Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ενόψει των πρυτανικών εκλογών στο ΕΚΠΑ, ο Στάθης Ευσταθόπουλος, υποψήφιος πρύτανης και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή, θέτει την αυτονομία, -θεσμική και οικονομική- ως προϋπόθεση για την εξέλιξη και πρόοδο του Ιδρύματος, χαρακτηρίζοντας καταστροφικές εν γένει τις παρεμβάσεις της Πολιτείας.

Φιλοδοξεί σε ένα Πανεπιστήμιο για Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές με ποιότητα και διεθνή αναγνώριση αυτόνομο, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό. Εμφανίζεται απαισιόδοξος ως προς την αποτελεσματικότητα του νέου ακαδημαϊκού χάρτη και κατηγορεί τον υπουργό Παιδείας ότι εφήρμοσε μια «ισοπεδωτική οριζόντια πολιτική κατάργησης της Τριτοβάθμιας Τεχνολογικής εκπαίδευσης» στη χώρα.

Συνέντευξη στη Χρύσα Βαϊνανίδη για το alfavita.gr

1. Ποιο είναι το διακύβευμα των φετινών πρυτανικών εκλογών στο ΕΚΠΑ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

Το σημαντικότερο διακύβευμα κατά την άποψη μου είναι η αυτονομία του. Μόνο αποκτώντας αυτήν θα μπορέσει να γίνει ένα ουσιαστικά σύγχρονο Πανεπιστήμιο στα πρότυπα των μεγάλων Πανεπιστημίων του Δυτικού κόσμου. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα μεγάλα δημόσια Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (π.χ. το Καίμπριτζ και η Οξφόρδη) λειτουργούν αυτόνομα. Οι παρεμβάσεις της πολιτείας σε πολλά ζητήματα ήταν καταστροφικές. Ιδιαίτερα στο τεράστιο θέμα της διαχείρισης των ερευνητικών κονδυλίων. Καταστράφηκε η λειτουργία του ΕΛΚΕ. Οι ερευνητές, αλλά και το διοικητικό προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταπεξέλθουν σε όλο αυτό το ασφυκτικό γραφειοκρατικό πλαίσιο που δεν ταιριάζει με τη φιλοσοφία της έρευνας. Αλλά και σε πολλά άλλα ζητήματα. Δυστυχώς βρήκαν αρρωγό την Πρυτανική αρχή που δεν αντέδρασε και δεν προστάτευσε το Πανεπιστήμιο. Ασφαλώς η αυτονομία για να είναι ουσιαστική δεν αρκεί να είναι μόνο θεσμική, αλλά πρέπει να είναι και οικονομική. Δε θέλουμε κρατική επιχορήγηση. Θέλουμε καταβολή του κόστους των υπηρεσιών που μας ζητάει η πολιτεία. Επιπλέον, θέλουμε την ανεξαρτησία μας να ανοίξουμε κι άλλες πηγές χρηματοδότησης. Με τα κονδύλια που θα φέρουμε στοχεύουμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη του Ιδρύματος μας, να χρηματοδοτήσουμε έρευνα, νέα διδακτορικά, να κρατήσουμε τους νέους ερευνητές μας στη χώρα μας, και τόσα άλλα.


2. Ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα το ΕΚΠΑ;

Το ΕΚΠΑ, ως το ιστορικότερο Πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας, οφείλει να γίνει ο οδηγός των εξελίξεων στην Ανώτατη Παιδεία. Το όραμα μας για το Πανεπιστήμιο μας πρέπει να είναι ένα αυτόνομο, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό δημόσιο Ίδρυμα, το οποίο θα προσφέρει τόσο σε Έλληνες όσο και σε αλλοδαπούς φοιτητές ευκαιρίες μάθησης και ανάπτυξης των δυνατοτήτων τους ώστε να βρουν άμεσα αξιοπρεπή εργασία στο αντικείμενο που διάλεξαν να σπουδάσουν. Θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο με ποιότητα και διεθνή αναγνώριση που συνδυάζει ισοβαρώς εκπαίδευση και έρευνα και δίνει τη δυνατότητα στα μέλη  και τους φοιτητές του να διακριθούν. Σε  διασύνδεση με την κοινωνία, την  έρευνα και την παραγωγή. Με διαφάνεια και  λογοδοσία. Όλο αυτό το όραμα, περνάει μέσα από το άνοιγμα του Πανεπιστημίου μας στη διεθνή εκπαιδευτική και ερευνητική κοινότητα. Ξενόγλωσσα προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, που θα φέρουν ξένους φοιτητές στο Ίδρυμα και στη χώρα. Σύνδεση με την κοινωνία και την οικονομία. Στενή σχέση με τους φοιτητές και τους αποφοίτους μας. Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Και τόσα άλλα που εφαρμόζονται με επιτυχία σε όλα τα μεγάλα Πανεπιστήμια του κόσμου. 

3. Ποια η γνώμη σας για το νέο ακαδημαϊκό χάρτη που διαμορφώνεται στην Ανώτατη Εκπαίδευση;

Σε κάθε ανθρώπινη δράση υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Στο συγκεκριμένο θέμα το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι ο Υπουργός Παιδείας εφάρμοσε μια ισοπεδωτική οριζόντια πολιτική κατάργησης της Τριτοβάθμιας Τεχνολογικής εκπαίδευσης στη χώρα, χωρίς να έχει τεκμηριώσει με πειστικό τρόπο την αναγκαιότητα αυτής της τακτικής αντί της διατήρησης και αναβάθμισής του λόγω της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας και αποστολής του, χωρίς ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική συζήτηση στα πλαίσια του πολυδιαφημισμένου «Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία» που διεξήχθη και ολοκληρώθηκε μόλις πριν ενάμιση χρόνο, χωρίς να έχουν προηγηθεί ουσιαστικές σχετικές ανοιχτές συζητήσεις στο εσωτερικό των Πανεπιστημίων για τις προτάσεις και τις ενέργειες αυτές. Μακάρι να πέφτω έξω, αλλά δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος ότι όλο αυτό το εγχείρημα θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.
 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Οι σχολές Μηχανικών που «παντρεύουν» τεχνολογία και τέχνη
Πανελλαδικές: Οι σχολές Μηχανικών που «παντρεύουν» τεχνολογία και τέχνη
Ποια πολυτεχνικά τμήματα προσφέρουν διέξοδο σε υποψηφίους με καλλιτεχνική φλέβα και ανατρεπτική σκέψη
Πανελλαδικές: Οι σχολές Μηχανικών που «παντρεύουν» τεχνολογία και τέχνη
mathites sxoleio
Δημοτικά σχολεία: Τι αλλάζει με τα τμήματα, τα όρια μαθητών και την κατανομή τάξεων για το νέο σχολικό έτος
Δημοτικά: Οι κανόνες για τάξεις, μαθητές και εκπαιδευτικούς – Τι αλλάζει - Τι θα γίνει με τα κενά
Δημοτικά σχολεία: Τι αλλάζει με τα τμήματα, τα όρια μαθητών και την κατανομή τάξεων για το νέο σχολικό έτος
eidiki agogi
Ειδική Αγωγή: Προς έκδοση οι οριστικοί πίνακες ΑΣΕΠ 2ΕΑ και 3ΕΑ/2025 – Από αυτούς οι φετινοί διορισμοί
Η σημασία της εξέλιξης είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς οι φετινοί διορισμοί στην Ειδική Αγωγή θα πραγματοποιηθούν από τους οριστικούς πίνακες του ΑΣΕΠ...
Ειδική Αγωγή: Προς έκδοση οι οριστικοί πίνακες ΑΣΕΠ 2ΕΑ και 3ΕΑ/2025 – Από αυτούς οι φετινοί διορισμοί
ΑΣΕΠ, αίθουσα, σχολική τάξη σε σχολείο
Κερατσίνι: Φόβοι για την ασφάλεια μαθητών μετά τις αποκαλύψεις για την πυροπροστασία
Κερατσίνι: Σοβαρές καταγγελίες για ελλείψεις πυρασφάλειας σε σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις
Κερατσίνι: Φόβοι για την ασφάλεια μαθητών μετά τις αποκαλύψεις για την πυροπροστασία