Ν. Κεραμέως: Νομοσχέδιο με αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
Θα δοθεί έμφαση σε ζητήματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και διδασκαλίας νέων θεματικών

Συνέντευξη παραχώρηση η Νίκη Καραμέως στο «Πρακτορείο FM».

Σε ερώτηση για τις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες και το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί διάταξη για την απαγόρευση καταλήψεων των πανεπιστημίων, η υπουργός Παιδείας απάντησε αρνητικά. 

«Ό, τι είχαμε να κάνουμε, το κάναμε. Πλέον μένει η εφαρμογή της διάταξης (σ.σ για την κατάργηση του ασύλου). Εστιάζουμε σε άλλα ζητήματα, με αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης».

Ενδεικτικά με τις επικείμενες αλλαγές ανέφερε:

Βασική εκπαίδευση

- Αύξηση του ρόλου του διευθυντή

- Έμφαση σε ήπιες δεξιότητες, εκμάθηση του ψηφιακού περιβάλλοντος

- Έμφαση στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

- Εισαγωγή νέων θεματικών όπως: Εθελοντισμός, διατροφή, περιβαλλοντική εκπαίδευση, νέες τεχνολογίες κ.α

Τριτοβάθμια εκπαίδευση

-Ενίσχυση του αυτοδιοίκητου

-Ενίσχυση της ανεξάρτητης αρχής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

-Ενίσχυση της εξωστρέφειας των ΑΕΙ

-Αύξηση των ξενόγλωσσων τμημάτων

-Διεύρυνση των οικονομικών πόρων

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο θέσπισης ελέγχου εισόδου στα ΑΕΙ, η υπουργός Παιδείας αρκέστηκε να απαντήσει πως βρίσκεται «σε συνεχείς συζητήσεις με τα πανεπιστήμια, η πολιτεία συζητά με τις πρυτανικές αρχές και αξιολογούμε τις προτάσεις τους». Με παράδειγμα την έγκριση της απελευθέρωσης των μεταπτυχιακών κατόπιν αιτήματος των πρυτανικών αρχών, η υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση «επιστρέφει τις αρμοδιότητες στα ΑΕΙ.

Ερωτώμενη για τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας στην τοποθέτηση του Ιωάννη Αντωνίου στη θέση του προέδρου του ΙΕΠ, η υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για «έγκριτο επιστήμονα και πρόσωπο συνολικής αποδοχής». «Έχει 35 χρόνια εμπειρίας, κυρίως στη δημόσια εκπαίδευση, έχει διατελέσει πρόεδρος του ΙΕΠ, έχει δώσει αγώνα για τα πρότυπα-πειραματικά σχολεία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες και το σχετικό χρονοδιάγραμμα, η υπουργός επιβεβαίωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα επέλθει ρύθμιση για τους πόρους των πανεπιστημίων (ΕΛΚΕ) καθώς και η ενίσχυση της ανεξάρτητης αρχής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τέλος, σχετικά με την αναστολή λειτουργίας των 37 νέων ακαδημαϊκών τμημάτων, η υπουργός τόνισε ότι τα τμήματα δεν είχαν συσταθεί και θα λειτουργούσαν από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Ανέφερε πως η ίδρυση των τμημάτων έγινε «χωρίς τη γνώμη ανεξάρτητης αρχής, χωρίς μέριμνα για προσωπικό και υποδομές, με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής χωρίς τεκμηρίωση». Κατέληξε πως σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τη νόμικη διαδικασία, παραπέμποντας την έγκριση των τμημάτων στην κρίση ανεξάρτητης αρχής, η οποία θα διενεργήσει μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας.

Διαβάστε επίσης:

Ετήσιο Επιμορφωτικό πρόγραμμα μοριοδοτούμενο για μόνιμους εκπαιδευτικούς και υποψήφια στελέχη - Κατάρτιση στην διαπολιτισμική Εκπαίδευση

σχετικά άρθρα

Βίντεο: Το καταπράσινο νησί του Σαρωνικού με τον «άγνωστο» αρχαιολογικό χώρο που «αγκιστρώνει» τους ταξιδιώτες
Βίντεο: Το καταπράσινο νησί του Σαρωνικού με τον «άγνωστο» αρχαιολογικό χώρο που «αγκιστρώνει» τους ταξιδιώτες
Βίντεο με πανέμορφες εικόνες
Βίντεο: Το καταπράσινο νησί του Σαρωνικού με τον «άγνωστο» αρχαιολογικό χώρο που «αγκιστρώνει» τους ταξιδιώτες