Σ. Ζαχαράκη για σχολεία του εξωτερικού: Προσλήψεις ωρομισθίων εκπαιδευτικών - Ελλήνων του εξωτερικού
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση - Τι δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας για τα ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό

Στην ερώτηση της βουλευτού Μ. Τζούφη (ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού απάντησε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Η Μ. Τζούφη παρουσίασε την ερώτηση με τίτλο «Σοβαρά προβλήματα στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση εξωτερικού. Ζητήματα στελέχωσης, οργάνωσης και μη-καταβολής του επιμισθίου στους εκπαιδευτικούς», αναφέροντας πως η μακρόχρονη παρουσία ελληνικών κοινοτήτων αλλά και τα δεδομένα που δημιουργεί η φυγή Ελλήνων στο εξωτερικό, θέτουν ως επιτακτική ανάγκη την επίλυση των σχετικών προβλημάτων.

Συγκεκριμένα, η Μ. Τζούφη παρέθεσε σχετική ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Βάδης-Βυτεμβέργης, στην οποία παρουσιάζονται πολλά και σημαντικά κενά ακόμη και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Σύμφωνα με την βουλευτή, προβλήματα παρατηρήθηκαν επίσης στην έγκαιρη καταβολή επιμισθίων, ενώ ετέθη ζήτημα αξιοκρατίας σχετικά με την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης. 

Τέλος, ζητήθηκε από την υπουργό να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό που θα διαθέσει η κυβέρνηση για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση καθώς και τον συνολικό της σχεδιασμό.

Στην απάντησή της η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη, παρέθεσε αριθμούς για τις διακυμάνσεις του προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει τον προϋπολογισμό στα 20 εκ. ευρώ, από τα 15 της προηγούμενης κυβέρνησης. Μάλιστα, προσέθεσε πως η κυβέρνηση Σαμαρά είχε αφήσει τον προϋπολογισμό στα 17 εκ. ευρώ, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να περικόπτει το ποσό αρχικά στα 9 εκ. και στη συνέχεια να τον αυξάνει στα 15 εκ. Αντιστοίχως, η τωρινή κυβέρνηση, σύμφωνα με την υφυπουργό, αύξησε το επιμίσθιο στα 15 εκ., ενώ παρέλαβε προϋπολογισμό για 10 εκ.

Κατά την δευτερολογία της η Μ. Τζούφη παρέθεσε το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση, με την ίδρυση νέων σχολείων και περιφερειακών διευθύνσεων και επιτροπών στο εξωτερικό για τον συντονισμό του εκπαιδευτικού έργου. Επιτέθηκε στη συνέχεια στην κυβέρνηση για την επιλογή συντονιστών, η οποία έγινε με υπουργικές αποφάσεις και «παρακάμπτοντας» το σχετικό πλαίσιο επιλογής που είχε διαμορφώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Τέλος, η βουλευτής κάλεσε την υφυπουργό να απαντήσει για τα κριτήρια επιλογής στελεχών, παραθέτοντας το παράδειγμα επιλογής συντονιστή, ο οποίος ελάχιστους μήνες μετά την τοποθέτηση συνταξιοδοτήθηκε.

Στην δευτερολογία της η Σ. Ζαχαράκη παρέθεσε στοιχεία για τα κενά, δηλώνοντας πως πλέον καταγράφονται 90 κενά ενώ την ίδια εποχή πέρυσι είχαν καταγραφεί 120 κενά. Στη συνέχεια τόνισε ότι πρόθεση του υπουργείο είναι η βελτίωση και η επιτάχυνση της διαδικασίας, ώστε τα κενά να καταγράφονται και να καλύπτονται εγκαίρως, ενώ εξετάζεται το μέτρο της πρόσληψης ωρομισθίων εκπαιδευτικών από τις κοινότητες των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Σχετικά με την καταβολή επιμισθίου, η υφυπουργός δήλωσε πως το ζήτημα έχει ήδη επιλυθεί, ενώ οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται σε διαδικασίες πιστοποίησης και ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τέλος, σχετικά με την διαδικασία επιλογής στελεχών, η υφυπουργός δήλωσε πως το ρυθμιστικό πλαίσιο που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε τον αποκλεισμό στελεχών με 5ετή εμπειρία, στερώντας από τις υπηρεσίες στελέχη με εμπειρία και γνώση. Η Σ. Ζαχαράκη κατέληξε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα διαφορετικό πλαίσιο επιλογής, με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, ώστε να ενσωματώνεται η εμπειρία και η γνώση τόσο των στελεχών της εκπαίδευσης όσο και των ίδιων των εκπαιδευτικών.

 

 

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

Κορονοϊός: Κρούσμα σε αναισθησιολόγο στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης
Κορονοϊός: Κρούσμα σε αναισθησιολόγο στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης
Αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό μετά το τεστ που έκανε στη Θεσσαλονίκη
Κορονοϊός: Κρούσμα σε αναισθησιολόγο στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης