Η φετινή απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας επιφύλαξε τιμή στον σπουδαίο Ούγγρο συγγραφέα Λάσλο Κρασναχορκάι, ο οποίος βραβεύτηκε «για το συναρπαστικό και γεμάτο όραμα έργο του που, εν μέσω του αποκαλυπτικού τρόμου, επιβεβαιώνει τη δύναμη της τέχνης», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών.
Ο Κρασναχορκάι, γεννημένος το 1954 στην πόλη Gyula της Ουγγαρίας, έχει μια μακρά και πολυδιάστατη καριέρα, συνδυάζοντας σπουδές νομικής και φιλολογίας στα Πανεπιστήμια του Ζέγκεντ και της Βουδαπέστης. Αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους Ούγγρους λογοτέχνες, με έργο που ξεχωρίζει για την απαιτητική και φιλόδοξη γραφή του.
Έχει λάβει πληθώρα βραβείων, μεταξύ των οποίων το εθνικό βραβείο Kossuth και το γερμανικό Bestenliste-Prize, ενώ το 2015 τιμήθηκε με το Man Booker International Prize. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, ισπανικών, ιταλικών και, φυσικά, ελληνικών.
Αξίζει να σημειωθεί πως δύο από τα βιβλία του, «Το τανγκό του Σατανά» και «Η μελαγχολία της αντίστασης», έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τον φίλο και συνεργάτη του, τον διάσημο σκηνοθέτη Μπέλα Ταρ, για τον οποίο ο Κρασναχορκάι έχει γράψει και πρωτότυπα σενάρια. Στην Ελλάδα, τα έργα του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πόλις, με πιο πρόσφατο τον «Πόλεμο και πόλεμο».
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορόνων, περίπου 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το Νόμπελ Λογοτεχνίας έχει απονεμηθεί συνολικά 117 φορές από το 1901 σε 121 συγγραφείς παγκοσμίως.
Η επιλογή του Λάσλο Κρασναχορκάι αναδεικνύει το βάθος και την επιδραστικότητα της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τον διαχρονικό ρόλο της τέχνης ως δύναμη αντίστασης και δημιουργίας μέσα στις αντιξοότητες.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 8/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ