Thumbnail
Σίγουρα θεωρούνται τα νέα μέτρα

Δεύτερο χαστούκι από την τρόικα, δέχτηκε η κυβέρνηση στο Παρίσι, καθώς για ακόμα μια φορά οι «διαπραγματεύσεις» ήταν άκαρπες. Για «Βατερλώ» κάνουν λόγο οι σημερινές εφημερίδες ενώ κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα για την πολιτική σταθερότητα της κυβερνητικής συμμαχίας σε περίπτωση νέων μέτρων.

Σύμφωνα με την «Ημερησία», η πίεση προς την κυβέρνηση είναι αφόρητη να δεχθεί μια επώδυνη συμφωνία με μέτρα που δεν μπορούν να περάσουν από τη Βουλή και με το χρόνο να πιέζει.

Συγκεκριμένα το χάσμα για το ύψος του δημοσιονομικού κενού έμεινε αγεφύρωτο, κάτι που έχει ως άμεσο επακόλουθο τα αντίστοιχα μέτρα για την κάλυψή του. Στο επίκεντρο θα βρεθούν συντάξεις, η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, οι απολύσεις στο δημόσιο κ.λπ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ατζέντα των μέτρων περιλαμβάνει τα εξής:

1. Να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις οι επιχειρήσεις.

2. Να μειωθούν οι συντάξεις ή εναλλακτικά να υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά από 6,5% στο 13%.

Σε θέματα όπως οι απολύσεις στο δημόσιο, οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο αλλά και κάποιες αλλαγές στο ασφαλιστικό χωρίς μισθολογικό κόστος φαίνεται πως με αμοιβαίες υποχωρήσεις υπήρξε σύγκλιση.

Σενάρια για εκλογές

Στελέχη της Αριστεράς όπως αναφέρει το iskra.gr τόνιζαν ότι η τρόικα (δηλ. ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και κυβέρνηση παίζουν αυτήν την ώρα βρώμικα παιχνίδια σε βάρος του τόπου και του λαού και εξυφαίνουν διάφορα σενάρια στο παρασκήνιο προκειμένου να συνεχίσουν να ελέγχουν πλήρως την πορεία της χώρας.  

Τα ίδια στελέχη τόνιζαν ότι μπροστά μας έχουμε δύο, τουλάχιστον, εκδοχές σε ένα ρευστό τοπίο, όπου οι προβλέψεις είναι πολύ δύσκολές.  

Πρώτη εκδοχή είναι να έχουμε μπροστά μας μια τεχνητή, λίγο-πολύ, κρίση, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να κινδυνολογήσει αφόρητα και μετά να πέσει στα ‘’μαλακά’’ ώστε να μπορέσει να εμφανίσει ως ‘’επιτυχία’’ μια συμφωνία περιορισμένων μέτρων με την τρόικα και έτσι να πάει σε εκλογές, βάζοντας στο τραπέζι από τη μία αυτήν την ''ευκολοχώνευτη'' συμφωνία ή το δήθεν ‘’χάος του ΣΥΡΙΖΑ''.  

Δεύτερη εκδοχή είναι το ‘’αδιεξοδο’’ με την τρόικα να μην επουλώνεται και η χώρα να οδηγηθεί είτε σε άμεσες εκλογές, είτε σε μια παρόξυνση στο έπακρο της κρίσης και της κινδυνολογίας, ώστε να επανεμφανιστούν , τάχα, με πειστικότητα και με ισχυρή πιεστικότητα από τους κυρίαρχους κύκλους, σενάρια ''εθνικής συνεννόησης'' και ''κυβερνήσεων εθνικής σωτηρίας'', προκειμένου να περισώσουν την κατάσταση.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς όχι μόνο δεν πρέπει να μπει σε μια τέτοια σεναριολογία αλλά και να την απορρίψει κατηγορηματικά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα