Με την (θετική και αρνητική) εμπειρία των τελευταίων ετών και στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών προσφυγικών εξελίξεων η Ελλάδα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τη διαδικασία ουσιαστικής ένταξης των προσφύγων στην κοινωνία της. Κι αυτό σημαίνει: αντιμέτωπη με την υποχρέωση εξασφάλισης τον όρων άσκησης στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ειδικά ως προς το εκπαιδευτικό της σύστημα, τους φορείς και τα στελέχη του, η μετάβαση από τη φάση των «λύσεων ανάγκης» στην κανονικότητα της διαφοροποιημένης διδασκαλίας και της κάλυψης των μορφωτικών αναγκών όλων των κοινωνικών ομάδων με προτεραιότητα τις πιο ευάλωτες, θέτει ζητήματα μεθόδων, υλικών, προγραμμάτων και υποκειμενικών προϋποθέσεων.
Το διήμερο συνέδριο εστιάζει σε αυτή τη θεματική σε όλο της το εύρος (από τα θεμελιώδη δικαιώματα έως τις εκπαιδευτικές πρακτικές τυπικών και άτυπων μαθησιακών διαδρομών) με ειδικούς προσκεκλημένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στην πρώτη συνεδρία (20.6.19, 17:00 – 19:00) με αντικείμενο «Όψεις της κοινωνικής ένταξης στην περίπτωση των προσφύγων» εισηγούνται οι Νέλλη Ασκούνη (ΕΚΠΑ), Αλεξάνδρα Ανδρούσου, (ΕΚΠΑ), Γιώργος Μαυρομμάτης (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) και Λήδα Στεργίου (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).
Στη δεύτερη (20.6.19, 19:30 – 20:30) με τίτλο «Δημοκρατικά δικαιώματα και στάσεις» μιλούν οι Κωστής Παπαϊωάννου (Τέως Γ.Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και Λάμπρος Μπαλτσιώτης (Ειδικός Γραμματέας Ιθαγένειας).
Στην τρίτη (20.6.19, 20:30 – 21:30) η Ελευθερία Αστρινάκη (Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης) παρουσιάζει και σχολιάζει δυο ταινίες μικρού μήκους για τους αιτούντες άσυλο της Δάφνης Ματζιαράκη και του Daniel Mulloy.
Η τέταρτη συνεδρία (21.6.19, 10:30 – 11:30) έχει τίτλο «Ενταξιακές εκπαιδευτικές πολιτικές για τα παιδιά πρόσφυγες» και ομιλητές είναι οι Γκέλη Αρώνη (Προϊσταμένη Εκπαίδευσης Προσφύγων του ΥΠΠΕΘ) και Άγης Τερζίδης, (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Στην πέμπτη συνεδρία (21.6.19, 11:30 – 13:00), με τίτλο «Η εμπειρία των διεθνών οργανισμών» μιλούν οι Ξένια Πασσά (Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες), Γιώργος Σιμόπουλος (UNICEF) και Γιάννης Μπαφέας (Δ.Ο.Μ.).
Στην έκτη (21.6.19, 11:30 – 13:00), με τίτλο «Η εμπειρία των ΜΚΟ» μιλούν οι Judith Wunderlich-Antoniou («Έλιξ»), Αναστασια Χατζηστεφάνου-Βαφέα («Σχεδία») και Μαριανέλλα Κλώκα («PRAKSIS»).
Το συνέδριο κλείνει με μια συνεδρία για τις «Ευρωπαϊκές πολιτικές και πρωτοβουλίες» στα αγγλικά (21.6.19, 17:00 – 19:30) και ομιλητές τους Rolf Gollob (Zurich University of Teacher Education), Maja Zuiderveld (Center for Foreign Language Speakers), Alexandra Leipold (KAUSA) και Urszula Markowska-Manista (University of Warsaw).
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη