Της Χαράς Καλημέρη
Σε πανεπιστήμια δύο «ταχυτήτων» οδηγεί η διαχρονική πολιτική επιλογή για άνιση κατανομή εισακτέων / καθηγητών σε ομοειδή τμήματα κεντρικών και περιφερειακών ιδρυμάτων. Μάλιστα, σε αντίθεση με τα όσα θα ανέμενε κανείς, σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στα οποία συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος όγκος των φοιτητών, υπάρχει επαρκής αριθμός των καθηγητών και σε αρκετές περιπτώσεις η αναλογία πρωτοετών / μελών ΔΕΠ είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με τα αντίστοιχα τμήματα σε ιδρύματα της περιφέρειας. Παρόλα αυτά, το υπουργείο Παιδείας σταθερά, με τον τρόπο που κατανέμει τους εισακτέους στα πανεπιστήμια, υποχρεώνει μεγάλο μέρος των νέων από την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία να μετακινηθούν προς την περιφέρεια. Κάτι που από τη μία προκαλεί οικονομική «αιμορραγία» στις ελληνικές οικογένειες κι από την άλλη οδηγεί σε ανισότητες μεταξύ των ΑΕΙ και εντέλει σε υποβάθμιση όσων επιβαρύνονται με εισακτέους που δεν μπορούν να εκπαιδεύσουν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της κυρίας Δάφνης Μανουσάκη, επίκουρης καθηγήτριας στην Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης τα οποία αφορούν την αναλογία πρωτοετών / μελών ΔΕΠ για κάθε ομάδα αντίστοιχων τμημάτων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, όταν ο τότε υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος «απελευθέρωσε» τις μετεγγραφές φοιτητών, αποδεικνύεται «μύθος» ο ισχυρισμός ότι τα κεντρικά Πανεπιστήμια «βούλιαξαν» και τα περιφερειακά «άδειασαν». Σύμφωνα με την έρευνα, «κακές» περιπτώσεις υπήρξαν και σε κεντρικά, αλλά και σε περιφερειακά ιδρύματα.
Σημειώνεται ότι το 2014-2015 υπήρχαν 54 ομαδοποιήσεις τμημάτων (αντίστοιχα τμήματα) μεταξύ των οποίων επιτρεπόταν μετεγγραφές, καθώς και 46 μη αντίστοιχα τμήματα. Η έρευνα της κυρίας Μανουσάκη, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και το ΦΕΚ με τα αντίστοιχα τμήματα, δείχνει ότι από τις 54 ομάδες αντίστοιχων τμημάτων, οι 38 περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα τμήμα σε κεντρικό Πανεπιστήμιο και τουλάχιστον 1 τμήμα σε περιφερειακό ίδρυμα. Από αυτές τις 38 ομάδες, σε 16 ομάδες τα τμήματα των κεντρικών Πανεπιστημίων ήταν όλα κάτω από τον μέσο όρο της αναλογίας εισακτέων / διδασκόντων, σε 6 ομάδες τα τμήματα των κεντρικών ιδρυμάτων ήταν πάνω από το μέσο όρο, ενώ στις υπόλοιπες ομάδες υπήρχαν τμήματα των κεντρικών Πανεπιστημίων και πάνω, και κάτω από το μέσο όρο.
Ενδεικτικά, στα πολυπληθή τμήματα Φιλολογίας, Νομικής, Χημείας, Φυσικής, Γεωλογίας, Ιατρικής, Βιολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (ΕΚΠΑ και ΑΠΘ) η αναλογία εισακτέων / καθηγητών είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο. Σημειώνεται ότι στην Ιατρική η αναλογία είναι ιδανική (0,79/1), αφού στα 7 τμήματα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, το 2014-15 εισήχθησαν 1.385 φοιτητές όταν τα μέλη ΔΕΠ ήταν 1.744. Στον αντίποδα, στα 11 τμήματα Οικονομικών Επιστημών εισήχθησαν 3.548 φοιτητές όταν τα μέλη ΔΕΠ ήταν 237 με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί αναλογία 14,97/1. Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, τα τμήματα στο ΑΠΘ, το ΕΚΠΑ, το ΟΠΑ, καθώς και στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Θράκης ήταν κάτω από το μέσο.
Τι θα γίνει φέτος
Ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2017-2018 αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας τις αμέσως επόμενες ημέρες και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ελαφρώς χαμηλότερος από τις 69.985 θέσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που δόθηκαν πέρυσι. Παράγοντας που φέτος θα αποδειχθεί κρίσιμος για την κατανομή των θέσεων ανάμεσα στα περιφερειακά και κεντρικά ιδρύματα θα είναι οι μετεγγραφές, καθώς τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση για σπουδές εντός έδρας. Το υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια να «αντιμετωπίσει» τον μεγάλο, και για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, αριθμό αιτήσεων φοιτητών για μετεγγραφή αναμένεται για το 2017-2018 να δώσει επιπλέον θέσεις εισακτέων στα περιφερειακά πανεπιστήμια και ΤΕΙ, καθώς μέρος αυτών θα «χαθεί» υπέρ των κεντρικών ιδρυμάτων τον Νοέμβριο, όταν συνήθως ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των μετεγγραφών. Στον αντίποδα, ο αρχικός αριθμός θέσεων των κεντρικών ιδρυμάτων αναμένεται να είναι μικρότερος σε σχέση με πέρυσι.
Πηγή: imerisia.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη