Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχει κατατεθεί επίσημη καταγγελία που αφορά τη συμπεριφορά φιλολόγου σε δημόσιο λύκειο της Αγίας Παρασκευής, με σοβαρές αιτιάσεις για λεκτική απαξίωση μαθητών και δημιουργία κλίματος έντονης ψυχολογικής φόρτισης εντός της σχολικής τάξης.
Σύμφωνα με την αναφορά, τα περιστατικά εντοπίζονται στο μάθημα της Ιστορίας στην Α’ Λυκείου και σχετίζονται με τη μέθοδο διεξαγωγής του μαθήματος, κατά την οποία οι μαθητές καλούνται να παρουσιάζουν οι ίδιοι την εξεταστέα ύλη μπροστά στην τάξη. Όπως υποστηρίζεται, η πρακτική αυτή εφαρμόζεται χωρίς την απαραίτητη παιδαγωγική στήριξη και καθοδήγηση.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, ωστόσο, όχι μόνο στη μεθοδολογία, αλλά κυρίως στον τρόπο αντιμετώπισης των μαθητών μετά τις παρουσιάσεις τους. Στο κείμενο της καταγγελίας αναφέρεται ότι η εκπαιδευτικός φέρεται να απευθύνεται στους μαθητές με εκφράσεις όπως «τι ξεφτιλίκια είναι αυτά» και «τι ρεζίλι είναι αυτό», χαρακτηρισμούς που, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, έχουν ειπωθεί επανειλημμένα και ενώπιον ολόκληρης της τάξης.
Κλίμα φόβου και δημόσιας απαξίωσης
Όπως περιγράφεται, οι εκφράσεις αυτές προκαλούν έντονη ψυχολογική πίεση στους μαθητές, με αναφορές για παιδιά που κλαίνε μέσα στην τάξη, φοβούνται να συμμετάσχουν ή να εκτεθούν και βιώνουν δημόσια απαξίωση μπροστά στους συμμαθητές τους. Η κατάσταση, όπως σημειώνεται, έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο στη σχολική επίδοση όσο και στη συναισθηματική τους ισορροπία.
Παράλληλα, στην καταγγελία επισημαίνεται ότι η δημόσια στοχοποίηση δεν περιορίζεται στο πλαίσιο του μαθήματος, αλλά μεταφέρεται και εκτός αίθουσας, τροφοδοτώντας φαινόμενα χλευασμού και bullying στα διαλείμματα.
Γίνεται επίσης λόγος για αντίστοιχες συμπεριφορές που, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, έχουν καταγραφεί και σε προηγούμενα σχολικά έτη χωρίς να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά, γεγονός που φαίνεται να οδήγησε σε μια μορφή ανοχής ή «κανονικοποίησης» της κατάστασης.
Προβληματισμός στον εκπαιδευτικό χώρο
Η υπόθεση έχει προκαλέσει προβληματισμό και ευρύτερα στον εκπαιδευτικό κόσμο. Εκπαιδευτικοί κύκλοι και μέλη της ΟΛΜΕ επισημαίνουν ότι, παρά την παιδαγωγική ελευθερία και τη δυνατότητα εφαρμογής εναλλακτικών μεθόδων διδασκαλίας, η επιτυχία τους προϋποθέτει σαφή όρια, υποστηρικτικό περιβάλλον και σεβασμό στην προσωπικότητα των μαθητών.
Όπως τονίζεται, όταν απουσιάζουν αυτά τα στοιχεία, ακόμη και σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις μπορεί να μετατραπούν σε πηγή άγχους και ψυχολογικής επιβάρυνσης για τους ανήλικους μαθητές.
Η υπόθεση βρίσκεται πλέον ενώπιον των αρμόδιων εκπαιδευτικών αρχών, οι οποίες καλούνται να εξετάσουν τα καταγγελλόμενα και να προχωρήσουν στις προβλεπόμενες ενέργειες.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Ιδιωτικά σχολεία: Γείτονας, Ιόνιος και Εράσμειος σε επαφές με μεγάλα funds
Έρχονται πρόστιμα μέχρι και 1.000 ευρώ σε χιλιάδες κατόχους οχημάτων
Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις
Alfavita Newsroom