Ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο είναι η διεξαγωγή εκλογών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η σημερινή εκλογική διαδικασία είναι η τέταρτη που διεξάγεται καλοκαίρι από ιδρύσεως ελληνικού κράτους, καθώς οι πολίτες έχουν προσέλθει μόλις τρεις φορές στην κάλπη για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Συγκεκριμένα:
19 Αυγούστου 1928
Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν καλοκαίρι ήταν στις 19 Αυγούστου 1928 και προκηρύχθηκαν επί κυβερνήσεως Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μετά την πτώση της κυβέρνησης του Αλέξανδρου Ζαΐμη, λίγες εβδομάδες πριν.
Οι εκλογές έγιναν με ψηφοδέλτιο, ενώ το πλειοψηφικό σύστημα οδήγησε τα μικρά δημοκρατικά κόμματα να συμμαχήσουν με τους Φιλελευθέρους.
Την ημέρα των εκλογών ο πρώην πρωθυπουργός (1924) Γεώργιος Καφαντάρης περιοδεύοντας σε προσφυγικούς συνοικισμούς έπεσε θύμα επίθεσης.
Στις συγκεκριμένες εκλογές, μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης που έγινε δεκτό από τον Βενιζέλο, τα εκλογικά βιβλιάρια παραδίδονταν από τους εκλογείς στους δικαστικούς αντιπροσώπους μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους για την αποφυγή διπλοψηφιών.
Η προεκλογική περίοδος σημαδεύτηκε ακόμη από την απαγωγή δύο υποψηφίων του Κόμματος του Καφαντάρη στα Ιωάννινα από ληστές. Επρόκειτο για τον πρώην υπουργό Αλέξανδρο Μυλωνά και τον Αλέξανδρο Μελά. Απαγωγείς ήταν μέλη της ομάδας του Τάκη Κουμπή, ο οποίος ζητούσε για λύτρα το ποσό των έξι εκατομμυρίων δραχμών. Μαζί με τους δύο υποψήφιους απήχθησαν και ο πρώην βουλευτής Χασιώτης, ο οποίος τελικά αφέθηκε ελεύθερος λόγω της προχωρημένης ηλικίας του.
Το Κόμμα των Φιλελευθέρων κέρδισε, συγκεντρώνοντας το 46,94% των ψήφων και 178 έδρες στη Βουλή ενώ το Λαϊκό Κόμμα συγκέντρωσε 23.94% και 19 έδρες. Το σύνολο των εδρών τότε ήταν 250.
21 Αυγούστου 1910
Οι εκλογές της 21ης Αυγούστου 1910 (8 Αυγούστου με το ιουλιανό ημερολόγιο) προκηρύχθηκαν από την κυβέρνηση του Στέφανου Δραγούμη και ανέδειξαν διπλό αριθμό βουλευτών για την Α′ Αναθεωρητική Βουλή. Τα παλιά κόμματα (Θεοτόκη, Ράλλη, Ζαΐμη) συνεργάστηκαν και εμφανίστηκαν σε πολλές περιφέρειες με κοινά ψηφοδέλτια ενώ οι Λαϊκοί με τους οποίους ήταν υποψήφιος και ο Ελευθέριος Βενιζέλος ζητούσαν μεταρρυθμίσεις και σύνθημα τους ήταν η «αλλαγή».
Η ψηφοφορία διεξήχθη με σφαιρίδιο και το εκλογικό σύστημα απαιτούσε πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Νικητής αναδείχθηκε ο Συνασπισμών Ηνωμένων Κομμάτων δηλαδή του Γεώργιο Θεοτόκη, του Δημητρίου Ράλλη και του Αλέξανδρου Ζαϊμη κερδίζοντας 210 έδρες από συνολικά 362.
18 Ιουλίου 1875
Τον Απρίλιο του 1875 ο Χαρίλαος Τρικούπης σχηματίζει τη πρώτη του κυβέρνησή μετά από πρόταση του Βασιλέως Γεωργίου, αν και η πρώτη του επιλογή ήταν ο Ανδρέας Κουντοριώτης. Ο Τρικούπης δέχθηκε υπό τον όρο να διεξαχθούν άμεσα εκλογές μέσω των οποίων οι πολίτες θα ενέκριναν ή θα απέρριπταν το πρόγραμμά και την κυβέρνησή του.
Μεταξύ των προγραμματικών αρχών της κυβέρνησης, μάλιστα, αναφέρεται πως πρωταρχικό μέλημα είναι η εξασφάλιση ανεπηρέαστων εκλογών που θα παρείχαν στους πολίτες την ελευθερία της επιλογής.
Τελικά οι εκλογές διεξήχθησαν με υποδειγματικό τρόπο στις 18 Ιουλίου 1875 και η νέα Βουλή συνεδρίασε πρώτη φορά στις 11 Αυγούστου του 1875. Στην ιστορική αυτή συνεδρίαση ο βασιλιάς Γεώργιος εκφωνώντας τον «Λόγο του Θρόνου» που έγραψε ο Τρικούπης, έκανε την πρώτη αναφορά στην «Αρχή της δεδηλωμένης».
Όταν όμως οριστικοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών διαπιστώθηκε πως ο Τρικούπης διέθετε μόνον 17 βουλευτές, έναντι 136 του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου και έτσι παραιτήθηκε υπέρ του τελευταίου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη