Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει έτοιμη να ανοίξει τον φάκελο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, φέρνοντας στο τραπέζι ζητήματα που για δεκαετίες προκαλούσαν έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις. Η πρωτοβουλία, σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, αποσκοπεί στο να ανοίξει ένας ουσιαστικός δημόσιος διάλογος για τον εκσυγχρονισμό βασικών άρθρων του Συντάγματος.
Πότε ξεκινά ο διάλογος – Ποιος είναι ο στόχος
Η διαδικασία αναμένεται να εκκινήσει τέλος του 2025 ή αρχές του 2026, με στόχο να εκφραστεί το μεταρρυθμιστικό πρόσωπο της κυβέρνησης και να ενεργοποιηθεί η κοινωνία σε κρίσιμες θεσμικές αλλαγές. Ο στόχος είναι διττός: αφενός να επιτευχθούν ευρύτερες συναινέσεις, αφετέρου να φέρει σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση, ζητώντας καθαρές θέσεις σε συγκεκριμένα σημεία του Συντάγματος.
Η Βουλή έχει τον πρώτο λόγο
Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, η παρούσα Βουλή είναι εκείνη που προτείνει τις αλλαγές, ενώ η επόμενη έχει την αρμοδιότητα να τις εγκρίνει. Για να προχωρήσει μια αναθεώρηση, απαιτούνται 180 θετικές ψήφοι στην πρώτη φάση. Σε περίπτωση που μια πρόταση συγκεντρώσει λιγότερες από 180, αλλά τουλάχιστον 151 ψήφους, τότε στην επόμενη Βουλή θα χρειαστεί αυξημένη πλειοψηφία για να προχωρήσει.
Στο μικροσκόπιο τέσσερα κρίσιμα άρθρα
Η κυβέρνηση εστιάζει την προσοχή της σε τέσσερα καίρια άρθρα, τα οποία θεωρεί ότι πρέπει να επανεξεταστούν:
Άρθρο 103 – Μονιμότητα στο Δημόσιο: Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η μονιμότητα δεν πρέπει να είναι συνώνυμη της ακινησίας. «Δεν μπορεί να είναι ασπίδα αδράνειας, πρέπει να λειτουργεί με όρους αξιολόγησης και εξέλιξης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Άρθρο 16 – Ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων: Ένα ζήτημα που βρίσκεται διαχρονικά στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η Ν.Δ. το έχει εντάξει ήδη από την προεκλογική της ατζέντα.
Άρθρο 24 – Περιβάλλον και χωροταξία: Επιδίωξη είναι ο εξορθολογισμός των περιβαλλοντικών ρυθμίσεων χωρίς να θίγεται η προστασία της φύσης.
Άρθρο 86 – Ποινική ευθύνη υπουργών: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για αποκομματικοποίηση της διαδικασίας δίωξης πολιτικών προσώπων, επισημαίνοντας την ανάγκη το βάρος να περνά σε ανεξάρτητες δικαστικές αρχές.
Κάλεσμα σε ΠΑΣΟΚ – Σημάδι πίεσης
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον πρωθυπουργό στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, καλώντας το κόμμα να πάρει σαφή θέση χωρίς υπεκφυγές. Όπως είπε, η στάση του ΠΑΣΟΚ θα είναι τεστ αξιοπιστίας για τη διαδικασία, και η κυβέρνηση περιμένει ξεκάθαρες απαντήσεις: ναι ή όχι στα συγκεκριμένα άρθρα.
Συνταγματική κατοχύρωση της επιστολικής ψήφου
Στο περιθώριο της συζήτησης, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η επιστολική ψήφος πρέπει να κατοχυρωθεί συνταγματικά, σημειώνοντας ότι θα αποτελεί παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές ψηφοφόρων.
Προανακριτική και δικαστικός δρόμος για την υπόθεση Τεμπών
Παράλληλα με τον σχεδιασμό για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η κυβέρνηση προχωρά σε πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, με φόντο τις ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η υπόθεση πρέπει να εξεταστεί από τον φυσικό δικαστή, διαχωρίζοντας τη θέση του από την εργαλειοποίηση της υπόθεσης από την αντιπολίτευση.
Επισήμανε πως «δεν στοιχειοθετείται κακούργημα» αλλά επανέλαβε ότι το Δικαστικό Συμβούλιο διατηρεί το δικαίωμα να επανεκτιμήσει την υπόθεση και να την επιστρέψει στη Βουλή, εάν το κρίνει απαραίτητο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ