε σχετικές σχολές, με συναφές γνωστικό αντικείμενο και άλλα.

Η κα Κεραμέως δεν έχει πετύχει για το νομοσχέδιό της καμία συναίνεση. Ούτε ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ούτε ανάμεσα στους φορείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχτές, στην ίδια Επιτροπή, το υπερασπίστηκαν με έμφαση μόνο οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων!

Ο αγώνας είναι διπλός. Στους δρόμους και στη Βουλή. Στην Ολομέλεια θα συνεχιστεί η μάχη για να υποχρεωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να αποσύρει και άλλες διατάξεις, όπως έχει ήδη κάνει υπό το βάρος των αντιδράσεων (απέσυρε πχ. τις διατάξεις που απέκοπταν το 40-50% των νέων από τα ΕΠΑΛ).

Το βίντεο της ομιλίας, εδώ: https://youtu.be/X4tOBFCEgWU

 

Διαβάστε Επίσης:
 

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

 

Παν.Αιγαίου: Έκπτωση σε σεμινάρια Σχολική Ψυχολογίας ή Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

 

ΒΡΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

 

 

 

σχετικά άρθρα

Κλειστά σχολεία: 118 σχολικές μονάδες και τμήματα σε αναστολή λειτουργίας λόγω κρουσμάτων κορονοϊού
Κλειστά σχολεία: 118 σχολικές μονάδες και τμήματα σε αναστολή λειτουργίας λόγω κρουσμάτων κορονοϊού
Αυξάνεται διαρκώς η λίστα των σχολείων που παραμένουν κλειστά λόγω κορονοϊού - Συνεχής ενημέρωση
Κλειστά σχολεία: 118 σχολικές μονάδες και τμήματα σε αναστολή λειτουργίας λόγω κρουσμάτων κορονοϊού
Το μήνυμα του Υπουργού για την έναρξη της σχολικής χρονιάς… από το μακρινό 1972
Το μήνυμα του Υπουργού για την έναρξη της σχολικής χρονιάς… από το μακρινό 1972
         Μέσα από τις αναφορές του εγγράφου, διαφαίνεται το εθνικοπατριωτικό περίβλημα με το οποίο επιχειρούσε να επενδύσει τη λειτουργία της...
Το μήνυμα του Υπουργού για την έναρξη της σχολικής χρονιάς… από το μακρινό 1972
Κλειστά σχολεία - Κρούσματα: Η λίστα έφτασε στα 117 για τη Δευτέρα
Κλειστά σχολεία - Κρούσματα: Η λίστα έφτασε στα 117 για τη Δευτέρα
Κρούσματα στα σχολεία - Η λίστα με τα κλειστά σχολεία ανανεώθηκε Κυριακή βράδυ. Την Δευτέρα θα είναι κλειστά 117 σχολεία και τμήματα
Κλειστά σχολεία - Κρούσματα: Η λίστα έφτασε στα 117 για τη Δευτέρα