Thumbnail
Πανελλαδικές Εξετάσεις

Του Χρήστου Κάτσικα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΣΕ 4 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

Ο τρόπος υπολογισμού μορίων και η «αξία» των μονάδων κάθε μαθήματος

                Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας.

                Και ενώ σε δυο περίπου εβδομάδες το Υπουργείο Παιδείας θα καλέσει τους υποψήφιους να υποβάλλουν Αίτηση – Δήλωση συμμετοχής τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, γρίφος αποτελεί ο αριθμός εισακτέων, που φέτος αναμένεται να επηρεαστεί από δύο δεδομένα: τη δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (από τη συνένωση δύο ΤΕΙ) και τη νέα διάταξη για τις μετεγγραφές φοιτητών που αναμένεται να «φορτώσει» τα τμήματα των κεντρικών πανεπιστημίων και να αποψιλώσει, βέβαια, τα περιφερειακά τμήματα.

                Να σημειώσουμε ότι στο Σχέδιο Νόμου για του Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που θα κατατεθεί, προς ψήφιση, στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα, θα συμπεριληφθεί νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα μετεγγραφής (η δυνατότητα μετεγγραφών για τους φοιτητές με χαμηλά εισοδήματα θα εξακολουθήσει να ισχύει)  που ορίζει τα εξής:

                - Μετεγγράφονται, μετά από αίτηση, όλοι οι φοιτητές με αδέρφια που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, με την προϋπόθεση, ότι υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στο Πανεπιστήμιο υποδοχής και ότι το οικογενειακό κατά κεφαλήν εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.500 ευρώ.  Δηλαδή για μια τετραμελή  οικογένεια το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά  τις 50.000 ευρώ.

             - Στην περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα υποδοχής που σπουδάζει ο ένας αδερφός ή Πανεπιστήμιο στην πόλη που ζουν οι γονείς , τότε και τα δυο αδέρφια έχουν μια ακόμη επιλογή να επιλέξουν μια τρίτη πόλη-κοντινότερη στον τόπο κατοικίας των γονιών,  που έχει αντιστοιχίες τμημάτων και να αιτηθούν και οι δύο μετεγγραφή.

                Παράλληλα, άλλη διάταξη που θα ψηφιστεί με το νομοσχέδιο για τη σύσταση του νέου ιδρύματος αναφέρει ότι από 1% που ίσχυε πέρυσι για τους υποψηφίους από τα ΕΠΑΛ προς τα ΑΕΙ, φέτος θα συμπεριληφθεί ένα 5% σε αυτήν την κατηγορία, επί του συνολικού αριθμού των θέσεων εισακτέων που θα δοθούν την επόμενη χρονιά στα πανεπιστήμια.

Οι αλλαγές

                Όπως είναι γνωστό φέτος οι απολυτήριες εξετάσεις για τη Γ’ Λυκείου θα γίνουν μόνο σε τέσσερα μαθήματα: Γλώσσα και Λογοτεχνία μαζί, Ιστορία, Μαθηματικά και Βιολογία. Παράλληλα, στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις απουσιάζει το πεδίο των επιστημών της Εκπαίδευσης (4ο Επιστημονικό πεδίο) και τα επιστημονικά πεδία από πέντε γίνονται τέσσερα. Τα παιδαγωγικά τμήματα είναι πλέον προσβάσιμα σε όλους τους υποψηφίους και από τα – εναπομείναντα πλέον – τέσσερα επιστημονικά πεδία.

Τρόπος υπολογισμού μορίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

                Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων που είναι ενταγμένα σε 4 πλέον Επιστημονικά Πεδία, γίνεται ως εξής:

                Το άθροισμα των γραπτών βαθμών στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος, πολλαπλασιάζεται επί δύο (2).

Στη συνέχεια, στο γινόμενο αυτό προστίθενται τα γινόμενα των γραπτών βαθμών των δύο μαθημάτων με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος.

Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το εκατό (100).

                Σε περίπτωση που ο υποψήφιος εξεταστεί πανελλαδικά και σε ένα πέμπτο (5ο) μάθημα προκειμένου να έχει πρόσβαση σε δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο, τότε ο υπολογισμός των μορίων του για κάθε ένα από τα δύο Επιστημονικά Πεδία που έχει δικαίωμα να δηλώσει προτίμηση γίνεται με βάση τα αντίστοιχα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

                Προκειμένου για Σχολές ή Τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση ειδικού μαθήματος ή πρακτικών δοκιμασιών ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου γίνεται ως εξής:

                Στο σύνολο μορίων της προηγούμενης παραγράφου προστίθενται τα μόρια που προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό με το εκατό (100) του γινομένου του βαθμού του υποψηφίου στο απαιτούμενο ειδικό μάθημα ή στις πρακτικές δοκιμασίες με τον αντίστοιχο συντελεστή κατά περίπτωση:

                ¡ Βαθμός ειδικού μαθήματος είναι ο γραπτός βαθμός που σημείωσε στην απαιτούμενη εξέταση ο υποψήφιος μετά την αναγωγή του στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου. Για τις περιπτώσεις που εξετάζονται δύο ειδικά μαθήματα είναι ο μέσος όρος των βαθμών των δύο ειδικών μαθημάτων. Ο μέσος όρος υπολογίζεται μετά την αναγωγή των βαθμών των δύο μαθημάτων στην εικοσάβαθμη κλίμακα και εκφράζεται με προσέγγιση εκατοστού.

                Στην περίπτωση που υποψήφιος έχει εξετασθεί σε περισσότερες από μία ξένες γλώσσες, τότε ως βαθμός στο μάθημα της ξένης γλώσσας, για τα τμήματα που απαιτούν εξέταση σε μία από τις ξένες γλώσσες από αυτές που εξετάστηκε, λαμβάνεται υπόψη ο μεγαλύτερος βαθμός από αυτούς που πέτυχε στις ξένες αυτές γλώσσες.

                ii Βαθμός πρακτικών δοκιμασιών είναι ο μέσος όρος των βαθμών που αντιστοιχούν στις τρεις δοκιμασίες αγωνίσματα που διαγωνίστηκε ο υποψήφιος και ο οποίος εκφράζεται με προσέγγιση εκατοστού.

                Για τον υπολογισμό του βαθμού με προσέγγιση δεκάτου, στις περιπτώσεις που κατά τον υπολογισμό προκύπτουν περισσότερα του ενός δεκαδικά ψηφία τότε, αν το δεύτερο δεκαδικό ψηφίο είναι ίσο ή μεγαλύτερο του πέντε (5), το πρώτο δεκαδικό ψηφίο προσαυξάνεται στο αμέσως επόμενο παραλειπομένων των λοιπών και αν είναι μικρότερο του πέντε (5) παραλείπονται όλα τα υπόλοιπα πέραν του πρώτου δεκαδικά ψηφία. Για τον υπολογισμό του βαθμού με προσέγγιση εκατοστού, στις περιπτώσεις που κατά τον υπολογισμό προκύπτουν περισσότερα των δύο δεκαδικά ψηφία τότε, αν το τρίτο δεκαδικό ψηφίο είναι ίσο ή μεγαλύτερο του πέντε (5), το δεύτερο δεκαδικό ψηφίο προσαυξάνεται στο αμέσως επόμενο παραλειπομένων των λοιπών και αν είναι μικρότερο του πέντε (5) παραλείπονται όλα τα υπόλοιπα πέραν του δεύτερου δεκαδικά ψηφία.

Η «αξία» των μονάδων κάθε μαθήματος

                Ως γνωστόν δεν μετράει η σχολική επίδοση στα μαθήματα της  Γ΄ Λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Στα πλαίσια αυτά οι μονάδες θα προκύπτουν από τις επιδόσεις στα τέσσερα (ή πέντε, κατ΄ επιλογήν) εξεταζόμενα μαθήματα.

                Ο υπολογισμός της βαθμολογίας και των μορίων ανά μάθημα, ομάδα προσανατολισμού και επιστημονικό πεδίο είναι ένας γρίφος για δυνατούς λύτες.

                Στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας με συντελεστές 1,3 και 0,7 η αξία των μονάδων των μαθημάτων είναι:

                330 μόρια για κάθε μονάδα του πρώτου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας (συντελεστής 1,3)

                270 μόρια για κάθε μονάδα του δεύτερου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας (συντελεστής 0,7)

                200 μόρια για κάθε μονάδα των υπολοίπων μαθημάτων

                Συνολικά το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας «μετράει» μέχρι 6.600 μόρια, το δεύτερο μέχρι 5.400 μόρια και τα υπόλοιπα μέχρι 4.000 μόρια το καθένα. Μέγιστος αριθμός μορίων 20.000.

                Κάθε μονάδα του πρώτου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας «αξίζει» 65% περισσότερο από κάθε μονάδα των μαθημάτων άνευ συντελεστή βαρύτητας και κάθε μονάδα του δευτέρου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας «αξίζει» 35% παραπάνω από κάθε μονάδα των μαθημάτων άνευ συντελεστή βαρύτητας.

                Στην περίπτωση εξέτασης σε μαθήματα αυξημένης βαρύτητας με συντελεστές 0,9 και 0,4 η αξία των μονάδων των μαθημάτων είναι:

                290 μόρια για κάθε μονάδα του πρώτου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας (συντελεστής 0,9)

                240 μόρια για κάθε μονάδα του δεύτερου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας (συντελεστής 0,4)

                200 μόρια για κάθε μονάδα των υπολοίπων μαθημάτων

Σε αυτή την περίπτωση, συνολικά το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας «μετράει» μέχρι 5.800 μόρια, το δεύτερο μέχρι 4.800 μόρια και τα υπόλοιπα μέχρι 4.000 μόρια το καθένα. Μέγιστος αριθμός μορίων 18.600.

 

ΜΟΡΙΑ ΑΝΑ ΜΟΝΑΔΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

ΑΡΧΑΙΑ

330

200

200

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

270

200

200

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

200

240

330

ΛΑΤΙΝΙΚΑ

200

0

0

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

0

290

0

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

0

0

270

 

ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

2Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

3Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

4Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

ΦΥΣΙΚΗ

270

200

200

ΧΗΜΕΙΑ

200

270

200

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

200

200

330

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

330

0

0

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

0

330

0

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

0

0

270

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

5Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

3Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

4Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

330

200

200

Α.Ε.Π.Π.

200

200

200

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

200

240

330

Α.Ο.Θ.

270

0

0

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

0

290

0

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

0

0

270

Πηγή: Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Λαμίας (ΚΕΣΥΠ) – Χρήστος Κάτσικας, ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ 2018

Κυκλοφόρησε ο "Οδηγός Σπουδών 2018, ΑΕΙ, ΤΕΙ, στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές" για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών

Ο Οδηγός Σπουδών ΑΕΙ, ΤΕΙ στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές περιλαμβάνει όλες τις φετινές αλλαγές στις Πανελλαδικές, σε επιστημονικά πεδία και στα τμήματα

Μάθε για...

 • Συντελεστές βαρύτητας ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών
•  Τα νέα Επιστημονικά Πεδία
•  Τα νέα τμήματα ΑΕΙ, ΤΕΙ
• Βαθμολόγηση των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων
• Η διαδικασία των εξετάσεων: Θέματα, τρόπος εξέτασης, βαθμολόγηση
• Τρόπος υπολογισμού μορίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
• Η «αξία» των μονάδων κάθε μαθήματος
• Τα «μαθήματα κλειδιά» στο νέο σύστημα των πανελλαδικών
• το αντικείµενο σπουδών κάθε τµήµατος, τις κατευθύνσεις και τις ειδικεύσεις
• τα τµήµατα µε τις καλύτερες επαγγελµατικές προοπτικές
• τα τµήµατα µε ιδιαιτερότητες
• τα επιστηµονικά πεδία που "µαγνητίζουν" τους περισσότερους υποψηφίους
• το συνδυασµό επιστηµονικών πεδίων που προσφέρουν περισσότερες θέσεις
• τον αριθµό των υποψηφίων και τις προσφερόµενες θέσεις
• τα "κλειδιά" για τη συµπλήρωση του µηχανογραφικού
• τη σωστή επιλογή των σχολών προτίµησης
• την επιλογή τµηµάτων χωρίς απώλεια µορίων
• τις βάσεις 2017
• Δικαιολογητικά, τόπος και χρόνος υποβολής της δήλωσης προτίμησης (Μηχανογραφικό Δελτίο) εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
• Τι επέλεξαν οι υποψήφιοι του 2017

Κάντε παραγγελία τωρα και αποκτήστε το βιβλίο από 26,00 ευρώ  στο κόστος των 20,00 ευρώ!
(Ειδική Έκπτωση για Εκπαιδευτικούς, σχολεία και Φροντιστήρια)

Τηλεφωνήστε στο  2114102049  ή στείλτε email στο [email protected] με την αιτιολογία ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpa
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού
Ο Παναγιώτης Κοντός υπήρξε πτυχιούχος και διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α. αλλά και επί σαράντα χρόνια ακαδημαϊκός δάσκαλος που το υπηρέτησε πιστά προσφέροντας...
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού