κεραμεωσ βουλη
Κεραμέως: Η χώρα μας γίνεται φάρος εκπαίδευσης που προσελκύει φοιτητές, καθηγητές ερευνητές από όλο τον κόσμο.

Σε σύγκριση των δύο Κυβερνήσεων, νυν της Νέας Δημοκρατίας με Κυριάκο Μητσοτάκη και τέως του ΣΥΡΙΖΑ με Αλέξη Τσίπρα, προέβη η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά την ομιλία της στη Βουλή στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κυβέρνηση. 

Η Υπουργός παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία από τα πεπραγμένα των Κυβερνήσεων σε 5 θεματικές διελκυστίνδες, που αφορούν σε οικονομία-ανάπτυξη, κράτος δικαίου και θεσμούς, τη διεθνή θέση της χώρας, κοινωνικό κράτος, τομέα της παιδείας και των αξιών.

Η ομιλία της υπουργού Παιδείας

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Θα πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να ευχαριστήσουμε ειλικρινά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρό του για αυτή την πραγματική ευκαιρία που μας δίνει για μία εκτεταμένη, δημόσια παρουσίαση των πεπραγμένων των δύο διαδοχικών μας Κυβερνήσεων: του ΣΥΡΙΖΑ τη δραματική 4ετία 2015-2019 και της Νέας Δημοκρατίας, την ελπιδοφόρα επόμενη, 2019-2023. Πρώτης τάξης ευκαιρία για να αντιπαραθέσουμε τα επιχειρήματά μας ενώπιον του ελληνικού λαού, που σε λίγους μήνες θα κληθεί να αποφανθεί για το παρόν και το μέλλον του, στην κομβική εκλογική αναμέτρηση που είναι προ των πυλών.

Και είναι τρίτη φορά, κυρίες και κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που καταθέτετε πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ή μέλους της στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας μας. Ένα καθαρά επικοινωνιακό σας τέχνασμα, αφού είναι σαφές ότι  η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα είναι αρραγής και στηρίζει σθεναρά το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας, και πραγματικά είναι να απορεί κανείς. Πραγματικά απαιτείται θράσος αλλά και υποτίμηση της μνήμης και της λογικής όλων μας, να καταθέτετε στη Βουλή ένα τέτοιο όνειδος, με αυτή τη διχαστική, παραπλανητική, άκρως πολωτική ρητορική. Λασπολογείτε, γιατί δεν μπορείτε να επιχειρηματολογήσετε.

  • Μιλάτε για σκάνδαλα, εσείς που τα υφαίνετε, όπως στην υπόθεση Novartis.
  • Μιλάτε για συγκάλυψη, τη στιγμή των συγκλονιστικών αποκαλύψεων για την υπόθεση Καλογρίτσα.
  • Μιλάτε για απαξίωση της ερευνητικής δημοσιογραφίας, εσείς που προσπαθήσατε με κάθε μέσο να ελέγξετε το τηλεοπτικό τοπίο της χώρας.
  • Μιλάτε για ανάλγητες κυβερνητικές πολιτικές, εσείς, που εν γνώσει και κατ’ επιλογήν σας, διαλύσατε τη μεσαία τάξη και αφήσατε τους πολίτες να κλαίνε στα πεζοδρόμια έξω από τις τράπεζες για 60 ευρώ. [Πρόκειται για μια εικόνα που θα μας στοιχειώνει για πάντα].
  • Μιλάτε για καθεστωτισμό, εσείς που θέλατε να ελέγξετε τους «αρμούς της εξουσίας».
  • Μιλάτε για απομάκρυνση της χώρας από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, εσείς που μας σύρατε στην καταστροφή και παρ’ ολίγον εκτός Ευρώπης.

Η θέση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, της Κυβέρνησης είναι σαφής και ξεκάθαρη για το θέμα των επισυνδέσεων και έχει διατυπωθεί και εφαρμοστεί εξ αρχής: αποδώσαμε αμέσως πολιτικές ευθύνες, αναλάβαμε πρωτοβουλίες θεσμικής θωράκισης της ΕΥΠ, στηρίζουμε απροϋπόθετα και συνδράμουμε ενεργά, μέσω των δημοσίων Αρχών, την ελληνική Δικαιοσύνη στο έργο που έχει αναλάβει για την πλήρη διαλεύκανση κάθε πτυχής της υπόθεσης.

Αν και χαώδεις οι διαφορές μας, θα προσπαθήσω να συνοψίσω τη σύγκριση μεταξύ των δύο Κυβερνήσεών μας, της δικής σας και της δικής μας, σε 5 θεματικές διελκυστίνδες: η πρώτη σε οικονομία-ανάπτυξη, η δεύτερη σε κράτος δικαίου και 

θεσμούς, η τρίτη ως προς τη διεθνή θέση της χώρας, η τέταρτη στο κοινωνικό κράτος, η πέμπτη στον τομέα της παιδείας και των αξιών. Έτσι, ενδεικτικά:

Πρώτον, Οικονομία και ανάπτυξη – εργασία και ανεργία

Με ΣΥΡΙΖΑ: επιβολή 29 φόρων, χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης και υψηλότερο ποσοστό ανεργίας από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, αύξηση ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, αύξηση εισφορών και ΦΠΑ, αύξηση φόρου εισοδήματος, μείωση αφορολόγητου ορίου, μείωση συντάξεων, αποεπένδυση και υποχώρηση της Ελλάδας στους δείκτες ανταγωνιστικότητας.

Με Νέα Δημοκρατία: περισσότερες από 50 μειώσεις φόρων και φορολογικών συντελεστών, η Ελλάδα αποτελεί πλέον ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, η ανεργία μειώθηκε, υπερδιπλάσιος από τον αναμενόμενο ρυθμός ανάπτυξης που κατέγραψε την τρίτη υψηλότερη τιμή στην ευρωζώνη, μείωση πρωτογενούς ελλείμματος και πρόβλεψη για πλεόνασμα το 2023, αύξηση εξαγωγών.

Δεύτερον, Κράτος δικαίου-θεσμοί

Με ΣΥΡΙΖΑ: Απαξίωση των Ανεξάρτητων Αρχών, εμπλοκή στο έργο της δικαιοσύνης, αποφυλάκιση βαρυποινιτών, καταγγελίες για σακούλες με «μαύρα χρήματα» στην Κουμουνδούρου, εκπεφρασμένη άποψη του ίδιου του αρχηγού σας για επιδίωξη ελέγχου των «αρμών της εξουσίας», απόπειρα χειραγώγησης του τοπίου των ΜΜΕ.

Με Νέα Δημοκρατία: διαφάνεια διαδικασιών, η χώρα απέκτησε νέο Σύνταγμα, οι απόδημοι το δικαίωμα να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο διαμονής τους, η Δικαιοσύνη Ποινικό Κώδικα αυστηρότερο αλλά πιο δίκαιο, το Υπουργικό Συμβούλιο συνέρχεται κάθε μήνα, η Βουλή έχει ήδη ψηφίσει 400 νέους νόμους, οι Θεσμοί αποκαταστάθηκαν και λειτουργούν.

Τρίτον, Διεθνής θέση της χώρας

Με ΣΥΡΙΖΑ: 17 ώρες διαπραγμάτευση με τα γνωστά αποτελέσματα, ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές, εθνικές υποχωρήσεις, χαμηλού επιπέδου εκπροσώπηση σε διεθνή fora, η Ελλάδα παρίας της ευρωπαϊκής οικογένειας και του σύγχρονου κόσμου.

Με Νέα Δημοκρατία: η Ελλάδα ανακτά το γεωστρατηγικό της ρόλο, θωράκιση της χώρας με εξοπλιστικά προγράμματα και αμυντικές συμφωνίες, σοβαρή παρουσία στις διεθνείς συνόδους, μοναδική ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, φύλαξη των συνόρων μας, σοβαρές προτάσεις από τη χώρα μας που υιοθετούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο (ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID, Ταμείο Ανάκαμψης), αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε αξιόπιστο συνομιλητή, ενώ παράλληλα διασφαλίζουμε το όφελος των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών.

Τέταρτον, Κοινωνικό κράτος

Με ΣΥΡΙΖΑ: ιδεοληπτικός αφανισμός της μεσαίας τάξης, καταστροφική πολιτική απέναντι στους συνταξιούχους, αδυναμία διαχείρισης φυσικών καταστροφών και ανακούφισης πληγέντων, φτωχοποίηση της κοινωνίας.

Με Νέα Δημοκρατία: αποκατάσταση της μεσαίας τάξης με μείωση φόρων, συντελεστών και εισφορών και στήριξη του εισοδήματος, στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, απορρόφηση μεγάλου μέρους των κραδασμών που προκάλεσαν διεθνείς κρίσεις όπως η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, 

σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα για αποτελεσματικότερη πολιτική, παροχή κινήτρων και αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στο Κράτος, που γίνεται πιο φιλικό, πιο προσιτό, με διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες, αύξηση συντάξεων για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, αύξηση του κατώτατου μισθού.

Πέμπτον, Παιδεία-αξίες.

Με ΣΥΡΙΖΑ: «Η αριστεία είναι ρετσινιά», εξίσωση όλων προς τα κάτω, σχεδόν απόλυτη εξαφάνιση των Προτύπων Σχολείων, καμία αξιολόγηση, υπακοή σε συνδικαλιστικά και μικροπολιτικά συμφέροντα, εισαγωγή στα ΑΕΙ με 1 και 2 στα 20 με αποτέλεσμα χαμηλό ρυθμό αποφοίτησης, επαγγελματικά αδιέξοδα, απαξιωμένη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, κανένας μόνιμος διορισμός παρά τις εξαγγελίες, ανοχή στη βία και τους μπαχαλάκηδες, εσωστρέφεια, βαριοπούλες.

Με Νέα Δημοκρατία: Αναβαθμισμένο νηπιαγωγείο από τα 4, με νέες θεματικές και αγγλικά, επέκταση ολοήμερου ως τις 5:30 για να στηρίξουμε και τα παιδιά μας και τους γονείς, αξιολόγηση για βελτίωση και σχεδιασμό πολιτικής βάσει δεδομένων, 25.000 μόνιμοι διορισμοί, διπλασιασμός Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, περισσότερες και πιο ποιοτικές επιλογές για τους νέους μας, νέα προγράμματα σπουδών, σύγχρονος εξοπλισμός για όλους και αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων, διαδραστικοί πίνακες και σετ ρομποτικής, εργαστήρια δεξιοτήτων, επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, ψηφιακός εξοπλισμός για όλους τους εκπαιδευτικούς, εξωστρέφεια για τα ΑΕΙ μας, συμπράξεις με κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου. Μόλις τους περασμένους μήνες ήρθαν 30 κορυφαία Αμερικανικά Πανεπιστήμια στη χώρα μας. Η χώρα μας γίνεται φάρος εκπαίδευσης που προσελκύει φοιτητές, καθηγητές ερευνητές από όλο τον κόσμο.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι,

Τα πράγματα είναι απλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνώνυμος της αβεβαιότητας, της ανασφάλειας, της αναποτελεσματικότητας, της ανεπάρκειας. Σε μια διεθνώς ευνοϊκή συγκυρία, κυρίες και κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κοντέψατε να μας βγάλετε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπερχρεώσατε όλες τις επόμενες γενιές, υποθηκεύσατε τη δημόσια περιουσία για έναν αιώνα! Κλονίσατε τους θεσμούς και την εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος. Μας διασύρατε διεθνώς. Τα κάνατε θάλασσα, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ! Πόσο πιο ξεκάθαρα να το πούμε; Κανένας μας δεν περίμενε ότι θα ζούσε στην Ελλάδα του 21ου αιώνα τα όσα βιώσαμε με τη συγκυβέρνησή σας. Και δεν έχετε αλλάξει τίποτα από όσα πρεσβεύατε, δεν μάθατε τίποτα από τα λάθη σας. Μόνο τολμάτε να ζητάτε δεύτερη φορά αριστερά. Δεύτερη φορά στη συμφορά! Θα ήταν κωμικό, αν δεν ήταν τραγικό.

Η σύγκριση, δε, με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αμείλικτη και η διαφορά φάνηκε από την πρώτη μέρα. Αισθανθήκαμε όλοι ότι ξαναζούμε σε ένα κανονικό, δυτικό κράτος. Ακόμη και εν μέσω μίας πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, είδαμε μείωση της φορολογίας, ανάπτυξη σε όλη τη χώρα, αποκατάσταση -και με το παραπάνω- της διεθνούς μας αξιοπιστίας, εθνική υπερηφάνεια, ασφάλεια στα σύνορά μας, μία πιο ποιοτική δημόσια παιδεία προσβάσιμη από όλους, ένα κράτος φιλικό, λιγότερο γραφειοκρατικό, με πλήθος ψηφιοποιημένων υπηρεσιών, με προσέλκυση επενδύσεων και εξωστρέφεια. Ζούμε πια σε μία σύγχρονη Ελλάδα αυτή που μας αξίζει. Και μπορούμε, με την ψήφο μας, να συνεχίσουμε στην πρόοδο, την ανάπτυξη, την ανέλιξη.

Σας ευχαριστώ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Σβήστε αμέσως αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα