niki_keramews2
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Θα δοθεί έμφαση σε ζητήματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και διδασκαλίας νέων θεματικών

Συνέντευξη παραχώρηση η Νίκη Καραμέως στο «Πρακτορείο FM».

Σε ερώτηση για τις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες και το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί διάταξη για την απαγόρευση καταλήψεων των πανεπιστημίων, η υπουργός Παιδείας απάντησε αρνητικά. 

«Ό, τι είχαμε να κάνουμε, το κάναμε. Πλέον μένει η εφαρμογή της διάταξης (σ.σ για την κατάργηση του ασύλου). Εστιάζουμε σε άλλα ζητήματα, με αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης».

Ενδεικτικά με τις επικείμενες αλλαγές ανέφερε:

Βασική εκπαίδευση

- Αύξηση του ρόλου του διευθυντή

- Έμφαση σε ήπιες δεξιότητες, εκμάθηση του ψηφιακού περιβάλλοντος

- Έμφαση στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

- Εισαγωγή νέων θεματικών όπως: Εθελοντισμός, διατροφή, περιβαλλοντική εκπαίδευση, νέες τεχνολογίες κ.α

Τριτοβάθμια εκπαίδευση

-Ενίσχυση του αυτοδιοίκητου

-Ενίσχυση της ανεξάρτητης αρχής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

-Ενίσχυση της εξωστρέφειας των ΑΕΙ

-Αύξηση των ξενόγλωσσων τμημάτων

-Διεύρυνση των οικονομικών πόρων

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο θέσπισης ελέγχου εισόδου στα ΑΕΙ, η υπουργός Παιδείας αρκέστηκε να απαντήσει πως βρίσκεται «σε συνεχείς συζητήσεις με τα πανεπιστήμια, η πολιτεία συζητά με τις πρυτανικές αρχές και αξιολογούμε τις προτάσεις τους». Με παράδειγμα την έγκριση της απελευθέρωσης των μεταπτυχιακών κατόπιν αιτήματος των πρυτανικών αρχών, η υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση «επιστρέφει τις αρμοδιότητες στα ΑΕΙ.

Ερωτώμενη για τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας στην τοποθέτηση του Ιωάννη Αντωνίου στη θέση του προέδρου του ΙΕΠ, η υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για «έγκριτο επιστήμονα και πρόσωπο συνολικής αποδοχής». «Έχει 35 χρόνια εμπειρίας, κυρίως στη δημόσια εκπαίδευση, έχει διατελέσει πρόεδρος του ΙΕΠ, έχει δώσει αγώνα για τα πρότυπα-πειραματικά σχολεία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες και το σχετικό χρονοδιάγραμμα, η υπουργός επιβεβαίωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα επέλθει ρύθμιση για τους πόρους των πανεπιστημίων (ΕΛΚΕ) καθώς και η ενίσχυση της ανεξάρτητης αρχής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τέλος, σχετικά με την αναστολή λειτουργίας των 37 νέων ακαδημαϊκών τμημάτων, η υπουργός τόνισε ότι τα τμήματα δεν είχαν συσταθεί και θα λειτουργούσαν από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Ανέφερε πως η ίδρυση των τμημάτων έγινε «χωρίς τη γνώμη ανεξάρτητης αρχής, χωρίς μέριμνα για προσωπικό και υποδομές, με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής χωρίς τεκμηρίωση». Κατέληξε πως σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τη νόμικη διαδικασία, παραπέμποντας την έγκριση των τμημάτων στην κρίση ανεξάρτητης αρχής, η οποία θα διενεργήσει μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας.

Διαβάστε επίσης:

Ετήσιο Επιμορφωτικό πρόγραμμα μοριοδοτούμενο για μόνιμους εκπαιδευτικούς και υποψήφια στελέχη - Κατάρτιση στην διαπολιτισμική Εκπαίδευση

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γάτα
Από γατάκι έως ηλικιωμένη γάτα: Οι απαραίτητες εξετάσεις σε κάθε ηλικία
Η σωστή φροντίδα μιας γάτας δεν περιορίζεται μόνο στη διατροφή και την καθημερινή περιποίηση. Οι προληπτικές εξετάσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην...
Από γατάκι έως ηλικιωμένη γάτα: Οι απαραίτητες εξετάσεις σε κάθε ηλικία
Αλέξης Τσίπρας
Το νέο εγχείρημα Τσίπρα: Εθελοντές, νέα δομή και ανοιχτή καμπάνια στην κοινωνία
Νέο κόμμα Τσίπρα: Εκκίνηση από το Θησείο με στρατηγική «πόρτα-πόρτα» και αιχμή τους εθελοντές
Το νέο εγχείρημα Τσίπρα: Εθελοντές, νέα δομή και ανοιχτή καμπάνια στην κοινωνία
ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ
Σκηνές κινηματογραφικού θρίλερ στον Πειραιά: Πυροβολισμοί και έξι χειροβομβίδες
Συναγερμός στο Μικρολίμανο: Πυροβολισμοί σε αστυνομικό έλεγχο – Βρέθηκαν χειροβομβίδες και βαρύς οπλισμός
Σκηνές κινηματογραφικού θρίλερ στον Πειραιά: Πυροβολισμοί και έξι χειροβομβίδες
γιατροι προσληψεις
Θρόμβωση: Τα αθώα συμπτώματα που μπορεί να κρύβουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία
Η αναγνώριση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η έγκαιρη διάγνωση συμβάλλει στην αποφυγή επικίνδυνων επιπλοκών.
Θρόμβωση: Τα αθώα συμπτώματα που μπορεί να κρύβουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία