Thumbnail
Μπρος πίσω στις αλλαγές που αφορούν τη Β'Λυκείου - Οι γόρδιοι δεσμοί και τα αγκάθια για του Υπουργείο Παιδείας

"Βήματα προς τα πίσω" σχετικά με τον αρχικό σχεδιασμό κάνει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής στην χετικά με τη συνδιδασκαλία των φυσικών επιστημών σε ένα κοινό μάθημα στη Β' τάξη του Λυκείου. Οι αντιδράσεις που υπήρχαν από την ένωση των φυσικών έβαλε ξανά το ΙΕΠ και Υπουργείο Παιδείας σε σκέψη και αναθεώρηση του αρχικού σχεδίου.

Σύμφωνα με όσα τονίζει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"  ​ ότι μετά τις αντιδράσεις από τις επι­στημονικές ενώσεις των φυσικών στη χώρα, το ΙΕΠ επεξεργάζεται τώρα νέα πρόταση, σύμφωνα με την οποία οι διδασκαλίες της Χημείας και της Βιολογίας παραμένουν διαχωρισμένες, όπως δηλαδή είναι σήμερα.

Εδώ να θυμίσουμε πως οι αλλαγές στη Β' Τάξη του Λυκείου θα αφορούν την επόμενη χρονιά ενώ εκείνες  στη Γ' Λυκείου που θα συνδέονται με το νέο εξεταστικό σύστημα, τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά.

Αναλυτικά προγράμματα

Σχετικά με τις αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα, το ΙΕΠ πρότεινε αρχικά για τη Β' Λυκείου τη διδασκαλία κοινού υποχρεωτικού τετράωρου μαθήματος με τίτλο Ερευνητικά Στοιχεία Φυσικών Επιστημών και 4ωρα μαθήματα επιλογής (χωρίς υπο­χρεωτικό χαρακτήρα), ένα για τη Φυσική και ένα για τη Χημεία - Βιολογία.

Το αγκάθι που λέγεται Ιστορία

Ένα δεύτερο αγκάθι για το ΙΕΠ είναι  η διδασκαλία της Ιστορίας στη Β' και τη Γ' Λυκείου, καθώς ήδη ιστορικοί διαφωνούν με την ίδια φιλοσοφία της πρότασης που εφαρμόστηκε στο άλλο κρίσιμο μάθημα που διδάσκονται οι μαθητές στα σχολεία τους.

Έτσι, με το νέο μάθημα Σύγχρονος Κόσμος που εισηγείται το ΙΕΠ ως υποχρεωτικό στη Β' τάξη του Λυκείου, η Ιστορία μπαίνει σε δεύτερο πλάνο, καθώς οι μαθητές θα διδάσκονται και στοιχεία πολιτικής αγωγής και κοινωνικών επιστημών. Από τις τέσσερις ώρες του μαθήματος «πέφτει» έτσι σε δύο στο υποχρεωτικό πρόγραμμα της Λυκείου, οι οποίες θα συμπληρώνονται από ένα ακόμη τετράωρο διδασκαλίας «ατόφιας» Ιστορίας εβδομαδιαίως, μόνο εφόσον οι μαθητές το επιλέξουν από τα μαθήματα επιλογής.
Το θέμα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κύκλους των ιστορικών, ενώ επί του παρόντος το ΙΕΠ επιμένει στην αρχική του πρόταση, χωρίς τίποτα να μαρτυράει όμως ότι δεν μπορεί τελικά να αλλάξει.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα το σημείο που φέρνει τις μεγαλύτερες τριβές αποτελεί το γεγονός ότι το «θολό» μάθημα του Σύγχρονου Κόσμου μπορεί να διδάσκεται από κοινωνιολόγους, θεολόγο ή άλλες ειδικότητες.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Στρατιωτικές σχολές
Στρατιωτικές Σχολές: Σε ΦΕΚ ο νόμος για τη Δημιουργία Στρατιωτικού Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΣΔΕΠ)
Σε ΦΕΚ ο νόμος 5195/2024 για τη Δημιουργία Στρατιωτικού Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΣΔΕΠ) στις Στρατιωτικές Σχολές
Στρατιωτικές Σχολές: Σε ΦΕΚ ο νόμος για τη Δημιουργία Στρατιωτικού Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΣΔΕΠ)
Φεστιβάλ Λάρισα
14ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας: Πανδαισία δημιουργίας, έμπνευσης και καινοτομίας
Περισσότεροι από 1.000 μαθητές, συνοδευόμενοι από πάνω από 120 εκπαιδευτικούς, από σχολικές μονάδες της Λάρισας, της Θεσσαλονίκης, της Μαγνησίας, των...
14ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας: Πανδαισία δημιουργίας, έμπνευσης και καινοτομίας
foto_education_pen_notbook.jpg
«Μαθητές τελειώνουν το Λύκειο χωρίς να ξέρουν Αγγλικά»: Τι καταγγέλλουν οι καθηγητές Αγγλικών
«Αγγλικά για χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα» - Καθηγητές Αγγλικών: Φταίει το σχολικό σύστημα
«Μαθητές τελειώνουν το Λύκειο χωρίς να ξέρουν Αγγλικά»: Τι καταγγέλλουν οι καθηγητές Αγγλικών