Πολιτική

Παύλος Χρηστίδης στη Βουλή: «Να διασφαλιστεί το 51% στην ιδιοκτησία για τον φαρμακοποιό»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Να γίνει στα φαρμακεία ό,τι ισχύει σε Γαλλία και Γερμανία – Πλειοψηφία 51% στον επιστήμονα» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Την ανάγκη για θωράκιση των φαρμακοποιών και την αποτροπή της υπερσυγκέντρωσης της αγοράς σε λίγα, μεγάλα επενδυτικά χέρια έφερε στη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.

Με αφορμή τις νέες ρυθμίσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων και την κυβερνητική πρόταση για συμμετοχή των φαρμακοποιών στα ιδιοκτησιακά σχήματα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι, αν και η κατεύθυνση είναι θετική, το προτεινόμενο ποσοστό απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί επαρκές.

 Συγκεκριμένα, ο κ. Χρηστίδης τόνισε «η πρόβλεψη συμμετοχής 33% ασφαλώς κινείται προς μία κατεύθυνση η οποία είναι σωστή. Αναγνωρίζει προφανώς την ανάγκη παρουσίας του επιστήμονα φαρμακοποιού στο ιδιοκτησιακό σχήμα. Ωστόσο δεν επαρκεί για να διασφαλίσει τον ουσιαστικό έλεγχο και την πραγματική επιστημονική ανεξαρτησία. Πρόκειται λοιπόν για μία περιορισμένη μεταρρυθμιστική παρέμβαση η οποία δεν αντιμετωπίζει επαρκώς τον κίνδυνο μετατόπισης του κέντρου βάρους από τον επιστήμονα στον επενδυτή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιστήμη και το επάγγελμα των φαρμακοποιών πρέπει να αναδειχθούν έμπρακτα, με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τη βιωσιμότητα των φαρμακείων της γειτονιάς. Για τον λόγο αυτό, το ΠΑΣΟΚ προκρίνει μια σαφή και πλειοψηφική λύση, που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

«Θεωρούμε ότι απαιτείται πλειοψηφική συμμετοχή του φαρμακοποιού σε ποσοστό 51% για να υπάρχει ουσιαστική αποτελεσματικότητα και να αποτρέπεται η υπερσυγκέντρωση της αγοράς» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστίδης, συμπληρώνοντας τη διεθνή πρακτική που ισχύει στις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης «αυτό είναι το οποίο συμβαίνει στη Γαλλία, στην Ισπανία, στη Γερμανία, στην Ιταλία όπου οι χώρες αυτές διατηρούν ακριβώς τις δικλίδες αυτές προστασίας στην ιδιοκτησία και τη λειτουργία των φαρμακείων για λόγους δημόσιας υγείας. Εξάλλου και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει κρίνει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να επιβάλλουν περιορισμούς όταν αυτό δικαιολογείται».

Με την παρέμβασή του αυτή, ο Παύλος Χρηστίδης κατέστησε σαφές ότι για το ΠΑΣΟΚ η αποτελεσματική λειτουργία των φαρμακείων περνά αποκλειστικά μέσα από την επιστημονική ανεξαρτησία του φαρμακοποιού, βάζοντας «αναχώματα» σε πρακτικές που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα του κλάδου της Υγείας.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Δράμα: Πέθανε η μητέρα του αστυνομικού όταν έμαθε για τη γυναικοκτονία και την αυτοκτονία

Υπουργείο Παιδείας: Μέσω gov.gr η ανάληψη υπηρεσίας για τους εκπαιδευτικούς

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

πολιτική