Thumbnail
"ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ"

Με την παρουσία της Φώφης Γεννήματα και του Σταύρου Θεοδωράκη και υπό τα βλέμματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, βουλευτών του Ποταμιού και προσωπικοτήτων από την ευρύτερη Κεντροαριστερά, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Τεχνόπολη στο Γκάζι η πρώτη εκδήλωση της "Επιτροπής Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις".

«Είμαστε σήμερα εδώ, όλοι μαζί, σε ένα ακόμα κοινό βήμα για τη μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Σε πείσμα πολλών συνεχίζουμε», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννήματα, προσερχόμενη το απόγευμα στην εκδήλωση.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, δήλωσε πως «για μας υπάρχει ένα εγχείρημα: Η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα δυνατό, εκσυγχρονιστικό, μεταρρυθμιστικό κίνημα». Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση πηγαίνει από λάθος σε λάθος και είναι απαραίτητο οι δυνάμεις του χώρου να δώσουν λύσεις και προτάσεις στον ελληνικό λαό.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο Σπύρος Λυκούδης.

Οι ομιλίες στην εκδήλωση

Το κλίμα ήταν ενωτικό και ο διάλογος αφορούσε στην κρίση που περνούν οι θεσμοί και στις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές. Ομιλητές ήταν ο πρώην Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, Νικηφόρος Διαμαντούρος και οι καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλλης και Ξενοφών Κοντιάδης.

Ο κ. Διαμαντούρος υπογράμμισε ότι για να ξεκινήσει μια νέα πορεία της χώρας προς τα μπρος επιβάλλεται να επιτευχθεί ισορροπία ανάμεσα στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατική πλειοψηφία, προσθέτοντας ότι είναι σαθρά τα θεμέλια των ηθικών αξιών στα οποία στηρίζεται το πολιτικό σύστημα. Πρότεινε, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να επικρατήσει συναίνεση για πολλά χρόνια ώστε να μεταρρυθμιστεί η Παιδεία.

Ο καθηγητής Γιώργος Σωτηρέλλης επεσήμανε πως είναι διαφορετικό ζήτημα οι μεταρρυθμίσεις και δη σε προοδευτική κατεύθυνση και άλλο η μεταρρυθμιστική ρητορική.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν ουδέτερες μεταρρυθμίσεις και είναι απαραίτητο να περιλαμβάνουν τη ρήξη με «το λαϊκισμό και τον κρατικό πελατειασμό».

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ήταν η εξάλειψη όλων των προνομιών των τριών εξουσιών, η αναδόμηση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, όπου μίλησε για ρεβανσιστική αντίληψη της κυβέρνησης, ο χωρισμός Κράτους - Εκκλησίας με πρόσφορο τρόπο ενώ για τον εκλογικό νόμο υποστήριξε ότι το μπόνους θα πρέπει να δίνεται μόνο όταν τα κόμματα συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά.

Από τη πλευρά του ο επίσης καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης σημείωσε ότι η ανασυγκρότηση του ευρύτερου μεσαίου χώρου απαιτεί συγκλίσεις των κομμάτων, χαρακτήρισε την άποψη για νέα Συντακτική Συνέλευση θεσμικό λαϊκισμό και τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ριζοσπαστισμός χωρίς αυτογνωσία για τα λάθη που έγιναν.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος τόνισε ότι το νέο ξεκίνημα απαιτεί νέο Σύνταγμα και πρότεινε να απευθύνονται μεταρρυθμιστικές προτάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ κι ας πάρει τη ευθύνη να τις απορρίπτει.

Σε διαφορετική κατεύθυνση ο Ευάγγελος Βενιζέλος έλαβε το λόγο για να τονίσει ότι η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος σημαίνει από όλους συναίσθηση της ιστορικότητας του υπάρχοντος Συντάγματος. Υπερασπίστηκε την αναθεώρηση του 2001 την οποία είχε εισηγηθεί υπογραμμίζοντας ότι η τότε πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκε το Σύνταγμα που διαμόρφωσε ο Κ.Καραμανλής το 1975 και η τότε αντιπολίτευση της ΝΔ, την Αναθεώρηση του ΠΑΣΟΚ, το 1986.

Τέλος, ο Κωνσταντίνος Μποτόπουλος προειδοποίησε ότι η συζήτηση αυτή εξυπηρετεί τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η κρίση των θεσμών αλλά η πολιτική που εφαρμόζει.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ.jpg
Πολυτεχνείο Κρήτης: Συμμετοχή στις Ημέρες Καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης – InnoDays 2025
Το Πολυτεχνείο Κρήτης συμμετέχει και φέτος στις Ημέρες Καινοτομίας Περιφέρειας Κρήτης – InnoDays – «Η Κρήτη της Γνώσης και της Παραγωγής»
Πολυτεχνείο Κρήτης: Συμμετοχή στις Ημέρες Καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης – InnoDays 2025
σεμερ
Και η Σεμερτζίδου μετά τον «Χασάπη» έχει κερδίσει το... λαχείο, αλλά δεν θυμάται το ποσό
Η Πόπη Σεμερτζίδου ανέφερε ότι «δεν θυμάμαι τα ποσά που έχουμε κερδίσει εγώ και η οικογένειά μου»
Και η Σεμερτζίδου μετά τον «Χασάπη» έχει κερδίσει το... λαχείο, αλλά δεν θυμάται το ποσό
στρατιωτικές σχολές
Ένοπλες Δυνάμεις: Νέο Μισθολόγιο με "μπόνους" έως 53% – Ποιοι βλέπουν τριψήφια αύξηση μισθού
Ένοπλες Δυνάμεις: Η νέα φιλοσοφία στις απολαβές «σπάει» τη σύνδεση βαθμού-μισθού και φέρνει άμεσα έως +1.000€ τον μήνα – Όλα τα παραδείγματα
Ένοπλες Δυνάμεις: Νέο Μισθολόγιο με "μπόνους" έως 53% – Ποιοι βλέπουν τριψήφια αύξηση μισθού