Thumbnail
Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένονται οι ανακοινώσεις για τη διεξαγωγή των επαναληπτικών Πανελλαδικών εξετάσεων, η απόφαση για τη διεξαγωγή των οποίων είναι ειλημμένη. 

Τα νομικά προβλήματα που επικαλούνταν το υπουργείο Παιδείας βαίνουν προς επίλυση, και συναίνεση με τα κόμματα υπάρχει ως προς τη θεσμική πρόβλεψη της διαδικασίας. Δυσεπίλυτο πρόβλημα παραμένει ωστόσο το πότε θα γίνουν.

Η αρχική σκέψη ήταν να γίνουν αμέσως μετά τις “Πανελλαδικές τον Ιούνιο, κατά τις ημέρες εξέτασης των ειδικών μαθημάτων.

Σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούν να εξεταστούν όσοι μαθητές χάσουν κάποιο ειδικό μάθημα. Η πιθανότητα να γίνουν Ιούλιο από την άλλη δίνει χώρο και χρόνο για να εξεταστούν οι υποψήφιοι επαναληπτικώς στα ειδικά μαθήματα, ωστόσο αυξάνεται το κόστος, αφού το σχολικό έτος λήγει στις 31.6 και άρα οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πληρωθούν παραπάνω.

Τρίτο και πιθανότερο σενάριο είναι να μεταφερθούν για τον Σεπτέμβριο. Αυτό έχει δύο πλεονεκτήματα, κατά τις πληροφορίες: οι εκπαιδευτικοί θα έχουν επιστρέψει στα καθήκοντά τους και ακόμη θα εξετάζονται τον ίδιο μήνα οι υποψήφιοι της κατηγορίας Έλληνες του εξωτερικού και τέκνα Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό .

Σε περίπτωση που μεταφερθούν οι επαναληπτικές Πανελλαδικές για Σεπτέμβριο, το κόστος θα είναι χαμηλότερο. Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος με τις βάσεις, που θα πρέπει να ανακοινωθούν μέσα στον Αύγουστο, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται το ενδεχόμενο οι επιτυχόντες να εισάγονται στα τμήματα και τις σχολές ως υπεράριθμοι. Η βάση που θα ισχύει κατά περίπτωση θα είναι η ήδη ανακοινωμένη, κατά τις επεξεργασίες των αρμοδίων.

Αυτό το σενάριο με τη σειρά του απαιτεί έναν τρόπο να εξακριβώνονται οι ασθένειες που επικαλούνται οι υποψήφιοι, με αυστηρότερα από ότι μέχρι πέρυσι κριτήρια. Στόχος είναι να μην γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος, κάτι που θεωρείται ότι έχει γίνει στο παρελθόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις επαναληπτικές εξετάσεις σε αδρές γραμμές συμμετέχει το 1% των υποψηφίων στις Πανελλαδικές. Πέρυσι, συμμετείχαν περί τους 650 υποψηφίους, και λόγω των λιγότερων μαθημάτων που εξετάστηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο στις 12.00 μαθητές από τα σχολεία της Αττικής προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας για να πιέσουν για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών.

Ψηλώνουν οι βάσεις σε Ιατρικές, Νομικές και δημοφιλείς Πολυτεχνικές

  Με 20άρια και 19άρια θα πετύχουν την εισαγωγή τους σε Ιατρικές και Νομικές, αλλά και στις δημοφιλείς Πολυτεχνικές σχολές οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων. Η μείωση των θέσεων των εισακτέων στα υψηλής ζήτησης τμήματα θα αυξήσει τον ανταγωνισμό των μαθητών, που εξετάζονται για λιγότερες θέσεις. Παράλληλα, το ηπιότερο σύστημα (λόγω των λιγότερων μαθημάτων που εξετάζονται Πανελλαδικά), καθώς και το γεγονός ότι θα προηγηθεί η εξέταση των ενδοσχολικών εξετάσεων, δίνοντας έτσι χρόνο για καλύτερη προετοιμασία, θα εντείνουν τον ανταγωνισμό για το κατώφλι των βάσεων σε σχολές της αμέσως επόμενης βαθμολογικής κλίμακας (16 18).

Οι παραπάνω εκτιμήσεις προϋποθέτουν, βέβαια, ότι δεν θα μεταβληθεί η δυσκολία των θεμάτων. Οι τρεις παράγοντες που καθορίζουν εξάλλου τις βάσεις είναι ο αριθμός των εισακτέων, η δυσκολία των θεμάτων και οι επιλογές των υποψηφίων. Στις περσινές Πανελλαδικές εξετάσεις, όπου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το σύστημα των 4+1 μαθημάτων, οι θεματοδότες κινήθηκαν στην πλειονότητα των περιπτώσεων κατά το γράμμα του βιβλίου.

Μη προσδιορίσιμες οι βάσεις των ΕΠΑΛ

Μη προσδιορίσιμες είναι ακόμη οι βάσεις για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί το ποσοστό επί των θέσεων εισακτέων που διεκδικούν σε σύνολο 26.130 θέσεων στα ΤΕΙ. Πέρυσι ήταν στο 20%. Για πρώτη φορά, στο μεταξύ, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα διεκδικήσουν το 1% στις 43.855 θέσεις των πανεπιστημίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ φέτος αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των μορίων .Έτσι κάποιος θα μπορεί να συγκεντρώσει 20.000 και όχι 2.000 μόρια. Οι συντελεστές, πάντως, μένουν ίδιοι. 1 δις ευρώ το κόστος των Πανελλαδτκών Αλίμονο αν δεν καταργηθούν! δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σχετικά με τις Πανελλαδικές εξετάσεις συμπληρώνοντας στον κυριακάτικο Τύπο ότι ξοδεύεται κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ και το 75% των υποψηφίων δεν εισάγεται εκεί που θέλει . Σημείωσε ότι οι αλλαγές θα ανακοινωθούν από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Εφημερίδα ΑΥΓΗ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

ΒΓΗΚΕ Η  προκήρυξη για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - Πώς κάνετε αίτηση και πότε

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ξυλοδαρμός ΕΠΑΛ Ρέθυμνο
Ρέθυμνο: Άγριος ξυλοδαρμός μαθητή ΕΠΑΛ από 7 συμμαθητές του- Τραυματίστηκε και καθηγητής
Το θύμα δέχθηκε μία επίθεση από τουλάχιστον επτά άτομα, τόσο από το εν λόγω σχολείο όσο και από  μαθητές άλλων, , και σύντομα το επεισόδιο πήρε...
Ρέθυμνο: Άγριος ξυλοδαρμός μαθητή ΕΠΑΛ από 7 συμμαθητές του- Τραυματίστηκε και καθηγητής
cancer_0.jpg
Σπουδαία ανακάλυψη για τον καρκίνο: Τα επόμενα χρόνια θα είναι μια χρόνια νόσος και δεν θα σκοτώνει
«Οι συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια του συνεδρίου ανέδειξαν ότι η μάχη ενάντια στον καρκίνο προχωράει νικηφόρα και έχουμε πλέον στη φαρέτρα μας...
Σπουδαία ανακάλυψη για τον καρκίνο: Τα επόμενα χρόνια θα είναι μια χρόνια νόσος και δεν θα σκοτώνει