Thumbnail
Το παιδί είναι η πεμπτουσία της ύπαρξης του ανθρώπου. Η ανατροφή του, η εκπαίδευσή του και γενικά η ανάπτυξή του μέχρι να αυτονομηθεί και να κάνει το δικό του παιδί είναι στην ουσία ο κεντρικός πυρήνας του ενδιαφέροντος κάθε οικογένειας και του κοινωνικού συνόλου. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου ο κοινωνικός ιστός είναι υφασμένος πάνω στην Αρραγή Ελληνική Οικογένεια το παιδί είναι το επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων.

Η ομαλή ανάπτυξη του παιδιού πρέπει να βασίζεται σε ένα αξιακό σύστημα, που το βοηθάει να αποκτήσει αυτενέργεια, αξιοπρέπεια και αυτοεκτίμηση και να εισπράττει διαρκώς αγάπη από το περιβάλλον γύρω του.

Κάθε παιδί κρύβει μέσα του ένα Μικρό Θεό και οι γονείς του, οι δάσκαλοί του και οι πραγματικοί του φίλοι οφείλουν να το βοηθήσουν για να Τον ανακαλύψει και να ξεδιπλώσει τα ταλέντα του και τα ενδιαφέροντά του, ώστε να βρίσκει διαρκώς σκοπό και στόχους, να νοιώσει παραγωγικό μέλος και να συμπλέει ευχάριστα μέσα στην κοινωνία.

Οι επιθυμητές δεξιότητες, που πρέπει να αποκτήσει το παιδί, δεν αφορούν μόνο στην καλή επίδοση σε ορισμένα δύσκολα μαθήματα, που προσδιορίζουν συνήθως τους γνωστούς αριστούχους, αλλά αναφέρονται και σε θέματα κοινωνικότητας, δημοκρατικής συμμετοχής στα κοινά, πρωτοβουλίας εθελοντικών δράσεων στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αποφυγής φυλετικών και ρατσιστικών διακρίσεων, σεβασμού των διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων, σεβασμού της φυλής, του φύλου και του χρώματος του δέρματος, ελευθερίας της γνώμης, ανάπτυξης της κριτικής ματιάς και υπεύθυνης στάσης, ενσυναίσθησης, αποδοχής της πιθανότητας αποτυχίας, καταδίκης κάθε μορφής bulling, αποδέσμευσης της αποτίμησης της προσωπικότητας του ατόμου με βάση το πλήθος των likes που αποκομίζει κάθε μέρα στα social media.

Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει τα απαραίτητα λειτουργικά πλαίσια για την κατάλληλη εκπαίδευση κάθε παιδιού ανεξάρτητα από την καταγωγή του και την οικονομική κατάστασή του και να το βοηθήσει να ακολουθήσει την κλίση που έχει είτε στην επιστήμη, είτε σε χειρωνακτικές τέχνες, είτε στον αθλητισμό, είτε στις καλές τέχνες, είτε στα επαγγέλματα κοινωνικής δράσης, είτε στην επιχειρηματικότητα.

Κάθε νέος άνθρωπος ευτυχεί όταν έχει αυτογνωσία και γνωρίζει τι ακριβώς τού ταιριάζει και μπορεί να το κάνει πολύ καλά εναρμονιζόμενος με τον περίγυρό του. Στη νέα εποχή υπάρχει πληθώρα επαγγελμάτων με όλες τις ειδικότητες, με προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης, και η πολιτεία οφείλει να διαμορφώσει εκείνες τις συνθήκες, ώστε όλοι οι νέοι να μπορούν να πηγαίνουν την Παρασκευή ευχάριστα στο σπίτι τους, τη Δευτέρα ευχάριστα στη δουλειά τους και να έχουν ελεύθερες ώρες να ικανοποιούν τα θέλω τους.

Θανάσης Τσακαλίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Μηχ. H/Y και Πληροφορικής Πανεπιστημίου Πατρών.

Πηγή: pelop.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστημιο κρητης
Παν. Κρήτης: Επίσκεψη του Earth Commons Institute for the Environment and Sustainability του Πανεπιστημίου Georgetown
Επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο πλαίσιο της συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων για το περιβάλλον
Παν. Κρήτης: Επίσκεψη του Earth Commons Institute for the Environment and Sustainability του Πανεπιστημίου Georgetown