Ο βουλευτής Κιλκίς και υπεύθυνος ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει ότι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης χρησιμοποιήθηκαν για τη διδασκαλία Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας, την ώρα που παραμένουν μεγάλα κενά σε Γυμνάσιο και Λύκειο του νησιού
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Παιδείας για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται να αντιμετωπιστούν τα συνεχιζόμενα κενά εκπαιδευτικών ασκεί ο βουλευτής Κιλκίς και υπεύθυνος ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής, Στέφανος Παραστατίδης, με αφορμή την περίπτωση των Κυθήρων και τη μετακίνηση Συμβούλων Εκπαίδευσης προκειμένου να καλύψουν διδακτικές ανάγκες σε σχολεία του νησιού.
Ο κ. Παραστατίδης κάνει λόγο για «θεσμικές ακροβασίες» και υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί ένδειξη των σοβαρών προβλημάτων στελέχωσης που εξακολουθούν να υπάρχουν στα σχολεία, περισσότερο από έναν μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, η μετακίνηση Συμβούλων Εκπαίδευσης στα Κύθηρα προκειμένου να αναλάβουν τη διδασκαλία Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας έγινε κατόπιν απόφασης του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής.
31 ώρες Μαθηματικών και 14 ώρες Χημείας ακάλυπτες στο Λύκειο
Τα στοιχεία που επικαλείται ο βουλευτής είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κατάστασης.
Στο Γενικό Λύκειο Κυθήρων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, παρέμεναν ακάλυπτες 31 ώρες Μαθηματικών, 14 ώρες Χημείας και 10 ώρες Οικονομίας, ενώ στο Γυμνάσιο Κυθήρων τα κενά ξεπερνούσαν τις 40 διδακτικές ώρες την εβδομάδα. Ο κ. Παραστατίδης αναφέρει ακόμη ότι μαθητές της Γ΄ Λυκείου δεν είχαν διδαχθεί ούτε μία ώρα σε συγκεκριμένα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
Για τον ίδιο, το πρόβλημα δεν είναι η προσωπική διάθεση των Συμβούλων Εκπαίδευσης να βοηθήσουν τους μαθητές, αλλά το γεγονός ότι στελέχη με διαφορετικό θεσμικό ρόλο χρησιμοποιούνται ως προσωρινός μηχανισμός κάλυψης διδακτικών κενών.
Όπως σημειώνει, οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες υποστήριξης, παιδαγωγικής καθοδήγησης και εποπτείας και, κατά την τοποθέτησή του, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως ένα είδος «εφεδρικού προσωπικού» που ενεργοποιείται κάθε φορά που δεν έχουν τοποθετηθεί εγκαίρως εκπαιδευτικοί στις σχολικές αίθουσες.
Η περίπτωση των Κυθήρων ως «εικόνα γενικευμένης αποδιοργάνωσης»
Ο υπεύθυνος ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει την περίπτωση των Κυθήρων όχι ως ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ως ένδειξη ενός ευρύτερου προβλήματος.
Στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για περισσότερα από 16.000 κενά που, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία τα οποία επικαλείται, εξακολουθούσαν να παραμένουν ακάλυπτα μετά και τη Β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών. Το συγκεκριμένο μέγεθος διατυπώνεται από τον ίδιο στο πλαίσιο της πολιτικής του κριτικής προς την κυβέρνηση.
Η ουσία της παρέμβασής του είναι ότι η προσωρινή κάλυψη ορισμένων μαθημάτων από Συμβούλους Εκπαίδευσης μπορεί να αποτρέψει για λίγες ημέρες την πλήρη απώλεια διδακτικών ωρών, δεν συνιστά όμως, κατά την άποψή του, σταθερή λύση στελέχωσης.
Το θεσμικό ερώτημα
Η υπόθεση ανοίγει παράλληλα ένα ευρύτερο ζήτημα για τα όρια ανάμεσα στους διαφορετικούς ρόλους μέσα στην εκπαιδευτική διοίκηση.
Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης αποτελούν στελέχη του συστήματος και οι πρόσφατες αποφάσεις του υπουργείου αφορούν τοποθετήσεις τους σε συγκεκριμένες θέσεις συμβουλευτικής και παιδαγωγικής ευθύνης.
Όταν, όμως, χρησιμοποιούνται για να καλύψουν κανονικό διδακτικό πρόγραμμα λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού, δημιουργείται το ερώτημα αν πρόκειται για μια εξαιρετική και απολύτως προσωρινή παρέμβαση ή αν διαμορφώνεται στην πράξη ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης των κενών.
Για τον Στέφανο Παραστατίδη η απάντηση είναι σαφής: η στελέχωση των σχολείων πρέπει να γίνεται με κανονικές προσλήψεις και τοποθετήσεις και όχι με έκτακτες λύσεις που μετακινούν το πρόβλημα από τη μία υπηρεσιακή βαθμίδα στην άλλη.
Όπως συνοψίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του, «η δημόσια εκπαίδευση δεν διοικείται με πατέντες».