Το παρακάτω άρθρο είναι το 6ο μέρος του άρθρου "ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ TAΞΕΩΝ ME ΜΑΘΗΤEΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ" που δημοσιεύεται στο alfavita.gr σε συνέχεις τις οποίες μπορείτε να τις βρείτε εδώ
Μέρος 6ο: Αν κλιμακωθεί η κατάσταση τι μπορείτε να κάνετε;
Όταν κλιμακώνεται μια κατάσταση, και η συμπεριφορά του δύσκολου μαθητή σας τείνει να ξεφύγει από το αποδεκτό, δεν έχετε περιθώριο συναισθηματισμών. Πρέπει να πράξετε άμεσα. Μπορείτε να βγάλετε το παιδί προσωρινά από την τάξη, να το οδηγήσετε στο γραφείο ή σε κάποια ήρεμη αίθουσα όπου θα αισθάνεται ασφαλής. Επιτρέψτε του να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του. Μην του φωνάξετε ή τον προσβάλετε. Δεν χρειάζεται κι άλλη αναστάτωση. Αν οι υπόλοιποι μαθητές της τάξης ευθύνονται για το πρόβλημα, (που συμβαίνει συχνά) όταν γυρίσετε στο τμήμα σας συζητήστε το. Ανακοινώστε τους ότι την επόμενη φορά που θα προξενήσουν πρόβλημα στον συμμαθητή τους και στην τάξη, δε θα το αγνοήσετε και θα έχουν συνέπειες .
Μέρος 7ο: Αποκλιμάκωση
i) Ακούστε το χωρίς να αγνοείτε τους υπόλοιπους: Όταν το δύσκολο παιδί φθάσει σε μεγάλη ένταση, πρέπει να ακούσετε προσεκτικά αυτό που σας λέει. Μέσα σε όσα λέει, παραπονιέται και φωνάζει ίσως υπάρχει κάτι που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν. Αν βρίζει ζητείστε του να σταματήσει, αν δεν σταματά τουλάχιστον να το ελαττώσει. Είναι αναστατωμένο. Πλησιάστε το σε απόσταση που να είναι και γι’αυτό και για εσάς «ασφαλής». Πέστε του να μη φωνάζει και ότι θα βρεθεί σύντομα μια λύση. Συνήθως η αναστάτωση σε αυτά τα παιδιά εμφανίζεται κατά κύματα, άλλοτε πιο έντονα άλλοτε λιγότερο, έτσι μην περιμένετε να ηρεμήσει εύκολα. Συγχρόνως εσείς, πρέπει να έχετε τον νου σας και στην υπόλοιπη τάξη. Κάποιοι μαθητές αρέσκονται να ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να συνεχίζουν να προκαλούν τον αναστατωμένο δύσκολο φίλο μας. Καλόν είναι αυτοί οι μαθητές να απομακρύνονται λίγο από την τάξη και να περιμένουν έξω, μέχρι να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Τα πράγματα θα ηρεμήσουν σύντομα, εσείς όμως πρέπει να είστε σε πλήρη εγρήγορση, προς όλες τις κατευθύνσεις.
ii) Η δική σας στάση είναι προταρχικής σημασίας: Η δική σας στάση σε μια κατάσταση κρίσιμη, όπως η παραπάνω, παίζει μεγάλο ρόλο. Μιλάτε όσο μπορείτε αργά και ήρεμα. Εσείς μπορεί να έχετε αρκετό άγχος, αν μπορείτε μη το δείχνετε. Προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Σε αυτό βοηθά αν είστε από πριν προετοιμασμένοι και έχετε προβάρει, κατά κάποιον τρόπο, την στάση σας σε μια παρόμοια κλιμάκωση.
Σε οπτικό επίπεδο, κοιτάτε τους στα μάτια όταν τους μιλάτε, ιδίως όταν θέλετε να τονίσετε την σημασία των λεγομένων σας. Όταν ο μαθητής μιλάει φωνάζει ή παραπονιέται, μην τον κοιτάτε διαρκώς στα μάτια. Η ματιά σας ας περιπλανηθεί και στην υπόλοιπη τάξη. Δείτε τις αντιδράσεις και των υπολοίπων. Από τον τρόπο που τους βλέπετε, σας μετράνε και σας υπολογίζουν.
Σε φραστικό επίπεδο, μην τους δίνετε προσταγές. «Στρογγυλέψτε» αυτό που θέλετε να τους πείτε και πείτε το μαλακά: Αντί «σταμάτα να χτυπάς το θρανίο σου» θα ήταν καλύτερα να πείτε « Δε θα ήταν καλύτερα να σταματήσεις να το κάνεις αυτό;» Αντί «κάθισε αμέσως κάτω και σταμάτα τις φωνές» θα ήταν καλύτερα να πείτε « Αν μπορούσες να καθίσεις στη θέση σου πιο ήρεμα είναι σίγουρη ότι θα βρίσκαμε μια λύση», ή «δεν είμαι σίγουρη ότι ο έντονος τρόπος που μιλάς βοηθάει να κατανοήσει η τάξη τι έχει γίνει, θέλεις να μιλήσεις πιο ήρεμα;».
Αν εξακολουθεί η φασαρία και οι λεκτικές προσβολές, πλησιάστε το δύσκολο παιδί με χαρτί και μολύβι και προειδοποιείστε το ότι μπορεί να συνεχίσει αυτά που λέει, αλλά εσείς θα τα καταγράψετε και θα τα δείξετε στον Διευθυντή και τους γονείς του. Ίσως αυτό τον αναχαιτίσει.
Έχετε ένα σωρό τρόπους να του μιλήσετε και να το αντιμετωπίσετε. Θα είστε όμως κάθετοι στο να επιτύχετε το αποτέλεσμα που εσείς θέλετε για το ίδιο το παιδί και την τάξη. Αν του πείτε να καθίσει κάτω, πρέπει αυτό να επιτευχθεί, με κάποιον τρόπο, όχι με απειλές, όχι με τελεσίγραφα, οπωσδήποτε με καλό αλλά και αποφασιστικό τρόπο. Αλλιώς δείχνετε αδύναμοι και αυτό μπορεί να το εκμεταλλευτούν .
Συνεχίζεται
Διαβάστε τα προηγούμενα άρθρα της Κλαίρης Μαυρόματου εδώ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη