Ανδρέα πέσ’ μου, άν με θυμάσαι: Από το Κούρο Σίβο της Πάτρας Στην πιάτσα Ντέλ Σκάλα του Ωρωπού
Του Θανάση Τοτόμη

Ανήκω στις γραμμές των οριζόντων του Νίκου Καββαδία, και στις μουσικές του Θάνου Μικρούτσικου. Οφείλω πολλά στη Πάτρα·τα οφείλω όλα. Στην Πάτρα και στο πανεπιστήμιό της.

Στον Δημήτρη Παπαχρήστο, στον Κώστα Λαλιώτη,  στον διαρκή αγωνιζόμενο Νίκο Μπίστη, στην παντοτινά δική μας Τόνια Μοροπούλου, στην δική μου Όλγα Τρέμη της ταράτσας, κι όχι των άλλων, στη Μαρία Δαμανάκη της εξέγερσης, στον έξοχο, παντοτεινό και αξέχαστο Γιάννη Διακογιάννη, με την παγκόσμια ματιά, στην απόλυτη δημοσιογράφο της Πάτρας, Χρύσα Κοσμάτου, στη θεατράνθρωπο της Πάτρας, Ευανθία Στιβανάκη.

Στον δικό μας Ανδρέα Παπανδρέου, στο ΠΑΣΟΚ της πλατείας Γεωργίου, και της πλατείας του Αιγίου, του μοντερνιστή Μπάρμπα Γιάννη Σκαρίμπα, και στις σταφίδες, στο καφενείο των αδελφών Δημήτρη και Λευτέρη Ηλιόπουλου, με το γιλέκο του Ανδρέα του 1965. Αλλά και στο καφενείο των αδελφών Παναγιώτας και Βαγγέλη Ηλιόπουλου στη σημερινή Χαλκίδα.

Στην Κινηματογραφική Λέσχη της Πάτρας, στον αρχιτέκτονα του σινεμά, Λάκη Φιλιπάτο, και στην ακούραστη πρόεδρο και εργάτρια του σινεμά, Ελένη Δάσιου,

Στα συμπόσια ποίησης του πανεπιστήμιου Πάτρας, στον άνθρωπο νησίδα της γραφής του παντός, της Πάτρας, Κώστα Λογαρά, στον λυρικό ποιητή της Πάτρας, και ακούραστο εργάτη της ποίησης, Διονύση Καρατζά.

Στην εφημερίδα Αλλαγή της Πάτρας, που τόσο εργάστηκε για την δημοκρατική και ευρωπαϊκή ματιά της Πάτρας, για 50 χρόνια. Στους τυπογράφους της Πάτρας. Στα καλοκαιρινά σινεμά, και στο Σινέ Ομόνοια.

Στα πλάνα του Θόδωρου Αγγελόπουλου, στα σκοτεινά αμφιθέατρα του πανεπιστημίου της Πάτρας, στα πλάνα, στις φωνές, στα συνθήματα, της πλατείας Όλγας, στα βήματα των φοιτητικών αγώνων του 1978, στο Παράρτημα του πανεπιστημίου, στην οδό Μαιζώνος, στις αναλύσεις στο αμφιθέατρο, του αξέχαστου και παντοτινού Χρήστου Φυρντινίδη.

Το Καραντί, το Καραντί θα μας μπατάρει

Ανήκω στη Γέφυρα, στη δική μας Γέφυρα.

Στο Κόντρα Πούντο του Καιρού.

Στον αγωνιστή Δημήτρη Φωτόπουλο, στο δικό μου Δημήτρη, στον Μανδρότοιχο στου Μπάρμπα Σπύρου Βασιλείου στην Ερέτρια, στον καθηγητή Νίκο Μουζέλη, στον Χρήστο Μαχαίρα, στην Μαρία, την δική μας Μαρία Ρεπούση.

Στον υποδειγματικό, φλεγματικό και απόλυτο καθηγητή του πανεπιστημίου της Λωζάννης, Κάρλ Ρέμπερ, και στην Ελβετική Σχολή της Ερέτριας.

Στο κλεμμένο γλυπτό του αρχαίου θεάτρου του Αμφιαρείου Ωρωπού, από το Γερμανικό Μουσείο Πέργκαμον του Βερολίνου. Στις κλεμμένες επιγραφές του αρχαίου θεάτρου του Αμφιαρείου Ωρωπού, από το Βρετανικό μουσείο του Λονδίνου. Στις κλεμμένες ματιές στον πολιτισμό του τόπου μας.

Στον εμβληματικό, και επιβλητικό Μίκη Θεοδωράκη, εμπνευστή των αγώνων της νεολαίας κατά της αμερικανοκίνητης δικτατορίας των συνταγματαρχών, στις πρώην Φυλακές - Στρατόπεδο Σκάλας Ωρωπού, στον αξέχαστο δάσκαλο των αγώνων και ιδρυτή των συστημάτων υγείας της Ελλάδας, Γιώργο Γεννηματά, στον σπάνιο και υποδειγματικό δάσκαλο, Σάκη Πεπονή, στο ήθος του Παρασκευά Αυγερινού, στον ουμανιστή, αγωνιστή Γιώργο - Αλέξανδρο Μαγκάκη.

Στον εμβληματικό καθηγητή της ιατρικής, και φλεγματικό δάσκαλο Δημήτρη Κρεμαστινό.

Στον απόλυτο δάσκαλό των ονείρων του μέλλοντος μας, τον Κώστα Δασκαλάκη, στους γονείς του, και στην δική τους σιωπηλότητα.

Στο 9ο γυμνάσιο Λύκειο Αθήνας - Αυλώνα Αττικής. Δίχως αυτό, ουμανιστική, ευρωπαϊκή ματιά, στη Σκάλα Ωρωπού, δεν θα υπήρχε ποτέ.

Στον υπουργό παιδείας Αντώνη Ζυγομαλά, για τους δρόμους που άνοιξε και σχεδίασε, γιατί δημιούργησε την κοιτίδα του σχολείου, και το πρώτο δυναμικό, ευρωπαϊκό, και ουμανιστικό σχολείο του Αυλώνα του μέλλοντός μας.

Μα προπαντός ανήκω σε οκτώ δασκάλους.

Στην απόλυτη φιλόλογο Αλεξάνδρα Λιάκουρη - Θέμελη, γιατί έβγαλε τον πηλό από τα μάτια της νεολαίας, γιατί παρέδωσε τα χρονογραφήματα του Δημήτρη Ψαθά, και του Φρέντυ Γερμανού σε όλες της τάξεις της, στον απόλυτο γκουρού της γεωμετρίας στην Ελλάδα Μανώλη Γεωργιακάκη, γιατί έμαθε τους νέους να βαδίζουν, στον εμβληματικό δάσκαλο της σιωπής, γκουρού της νεολαίας Λάζαρο Βασάκο, στον απόλυτο δάσκαλο της σκέψης μας, τον εμβληματικό Ηρακλή Ψάλτη, στην διαρκή έφηβο, ουμανίστρια δασκάλα Νάντια Τσενέ.

Στον απόλυτο δάσκαλο του σήμερα και του παντός, στα πανεπιστήμια Πάτρας και Αθήνας, Σταύρο Παπασταυρίδη, στον δάσκαλο του μέλλοντός μας στην ΑΣΟΕΕ, Μανώλη Κρητικό, και στην πρώτη δασκάλα του Αυλώνα της περιόδου της Κατοχής Μαρία Τοτόμη - Καραγεώργου, για τα μονοπάτια της εκπαίδευσης που άνοιξε, για τα μονοπάτια και τις πηγές της εκπαίδευσης που έδειξε.

· Ο Θανάσης Τοτόμης, είναι ιδρυτικό μέλος, ανάμεσα σε εκατό πρόσωπα, της ''Γέφυρας''.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

enorgani
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Προκήρυξη Πανελλήνιων Αγώνων Ενόργανης Γυμναστικής, Ρυθμικής Γυμναστικής και Τραμπολίνο των ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ., σχολικού έτους 2023-2024
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ