“Βρες χρόνο”
Γράφει ο Λάζαρος Ι.Κόλλιας, εκπαιδευτικός

Τι  να πω για τους γονείς μου; O  πατέρας μου  μεροκαματιάρης πάλευε νυχθημερόν για να μη λείψει τίποτα στα τρία αγγελούδια του. Η μάνα μου, κατά βάση οικιακά, αλλά και ως ράφτρα φρόντιζε να συμπληρώνει το οικογενειακό μας εισόδημα. Χρόνος για να βρεθούμε όλοι μαζί ελάχιστος, εώς ανύπαρκτος.

   Κάθε φορά που έλεγα στον πατέρα μου να πάμε στο γήπεδο για να παίξουμε μπάσκετ η απάντησή του ήταν: «πήγαινε με τoυς φίλους σου, έχω δουλειά». Κάθε φορά που έλεγα στη μητέρα μου να πάμε μαζί σούπερ μάρκετ μου απαντούσε: «έχω να ετοιμάσω το φαγητό»…

 Πάντως δεν μπορώ να πω, από υλικά αγαθά δε στερήθηκα τίποτα. Το φαγητό μας, τα ρούχα μας, τα χαρτζιλίκια μας ήταν  ικανοποιητικά  για την ηλικία μας. Μια ηλικία όμως που δεν την ένοιαζε η πολυτέλεια στο φαγητό, αρκεί να υπήρχε  φαγητό.. μια ηλικία που δεν την ενδιέφερε η μάρκα στα ρούχα αρκεί να υπήρχαν ρούχα. Δεν μας ενδιέφεραν τα ακριβά εστιατόρια ούτε μας έλειψαν τα πολυτελή ξενοδοχεία. Μόνιμη έγνοια και γιατρικό ήταν η παρουσία του παππού και της  γιαγιάς  για να γελάσουμε και να παίξουμε  μαζί . Χρόνο βρίσκαμε, αρκεί  να υπήρχε η παρέα για παιχνίδι και … «μη τον είδατε τον Παναή».

 Tα χρόνια πέρασαν. Γίναμε γονείς  και συχνά δεν αφιερώνουμε χρόνο για τα παιδιά μας ή καλύτερα θεωρούμε χάσιμο χρόνου την ενασχόληση με τα παιδιά μας.

Γιατί ο χρόνος προσμετράται με χρήμα και το χρήμα – ως γνωστόν- αναπόσπαστο κομμάτι της καταναλωτικής μας κοινωνίας.

  • Πώς μπορώ να μην του αγοράσω κινητό τη στιγμή  που οι φίλοι του έχουν smartphone και μάλιστα πανάκριβα; Δε θα νιώθει μειονεκτικά;
  • Δεν μπορώ να αφήσω τα παιδιά μου πολλές ώρες με τους παππούδες του γιατί τα κακομαθαίνουν.
  • Μπορείς  να ενημερώσεις το παιδί σου για τη σωστή χρήση του κινητού και να του αγοράσεις κινητό ανάλογα με τις οικονομικές σου δυνατότητες. Παράλληλα, μπορείς να τον μυήσεις στον αθλητισμό, στη μουσική, στη μελέτη προκειμένου να περιορίσει την χρήση των ηλεκτρονικών μέσων. Μειονεκτικά και με χαμηλό αίσθημα αυτοπεποίθησης θα νιώσει ένα παιδί όταν απουσιάζουν οι  γονείς  από οποιαδήποτε δραστηριότητα του παιδιού.
  • Κανένα παιδί δεν κακομαθαίνει από την στοργή και την αγάπη των παππούδων του. Ίσα – ίσα που αποτελεί γιατροσόφι για τα αμέτρητα «πρέπει» και  «μη» των γονιών του.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 5/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΟΙΕΛΕ
Διαδικτυακή συνεργασία ΟΙΕΛΕ με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Υπηρεσιών Κύπρου-ΣΕΚ
Eπεξεργάζονται την οργάνωση μιας εκδήλωσης με περιεχόμενο την ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση σε Κύπρο και Ελλάδα, την εισβολή των funds στο χώρο της...
Διαδικτυακή συνεργασία ΟΙΕΛΕ με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Υπηρεσιών Κύπρου-ΣΕΚ
Ασκληπίειο Βούλας
Ασκληπιείο Βούλας: Σοβαρή καταγγελία για εξ αποστάσεως διαγνώσεις στις αξονικές χωρίς την παρουσία γιατρού
Η προσπάθεια να μετατραπεί ένα δημόσιο νοσοκομείο σε “δορυφορικό σταθμό” διαγνώσεων, με ιδιωτικά συμφέροντα να καθορίζουν κρίσιμες διαδικασίες,...
Ασκληπιείο Βούλας: Σοβαρή καταγγελία για εξ αποστάσεως διαγνώσεις στις αξονικές χωρίς την παρουσία γιατρού