Δείτε σε βίντεο ολόκληρη τη σημερινή συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, στο υπουργείο Παιδείας.
Παρακάτω η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης:
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλημέρα σε όλους. Να σας καλωσορίσουμε για τη σημερινή συνέντευξη. Ξεκινάμε με το θέμα το οποίο έχουμε προαναγγείλει και στη συνέχεια μπορείτε να υποβάλετε τις ερωτήσεις που θέλετε.
Κύριε Υπουργέ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας καλωσορίσω και να ευχαριστήσω πολύ για την παρουσία σας. Δίπλα μου είναι ο κ. Αγγελόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας. Παρόν είναι και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής ο κ. Κουζέλης.
Θέλαμε να κάνουμε τη σημερινή συζήτηση για να απαντηθούν και να διευκρινιστούν τυχόν απορίες που υπάρχουν για ένα από τα βασικά στοιχεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που είναι η πορεία των ΤΕΙ και των πανεπιστημίων μας.
Οπότε οποιαδήποτε ερώτηση, νομίζετε ότι θα διευκρινίσει αυτό το στοιχείο της εκπαιδευτικής μας μεταρρύθμισης με μεγάλη χαρά να την απαντήσω. Θέλω έτσι προκαταρκτικά να σας πω ότι έχει δημοσιευθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το ποσό των 11,8 εκατομμυρίων που είχαμε υποσχεθεί το Σεπτέμβριο έκτακτης ενίσχυσης για τα πανεπιστήμια. Αυτό είναι μέσω του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων που όμως αυτό δεν παίζει κανένα ιδιαίτερο ρόλο. Είναι 11,8 εκατομμύρια έκτακτη επιχορήγηση, όπως ακριβώς είχαμε υποσχεθεί και κάτι για το οποίο έχω ερωτηθεί, είναι εάν τυχόν θα προχωρήσει η κοινή υπουργική απόφαση για τις προσλήψεις των συναδέλφων συμβασιούχων για τη διδασκαλία των μαθημάτων στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, η απάντηση και σε αυτό είναι ναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα δημοσιευθεί αυτή η απόφαση.
Τώρα ως προς το βασικό θέμα. Θέλουμε να είμαστε σαφείς ότι δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε εάν τυχόν δεν το δούμε σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Το γενικότερο πλαίσιο είναι κάτι που λέμε από πέρσι. Δηλαδή ο Ενιαίος Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.
Όπως ξέρετε τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια δραματική αναβάθμιση των πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων και των ΤΕΙ, αναβάθμιση η οποία είναι αποτέλεσμα των διδασκόντων και των ερευνητών σε αυτά τα ιδρύματα. Εμείς ψηφίσαμε τον Αύγουστο το νόμο που ψηφίσαμε που νομίζουμε ότι κάνει πολύ σημαντικά βήματα στην ενίσχυση αυτής της αναβάθμισης και πρέπει να δούμε τι κάνουμε με αυτό το νέο τοπίο που υπάρχει στο χώρο της ανωτάτης εκπαίδευσης και των ερευνητικών κέντρων.
Τα προβλήματα είναι η δημιουργία στα ΤΕΙ, η διαμόρφωση στα ΤΕΙ τμημάτων εξαιρετικά υψηλού επιπέδου και ταυτοχρόνως η ύπαρξη κατά κύριο λόγο στα ΤΕΙ, αλλά όχι μόνο στα ΤΕΙ και προβληματικών τμημάτων. Αλίμονο εάν τα ιδρύματα ήταν ομογενοποιημένα, αλίμονο εάν τα ιδρύματα δεν είχαν και τέτοιου είδους προβλήματα.
Εμείς αυτό που λέμε είναι να δούμε με δεδομένη αυτή την κατάσταση ποιο είναι το επόμενο βήμα. Και βεβαίως το επόμενο βήμα θα διαμορφωθεί με αποκλειστικά ακαδημαϊκά κριτήρια. Αποκλειστικά ακαδημαϊκά κριτήρια. Και αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε, μπορούμε να επανέλθουμε, αλλά η λογική μας είναι ότι τα προβλήματα αυτά είναι προβλήματα ακαδημαϊκά και τα κριτήρια επίλυσής τους πρέπει να είναι ακαδημαϊκά.
Άρα η θέση μας δεν είναι να πανεπιστημιοποιηθεί κάθε ΤΕΙ. Αυτό θα ήταν μια λάθος προσέγγιση. Πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ οριζόντια δεν τίθεται. Εκείνο όμως που τίθεται είναι αυτό το πολύ περίπλοκο πλέγμα συνεργειών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών ανάμεσα στα ΤΕΙ και στα πανεπιστήμια.
Άρα παίρνουμε το κάθε τμήμα ξεχωριστά. Θα σας πω τη διαδικασία και βλέπουμε τις δυνατότητες συνεργειών, συγχωνεύσεων πολλές φορές και συνεργασιών.
Εκείνο που θα πρέπει επίσης να τονιστεί σαν συμπληρωματικό της ακαδημαϊκότητας, των ακαδημαϊκών κριτηρίων, είναι ότι θα πάρουμε υπόψη σίγουρα ζητήματα τοπικότητας, αλλά χωρίς να αφεθούμε στην αδράνεια της τοπικότητας.
Διότι η άνευ όρων παράδοση σε δυναμικές των τοπικοτήτων, πολλές φορές είναι και ο λόγος που έχουμε έρθει σε αδιέξοδα ως προς την ακαδημαϊκότητα πολλών θεσμών. Εδώ υπάρχει κάτι το πολύ λεπτό που θέλει πολύ μεγάλη συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά το βασικό μας αυτή τη στιγμή είναι χωρίς να είμαστε αιθεροβάμονες, να δούμε ποια είναι τα ζητήματα που βάζουν οι τοπικές κοινωνίες, αλλά που πρέπει εμείς να πείσουμε τις τοπικές κοινωνίες για το ακαδημαϊκό εγχείρημα και όχι για ένα στρεβλά αναπτυξιακό που τόσα χρόνια μας έφερε εδώ που μας έφερε.
Ταυτόχρονα πρέπει τα πανεπιστήμια και έχουμε συνεννοηθεί με τα πανεπιστήμια, να μας προτείνουν και ένα στρατηγικό πλαίσιο. Δηλαδή θέλουμε από τα πανεπιστήμια να μας πούνε πώς φαντάζονται τον εαυτό τους σε πέντε χρόνια. Και σε αυτά τα πέντε χρόνια να συμπεριληφθούν νέα τμήματα και εντελώς καινούργια τμήματα. Η ίδρυση εντελώς καινούργιων τμημάτων.
Οι σχέσεις που θα έχουν με τα ΤΕΙ, συγχωνεύσεις, συνέργειες, συνεργασίες κλπ. Το τι θα γίνει με διάφορους ερευνητικούς θεσμούς που μπορεί να είναι στην περιφέρεια αυτών των πανεπιστημίων. Π.χ. υπάρχουν άλλα υπουργεία. Ξέρουμε ότι το Αγροτικής Ανάπτυξης έχει πολλούς και πολύ σοβαρούς ερευνητικούς θεσμούς.
Εδώ θα μπορούσαν να γίνουν πολύ συγκεκριμένες συνέργειες ανάμεσα στα πανεπιστήμια και αυτούς τους θεσμούς. Και δεν σας το λέω τυχαία ως προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με το Υπουργείο αυτό.
Άρα τι λέμε; Λέμε ότι έχουμε τα πανεπιστήμια. Τα πανεπιστήμια θα πρέπει να προτείνουν μια στρατηγική και σε αυτή τη στρατηγική μέσα θα πρέπει να δούμε και να μας προτείνουν και τα πανεπιστήμια και τη θέση των συνεργασιών, συνεργειών και συγχωνεύσεων με τα ΤΕΙ.
Αυτό τώρα δεν μπορεί να γίνει χωρίς πολύ συστηματικές συζητήσεις με τα ΤΕΙ. Τι έχουμε κάνει λοιπόν; Έχουμε συγκροτήσει πολύ συγκεκριμένες επιτροπές ανάμεσα σε πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Υπάρχει η Επιτροπή ανάμεσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και όπως ξέρετε στην Κρήτη ήδη υπάρχει μια πολύ συστηματική συνεργασία ανάμεσα στο ΤΕΙ Κρήτης και το Πανεπιστήμιο εκεί.
Τι γίνεται τώρα; Συνεδριάζουν αυτές οι Επιτροπές και αποφασίζουν τι θα προτείνουν στο Υπουργείο. Το Υπουργείο παίρνει τα πορίσματα αυτών και σχολιασμένα τα στέλνει στις Συγκλήτους του κάθε Πανεπιστημίου και του κάθε ΤΕΙ.
Θέλω να είναι σαφής η διαδικασία. Και μετά προσπαθούμε να υπάρχουν συναινέσεις ως προς τις προτάσεις που γίνονται. Στις Επιτροπές κατά κύριο λόγο συμμετέχουν και οι Πρυτάνεις από τα δυο Ιδρύματα, Αντιπρυτάνεις. Δηλαδή συμμετέχουν άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά το χώρο. Αυτές οι επιτροπές είναι Επιτροπές που συγκροτεί το Υπουργείο και αυτό που θέλουμε είναι να έρθουν από αυτά τα άτομα προτάσεις, οι οποίες προτάσεις, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι στον αέρα, γιατί τα άτομα αυτά ξέρουν και πολύ καλά τις τοπικές συνθήκες, αλλά ξέρουν και πάρα πολύ καλά τις σχέσεις με άλλα Ιδρύματα κλπ.
Άρα έρχονται προτάσεις. Εμείς μελετάμε τις προτάσεις που έρχονται, τις σχολιάζουμε. Μπορεί να υπάρχουν προτάσεις με τις οποίες διαφωνούμε, άρα καταγράφουμε εμείς τη διαφωνία μας ως Υπουργείο. Και πάνε οι προτάσεις σχολιασμένες στις Συγκλήτους. Και εκεί πια αναζητούμε συναινέσεις.
Τι σημαίνει συναινέσεις; Συναίνεση, όπως καλά γνωρίζετε, δεν σημαίνει υποχρεωτικά ψηφίζουμε. Είναι μια πολύ πιο σύνθετη διαδικασία. Δεν σημαίνει πλειοψηφίες, μειοψηφίες. Δεν σημαίνει 70% υπέρ, 30% κατά κλπ, κλπ.
Συναινέσεις σημαίνει ότι συζητάμε αυτό το πράγμα επί της ουσίας, καταγράφονται οι συμφωνίες, καταγράφονται όμως και οι αδυναμίες και οι διαφωνίες και έρχονται τα πρακτικών των Συγκλήτων στο Υπουργείο και το οποίο έχει την ευθύνη της τελικής απόφασης. Και το Υπουργείο θα προχωρήσει στις νομοθετήσεις.
Αυτό το εγχείρημα δεν θα έχει καμία απολύτως αρνητική επίπτωση, ούτε ως προς τις θέσεις εργασίας, ούτε και ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των παλαιότερων ετών.
Δυο επιπλέον πριν πάω συγκεκριμένα για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Άρχισαν να συνεδριάζουν και θα σας ανακοινώσουμε εντός της εβδομάδας, ή στην αρχή της άλλης εβδομάδας τα ονόματα. Οι Επιτροπές που είχαμε νομοθετήσει τον Αύγουστο που θα μελετάνε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων μηχανικών των ΤΕΙ. Αυτές είναι μεικτές Επιτροπές. Να σας θυμίσω ποια είναι η σύνθεσή τους. Είναι ένα άτομο από τμήματα πολυτεχνικά, ένα άτομο από τμήματα μηχανικών των ΤΕΙ και τέσσερις πτυχιούχοι μηχανικοί ή διπλωματούχοι, δηλαδή δύο μηχανικοί με πτυχίο Πολυτεχνείου και δυο μηχανικοί απόφοιτοι των ΤΕΙ. Και είναι κατ’ αρχήν σε τέσσερις τομείς. Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Μηχανικοί Πληροφορικής και Πολιτικοί Μηχανικοί.
Έχουμε κάνει την πρώτη συνεδρίαση και την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζονται οι επόμενες συναντήσεις, ώστε να αρχίσει μια συστηματική συζήτηση για την επίλυση ενός εξαιρετικά σημαντικού, κοινωνικού, αλλά πιστεύουμε και επιστημονικού προβλήματος που είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα, κυρίως των αποφοίτων των ΤΕΙ και βλέπετε ότι είναι μια Επιτροπής την οποία συμμετέχουν και μηχανικοί των Πολυτεχνείων και των ΤΕΙ.
Και το δεύτερο είναι ότι νομίζω ότι σήμερα ή αύριο θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Επιτροπή που θα είναι για την αναγνώριση και τον καθορισμό των διαδικασιών για την αυτοδύναμη απονομή διδακτορικών από Τμήματα των ΤΕΙ.
Ο τρόπος που θα λειτουργήσει αυτή η Επιτροπή, την οποία όπως σας είπα την έχουμε ήδη συγκροτήσει, είναι ότι θα στείλει στα ΤΕΙ τα κριτήρια που νομίζει ότι πρέπει να ισχύουν και άρα τα ΤΕΙ θα στείλουν τα Τμήματα που τα ίδια νομίζουν ότι μπορούν να παρέχουν διδακτορικά και θα μελετήσει η Επιτροπή αν οι προτάσεις που γίνονται από τα ΤΕΙ, είναι προτάσεις που ικανοποιούν τα κριτήρια ή όχι.
Γνωρίζετε ότι παράλληλα έχουμε αποφασίσει την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μέσα από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Πειραιά και του ΤΕΙ Αθηνών. Μιλάμε για δυο εξαιρετικά υψηλού επιπέδου Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, συζητάμε στο πλαίσιο μιας Επιτροπής που έχουμε στην οποία συμμετέχουν και οι Πρυτάνεις των δύο Ιδρυμάτων, τη διαδικασία συγχώνευσης και τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ένα εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα.
Ένα εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα, που όλοι είναι σύμφωνοι πως θα λυθεί και αυτό μονάχα με ακαδημαϊκά κριτήρια. Διότι όπως καταλαβαίνετε η συγχώνευση Τμημάτων δεν είναι κάτι το μηχανιστικό, είναι κάτι το οποίο θέλει πολύ συζήτηση επί του επιστημονικού, θέλει πολύ συζήτηση επί του επιστημολογικού, θέλει πού συζήτηση ως προς τις μεταβατικές διατάξεις και μπορώ να σας πω ότι έχουμε έρθει σε ομόφωνες αποφάσεις για πάνω από το 75% των Τμημάτων.
Υπάρχουν ορισμένα που ακόμη πρέπει να σκεφτούμε την λύση που θα προτείνουμε, πάντως έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι είμαστε σχεδόν έτοιμοι και με το ακαδημαϊκό κομμάτι και θέλω να ευχαριστήσω και τους συναδέλφους που συμμετέχουν, αλλά κυρίως τα Τμήματα τα οποία μας έχουν στείλει τα καινούργια προγράμματα σπουδών. Όλο τον Αύγουστο και όλο τον Σεπτέμβριο οι συνάδελφοι αυτοί κάθισαν και συγκρότησαν νέα προγράμματα σπουδών, σε συνεργασία και με ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και το νέο Πανεπιστήμιο δεν θα είναι απλά η συγχώνευση κάποιων Τμημάτων, αλλά το νέο Πανεπιστήμιο θα είναι και ένα Πανεπιστήμιο με κάθε Τμήμα να έχει ένα νέο πρόγραμμα σπουδών.
Ο στόχος εδώ είναι από 1η Ιανουαρίου ή τέλος πάντων αν όχι 1η Ιανουαρίου εντός του Ιανουαρίου, να αρχίσει να λειτουργεί η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου. Άρα ιδρύει κανείς ένα θεσμό όπως είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στον οποίο θεσμό απορροφώνται τα δυο ΤΕΙ.
Ο στόχος είναι να αρχίσει να λειτουργεί η Διοικούσα Επιτροπή, η οποία να μπορέσει να ολοκληρώσει αυτή τη μεταβατική περίοδο, την οποία θα περιγράψουμε και με μεγάλη σαφήνεια στη νομοθεσία και στις διάφορες εγκυκλίους που θα έχουμε.
Τελειώνω με δυο θέματα. Το πρώτο θέμα είναι, όπως σας είπα πριν, πολλά θα καθοριστούν από τη στρατηγική που θα μας διατυπώσουν τα Ιδρύματα κυρίως τα Πανεπιστήμια. Στρατηγική, όπου σας είπα, που θα προβλέπει καινούργια Τμήματα, συγχωνεύσεις με ΤΕΙ συγκεκριμένες σχέσεις με θεσμούς οι οποίοι είναι εκτός Πανεπιστημίου και με την ίδρυση των διετών προγραμμάτων σπουδών.
Αυτό για μας είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής μας για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, διότι θέλουμε να πείσουμε και τη Νεολαία και την ελληνική κοινωνία ότι παίρνουμε πολύ σοβαρά τα θέματα της Τεχνικής Εκπαίδευσης, άρα είναι διετείς δομές οι οποίες θα είναι ανοιχτές για τα παιδιά που θα παίρνουν απολυτήριο από τα Επαγγελματικά Λύκεια. Θα είναι δωρεάν αυτές οι δομές, θέλω να είναι σαφές αυτό γιατί κυκλοφορούν διάφορες φήμες. Θα είναι μέρος της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.
Τα σημαντικά στοιχεία είναι δύο. Πρώτον, θα είναι εντός των ΤΕΙ ή των Πανεπιστημίων και θα επιβλέπονται από μια επιστημονική Επιτροπή, στην οποία θα προεδρεύει ο Αντιπρύτανης των ακαδημαϊκών υποθέσεων του κάθε Ιδρύματος. Άρα θα υπάρχει μια δεδομένη υψηλή ποιότητα στα προγράμματα σπουδών. Ένα είναι αυτό.
Το δεύτερο είναι με την ολοκλήρωση θα μπορεί κανείς να έχει επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προσόντων και δεν θα τυραννιέται να ξαναδίνει εξετάσεις σε άλλους θεσμούς και τα λοιπά. Θα παίρνει ένα πτυχίο το οποίο πτυχίο του θα πιστοποιεί αυτά τα πράγματα.
Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε και έχουμε πάρα πολλά αιτήματα για τις διετείς σπουδές, αλλά θα θέλαμε να εξασφαλίσουμε για κάθε διετή πρόγραμμα σπουδών, τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης των φοιτητών που θα είναι εκεί. Έχω συγκεκριμένα παραδείγματα, μπορούμε στις ερωτήσεις να τα αναπτύξουμε.
Το τελευταίο θέμα είναι ότι προφανώς σε μια τέτοια προοπτική τα Πανεπιστήμια θα πρέπει να μας πουν και τις ανάγκες τους σε υλικοτεχνικές υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό. Διότι δεν μπορείς να κάνεις μια μεταρρύθμιση, χωρίς μια πρόσθετη χρηματοδότηση, που θα εκφραστεί όχι μόνο στην αντιμετώπιση των ανελαστικών εξόδων που έχουν τα ιδρύματά μας, αλλά και για την στελέχωση και την υλικοτεχνική υποδομή.
Νομίζουμε ότι τώρα που η χώρα μας βγαίνει από αυτή την περιπέτεια και την πολύ σοβαρή οικονομική κρίση, και ξέρουμε ότι τα βήματα που κάνει η Κυβέρνηση είναι πολύ σταθερά προς αυτή την έξοδο, θα υπάρχουν και δημοσιονομικές δυνατότητες γι' αυτή την επόμενη μέρα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μας που ήδη από το νόμο που έχουμε ψηφίσει, αποκτούν ένα πολύ πιο οργανικό χαρακτήρα ως προς την ελληνική κοινωνία.
Σας ευχαριστώ πολύ και είμαι στη διάθεσή σας και ο κ. Αγγελόπουλος για οποιαδήποτε ερώτηση μας θέσετε.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Να παρακαλέσω μόνο για δική σας διευκόλυνση να ξεκινήσουμε πρώτα με ερωτήσεις για το συγκεκριμένο και μετά να ακολουθήσουν άλλες ερωτήσεις για άλλα θέματα.
Σ. ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, κατ' αρχήν θα μας δώσετε κάποιο σχέδιο με τις Σχολές και τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτή είναι η ερώτηση;
Σ. ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ: Όχι, να μας διευκρινίσετε αν θα μας δώσετε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι δεν θα σας δώσω, διότι θέλω να έρθει και τυπικά η πρόταση της Επιτροπής στο Υπουργείο. Αλλά να σας πω κάτι κ. Σιακαβάρα με πρώτο εσάς έχουν δημοσιευτεί διάφορα σχέδια που κατά 75% ανταποκρίνονται στην αλήθεια.
Σ. ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ: Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Υπουργέ ένα ερώτημα που θέτουν οι γονείς και τα παιδιά που φοιτούν ήδη σήμερα στα ΤΕΙ, είναι εάν ένας φοιτητής σήμερα που είναι στο 1ο, 2ο, 3ο έτος θα πάρει πτυχίο Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ; Ή θα υποχρεωθεί σε συμπληρωματικά μαθήματα προκειμένου να αποκτήσει αυτό το πτυχίο;
Δεύτερον, για τους Καθηγητές των ΤΕΙ εάν θα εξομοιωθούν με τους Καθηγητές των Πανεπιστημίων σε όλα, δηλαδή και στο μισθολογικό αλλά και στο ωράριο. Ξέρουμε ότι οι εκπαιδευτικοί των δύο κατηγοριών έχουν διαφορετικό ωράριο. Θα εξομοιωθούν; Αυτά τα δύο, για να μην φάω και το χρόνο στους υπόλοιπους συναδέλφους.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Σιακαβάρα θίξατε ενδεχομένως ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις γενικά. Και αυτό είναι οι μεταβατικές διατάξεις. Όλες οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις όχι μόνο στη χώρα μας και διεθνώς, η επιτυχία τους εξαρτάται κατά πόσο κανείς έχει μελετήσει στα σοβαρά τις μεταβατικές διατάξεις.
Ας έρθουμε λοιπόν με βάση αυτό στα ερωτήματα που θέτετε. Ως προς τα παιδιά: οι μεταβατικές διατάξεις θα κατοχυρώνουν τη δυνατότητα των παιδιών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ως προγράμματα των ΤΕΙ. Το κάθε Τμήμα μέσα ακριβώς στην αυτονομία αυτών των Ιδρυμάτων θα έχει τη δυνατότητα να πει ότι «αν θέλετε εσείς να πάρετε πέντε μαθήματα παραπάνω, δέκα μαθήματα παραπάνω, θα μπορείτε αντί να πάρετε πτυχίο ΤΕΙ θα πάρετε πτυχίο Πανεπιστημίου».
Το λέω αυτό γιατί θα είναι λάθος εκ μέρους του Υπουργείου να ανακατωθεί σε τέτοια πράγματα. Το Υπουργείο τι λέει; Λέει: αν εσύ έχεις μπει σε ΤΕΙ και θέλεις να ολοκληρώσεις το πρόγραμμά σου ως ΤΕΙ, έχεις αυτή τη δυνατότητα να το κάνεις. Αν εσύ έχεις μπει ως ΤΕΙ και τώρα που έγινε Πανεπιστήμιο θέλεις να το ολοκληρώσεις ως Πανεπιστήμιο, πρέπει να πάρεις ορισμένα πρόσθετα μαθήματα. Ποια; Αυτά θα στα πουν τα Τμήματα στα οποία θα …
Σ. ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ: Ένα παράδειγμα. Δομικών Έργων αν δοθούν κάποια επιπλέον μαθήματα θα μπορεί να πάρει πτυχίο πολιτικού μηχανικού;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα και τώρα παίρνει πολιτικού μηχανικού.
Σ. ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ: Δεν παίρνει ισότιμο με το Πολυτεχνείο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θα είναι ισότιμα έτσι κι αλλιώς γιατί δεν θα είναι τετραετή.
Σ. ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ: Εντάξει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το «δεν θα είναι ισότιμα» δεν σημαίνει είναι υποβαθμισμένα. Απλώς θα είναι όπως είναι στα ΤΕΙ σήμερα και κάναμε τις Επιτροπές, γιατί βλέπετε Επιτροπές για επαγγελματικά δικαιώματα, εγχείρημα σχέσεων ΤΕΙ με Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Επιτροπή αναγνώρισης δυνατότητας για διδακτορικά, είναι ενιαίο το πακέτο. Θέλω να είναι σαφές αυτό.
Ως προς τους καθηγητές. Όπως υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις, θα υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις και για τους Καθηγητές κυρίως ως προς το μισθολόγιο. Είναι σαφές ότι όσοι γίνουν Καθηγητές Πανεπιστημίου θα εξισωθούν και οι μισθοί. Μπορεί να μην γίνει την επομένη, αλλά σίγουρα δεν θα είναι και στο διηνεκές.
Εμείς θέλουμε χωρίς να αδικηθεί κανένας απολύτως και με αποκλειστικά ακαδημαϊκά κριτήρια να προχωρήσουμε στην ένταξη των Καθηγητών των ΤΕΙ σε Καθηγητές Πανεπιστημίων. Θέλω να σας πω ότι πάρα πολλοί Καθηγητές των ΤΕΙ αυτή τη στιγμή είναι σε Επιτροπές εκλογής μελών Καθηγητών των Πανεπιστημίων. Πολλοί Καθηγητές είναι σε Επιτροπές διδακτορικών. Όλοι οι Καθηγητές έχουν περάσει από δυο κρίσεις.
Το λέω αυτό, γιατί προφανώς εμείς θα σεβαστούμε την ακαδημαϊκότητα όπως σας είπα, αλλά να ξέρουμε κιόλας ότι στα ΤΕΙ υπάρχει ένας κόσμος που η de facto λειτουργία του η καθημερινή λειτουργία του εκ των πραγμάτων είναι σαν Καθηγητές Πανεπιστημίων. Παρ' όλο παραδείγματος χάριν πολλές φορές που το Τμήμα στο οποίο ανήκουν δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει διδακτορικό ως Τμήμα, πολλά άτομα είναι σε διδακτορικά των Πανεπιστημίων.
Ξέρετε, οι επιτυχημένοι νόμοι είναι αυτοί που πάνε δύο βήματα μπροστά αυτό που ήδη γίνεται στη ζωή. Και ήδη η ζωή έχει καθορίσει αυτά τα πράγματα. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να μπορέσουμε να το πάμε όχι ένα βήμα, να το πάμε δυο βήματα μπροστά.
Σ. ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ: Άρα στο ωράριο δεν αλλάζει κάτι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προφανώς δεν μπορεί να υπάρχουν δυο κατηγορίες Καθηγητών με 10ωρα, 15ωρα και τα λοιπά και με 6ωρα στο Πανεπιστήμιο. Προφανώς και αυτό θα αλλάξει δεν το συζητάμε, γι' αυτό σας είπα ότι το εγχείρημα αυτό πρέπει να συνοδευτεί και από το εγχείρημα αναγκών που θα μας προκύψουν. Και γι' αυτό τα καινούργια προγράμματα σπουδών και γι΄ αυτό το αίτημα για νέες θέσεις, πρόσθετη επιχορήγηση και τα λοιπά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή στα μηχανογραφικά του χρόνου θα υπάρχει πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής έτσι ώστε να τελειώσει αυτή η μεταβατική περίοδος; Δηλαδή αν έχουμε καταλάβει καλά το ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά δε θα υπάρχουν ή θα υπάρχουν και θα συνεχίζουν ως ΤΕΙ και απλά θα υπάρχει κι ένα άλλο πανεπιστήμιο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, τα ΤΕΙ δε θα υπάρχουν, γιατί θα έχουν συγχωνευτεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς και θέλουν να τελειώσουν οι άνθρωποι αυτό το τμήμα το οποίο άρχισαν, γιατί δεν είναι σαφές ότι όλοι θα ήθελαν να πάρουν μαθήματα παραδείγματος χάρη για άλλο ένα χρόνο για να πάρουν πτυχίο πανεπιστημίου, εντάξει; Αλλά δε θα υπάρχουν τα δύο ΤΕΙ, αυτά θα έχουν απορροφηθεί από τον νέο θεσμό.
Και ο στόχος μας, ο στόχος είναι από τα μηχανογραφικά του Σεπτεμβρίου του 2018 να αποτυπωθεί αυτή η κατάσταση. Δηλαδή αν αρχίσει να λειτουργεί τον Ιανουάριο η Διοικούσα, τότε θα φροντίσει η Διοικούσα να γίνουν εκείνες οι αλλαγές που ουσιαστικά είναι διοικητικές αλλαγές, η εκλογή των νέων κοσμητόρων, των νέων προέδρων, η έγκριση των νέων προγραμμάτων σπουδών, που είναι έτοιμα τα νέα προγράμματα σπουδών, έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό γιατί αυτό είναι η ουσία και ελπίζουμε αυτό να γίνει μέχρι τέλος της άνοιξης και άρα να έχουμε αυτή τη δυνατότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Από ότι καταλαβαίνω σε αυτές τις κουβέντες που γίνονται τώρα για την, που δεν τη λέμε πανεπιστημιοποίηση, αυτή τη συνεργασία..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε σας ακούω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέω στις συζητήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή για τη συνεργασία πανεπιστημίων και ΤΕΙ καταλαβαίνω ότι οι συνομιλητές σας είναι κυρίως από την πλευρά των ΤΕΙ και ήθελα να ρωτήσω το εξής: Εκτός από τα πανεπιστήμια στις περιοχές που υπάρχουν ήδη προχωρημένες συνεννοήσεις, ήθελα να ρωτήσω λοιπόν υπάρχει συζήτηση με τη Σύνοδο Πρυτάνεων γι΄ αυτό το θέμα; Υπάρχει πρόταση της Συνόδου Πρυτάνεων; Η Σύνοδος Πρυτάνεων έχει αναλάβει να σας δώσει κάποια πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα; Και σε αυτό θέλω να εντάξω και την ΑΔΙΠ, υπάρχει πρόταση της ΑΔΙΠ γι΄ αυτό, το έχετε συζητήσει με την ΑΔΙΠ; Σκέφτεστε να κάνετε και κάποια..
Εδώ πέρα υπάρχει κι ένα δεύτερο ερώτημα, το οποίο θα το δώσω μετά γιατί τώρα συζητάμε για τα ΤΕΙ, σε σχέση με το αν έχετε σκοπό να κάνετε και αλλαγές στο θέμα της λειτουργίας της ΑΔΙΠ. Και εκτός αυτού ήθελα να σας ρωτήσω, στις συζητήσεις λοιπόν με τους Πρυτάνεις ναι αν έχετε κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις και οι Καθηγητές που μας είπατε των ΤΕΙ οι οποίοι θα γίνουν πανεπιστημιακοί, αν θα κριθούν με έναν διαφορετικό τρόπο. Θα γίνουν με τα προσόντα τους αυτοί οι οποίοι δεν έχουν τώρα τα προσόντα για να γίνουν Καθηγητές πανεπιστημίου; Θα εξομοιωθούν όπως είναι; Πέραν του μισθολογικού. Αυτά προς το παρόν.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν, δεν ξέρω από πού το έχετε δει, αλλά οι συνομιλητές μας δεν είναι μόνον από τα ΤΕΙ. Οι συνομιλητές μας είναι από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Δηλαδή οι Επιτροπές είναι συμμετρικές που λέμε. Παραδείγματος χάρη στα Γιάννενα υπάρχουν τρεις συνάδελφοι από το πανεπιστήμιο, τρεις συνάδελφοι από τα ΤΕΙ. Μάλιστα και στα δύο υπάρχουν και οι νυν Πρυτάνεις και οι εκλεγέντες Πρυτάνεις, οι οποίοι δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία παρά μόνον από την 1η Δεκεμβρίου. Εμείς τους συμπεριλάβαμε θεωρώντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τυπικούς λόγους να μην υπάρχουν.
Στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ακριβώς το ίδιο, τρεις και τρεις. Στην Επιτροπή που είναι στη Θεσσαλία εκεί είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον, γιατί είναι τρεις, τρεις, τρεις και το πανεπιστήμιο εκεί είναι ένας από τους ισότιμους θεσμούς ανάμεσα σε τρεις.
Άρα η συζήτηση γίνεται με απόλυτα ισότιμους όρους. Συνομιλητές μας είναι και οι δύο και θα μου επιτρέψετε από την εμπειρία μου με τέτοιες διαδικασίες να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μας ακριβώς γιατί έχουν επιδείξει ένα ακαδημαϊκό ήθος, που τελευταία δεν το πολυβλέπουμε. Μία διάθεση για συζήτηση, μία διάθεση για να μην ο καθένας πηγαίνει με το μάξιμουμ της δικής του πρότασης και μία διάθεση για να ακούει ο ένας τον άλλον.
Και ξέρετε, είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Ότι άνθρωποι που κάνουν τα ίδια πράγματα, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι και τα δύο, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, κάθονται στο ίδιο τραπέζι. Αυτό νομίζω πρέπει να το χαιρετήσουμε και μέσα στον ακαδημαϊκό αλλά και στις κοινωνικές νόρμες, που καμιά φορά τέτοιου είδους δυνατότητες να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι είναι λίγο περιορισμένες.
Τώρα, έχω κάνει αναλυτικότατες συζητήσεις με τη Σύνοδο Πρυτάνεων επ΄ αυτού του θέματος. Η πρώτη συζήτηση έγινε, ήμασταν με τον κ. Αγγελόπουλο, στην τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων στα Καλάβρυτα το Σεπτέμβριο, 8 Σεπτεμβρίου.
Θέλω να σας πω επίσης ότι οι Πρυτάνεις ανεξαρτήτως των δυσκολιών που υπήρξαν για την ψήφιση του νομοσχεδίου με τους Πρυτάνεις συνεχίζουμε να έχουμε εξαιρετικές σχέσεις, μας κάλεσαν και στη Σύνοδο, μας κάλεσαν και στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, νομίζουμε είναι απολύτως νόμιμο και πολλές φορές δημιουργικό να υπάρχουν αυτές οι διαφορές.
Αλλά έχει και πολύ μεγάλη σημασία η άποψη σχεδόν όλων των Πρυτάνεων θα έλεγα, οι οποίοι μας έχουν πει "ωραία, καταγράψαμε τις απόψεις μας, ορισμένες έχουν εκφραστεί και στο νόμο και πάμε παρακάτω, εδώ υπάρχει ένας νόμος του κράτους τον οποίον προφανώς κανείς δεν αμφισβητεί.
Παρενθετικά να σας πω ότι πάει εντυπωσιακά καλά η εφαρμογή του νόμου. Παραδείγματος χάρη έχουν γίνει εκλογές σε πολλά ΤΕΙ και πανεπιστήμια Πρυτανικών Αρχών, Κοσμητόρων, Προέδρων. Οι διάφοροι που λέγανε ότι οι μειοψηφίες θα αρπάξουν κάλπες, θα τρέχουν οι κάλπες και γιατί δεν κάνετε ηλεκτρονική με την πρώτη εκλογή και τα λοιπά, έχουν διαψευστεί, δε χρειάστηκε πουθενά να πάμε σε δεύτερες εκλογές.
Υπήρξε επίσης μία ανησυχία και το λέω έτσι με μία πολύ ήρεμη λέξη, ότι δε θα υπάρχουν υποψηφιότητες Πρυτάνεων Αντιπρυτάνεων και τα λοιπά και υποψηφιότητες υπήρξαν και έχει τεράστιο ενδιαφέρον ότι έχει σπάσει ο κομματισμός, διότι βλέπουμε πολλές φορές ένας Πρύτανης να παίρνει πολύ μεγάλο ποσοστό από την πρώτη εκλογή και ανάμεσα στους Αντιπρυτάνεις ο Αντιπρύτανης που βγαίνει πρώτος να μην παίρνει τόσο μεγάλο ποσοστό. Που σημαίνει ότι στους Αντιπρυτάνεις ψηφίζεις πρόσωπα και όχι εν πάση περιπτώσει συγγένειες με το άτομο που ψηφίστηκε για Πρύτανης.
Θέλω να σας πω λοιπόν ότι έχουμε πραγματικά πάρα πολύ καλά δείγματα, το οποίο το πιστωνόμαστε όλοι, δεν είναι μόνο θέμα κυβέρνησης. Άρα σημαίνει ότι αυτό το πράγμα προχωράει. Όπως θέλω να σας πω ότι ήδη έχουν δημοσιευθεί και οι πρώτοι διορισμοί από τις 500 θέσεις μελών ΔΕΠ στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και ήδη αρχίζουν οι διαδικασίες συγκρότησης εκλεκτορικών, προκήρυξης και τα λοιπά των δεύτερων, της δεύτερης φουρνιάς των 500 θέσεων.
Τώρα, οι Πρυτάνεις εξέφρασαν μία ανησυχία ως προς το θέμα της πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ. Τους εξήγησα ότι ακριβώς εξήγησα και σε σας, ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Μας είπαν "καλά τι γίνεται τότε με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής". Τους το εξηγήσαμε και μάλιστα ήρθαν να μας επισκεφθούν το νέο Προεδρείο, ο κ. Γιακουμάκης και ο κ. Καψάλης, εκείνη τη μέρα ο κ. Μίχας δεν μπορούσε και κάναμε μία αναλυτικότατη κουβέντα ως προς τη στρατηγική που σας εξήγησα για τα ΤΕΙ.
Νομίζουμε πήγε πολύ καλά, κάτι που εκφράστηκε και από την ενημέρωση που έγινε από τους συναδέλφους αυτούς σε όλους τους Πρυτάνεις. Άρα νομίζουμε ότι πάμε σε μία μεταρρύθμιση, η οποία πρέπει να εξηγηθεί, έχει πρωτόγνωρα στοιχεία που κι εμείς πρέπει να κατανοήσουμε και να λύσουμε. Πάντως ούτε από τους Πρυτάνεις των ΤΕΙ, ούτε από τους Πρυτάνεις αυτή τη στιγμή υπάρχει κάποιου είδους απορία που δεν έχει επιλυθεί.
Τώρα, το πώς θα γίνει η μετάβαση των Καθηγητών των ΤΕΙ στα πανεπιστήμια, όταν έρθει η ώρα θα σας πούμε τον συγκεκριμένο τρόπο. Σας είπα νομίζω αρκετά στοιχεία, αυτά πρέπει να συζητηθούν και με τους συναδέλφους των ΤΕΙ, προφανώς και με τους συναδέλφους των πανεπιστημίων.
Τώρα η ΑΔΙΠ. Νομίζουμε ότι στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή εκφράστηκε με σαφήνεια η θέση του Υπουργείου. Η θέση του Υπουργείου είναι κατηγορηματική υπέρ της αξιολόγησης, αλλά κατηγορηματική υπέρ μιας ουσιαστικής αξιολόγησης και η ουσιαστική αξιολόγηση είναι ένα θέμα ποιοτικό και όχι ένα σύνολο αριθμών. Εμείς λοιπόν αναμένουμε από την ΑΔΙΠ να μας πει ποια είναι η στρατηγική της και με ποιο τρόπο προτίθεται να την υλοποιήσει.
Το να έχουμε αριθμούς και από αυτούς αποκλειστικά να βγάζουμε συμπεράσματα για το μέλλον των προγραμμάτων, το μέλλον των τμημάτων, το να έρχονται εδώ αξιολογητές οι οποίοι δεν είναι ενημερωμένοι και δεν ενημερώνονται για το πώς ακριβώς μπαίνουν τα παιδιά στο πανεπιστήμιο, ποιες είναι οι συνθήκες και τα λοιπά, είναι ένα πράγμα που νομίζουμε δε βοηθάει την ουσιαστική αξιολόγηση.
Θέλω να σας πω ότι ένας διδάσκων στο ελληνικό πανεπιστήμιο που στήνει ένα εργαστήριο δεν μπορεί να αξιολογηθεί αν το έστησε και το έστησε καλά και αν τυχόν το έστησε ας πούμε παίρνει τόσους βαθμούς, αν δεν το έστησε καλά παίρνει τόσους βαθμούς, διότι ξέρουμε τι σημαίνει παραδείγματος χάρη στην Ελλάδα να στήνεις ένα εργαστήριο.
Τέτοιου είδους διαφοροποιήσεις και τέτοιου είδους επί της ουσίας ενημέρωση των Επιτροπών νομίζουμε ότι είναι μέρος του έργου της ΑΔΙΠ. Η ΑΔΙΠ έχει ιδρυθεί εδώ και κάποια χρόνια, νομίζουμε όλοι ότι είναι ένα πολύ καλό πράγμα να πάμε σε έναν αυστοστοχασμό θα έλεγα, για να δούμε και τι ακριβώς μας προτείνουν οι συνάδελφοι για τη βελτίωση των διαδικασιών αξιολόγησης.
Νομίζω πρέπει να δώσω λίγο το λόγο και στον κ. Αγγελόπουλο μήπως στα μέχρι τώρα έχει να προσθέσει κάτι. Όχι δεν έχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν κατάλαβα καλά αμφισβητείτε κατ΄ αρχήν τον τρόπο που γίνεται η αξιολόγηση αυτή τη στιγμή. Και κατά δεύτερον έχετε σκοπό να κάνετε αλλαγές στη λειτουργία της ΑΔΙΠ, στον τρόπο που λειτουργεί στη Διοίκησή της; Έχετε ξεκινήσει μία κουβέντα με τα πανεπιστήμια από όσο ξέρω, γι΄ αυτό και τους ζητάτε προτάσεις.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, καταλαβαίνω τη δημοσιογραφική δεινότητά σας και όλων των συναδέλφων, αλλά από αυτά που είπα δεν προκύπτει ότι αμφισβητώ την αξιολόγηση που κάνει η ΑΝΔΗΠ. Ζητάω τη βελτίωσή της. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Προσέξτε, άλλο είναι αμφισβητείς κάτι που κάνει κάποιος κι άλλο είναι να πεις όντως έχεις κάνει ένα βήμα κι εγώ θέλω από εσένα να μου πεις πως καλύτερα θα κάνεις το δεύτερο. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Άρα δεν υπάρχει μία αμφισβήτηση της ΑΝΔΗΠ ούτε της δουλειάς που έχει ήδη γίνει.
Εκείνο που λέμε είναι αυτό που σας είπα, κάθε τόσο οι θεσμοί μας καλό είναι να αυτοστοχάζονται για το τι κάνανε, ώστε να προτείνουν και στην Πολιτεία πως θα μπορούν να βελτιωθούν. Αυτό είναι το αίτημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντατικοποίηση δηλαδή.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εντατικοποίηση της ΑΝΔΗΠ; Κύριε Λακασά δε θα έλεγα όχι, αλλά..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Μη χρησιμοποιείτε τέτοιες λέξεις όμως. Το λεξιλόγιο εξαντλείται κάποια στιγμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) …γιατί αν μη τι άλλο αυτό που προκύπτει είναι ένα ζήτημα αναβάθμισης. Πως λοιπόν θα γίνει αυτή η αναβάθμιση; Με κάποια βελτίωση ακόμα και υποδομών ή είναι μια αναδιάρθρωση προσωπικού ή είναι μία εκ της σύστασής της ανανέωση;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας πω, κατ΄ αρχήν να μη νομίσει ο κ. Λακασάς ότι δε θέλουμε να πάρουμε θέση επί της εντατικοποίησης. Εμείς θεωρούμε ότι η ΑΝΔΗΠ κάνει τη δουλειά της μια χαρά, εκείνο που ζητάμε λοιπόν είναι με ποιο τρόπο θα βελτιωθεί, εντάξει; Και μην ξεχνάτε ότι η ΑΝΔΗΠ ήταν ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα, έτσι δεν είναι; Και ήταν ένα εγχείρημα που όταν έγινε δεν είχε και τη μεγάλη αποδοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας, για να τα λέμε όλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα την έχει;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σήμερα την έχει. Αλλά το θέμα δεν είναι να έχεις την αποδοχή, το θέμα είναι τι κάνεις παραδείγματος χάριν το σχέδιο ΑΘΗΝΑ δεν πήρε υπόψη τις αξιολογήσεις της ΑΔΙΠ, η ίδια η πολιτεία και οι ίδιες οι πολιτικές δυνάμεις που ίδρυσαν την ΑΔΙΠ την υπονόμευσαν την επομένη. Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε αυτό. Μάλιστα είναι το πρώτο κείμενο που διαβάζουμε, όταν είναι να πάμε στη διαδικασία συγχωνεύσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ αρχίζουμε από το τι έχει πει η ΑΔΙΠ κατ' αρχήν.
Σήμερα όμως η ΑΔΙΠ είναι σε ένα άλλο στάδιο. Σήμερα επιδιώκει όπως είναι θεσμικά υποχρεωμένη να προχωρήσει και στην πιστοποίηση των προγραμμάτων. Η πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα και δυστυχώς και στην Ευρώπη οι πιστοποιήσεις γίνονται πολύ μηχανικά και εμείς θέλουμε να αποτρέψουμε τη μηχανική πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών.
Πιστοποίηση προγραμμάτων σπουδών με κουτάκια, δεν γίνεται και το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, δεν είναι ελληνικό. Εμείς θέλουμε να συζητήσουμε με την ΑΔΙΠ και να συζητήσουμε και τα Πανεπιστήμια. Ενώ η ΑΔΙΠ έχει τη συναίνεση ως προς την αξιολόγηση, την έχει απωλέσει ως προς το θέμα της πιστοποίησης. Υπάρχει πολύ μεγάλη κριτική. Αυτό πρέπει να το δούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει περίπτωση να ιδρυθεί άλλος φορέας πιστοποίησης;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι βέβαια, γιατί να ιδρύσουμε άλλο φορέα; Έχουμε ένα φορέα.
Σ. ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν κάνουμε τώρα τέτοια, τώρα μας ενδιαφέρει …
Σ. ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ: Έχει ακουστεί γι' αυτό σας το λέω.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το τι έχει ακουστεί κ. Σιακαβάρα τα ξέρετε καλύτερα από εμένα. Αν για ό,τι ακουστεί διαψεύδουμε….
Σ. ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ: Υπάρχει πρόγραμμα και στον ΟΟΣΑ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επειδή υπάρχει στον ΟΟΣΑ δεν σημαίνει ότι εξ ορισμού… Εδώ σήμερα διάβασα μια καταγγελία ότι χτες συναντηθήκαμε κεκλεισμένων των θυρών σε αυτό το κτήριο με τον ΟΟΣΑ και πάμε να εφαρμόσουμε ό,τι μας λέει και είναι απολύτως ψέμα. Δεν είναι μόνο ότι είναι παρεξήγηση, είναι ψέμα.
κα ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ: Να ρωτήσω κάτι άλλο αν τελειώσαμε, για άλλο θέμα; Θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με τη ματαίωση της γιορτής της 28ης Οκτωβρίου λόγω του θανάτου του Γιάννη Παντή. Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις από το Σύλλογο των υπαλλήλων και θέλω να σας ρωτήσω αν θα κάνετε το ίδιο αν ήταν κοντά στην επέτειο για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρώτον δεν ήταν κοντά την επέτειο του εορτασμού του Πολυτεχνείου. Αυτό ήταν ένα πράγμα το οποίο έπρεπε να υπογραφεί.
Αυτό που ρωτάει η κα Χαραλαμποπούλου είναι ότι υπάρχει κάθε 28η Οκτωβρίου μια τελετή που γίνεται στο Υπουργείο και στη συνέχεια οι υπάλληλοι αποχωρούν νωρίτερα από το ωράριό τους, γίνεται πολλά χρόνια. Φέτος έπρεπε να υπογραφεί αυτή η απόφαση μια μέρα πριν την κηδεία του συναδέλφου μας.
Ήταν φορτισμένο το κλίμα και στη μέρα που ήταν να υπογραφεί, θεωρήσαμε ότι καλύτερα να μην έχουμε μια τέτοια τελετή. Νομίζω να σεβαστούμε και τη δική μας συναισθηματική κατάσταση όταν το αποφασίσαμε και τη μνήμη του συναδέλφου μας στον οποίο όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε οφείλουμε όλη αυτή τη μεταμόρφωση του κτηρίου σε μια γκαλερί με έργα των αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών και θεωρήσαμε ότι εν πάση περιπτώσει δεν έπρεπε να γίνει έτσι. Δεν νομίζω να είναι κάτι το ιδιαίτερο.
κα ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ: Να επιστρέψουμε λίγο στο θέμα των συγχωνεύσεων. Αναφερθήκατε στα ακαδημαϊκά και μόνο κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνουν οι όποιες ενέργειες, συγχωνεύσεις, συνεργασίες. Ωστόσο επειδή ξέρουμε ότι θα είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, θα γίνει ένα γερό ξεδιάλεγμα αν και εφόσον θελήσουν να συνεργαστούν ανά Περιφέρεια ή όπου και όποια Ιδρύματα ΤΕΙ και Πανεπιστήμια θελήσουν να το κάνουν.
Κατανοώ ότι εσείς παραπέμπετε στο νομοθετικό πλαίσιο το υπάρχον και στα όσα ορίζει για αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο επειδή θα είναι μια δύσκολη επαναλαμβάνω διαδικασία εσείς έχετε σκοπό να παρεμβαίνετε έστω και στο πλαίσιο αυτού που είπατε ως σχολιασμός των προτάσεων όταν θα επιστρέφουν, να παρεμβαίνετε με τρόπο που να συμβάλλει σε μια πιο ομαλή διαδικασία;
Και τι εννοώ. Δεν είναι μόνο το θέμα των ακαδημαϊκών κριτηρίων, είναι πολύ περισσότερο η δυνατότητα επιβίωσης όλων αυτών, η βιωσιμότητα όλων αυτών των καινούργιων δομών. Και στο πλαίσιο αυτού τι περισσότερο και τι ακριβέστερο θα προβλέψετε για όσα δεν καταφέρουν να ενσωματωθούν σε αυτές τις καινούργιες δομές;
Δηλαδή θα είναι τα ΤΕΙ τα αυτόνομα που θα παραμείνουν ως μονάδες ή ως δύο ή τρία και με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν; Θα είναι δομές; Θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε δομές μέσα στα Ιδρύματα τα νέα; Δηλαδή θα υπάρχει ένα τέτοιο πλαίσιο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Ανδριτσάκη να αρχίσω από το δεύτερο, παρ' όλο που χρησιμοποιήσατε τη λέξη ότι είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα πολλές φορές και έχετε απόλυτο δίκιο. Είναι ένα δύσκολο και πρωτόγνωρο εγχείρημα, γιατί το εύκολο εγχείρημα θα ήταν να πούμε «γίνονται Πανεπιστήμια τα πάντα».
Πάμε με μια εντελώς διαφορετική διαδικασία ακριβώς για να κατοχυρώσουμε την ακαδημαϊκότητα.
Το ερώτημά σας προφανώς προκύπτει από μια πραγματικότητα που θα καταλάβατε ότι δεν έχουμε συστήσει Επιτροπές ανάμεσα σε όλα τα Πανεπιστήμια και όλα τα ΤΕΙ. Γιατί υπάρχουν Πανεπιστήμια και το αντίστοιχο ΤΕΙ, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας που δεν έχουμε συστήσει Επιτροπές.
Ο λόγος που δεν τις έχουμε συστήσει τις Επιτροπές είναι επειδή δεν μας έχει έρθει από κάτω το αίτημα για να συστήσουμε Επιτροπή.
κα ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ: Δεν υπάρχει ενδιαφέρον δηλαδή.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ξέρω αν είναι θέμα ενδιαφέροντος, αν περιμένουν ολοκλήρωση εκλογών, αν είναι θέμα χημείας ανάμεσα σε ανθρώπους για να τα λέμε όλα, παίζουν κι αυτά ρόλο, ξέρετε.
Εμείς να ξέρετε δεν θα επιβάλλουμε τίποτε από πάνω. Εμείς αν κάποια Πανεπιστήμια θεωρούν ότι μπορούν να συνεχίσουν ως έχουν, ας συνεχίσουν ως έχουν. Πολλά ΤΕΙ που θέλουν να συνεχίσουν ως έχουν, ας συνεχίσουν ως έχουν.
Αν όμως τα Πανεπιστήμια μας στείλουν πενταετή στρατηγική, τότε για οτιδήποτε κάνουμε ως προς τη στρατηγική τους, θα θέλαμε εκεί να συμπεριλαμβάνεται και το τι σκέφτονται για τα ΤΕΙ και το αντίστροφο. Άρα δεν πιέζουμε και δεν επιβάλλουμε σε κανέναν τίποτε.
κα ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ: Άρα πιθανότατα θα εντάξετε τα ΤΕΙ όχι μόνο στη βαθμίδα, θα έλεγα ως ένα χώρο που θα γίνει μια πλήρης αναδιαμόρφωση;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: θα σας πω. Τώρα θέλουμε να λύσουμε τη συγκρότηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και θέλουμε να προχωρήσουμε άμεσα σε εκείνες τις προτάσεις που θα μας έρθουν από τις κοινές Επιτροπές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και οι οποίες θα έχουν τη συναίνεση των αντίστοιχων Συγκλήτων τους.
Αυτά είναι τα ώριμα πράγματα. Είμαι σίγουρος ότι θα έρθουν και διαφωνίες από κάποιες Συγκλήτους. Εκεί θα πάμε να συνεννοηθούμε με τις Συγκλήτους, να δούμε γιατί διαφωνούν, ποιος είναι ο πραγματικός λόγος και τα λοιπά. Άρα δεν θα θελήσουμε να πετάξουμε από το παράθυρο τα πορίσματα των Επιτροπών, αν τυχόν υπάρχουν διαφωνίες για ένα τμήμα αυτών των πορισμάτων. Θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες.
Αφού το κάνουμε αυτό και το εντάξουμε και στον πενταετή προγραμματισμό των Ιδρυμάτων και νομοθετήσουμε, θα δούμε τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε ποιο επίπεδο συνεννόησης είναι. Γιατί μπορεί στο μεταξύ να αρχίσουν να γίνονται και τέτοιες συνεννοήσεις.
Δηλαδή μη νομίζετε ότι όλες αυτές οι Επιτροπές την ίδια μέρα ήρθαν και χτύπησαν την πόρτα μας. Άρχισε μια, έκανε μεγάλη κοιλιά για την επόμενη συνεδρίαση, άρχισε μια άλλη, δημιουργήθηκε ένας ρυθμός και αυτά είναι πολύ καλά πράγματα. Αν τυχόν ήμασταν πριν ένα χρόνο πριν εδώ και λέγαμε ότι υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο, οι περισσότερες και οι περισσότεροι δεν θα μας έπαιρναν στα σοβαρά. Άρα ωρίμασαν τα πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως θα είναι τα καινούργια ΤΕΙ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τι εννοείτε πως; Πόσα θα είναι ή πως;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή αυτά που θα μείνουν όπως μείνουν, εσείς θα ορίσετε ένα πλαίσιο λειτουργίας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το υπάρχον πλαίσιο θα είναι; Ο ενιαίος χώρος δεν θα περιλαμβάνει κάποιες προσπάθειες διαμόρφωσης ακόμη και του νέου χώρου ΤΕΙ όπως αυτός θα διαμορφωθεί;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, η απάντηση είναι προφανώς ναι. Αλλά νομίζω δεν είναι ώριμο τώρα να πάμε εκεί. Γιατί τώρα υπάρχει ένα πλαίσιο λειτουργίας. Εμάς μας ενδιαφέρει η ακαδημαϊκότητα. Καταλάβατε; Μας ενδιαφέρει τι γίνεται παραδείγματος χάριν όταν ένα Τμήμα έχει μηδέν προσωπικό και σε αυτό το Τμήμα εγγράφονται παιδιά το 100% των οποίων είναι κάτω από τη βάση. Κάτι δεν πάει καλά εκεί.
Είναι λάθος να πούμε το κλείνουμε, το κλειδώνουμε, το πετάμε. Πρέπει να καταλάβουμε, να δούμε πως θα ενταχθεί και πως θα αναβαθμιστεί. Μπορεί να χρειαστεί να κλείσει, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει ονομασία να του δοθεί περισσότερο προσωπικό. Θα τα δούμε μετά ένα - ένα τα προβλήματα που θα μείνουν.
Αλλά ο ενιαίος χώρος έχει σημασία να τον καταλάβουμε στην πολλαπλότητά του. Θα σας πω δυο παραδείγματα: το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου συνεργάζονται πάρα πολύ καλά γιατί και τα δύο είναι εξαιρετικά υψηλά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και ερευνητικά. Η Επιτροπή προβληματίζεται παραδείγματος χάριν και στη δημιουργία τριών διετών δομών: Ιχθυοκαλλιέργειες, Κτηνοτροφία και Γαλακτοκομία.
Αυτό όμως τώρα δεν θα το κάνει απλώς και μόνο ένα πρόγραμμα σπουδών, γιατί η Γαλακτοκομία ήδη είναι σε συνεννόηση με τη Σχολή Γαλακτοκομίας που υπάρχει τις τεράστιες εκτάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Για την Κτηνοτροφία και έχει σημασία, είμαστε σε συνεννόηση και μάλιστα πολύ καλή συνεννόηση με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, η οποία επίσης έχει τεράστιες εκτάσεις και υπάρχει ένα πρόγραμμα κτηνοτροφίας το οποίο τρέχει η Μητρόπολη. Το ίδιο και με την Τεχνολογία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.
Άρα βλέπετε ότι το όποιο αύριο είναι ένα αύριο πολύ πιο περίπλοκο και υποσχεθήκαμε μάλιστα ότι θα ιδρυθεί και ένα ερευνητικό Ινστιτούτο όχι μόνο για τα βιοϊατρικά και τα υλικά, αλλά που θα συμπεριλαμβάνει μέσα του και τα ανθρωπιστικά με έμφαση στο νεοελληνικό διαφωτισμό. Άρα η επόμενη μέρα είναι επόμενη μέρα πακέτου.
Πάμε στα Ιόνια. Στα Ιόνια υπάρχουν δυο πράγματα που θα τα ξέρετε, υπάρχουν και πολλά άλλα θα μείνω σε αυτά τα δύο. Υπάρχει το θαλάσσιο πάρκο της Ζακύνθου. Θα πρέπει στην επόμενη μέρα του εγχειρήματος το Τμήμα Περιβαλλοντικών που είναι του ΤΕΙ και θα γίνει μέρος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ή της Ζακύνθου, να αποκτήσει οργανική σχέση με το θαλάσσιο πάρκο.
Έχουμε τον Εύδοξο που είναι ένα κληροδότημα, είναι ένα αστεροσκοπείο στην Κεφαλονιά. Ξέρετε παραδείγματος χάριν ότι στην Ελλάδα και όχι μόνο στην Ελλάδα, οι ερασιτέχνες αστρονόμοι παίζουν ένα πάρα πολύ μεγάλο ρόλο στην παρατηρησιακή αστρονομία γενικότερα και έχουν Συλλόγους, έχουν μια φοβερή δραστηριότητα.
Θα μπορούσαν αυτά, το θαλάσσιο πάρκο, ο Εύξοδος και τα λοιπά χωρίς να χάσουν την αυτονομία τους και χωρίς να ανακατώνεται κανείς στα δικά τους να κάνουν ειδικές συμφωνίες με το πανεπιστήμιο. Αυτό πλουτίζει την κοινωνική λειτουργία του πανεπιστημίου. Εμάς αυτό μας ενδιαφέρει.
Άρα ο ενιαίος χώρος δεν είναι ένα πράγμα στεγνά ακαδημαϊκό, είναι ένα πράγμα που αναβαθμίζει ακαδημαϊκά και άρα κοινωνικά τα πανεπιστήμια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μία τελευταία ερώτηση, εάν υπάρχει προθεσμία για τα πενταετή που ζητάτε από τα πανεπιστήμια.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πενταετή προγράμματα σπουδών, εννοείτε το πολυτεχνείο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι το «θεσμικό πλαίσιο» που ζητάτε από τα πανεπιστήμια.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε προφανώς υπάρχει προθεσμία, δηλαδή αν δεν έρθει το πενταετές δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και στις προτάσεις που θα κάνουν οι Επιτροπές. Αλλά ξέρετε πολλά πανεπιστήμια το έχουν σχεδόν έτοιμο το πενταετές, γιατί έχουν κάνει πολλές συζητήσεις στο μεταξύ. Άρα δουλεύουν το πενταετές, όσο δουλεύουν παράλληλα και το πολύ συγκεκριμένο που έχει σχέση με τα ΤΕΙ της ας πούμε περιφέρειας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πενταετές αυτό έχει σχέση με τα όσα… το αναπτυξιακό τους πλαίσιο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι δεν ήταν το παλιό που έλεγε αν δε φέρεις δεν. Όχι, απλώς κοιτάξτε, αν τυχόν υπάρχουν αναπτυξιακά που η Πολιτεία θα συμφωνήσει να τα αποδεχθεί, άρα η Πολιτεία συμφωνεί ταυτοχρόνως στο να δώσει και τα έξτρα κονδύλια, το έξτρα προσωπικό και τα λοιπά. Βλέπετε είναι ένα σύστημα χωρίς να υπάρχουν ποινές, εντάξει; Είναι αυτό που λέμε στα ελληνικά win-win.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφερθήκατε και στο θέμα για τις διετείς δομές και ήθελα να μας πείτε εκτός από τους αποφοίτους ΕΠΑΛ που είπατε ότι θα μπορούν να πηγαίνουν, απευθύνεται μόνο σε αυτούς δηλαδή, δε θα μπορούν ίσως και κάποιοι πιο μεγάλης ηλικίας άνθρωποι να απευθυνθούν στις δομές αυτές;
Και τι ενδιαφέρον έχει υπάρξει από διάφορους φορείς; Ίσως να στηρίξουν και οικονομικά, ίσως να ενταχθούν κάποια πράγματα που τους ενδιαφέρουν πάρα πολύ για τις επιχειρήσεις τους; Τι ενδιαφέρον υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα γι΄ αυτό το θέμα;
Και μία τελευταία ερώτηση για να μην επανέλθω, αν υπάρχει κάποια εξέλιξη με το θέμα της Χρυσής Αυγής στη Σαντορίνη.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Περιμένετε ένα-ένα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν η πρώτη ερώτηση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, ναι. Λοιπόν Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως ξέρετε στο πλαίσιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συντελείται και ένα εξαιρετικά σημαντικό και ενδιαφέρον ερευνητικό έργο. Επίσης υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι και οι παλιές επαγγελματικές σχολές, οι οποίες ξέρετε ότι ολοκληρώνουν ας πούμε τη λειτουργία τους μετατρεπόμενες σε επαγγελματικά λύκεια, νομίζω το 2020 και 2021, εντάξει; Ας πούμε στη γαλακτοκομική στα Γιάννενα υπάρχει μια επαγγελματική σχολή. Στο Αβερώφειο στη Λάρισα επίσης το ίδιο.
Εμείς τι λέμε; Λέμε πολλά Υπουργεία έχουν δομές που επιτελούν κι ένα εκπαιδευτικό έργο. Εδώ πρέπει να υπάρχει ένας συντονισμός του εκπαιδευτικού έργου κατ΄ αρχήν. Ο τουρισμός, υπάρχουν σχολές ξεναγών, πολύ σημαντικές. Πρώτον αυτό, για να μπορέσουμε να δούμε που μπορούν να βοηθηθούν αυτές από ένα ερευνητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό που έχουμε στα ΤΕΙ, στα πανεπιστήμια, στα ερευνητικά κέντρα και εκτός.
Άρα αυτό που λέμε είναι: Συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου ειδικά για το Αβερώφειο στη Λάρισα και τη γαλακτοκομική σχολή στο πλαίσιο των διετών σπουδών που σας είπα είναι πιο προχωρημένες οι κουβέντες, αλλά θέλουμε αυτό να το γενικεύσουμε. Χωρίς το Υπουργείο Παιδείας να λέει ότι κάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να το πάρει το Υπουργείο και τα λοιπά, αυτά δεν είναι σοβαρή πολιτική.
Τώρα, με ρωτήσατε στη συνέχεια για το τι γίνεται με τις διετείς δομές και αν μπορούν να πηγαίνουν εκεί άτομα. Νομίζουμε ότι στην αρχή πρέπει να πηγαίνουν παιδιά από τα επαγγελματικά λύκεια. Διότι κοιτάξτε, υπάρχει στην ελληνική κοινωνία μία εμμονή η οποία είναι ιστορικά απολύτως δικαιολογημένη. Απολύτως δικαιολογημένη ως προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το να πηγαίνουν τα παιδιά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Απλώς δε θα είναι για τετραετείς και πενταετείς σπουδές, θα είναι για διετείς σπουδές επαγγελματικού προσανατολισμού. Εντάξει; Τώρα, ας αρχίσει να λειτουργεί και θα δούμε στη συνέχεια αν μπορούν εκεί να μπαίνουν και παιδιά από τα γενικά λύκεια ή και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας.
Το τρίτο ερώτημά σας είχε σχέση με τη χορηγία. Δυστυχώς έχουμε πάρα πολλές αιτήσεις από τα πανεπιστήμια για διετή και λέω δυστυχώς γιατί δημιουργεί κι αυτό μία πίεση. Κοιτάξτε, το λέω και λίγο αυτοκριτικά ως προς την Πολιτεία, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα διετή, για να μην μετατραπούν ως υποσχέσεις όπως έγινε με τα διάφορα ΤΕΙ κάθε πόλη και τμήμα. Άρα δε θέλουμε να κάνουμε γρήγορες κινήσεις εκεί, που θα υποβαθμίσουν από την αρχή τα διετή μέσα σε μία παροχολογία και ένα παλιό παρελθόν που ξέρετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, θα μπαίνουν κατ΄ αρχήν μόνο με το πτυχίο. Αν υπάρχει μεγάλη ζήτηση θα μπαίνουν με μία σειρά που θα κατοχυρώνεται με το απολυτήριο και τα λοιπά. Νομίζω ότι αυτά είναι τεχνικά ζητήματα.
Τώρα για το θέμα που είπατε, ως προς τη χορηγία και τα λοιπά, να το ξεκαθαρίσουμε γιατί ακούστηκε και στη Βουλή. Οι διετείς δομές είναι μέρος της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τελεία. Δε θα υπάρχουν ούτε δίδακτρα προφανώς, ούτε τέλη εγγραφής και τα λοιπά. Αν κάποιοι θέλουν να κάνουν χορηγίες, αυτές οι χορηγίες υπάρχει ένα νομικό καθεστώς το οποίο μπορεί κάλλιστα να γίνει στο πανεπιστήμιο, υπάρχουν κανόνες θεσμοί και τα λοιπά που δέχονται αυτές τις χορηγίες.
Εκείνο όμως που για μας είναι πολύ σημαντικό, είναι να κάνουμε διετείς σπουδές με διετείς δομές, που να αντανακλούν και τις ανάγκες της κοινωνίας. Να δούμε τι χρειάζεται η κοινωνία. Εδώ λοιπόν κάνουμε δύο πράγματα, πρώτον υπάρχει μία ομάδα μελέτης, του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και Ανθρώπινου Δυναμικού, η οποία μελετάει όλη την υπόθεση των διετών δομών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Τι σημαίνουν, τι σημαίνει ως προς την αγορά εργασίας, Τι σημαίνει ως προς την αυτόνομη μόρφωση των παιδιών και τα λοιπά. Είναι μία ομάδα εργασίας η οποία θα δώσει το πόρισμά της τέλος Δεκεμβρίου. Αυτό είναι το ένα.
Το δεύτερο. Ερχόμαστε σε συγκεκριμένες επαφές με βιομηχανικά επιμελητήρια, με εμπορικά επιμελητήρια, με τοπικούς φορείς κυρίως αγροτικούς, για να καταλάβουμε τι χρειάζονται κι αυτοί. Παραδείγματος χάρη, έχουν γίνει συζητήσεις με τον κ. Κορκίδη που είναι ο Πρόεδρος του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου στον Πειραιά, έχουν γίνει συζητήσεις με τον κ. Βενιάμη που είναι ο Πρόεδρος των Εφοπλιστών, για να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν για την πρακτική άσκηση των φοιτητών που θα σπουδάζουν σε αυτές τις διετείς δομές.
Και έως το τέλος Νοεμβρίου θα υπάρξει μία ημερίδα που θα οργανωθεί στην Κρήτη, την οποία οργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και στην οποία θα συμμετέχει το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΙΤΕ, το ΤΕΙ Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μαζί με τοπικούς φορείς, για να συζητήσουμε τι είδους δυνατότητες αλλά και τι είδους ανάγκες χρειάζονται για διετείς δομές στην Κρήτη.
Άρα όποια διετή δομή κάνουμε, δεν είναι για να λύσουμε διάφορα προβλήματα είτε τοπικά είτε φίλων μας και πάει λέγοντας, αλλά θα γίνει ως αποτέλεσμα συνεννοήσεων με τοπικούς φορείς και τα πανεπιστήμια. Γιατί αλλιώτικα πάλι ότι κάνουμε θα είναι στον αέρα. Γι΄ αυτό σας είπα η κτηνοτροφία, γαλακτοκομία, ιχθυοκαλλιέργεια έχει γίνει σε συνεννόηση και με φορείς στην Ήπειρο και τα υπόλοιπα είναι όπως σας τα είπα.
Όπως μου είπε και ο κ. Αγγελόπουλος τώρα στο νόμο που θα ψηφίσουμε το Δεκέμβριο σε σχέση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα συμπεριλάβουμε και τη συγκεκριμένη δομή που θα έχουν τα διετή μέσα στα πανεπιστήμια, διότι στο νόμο του Αυγούστου το αφήσαμε λίγο γενικό για να μπορέσουμε να έχουμε προτάσεις και αντιδράσεις από τα πανεπιστήμιά μας και τα ΤΕΙ και στο μεταξύ τις έχουμε και αυτές θα τις νομοθετήσουμε.
Για Χρυσή Αυγή. Κοιτάξτε, στις χιλιάδες παρελάσεις που έγιναν αυτές τις μέρες σε όλη την Ελλάδα, στις χιλιάδες κυριολεκτικά παρελάσεις, ένα κόμμα της Βουλής, ένα κόμμα το οποίο δεν κρύβει ποτέ τη συμπάθειά του και την πλήρη αποδοχή των φασιστικών και ναζιστικών αρχών, αποφάσισε να αμαυρώσει αυτή τη μέρα. Να ξέρετε ότι έχουμε από πολλές πλευρές, από πολλά μέρη της Ελλάδος συγκεκριμένες εκθέσεις που οπαδοί αυτού του κόμματος και στελέχη αυτού του κόμματος πήγαν να χαλάσουν τις παρελάσεις.
Δεν έγινε δυνατό αυτό και βεβαίως ως ένα βαθμό έχει ενδιαφέρον ότι πειράζει τη Χρυσή Αυγή η επέτειος της σύγκρουσης και της αντίστασης του λαού μας με το φασισμό και το ναζισμό. Στη Σαντορίνη επέδειξαν αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά, απαράδεκτη αντιδημοκρατική ποινική συμπεριφορά. Εμείς συγχαίρουμε τους εκπαιδευτικούς που με εντυπωσιακή πραγματικά ψυχραιμία πήραν τα παιδιά και τα πήγαν στα σχολεία, διότι ανεξάρτητα από το τι θέλανε να κάνουν οι εκπαιδευτικοί εκείνη την ώρα είπαν ότι αυτό που πρέπει να προστατεύσουμε είναι τα παιδιά.
Διότι δεν είναι μόνον η φυσική απειλή στα παιδιά, είναι και η ψυχολογική τρομοκρατία. Δεν ξέρω αν είδατε τα βίντεο, το να κάνεις μαγκιά σε παιδάκια και δασκάλους και μητέρες εντάξει, ας μην το σχολιάσουμε. Εμείς έχουμε μία πληροφορία που ελπίζω να μην είναι θετική πληροφορία, ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο να πάει τμήμα του Συλλόγου γονέων και να ζητήσει την παραίτηση της Διευθύντριας. Εμείς είμαστε άνευ όρων με τη Διευθύντρια, άνευ όρων, θα την καλύψουμε στο 100% και θα προτρέπαμε την όποια αντιπροσωπεία του όποιου Συλλόγου γονέων να μην κάνει αυτό το βήμα, διότι κανένας Σύλλογος γονέων δεν πρέπει να προτρέπει εκπαιδευτικούς να παραιτηθούν ή να αποκηρύξουν ή οτιδήποτε άλλο.
Είναι ένα μελανό σημείο, αλλά νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πολύ υπερήφανοι ότι όλες αυτές οι παρελάσεις που έγιναν, όπου να ξέρετε ότι στα δημοτικά έγιναν και με το νέο καθεστώς κλήρωσης, δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα, χάρηκαν οι γονείς τα παιδιά και τα παιδιά τη συγκεκριμένη τελετή. Και σε ένα σχολείο που για μας ακόμη και ένα δεν έπρεπε να υπάρχει, επιδείχθηκε αυτή η συμπεριφορά από άτομα και ένα κόμμα το οποίο προφανέστατα δεν έχει θέση στο δημοκρατικό μας Πολίτευμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη Δάφνη βγάλατε άκρη;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με τη Δάφνη αν βγάλαμε άκρη; Πάντα βγάζουμε άκρες κα Ανδριτσάκη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε αποτέλεσμα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαιότατα. Θέλετε κ. Αγγελόπουλε;
κ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στη Δάφνη όντως έγινε η διαδικασία όπως προβλέπεται της κλήρωσης και όντως το αποτέλεσμα της κλήρωσης δεν έγινε σεβαστό.
Εμείς βγάλαμε ένα δελτίο Τύπου όπως γνωρίζετε προχθές ήδη γι' αυτό το θέμα λέγοντας ότι θα το διερευνήσουμε θεσμικά. Υπουργείο είμαστε αυτή είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει η πολιτεία. Χτες ήρθαν εγγράφως οι σχετικές αναφορές και με βάση αυτές τις αναφορές το Υπουργείο διέταξε σήμερα το πρωί τη δέουσα διαδικασία. Να το πω πολύ απλά: διατάχτηκε προκαταρτική εξέταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εις βάρος;
κ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει εις βάρος. Τα έγγραφα χτες τα οποία ήρθαν υπόψη μας συνάδουν στο ότι πρέπει εμείς να διατάξουμε και αυτό κάναμε προκαταρτική εξέταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα έχει να κάνει με το ρόλο διεύθυνσης του σχολείου;
κ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προκαταβάλλουμε κάτι, με την έννοια ότι όπως σας είπα η πολιτεία έχει θεσμούς και υπάρχει μια διαδικασία η οποία είναι σύννομη διαδικασία και αυτή ακολουθούμε. Όταν θα υπάρξει αποτέλεσμα της προκαταρτικής εξέτασης τότε θα δούμε κι αν προκύπτουν οι όποιες ευθύνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αναφερθήκατε σχετικά με την Επιτροπή όπου θα εξετάζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΙ με κατεύθυνση τη Μηχανολογία, την Ηλεκτρολογία και τα άλλα δύο Τμήματα.
Γνωρίζουμε πόσο περίπου χρόνος θα χρειάζεται για την εξέταση της κάθε αίτησης, δεδομένου ότι στο ΣΑΕΠ ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τα δυο χρόνια για τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών στα ιδιωτικά εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ενδεχομένως να μην έγινα εγώ κατανοητός. Οι Επιτροπές αυτές δεν θα εξετάζουν αιτήσεις, αυτό είναι θέμα των Επιμελητηρίων όταν έρθει η ώρα.
Αυτές οι Επιτροπές θα κάνουν την προεργασία για να συνταχθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τα προσόντα και άρα τα επαγγελματικά δικαιώματα και μετά με βάση αυτό παίρνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας παραδείγματος χάριν το πτυχίο σας ή το πτυχίο μου και λέει «ωραία, αυτός έχει αυτά τα επαγγελματικά δικαιώματα».
Επειδή όμως θίξατε και το δεύτερο και δεν θέλω να θεωρήσετε ότι δεν το απαντάω, έχουμε μια δυσκολία την οποία πραγματικά θα κάνουμε το παν και θα κάνουμε το παν να την κανονικοποιήσουμε και αυτό είναι η αναγνώριση των πτυχίων πολλών αποφοίτων από Κολέγια.
Δυστυχώς εδώ μπλέκονται δυο θέματα. Ένα είναι το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και το δεύτερο είναι της ακαδημαϊκής επάρκειας, αν εγώ έχω τελειώσει ένα Κολέγιο το οποίο λόγω του άρθρου 16 δεν προβλέπεται να έχουμε ιδιωτικά Πανεπιστήμια και θέλω το πτυχίο μου αυτό να έχει την ακαδημαϊκή εγκυρότητα ή ισοτιμία. Αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί να γίνει εξ ορισμού.
Υπάρχει όμως μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που μιλάει για επαγγελματικά δικαιώματα ότι μπορεί αυτό το άτομο να έχει επαγγελματικά δικαιώματα ανεξαρτήτως. Εδώ υπάρχει ένα πολύ σοβαρό μπλέξιμο. Εμείς εγκρίνουμε πάρα πολλά τέτοια πτυχία απλώς να ξέρετε ότι η διαδικασία είναι –όπως υπονοήσατε- δεν είναι γρήγορη.
Διότι πρώτον πρέπει να ξέρουμε ακριβώς από πού πήραν αυτοί οι άνθρωποι πτυχίο και ποιο ήταν το πρόγραμμα. Γιατί ξέρετε εμείς θεωρούμε ότι η απατεωνιά ανθίζει μόνο στη χώρα μας. Θέλω να ξέρετε και σας το λέω έγκυρα ότι δεν είμαστε η μόνη χώρα στην οποία υπάρχει αυτό και μάλιστα νομίζω τα τελευταία δυο χρόνια πρέπει να πούμε ότι έχει μπει κι ένα φρένο σε τέτοιου είδους πράγματα.
Αλλά υπάρχουν άλλες χώρες που εκεί ανθεί και δεν είναι μόνο οι χώρες των Βαλκανίων γιατί πολύ φοβάμαι υπάρχει μια μυθολογία γύρω από τις χώρες των Βαλκανίων. Εδώ εμείς πρέπει να είμαστε πολύ σοβαροί από πού έρχεται το κάθε πτυχίο.
Και το δεύτερο πρέπει να παίρνουμε υπόψη και τις γνώμες των αντίστοιχων Επιμελητηρίων, του Δικηγορικού Συλλόγου σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις. Άρα το κάνει εξ ορισμού ένα πράγμα λίγο δύσκολο.
Από την άλλη μεριά περιμένουν πάρα πολλά παιδιά και η υπόσχεση του Υπουργείου είναι ότι και στο νόμο του Δεκεμβρίου θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα βήματα.
κ. ΛΑΚΑΣΑΣ: Γεια σας κ. Υπουργέ. Να κάνω τρεις ερωτήσεις αφού και άλλοι συνάδελφοι το έκαναν. Θα ξεκινήσω με μια ασάφεια που μου έμεινε σε σχέση με το μηχανογραφικό του 2018 και τη θέση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σε αυτό. Είπατε ότι το μηχανογραφικό μιλήσατε για Σεπτέμβρη, τα μηχανογραφικά κατατίθενται τον Ιούλιο. Άρα ή τα παιδιά για να εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής τον Οκτώβριο του 2018 θα το έχουν στο μηχανογραφικό του Ιουλίου του 2018 επιμένω με τις χρονολογίες, ή στο μηχανογραφικό του 2019. Θα επανέλθω με τη δεύτερη ερώτησή μου, ευχαριστώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μία ερώτηση είναι αυτή. Τις κάνετε μία – μία γιατί δεν έχετε εμπιστοσύνη ότι θα τις θυμάμαι!
κ. ΛΑΚΑΣΑΣ: Σας έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη ότι θα τις θυμάστε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να είστε καλά, γιατί στην κα Τρίγκα νομίζω πήγα καλά όπως μου λέει.
Ο στόχος είναι να υπάρχει το μηχανογραφικό για τον Ιούλιο του 2018, προφανέστατα. Εάν τυχόν δεν προφτάσουμε γιατί θέλω να είμαστε πολύ σαφείς είναι μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία και ως προς την καθημερινότητά της και ως προς τις νομικές της ρυθμίσεις, εάν δεν προφτάσουμε τα άτομα αυτά θα έχουν το μηχανογραφικό για τα προγράμματα των ΤΕΙ, όπως καταλαβαίνετε.
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε αυτό. Δηλαδή σήμερα μπαίνεις Ηλεκτρολόγος είτε στο ΤΕΙ Πειραιά, είτε στο ΤΕΙ Αθήνας. Αυτό δεν πρόκειται να καταργηθεί πριν μπορείς να μπαίνεις Ηλεκτρολόγος στο Πανεπιστήμιο Αττικής. Εμείς είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε μέχρι τον Ιούλιο να υπάρχει αυτό.
κ. ΛΑΚΑΣΑΣ: Να πάω στη δεύτερη ερώτησή μου. Έχετε κάποια εικόνα για τις εργασίες αναβάθμισης της Ανώτατης Σχολής Δημόσιας Διοίκησης με ρώτησε Πρύτανης, τον οποίο τον βρήκα καθ' οδόν προς το Υπουργείο, δεν θα την έκανα αλλά επειδή με ρώτησε Πρύτανης εμβληματικού Πανεπιστημίου γι' αυτό σας το ρωτώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης;
κ. ΛΑΚΑΣΑΣ: Δημόσιας Υγείας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βλέπετε; Διευκρίνιση, γιατί ήμουν σίγουρος ότι θα ρωτούσατε για τη Δημόσια Υγεία, γι' αυτό;
Κατ' αρχήν δεν ξέρω αν όλες και όλοι γνωρίζουμε για την ανώτατη Σχολή Δημόσιας Υγείας. Είναι μια εξαιρετικά υψηλού επιπέδου Σχολή με ένα ιδιόμορφο θεσμικό καθεστώς. Είναι μια Σχολή η οποία δίνει master αναγνωρισμένα από διδάσκοντες που δεν έχουν το status το πανεπιστημιακό. Δεν λέω επίπεδο, διότι οι άνθρωποι είναι εξαιρετικοί ερευνητές και εκπαιδευτικοί.
Εμείς με το νόμο που ψηφίσαμε τον Φεβρουάριο είπαμε ότι θα πρέπει τα άτομα αυτά να κριθούν για να αποκτήσουν το status των πανεπιστημιακών. Άρα κάποιο άτομο μπορεί να είναι για Επίκουρος Καθηγητής θα κριθεί για Επίκουρος Καθηγητής αλλά τώρα δεν έχει αυτό το status, τώρα είναι διδάσκοντες αυτής της Σχολής.
Το πρώτο βήμα είναι αυτό, έχουν συγκροτηθεί με κοινή απόφαση του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας τα εκλεκτορικά σώματα και νομίζω κ. Αγγελόπουλε άμεσα αρχίζουν οι διαδικασίες κρίσεων με τη συγκρότηση των τριμελών Επιτροπών για εισηγητικές Επιτροπές και τα λοιπά.
Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα πρέπει να δει η πολιτεία και αυτή είναι απόφαση και του κ. Ξανθού και δική μας τι θέλει να κάνει προοπτικά με αυτή τη Σχολή. Διότι θα είναι τότε μια Σχολή η οποία θα δίνει master θα έχει προσωπικό πανεπιστημιακού επιπέδου και είναι η Σχολή Δημόσιας Υγείας, δεν είναι ένα περιθωριακό ακαδημαϊκό αντικείμενο.
Εμείς μέσα ακριβώς και στο πλαίσιο της πολιτικής για Πρωτοβάθμιες δομές υγείας θέλουμε να δώσουμε πολύ μεγάλη έμφαση στα θέματα δημόσιας υγείας. Είναι μια δέσμευση και του Υπουργείου Υγείας και μάλιστα υπήρξε και μια συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας με τους Προέδρους όλων των Ιατρικών Τμημάτων όλης της Ελλάδας για το πώς θα εισαχθούν μαθήματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Δημόσιας Υγείας και άρα θεωρούμε ότι αυτή η Σχολή η οποία μας έρχεται ήδη έτοιμη, θα πρέπει να αξιοποιηθεί μέσα στο συνολικότερο πλαίσιο αναβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι γιατί μου θύμισε κάτι ο συνάδελφος. Η συγκεκριμένη Σχολή που λέμε τώρα έχει μεταπτυχιακά αλλά δεν έχει προπτυχιακά, όπως ξέρω. Που σημαίνει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση αναβάθμισής της εφόσον θα έχει πανεπιστημιακούς Καθηγητές, υπάρχει σενάριο για δεύτερη Ιατρική Σχολή; Και αν υπάρχει τέτοιο σενάριο μπορεί να ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπως συζητείται στους χώρους των γιατρών;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η ίδρυση Ιατρικής Σχολής είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο εγχείρημα. Δεν μπορεί κανείς να ιδρύσει έτσι μια Ιατρική Σχολή, πρώτον. Δεύτερον οτιδήποτε γίνει πρέπει να υπάρχει μια πλήρης συναίνεση των Ιατρικών Τμημάτων σε όλη την Ελλάδα. Δεν είναι τόσο απλό.
Εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στο μυαλό μας την ίδρυση Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για τους λόγους που σας είπα. Ήδη είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα, το οποίο δεν θέλουμε να το βαρύνουμε με ένα άλλο που εκ των πραγμάτων είναι επίσης πάρα πολύ σύνθετο. Αλλά δεν πρόκειται να γίνει αν τυχόν αυτό δεν είναι αποτέλεσμα συζητήσεων με τα Ιατρικά Τμήματα σε όλη την Ελλάδα. Άρα δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να διευκρινίσω κάτι γιατί προφανώς εγώ δεν το ξέρω. Στελέχη δεν βγαίνουν από αυτή τη Σχολή;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν βγαίνουν γιατροί. Δηλαδή δεν βγαίνει ένας γιατρός εξειδικευμένος σε μια ειδική πάθηση της καρδιολογίας, παραδείγματος χάριν, δεν βγαίνουν τέτοιοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βγαίνουν ωστόσο άτομα …
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βγαίνουν άτομα τα οποία γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τη Διοίκηση της υγείας. Επίσης τα θέματα που έχουν σχέση με επιδημίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του Υπουργείου Υγείας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι του Υπουργείου Υγείας, Νοσοκομείων. Όπως ξέρετε η σύγχρονη ιατρική δεν είναι μόνο ο κλασικός γιατρός. Εδώ έχουμε ένα θεσμό που έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια και ερευνητικά αλλά και με τα άτομα που εκπαιδεύει, ότι στην Ελλάδα για πρώτη φορά έχουμε τόσο υψηλού επιπέδου άτομα που ξέρουν τα θέματα Διοίκησης της υγείας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Αντίστοιχου υψηλού επιπέδου αν ξέρω καλά είναι και η Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Άλλο πράγμα για στελέχη της Διοίκησης υψηλοτάτου. Παρακαλώ, ο κ. Λακασάς να κάνει την τρίτη του ερώτηση.
κ. ΛΑΚΑΣΑΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής και είναι ένα μικρό σχόλιο παράλληλα. Επειδή ήμουν εδώ τον Ιούνιο που είχε έρθει ο κ. Πρωθυπουργός μας είχατε παρουσιάσει δυο θέματα. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το νέο εξεταστικό. Από ό,τι βλέπω το νέο εξεταστικό έμεινε κάπου στη Θεσσαλονίκη στη Δ.Ε.Θ. δεν ξέρω αν προχωρά αλλά τώρα η ατζέντα έχει μόνο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Πρώτον ρωτώ αν έχετε προχωρήσει σε σχέση με το νέο εξεταστικό, αν θα συνεχιστεί ο διάλογος που αυτό παραπέμπει σε μια ελληνική ολιγωρία ή το αφήνουμε στις ελληνικές καλένδες, το πρώτο. Και το δεύτερο είναι αν θεωρείτε ότι μπορούμε να έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα υπάρχει αυτό το νέο τοπίο στα Πανεπιστήμια με τα ΤΕΙ.
Δηλαδή να πούμε στα παιδιά ότι το 2020 το μηχανογραφικό τους θα έχει αυτά τα Τμήματα των Πανεπιστημίων που μπορεί να έχουν και τα ΤΕΙ και δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να υπάρξει στα πλαίσια του διαλόγου. Για το εξεταστικό και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα έχουμε το νέο τοπίο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρώτον αν σήμερα στη συνέντευξη βάζαμε όλα τα θέματα της ατζέντας θα ζητούσατε υπερωρία από την εφημερίδα σας. Βάλαμε ένα, από τα πολλά. Αν σας τα δίνουν υπερωριακά, εγώ να το προσπαθήσω με μεγάλη χαρά. Αλλά θέλω να ξέρετε ότι βάλαμε ένα από τα πολλά θέματα και το εννοώ «πολλά θέματα».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Δεν μας είχε μιλήσει ο κ. Τσίπρας για τις νέες δομές.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι δεν θέλω να αποφύγω την ερώτηση, απλώς θέλω να ξέρετε ότι θα θέλαμε να κάνουμε τέτοιες συνεντεύξεις Τύπου, μονοθεματικές για να μπορούμε να μη διαβάζουμε κι εμείς στις εφημερίδες και στα sites στο βαθμό που είναι δυνατό, πράγματα τα οποία δεν ισχύουν, πρώτον.
Δεύτερον για το θέμα που θίξατε. Δεν έχει υπάρξει καμία ολιγωρία. Συνεχίζονται πολλά πράγματα αλλά φαίνεται ότι και εσείς δεν τα παίρνετε είδηση. Παραδείγματος χάριν υπάρχουν συζητήσεις με σχολεία, υπάρχουν με καθηγητές οι οποίοι πολλοί είναι διευθυντές σχολείων, είναι καθηγητές που μας στέλνουν σχόλιά τους και εμείς θέλουμε να διευκρινίσουμε τα σχόλιά τους και τα λοιπά.
Στείλαμε επιστολή στα Τμήματα για να μας καθορίσουν το προφίλ των παιδιών που θέλουν όταν έρχονται στα Πανεπιστήμια και επιμένω ότι αυτό που συζητάμε δεν είναι το εξεταστικό. Αυτό που συζητάμε, είναι η δομή του Λυκείου από όπου και θα προκύψει το εξεταστικό. Μην τώρα αύριο υπάρχουν τίτλοι που να λένε «δεν συζητάμε το εξεταστικό». Το λέμε από την αρχή αυτό: συζητάμε για το Λύκειο.
Είμαστε λοιπόν σε προχωρημένες συζητήσεις, συνεκτιμάμε τις διάφορες προτάσεις που έρχονται για κάτι το οποίο όπως ξέρετε είναι εξαιρετικά δύσκολο, διότι συγκρούεται και με νοοτροπίες. Και θεωρούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Πάντως στο βαθμό που είναι δυνατό να παρακαλέσουμε τους γονείς γιατί κυρίως εκεί είναι το πρόβλημα, να μην αγχώνουν τα παιδιά τους. Τα παιδιά να ευχαριστηθούν το σχολείο. Ήδη είναι σε μια ηλικία δύσκολη και υπάρχει μια συγκλονιστική πίεση να ξέρουν τα παιδιά ακριβώς τι θα γίνει μετά ενάμιση χρόνια, μετά δυο χρόνια, μετά τρία χρόνια και τα λοιπά. Και κάνουμε πολλές φορές το παν να τα τρελάνουμε κι εμείς, ως γονείς εννοώ και όχι ως Υπουργείο.
Άρα δεν υπάρχει καμία αλλαγή, προχωράμε, κάνουμε πολλές συζητήσεις συνεκτιμάμε τις απαντήσεις και πάμε παρακάτω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χτες είχαμε τη μαθητική πορεία. Τα παιδιά λένε για κενά που υπάρχουν ακόμη στα σχολεία. Έχετε κάποιο χρονοδιάγραμμα αν θα γίνουν περισσότερες προσλήψεις; Και έχουμε σήμερα και μια πορεία φοιτητών στη Θεσσαλονίκη πάλι για τα συγγράμματα, ενώ αυτό από ό,τι έχουμε μάθει έχει λήξει. Γιατί τα παιδιά αυτά διαμαρτύρονται;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Χτες υπήρχε μια πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Το πανό έγραφε ότι θέλουν τα παιδιά σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει. Ακούγεται πολύ ωραίο, αλλά πείτε μου με το χέρι στην καρδιά, είναι αίτημα; Αυτό είναι ένα οραματικό αίτημα. Δεν μπορεί να συσπειρώνεις ένα κόσμο που εν πάση περιπτώσει δεν θέλω να σχολιάσω και το πόσοι ήταν, αλλά κατάλαβα ότι το οργάνωναν και Σύλλογοι Γονέων. Σύλλογοι Γονέων, οι οποίοι με το χέρι στην καρδιά πραγματικά λένε τα παιδιά τους «μην πάτε σήμερα σχολείο πάμε κάτω για πορεία με τέτοιο αίτημα»; Δεν το θεωρώ σοβαρό.
Αντιθέτως το θέμα των κενών που θίξατε. Το θέμα των κενών έχει σχέση με μια παθογένεια του εκπαιδευτικού μας συστήματος για το πώς διαπιστώνονται πολλές φορές οι ανάγκες των σχολείων. Συχνά δεν έχουμε ακριβή στοιχεία ή συχνά έχουμε συγκρουόμενα στοιχεία ανάμεσα σε αυτά που μας λένε οι διευθυντές των σχολείων και αυτά που μας λένε άλλοι διευθυντές, εννοούμε Διευθυντές Εκπαίδευσης ή Περιφερειακοί Διευθυντές.
Αυτό δημιουργεί σοβαρές καθυστερήσεις στο θέμα του διορισμού εκπαιδευτικών. Δεν μπορούμε όμως και θα είμαστε κάθετοι και μάλιστα αν δεν κάνω λάθος κ. Γενικέ έχουμε προχωρήσει είναι μια προκαταρτική… σε έξι σχολεία -και αυτό είναι είδηση- προχωρήσαμε σε προκαταρτική εξέταση επειδή έχουμε βάσιμες υποψίες ότι δεν μας έρχονται ακριβή στοιχεία. Ελπίζουμε οι βάσιμες υποψίες να μη μετατραπούν σε βάσιμα στοιχεία. Αλλά υπάρχει προκαταρτική εξέταση.
Κοιτάξτε να δείτε, μέρη όπου θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν πλεονάζουσες ώρες διδακτικού προσωπικού και ζητάνε ταυτόχρονα περισσότερο προσωπικό δημιουργώντας πλασματικά κενά, θα βρουν μπροστά τους την πολιτεία με τον αυστηρότερο δυνατό τρόπο.
Δεν έχουμε λεφτά για να ξοδέψουμε σε παιχνιδάκια που μπορεί ελάχιστοι μεν να παίζουν, και οι οποίοι δημιουργούν πολλές φορές και μια εντύπωση που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Υπάρχουν όμως κενά, δεν θέλω να το αμφισβητήσω αυτό. Και τα κενά αυτά, όπως είδατε και στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, έχουν μειωθεί πάρα πολύ, αλλά δεν στέλνουμε ούτε ένα άτομο αν δεν ελέγξουμε ακριβώς ότι αυτό το άτομο πρέπει να πάει εκεί και καλώς πάει εκεί γιατί όπως σας είπα όλα αυτά είναι από το υστέρημα του ελληνικού λαού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα συγγράμματα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρέπει να ρωτήσετε τους φοιτητές πραγματικά γιατί το κάνουν αυτό. Εγώ δεν το κατάλαβα. Είχαν πορεία χτες και μάλιστα μπορώ να σας πω κάτι που μας σόκαρε εδώ στο Υπουργείο ακόμη περισσότερο γιατί οι φοιτητές τους δίνουμε κι ένα ελαφρυντικό ότι είναι νέα παιδιά και μπορεί εν πάση περιπτώσει να έχουν και αιτήματα που δεν καταλαβαίνουν τις ακριβείς λεπτομέρειες.
Χτες με ημερομηνία χτεσινή 30 Οκτωβρίου έλαβα επιστολή από τον Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Κοσμήτορας αυτός λέει «επειδή τελειώνει ο μήνας πείτε μας τι γίνεται με τα συγγράμματα γιατί υπάρχει μεγάλη ανησυχία στο Τμήμα μας». Προφανώς ο Κοσμήτορας έγραψε ένα γράμμα χωρίς να διαβάζει ούτε τα δελτία Τύπου, ούτε εφημερίδες, ούτε να έχει πάρει τηλέφωνο εδώ να ενημερωθεί ότι έχει λήξει αυτό. Δεν το καταλαβαίνουμε αυτό, αυτό είναι το ένα.
Το δεύτερο, τα συγγράμματα όπως ξέρετε συχνά δεν μοιράζονται πριν το 2ο 15νθήμερο του Νοεμβρίου γιατί τα παιδιά τον Οκτώβριο πάνε σε διαφορετικά μαθήματα για να δουν σε ποια θα καταλήξουν για να εγγραφούν. Ώσπου να γίνει αυτό οι γραμματείες, οι κατάλογοι και τα λοιπά.
Εδώ υπήρξε μια, όπως είπαμε, περιττή αναστάτωση. Εν πάση περιπτώσει έληξε επιβεβαιώνοντας πλήρως τη θέση του Υπουργείου και ελπίζω να μην επαναληφθεί.
κ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πρέπει να σας παραπέμψω στην ανακοίνωση του Συλλόγου Εκδοτών, η οποία έχει πολλές μέρες που βγήκε. Άρα δεν χρειάζεται από την πλευρά του Υπουργείου να βγάλουμε κάτι περισσότερο, το ανακοίνωσαν οι ίδιοι εκδότες.
Όταν λέμε ότι η αναστάτωση αυτή είναι περιττή δεν εννοούμε ότι ήταν περιττή από την πλευρά των εκδοτών, που κάποια ζητήματα τα οποία έθιξαν μας έχουν απασχολήσει και εμάς. Για παράδειγμα ο τρόπος με τον οποίο τιμολογούνται οι διαδικασίες τιμολόγησης γι' αυτό και έχουμε προτείνει οι δικές μας Υπηρεσίες συγκεκριμένες διαδικασίες βελτίωσης.
Να σας δώσω ένα μόνο παράδειγμα: να μην υπάρχουν ξεχωριστά τιμολόγια για τα διαφορετικά βιβλία τα οποία έρχονται από τον κάθε εκδότη, αλλά να είναι ένα ενιαίο τιμολόγιο. Εσείς όταν πάτε σε ένα βιβλιοπωλείο να αγοράσετε βιβλία και αγοράζετε επτά βιβλία προφανώς παίρνετε ένα παραστατικό.
Άρα εμείς λέμε ότι η διαδικασία αυτή της αναστάτωσης από την πλευρά των εκδοτών είχε και κάποια σημεία που βελτίωσαν και τη δική μας λειτουργικότητα και αποδοτικότητα. Η αναστάτωση είναι αδικαιολόγητη ως προς την πλευρά αυτών οι οποίοι δεν έχουν καταλάβει ότι τα βιβλία μοιράζονται. Σας ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα, πέρα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και για τα υπόλοιπα ΑΕΙ τι γίνεται σε Ήπειρο, Ιωάννινα. Μέσα στα επόμενα χρόνια πως θα γίνει αυτό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γι' αυτό σας είπα ότι έχει σημασία η ένταξή τους μέσα σε ένα στρατηγικό σχέδιο πενταετίας. Διότι μπορεί να πούμε ότι τον Σεπτέμβριο προχωράμε στα πρώτα τρία βήματα που προτείνει το σχέδιο και μετά το επόμενο γίνεται στα τρία χρόνια.
Άρα θα εξαρτηθεί πάρα πολύ τι στρατηγικό σχέδιο θα μας δώσουν, με τι χρονοδιάγραμμα θα μας το δώσουν τα Ιδρύματα. Και εκεί μέσα θα δούμε η πολιτεία τι μπορεί να αξιοποιήσει άμεσα και τι μπορεί να αξιοποιήσει σε επόμενο διάστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγχωνεύσεις Τμημάτων σημαίνει μοιραία και μείωση αριθμού εισακτέων;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι βέβαια. Γιατί να σημαίνει αυτό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί στην περίπτωση της Αθήνας από εκεί που υπήρχαν δύο ΤΕΙ με 40 Τμήματα και ειδικότητες, τώρα θα γίνουν 22 με 23 Τμήματα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ' αρχήν είναι δυο Τμήματα που εκπαίδευαν τον αριθμό που εκπαίδευαν. Εμάς ο στόχος μας είναι ,το έχουμε ξαναπεί αλλά για κάποιο περίεργο λόγο δεν είναι κάτι φαίνεται που συγκινεί.
Ο απώτερος στόχος είναι εκτός από τις Ιατρικές, τα Πολυτεχνεία και ενδεχομένως τις Νομικές να μην υπάρχει κλειστός αριθμός εισαγωμένων. Αυτό είναι η μεγάλη δυνατότητα που θα δοθεί στην ελληνική κοινωνία να μπορούν τα παιδιά να σπουδάζουν αυτό που θέλουν, γιατί αυτό έχει σημασία. Δεν έχει σημασία να μπεις στο Πανεπιστήμιο, έχει σημασία να μπεις στο Πανεπιστήμιο και να σπουδάσεις αυτό που θέλει.
Υπάρχουν ορισμένες Σχολές που για το άμεσο μέλλον δεν μπορούμε να δούμε τη λύση τους και αυτές είναι οι τρεις που σας είπα.
Πέρα όμως από αυτά, υπάρχουν άπειρα Τμήματα. Εμείς όταν λέμε στα Πανεπιστήμια μας να πουν τη στρατηγική τους, η στρατηγική τους συμπεριλαμβάνει και ίδρυση καινούργιων Τμημάτων. Γιατί στο μεταξύ ξέρετε, ότι έχουν υπάρξει καινούργια γνωστικά πεδία.
Να σας θυμίσω στο Πανεπιστήμιο Αθηνών υπήρχε το Τμήμα Φυσιογνωστικό, χρόνια ολόκληρα. Αυτό στη δεκαετία του ’80 χωρίστηκε στη Βιολογία και τη Γεωλογία. Ενώ τα δυο αυτά ήταν μαζί για πάρα πολλές δεκαετίες. Λέμε εδώ ότι υπάρχουν καινούργια γνωστικά πεδία σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα.
Άρα η στρατηγική είναι τι κάνουμε με τα υπάρχοντα, τι κάνουμε με τα ΤΕΙ και τι κάνουμε με την ίδρυση καινούργιων Τμημάτων. Άρα στο διηνεκές και όχι στο διηνεκές μετά από πολλά χρόνια, ο στόχος ακριβώς είναι αυτός: η κατάργηση του κλειστού αριθμού σε πάρα πολλά Τμήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά την πενταετία δηλαδή θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό; Να μην υπάρχει κλειστός αριθμός;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω είναι απολύτως ρεαλιστικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα υπάρχει απλά βαθμολογικό όριο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: θα το δούμε, καλά να είμαστε, τότε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι ιατρικές και πολυτεχνικές νομίζουμε δεν είναι ρεαλιστικό να πούμε ότι στην πενταετία μπορεί να καταργηθεί ο κλειστός αριθμός και δεν ξέρουμε αν πρέπει και να καταργηθεί. Η Νομική είναι κάτι το διαφορετικό και πρέπει να το δούμε, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα γνωστικά πεδία που ξέρουμε ότι το υπάρχον εξεταστικό σύστημα αφήνει έξω παιδιά που είναι πάνω από τη βάση, το γνωρίζετε αυτό.
Γιατί; Γιατί τα παιδιά αυτά θέλησαν να πάνε σε ένα γνωστικό πεδίο, άντε στο διπλανό του. Δεν θέλησαν να βάλουν 38 επιλογές και να πάνε σε κάτι που δεν θέλουν. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι και ποιοτική Ανώτατη Εκπαίδευση και τα παιδιά να σπουδάζουν αυτό που θέλουν. Εκτός, όπως σας είπα, από αυτούς τους δυο τομείς ενδεχομένως και τη Νομική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν θα υπάρχει κάποια ιδιαίτερη πρόβλεψη για το έκτακτο προσωπικό των ΤΕΙ με δεδομένο ότι είναι σημαντικό ποσοστό του εκπαιδευτικού προσωπικού σήμερα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως σας είπα δεν θα διαταραχθεί καμία συνθήκη εργασίας παρά μόνον θα βελτιωθεί ως προς τους καθηγητές, το μόνιμο προσωπικό κτλ. Όπως ρωτήσατε υπάρχουν πάρα πολλοί συμβασιούχοι. Νομίζουμε ότι πρέπει να διατηρηθεί το καθεστώς των συμβασιούχων με την εξής έννοια: διότι πολλοί συμβασιούχοι είναι άτομα με πρακτική εμπειρία που κάνουν μαθήματα. Και αυτό είναι κάτι πολύ θετικό στη διδασκαλία.
Άρα οι διετείς δομές των Πανεπιστημίων δεν θα στελεχώνονται μόνο με μόνιμο προσωπικό αλλά θα στελεχώνονται και με ένα τέτοιο προσωπικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Τα Τμήματα τα οποία αντιδρούν και δεν θέλουν να ενταχθούν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής τι θα κάνετε, εάν μπορείτε να μας πείτε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Θα μπει σε δημόσια διαβούλευση; Και στη συνέχεια θα προχωρήσετε στην κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή; Απ’ ό,τι κατάλαβα, άκουσα προηγουμένως, εντός του Δεκεμβρίου θα ψηφιστεί κιόλας από τη Βουλή.
Και εκτός θέματος ήθελα να ρωτήσω σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, συμπληρωματικά σε αυτό που είπε ο κ. Λακασάς, σχετικά με το λύκειο. Ξέρουμε ότι θα αφορούν τους σημερινούς μαθητές της 1ης λυκείου οι αλλαγές. Αλλάζει κάτι επ’ αυτού;
Και ένα τρίτο: τι γίνεται με τον Οργανισμό του Υπουργείου Παιδείας. Επειδή έχουν δημοσιευθεί…
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να μείνουμε στις ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με το αντικείμενο καλύτερα; Ο Οργανισμός αποτελεί…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για τον Οργανισμό, για τον Οργανισμό λέει. Είναι μια συζήτηση που μην ανοίξουμε και εδώ μία παρένθεση.
Κοιτάξτε, τι γίνεται με όσους δεν θέλουν να πάνε στο Πανεπιστήμιο. Με όσους δεν θέλουν να πάνε στο Πανεπιστήμιο θα το σεβαστούμε απολύτως και δεν θα πάνε στο Πανεπιστήμιο. Είναι τόσο απλό. Μα γιατί; Εμείς είπαμε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να υπάρχει πρόγραμμα των ΤΕΙ; Δόξα τω Θεώ, υπάρχουν πολλά ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα, μπορεί να ιδρυθεί ένα πρόσθετο ΤΕΙ για όσους δεν θέλουν να πάνε στο Πανεπιστήμιο κτλ. Πάντως επειδή το 80% όχι μόνο θέλει αλλά έχει ετοιμαστεί και για να πάει με συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών μιλάμε για ελάχιστες περιπτώσεις που δεν είναι ότι δεν δήλωσαν ότι θέλουν να πάνε, ότι είναι δύσκολες περιπτώσεις και πρέπει να τις δούμε. Εντάξει;
Άρα, εμείς αυτό που λέμε είναι, όπως σας είπα υπάρχουνε παιδιά που θα τελειώνουν και θα παίρνουνε πτυχίο ΤΕΙ, διότι η επιλογή τους ήτανε: μπήκα σε ΤΕΙ, θέλω να πάω σε ΤΕΙ, θέλω να ξεμπερδέψω μια ώρα πιο νωρίς, με γεια τους με χαρά τους. Άρα, θα υπάρχει η δυνατότητα προγραμμάτων ΤΕΙ. Αυτό τώρα δεν σημαίνει ότι κάθε τμήμα υποχρεωτικά είναι πανεπιστημιοποιημένο. Το 80% είναι αν δεν θέλουνε κάποιοι να υπακούσουν αν θέλετε σε ακαδημαϊκά κριτήρια, δεν είναι προσωπικό το ζήτημα, εντάξει, δεν θα πάνε στο Πανεπιστήμιο. Το κλείσαμε.
Πράγματι οι αλλαγές αφορούν τα παιδιά που είναι σήμερα στην 1η λυκείου. Η 1η λυκείου είναι στη μέση, έχει ακόμη πολλούς μήνες να ολοκληρωθεί, η δευτέρα λυκείου οι παρεμβάσεις ξέρετε ότι είναι πολύ ήρεμες και σχεδόν έτοιμες και θα προχωρήσουμε και γι’ αυτό λέω τα παιδιά αυτά να χαίρονται το παρόν χωρίς να αγχώνονται για το μέλλον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταρχήν δεν ξεκινάνε οι γονείς την κουβέντα για το εξεταστικό απ’ ό,τι έχω καταλάβει, το ξεκινάει το Υπουργείο Παιδείας. Έχει κάνει ήδη 2 - 3 προτάσεις μέχρι σήμερα τις οποίες τις έχει μετά με έναν τρόπο αλλάξει, συζητήσει, προβληματιστεί. Ήθελα να καταλάβω το εξής: κάνετε τώρα απ’ ό,τι καταλαβαίνω μία νέα πρόταση για το εξεταστικό. Λέτε, δηλαδή, ότι θα έχετε κλειστές τις περιζήτητες Σχολές την επόμενη πενταετία, απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε, με ένα συγκεκριμένο αριθμό εισακτέων και οι υπόλοιπες Σχολές των Πανεπιστημίων, ειδικά κάποια Τμήματα τα οποία δεν είναι πρώτης ζήτησης θα έχουνε ένα μικρό αριθμό.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όσο και να προσπαθήσετε δεν θα μου βάλετε λόγια που δεν έχω πει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν είπατε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν είπα αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πείτε μας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ξανά; Μάλλον. Εντάξει, είμαστε νομίζω και οι δύο εδώ δάσκαλοι, οπότε η επανάληψη βοηθάει.
Κοιτάξτε, σήμερα και στο υπάρχον το προτεινόμενο σύστημα είναι κλειστός ο αριθμός. Ξέρουμε τι σημαίνει κλειστός αριθμός; Άρα, το υπάρχον σύστημα και αυτό που προτείνουμε είναι κλειστός αριθμός. Εμείς σήμερα λέμε ότι προοπτικά και μπορούμε αυτό να το αρχίσουμε ήδη από το θέμα των νέων εξετάσεων βάζουμε στο τραπέζι και το θέμα του ανοιχτού αριθμού, όχι του κλειστού αριθμού.
Αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο στο χαρακτήρα και τη δομή των εξετάσεων. Παίζει ρόλο στο πού θέλεις να πας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Άλλο είναι ποια είναι η αρχιτεκτονική των εξετάσεων και άλλο είναι εγώ θέλω να πάω Ιστορία .
Όχι, αυτά δεν υπάρχουνε πουθενά. Ανοιχτός αριθμός σημαίνει ότι μπορώ εγώ να πάρω ανάλογα με τα Τμήματα που έχουμε, ας πούμε 500 ιστορικούς σε όλη την Ελλάδα , όπως ακριβώς το λέτε. Άρα το επίπεδο πώς θα γίνει; Με τι; Με εξετάσεις. Πολύ ωραία, λοιπόν. Άρα, αυτό που λέμε είναι: υψηλό επίπεδο των παιδιών αλλά να μην αγχώνονται τα παιδιά αν θέλουνε να κάνουν ιστορία. Δεν το καταλαβαίνετε. Όχι, είναι σαφέστατο.
Δεύτερον: Τις εξετάσεις θα τις παίρνεις για να πάρεις το απολυτήριό σου. Άρα εξ ορισμού θα υπάρχουν εξετάσεις για να πάρεις το απολυτήριο. Αυτό λέω, ακριβώς αυτό λέμε.
Να σας πω; Και εγώ είμαι κουρασμένος αλλά δεν τα χάνω. Όχι πανελλαδικού χαρακτήρα, είπαμε πολύ συγκεκριμένα με ποιους τρόπους θα παρθεί το απολυτήριο.
Προσέξτε όμως. Κάνω μία έκκληση. Και η έκκληση είναι η εξής: Και οι δύο να προσπαθήσουμε να μην αναπαραγάγουμε παθογένειες που υπάρχουν. Υπάρχει, λοιπόν, στην ελληνική κοινωνία μία δυσκολία αν θέλετε και η δυσκολία αυτή είναι η εξής: Συναινεί η κοινωνία ολόκληρη ότι ένας κερδοσκοπικός θεσμός που είναι τα φροντιστήρια και η παραπαιδεία ότι είναι μέρος της δημόσιας εκπαίδευσης. Αυτό πρέπει να το σπάσουμε. Δεν μπορεί η κοινωνία να έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα απ’ ό,τι στο δημόσιο σχολείο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μία σύντομη ερώτηση. Μιλήσαμε για διετή προγράμματα που μπαίνουνε μέσα στα Πανεπιστήμια, συζητάμε ότι ανοίγει ο αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, άραγε υπάρχουνε και σκέψεις για τη δημιουργία αγγλόφωνων ή άλλων ξενόγλωσσων προγραμμάτων προκειμένου να προσελκύσουμε φοιτητές από το εξωτερικό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως. Κοιτάξτε, υπάρχουνε ήδη μεταπτυχιακά που είναι αγγλόφωνα, το γνωρίζετε αυτό, μεταπτυχιακά προγράμματα που είναι αγγλόφωνα. Άρα ένα και στο χέρι. Το δεύτερο: υπάρχουνε σε πολλά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ κατ’ επιλογήν μαθήματα που δίνονται στην αγγλική γλώσσα ακριβώς για να μπορούν να γίνονται οι συμβάσεις για ERASMUS με Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Και με το νέο Νόμο που ψηφίσαμε μέσα από συγκεκριμένες διμερείς συμφωνίες ανάμεσα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο το δικό μας και τα κανονικά Πανεπιστήμια προβλέπεται η δυνατότητα και ξενόγλωσσων τμημάτων.
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επί αυτού να σας πω ότι χθες αποφασίστηκε και η συμμετοχή της Ελλάδος για πρώτη φορά σε μία απ’ τις Διεθνείς Εκθέσεις Πανεπιστημίων, θα πάμε συγκεκριμένα στη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή Έκθεση που γίνεται στην Αυστρία τον Μάρτιο. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας θα συμμετάσχει εκεί, ακριβώς για να προβάλλουμε τα προγράμματα σπουδών των Ελληνικών Πανεπιστημίων, αγγλόφωνα και ελληνόφωνα, έτσι ώστε να προσελκύσουμε φοιτητές και από το εξωτερικό. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας θα πάει εκεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το απολυτήριο δεν θα παίρνεται με εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα όπως ξέραμε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη, εμείς πρέπει να πάμε τώρα να ενημερώσουμε τον κόσμο, πρέπει να καταλάβουμε και επειδή δεν είμαστε και καλοί φοιτητές πρέπει να μας εξηγήσετε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, έχω την αίσθηση εάν δεν καταλάβατε μπορεί να μην είναι και δικό μου πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ίσως να είναι δικό μου αλλά πρέπει να καταλάβουμε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με συγχωρείτε που σας το λέω με αυτό τον τρόπο, η ερώτηση είναι σαφέστατη για να επαναφέρει ένα θέμα που το είπαμε πάρα πολύ καθαρά. Είπαμε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι παιδαγωγικοί που συνυπολογίζονται για το βαθμό του απολυτηρίου. Ναι ή όχι; Ένας απ’ αυτούς είναι οι εργασίες. Ένας απ’ αυτούς είναι οι ενδοσχολικές εξετάσεις. Ένας απ’ αυτούς είναι οι κεντρικές εξετάσεις, σε ορισμένα μαθήματα. Συνυπολογίζονται.
Τι θα πει πανελλαδικού;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κοινά θέματα σημαίνει πανελλαδικού.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με συγχωρείτε, δεν ρωτάτε κάτι καινούργιο. Προσπαθείτε να βγάλετε μία είδηση για είδηση που υπάρχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, να καταλάβουμε προσπαθούμε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ορίστε; Ποιο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρχουν οι πανελλαδικές;
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, για ένα θέμα στο οποίο υπάρχει επεξεργασία…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καταλάβουμε θέλουμε, κ. Αγγελόπουλε.
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: … η τελεσίδικη απάντηση στερεί τη δυνατότητα διαβούλευσης με τους ανθρώπους, με τους φορείς και τους θεσμούς που συμμετέχουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ένα σχέδιο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, αυτό συζητάμε.
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η αρχιτεκτονική υπάρχει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό το σχέδιο συζητάμε, τελεία. Όχι, δεν θα σας απαντήσω, υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο το ξέρετε πολύ καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν είναι απάντηση. «Υπάρχει ένα σχέδιο που το ξέρετε πολύ καλά». Τι απάντηση είναι αυτή;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν, ευχαριστούμε πολύ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη