Ισχνούς ρυθμούς ανάκαμψης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, αλλά και πολλαπλές αβεβαιότητες που σχετίζονται με τις γενικότερες γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, διαβλέπει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις «Φθινοπωρινές Προβλέψεις 2015», που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ριζοσπάστης, η καπιταλιστική οικονομία στην Ελλάδα προβλέπεται να συνεχίσει σε ρυθμούς πτώσης του ΑΕΠ, τόσο για το 2015 όσο και για το 2016, σε μια εξέλιξη που έρχεται να απογειώσει την κατρακύλα που έχει συντελεστεί από το 2008, στα επίπεδα του 30% μέχρι το τέλος του 2016. Σύμφωνα, δε, με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, ανάκαμψη 2,7% θα εμφανιστεί το 2017, και αυτό υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων, του μνημονίου και των σαρωτικών αναδιαρθρώσεων. Σε κάθε περίπτωση, η όποια ανάκαμψη θα συνοδεύεται από τον πυρήνα των αντιλαϊκών μέτρων και των τριών μνημονίων, τα οποία άλλωστε αποτελούν το εφαλτήριο ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, σε συνδυασμό με την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων, που αποσκοπούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Π. Μοσκοβισί: Η κυβέρνηση με την οποία δουλεύουμε καλύτερα από την αρχή της κρίσης!
Χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας την έκθεση, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, τόνισε ότι βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, με «πρώτα βασικά βήματα» την εφαρμογή του πακέτου των προαπαιτούμενων, τη «θετική απόφαση» από το Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας, «προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί με την εφαρμογή του δεύτερου πακέτου με τα προαπαιτούμενα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται, εξάλλου, και το κείμενο που δημοσίευσε ο Π. Μοσκοβισί στην προσωπική του ιστοσελίδα. Συνοψίζοντας τις συζητήσεις του στη Αθήνα με τη συγκυβέρνηση, επισημαίνει τα παρακάτω:
-- «Τις επόμενες μέρες και βδομάδες» ακολουθούν «συζητήσεις και δύσκολες αποφάσεις.Δεν έκρυψα αυτήν την πραγματικότητα από τους συνομιλητές μου, αλλά, αντίθετα τους μίλησα για αυτές τις προκλήσεις».
-- «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σεβόμενη απολύτως το Μνημόνιο που υπέγραψε το καλοκαίρι. Εχει σημειωθεί ήδη μεγάλη πρόοδος: Πρέπει να συνεχίσει σε αυτήν την πορεία».
-- Η δυναμική της συνεργασίας και ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων πρέπει να διατηρηθούν: Η πρόοδος των μέτρων είναι η προϋπόθεση για την εκταμίευση των κεφαλαίων.«Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλα στους συνομιλητές μου, δηλαδή στις συζητήσεις μου με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο και τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο».
-- «Είμαι αισιόδοξος βλέποντας το σημερινό κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Αυτή η κυβέρνηση είναι τώρα, και από τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούλιο, μία κυβέρνηση με την οποία έχουμε τη δυνατότητα να δουλεύουμε καλύτερα από την αρχή της κρίσης το 2010. Οι προκλήσεις παραμένουν, αλλά υπάρχει θέληση να προχωρήσουμε μαζί»...
Οι βασικές προβλέψεις
Αναλυτικότερα, οι προβλέψεις της Κομισιόν σχετικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία διαμορφώνονται ως εξής:
ΑΕΠ: Οι ρυθμοί πτώσης διαμορφώνονται στο 1,4% για το 2015 και στο 1,3% για το 2016. Για το 2017 αναμένεται ανάκαμψη 2,7%.
Επίσημη ανεργία: 25,7% το 2015, 25,8% το 2016, 24,4% το 2017.
Κρατικό χρέος: Η διαμόρφωσή του ως ποσοστό του ΑΕΠ φτάνει στο 194,8% το 2015, με περαιτέρω απογείωση στο 199,7% το 2016 , ενώ το 2017 προβλέπεται στο 195,6%.
Επισημάνσεις και «αβεβαιότητες» για το κεφάλαιο
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «μια αποτυχία στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εντός του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος ή η ελλιπής εφαρμογή του προγράμματος θα υπονόμευαν τις προοπτικές ανάπτυξης».
Τονίζεται ότι η ελληνική οικονομία είχε «θετική πορεία» το 2014, ωστόσο η πορεία αυτή ανεκόπη μετά την «ανεπιτυχή ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος (μνημόνιο), το κλείσιμο των τραπεζών και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων». Οι παράγοντες αυτοί «αύξησαν την αβεβαιότητα και επιδείνωσαν την προοπτική της ανάκαμψης».
Ως «μη αναμενόμενη» χαρακτηρίζεται η ανάκαμψη (1%) στο Α' εξάμηνο του 2015. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την Κομισιόν, οφείλεται στην αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης, «εξαιτίας του φόβου ότι θα χαθούν οι καταθέσεις». Αντανακλά επίσης τη μείωση στις εισαγωγές, καθώς η εμπορική πίστη περιορίστηκε σημαντικά, και αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή.
Ανάκαμψη αναμένεται μέσα στο 2016, με τη «βελτίωση της εμπιστοσύνης», τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και την επακόλουθη επανέναρξη επενδυτικών προγραμμάτων και ιδιωτικοποιήσεων.
Προδιαγράφονται, εξάλλου, και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να νομοθετήσει ένα επιπλέον πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,75% του ΑΕΠ το 2017.
Αναιμική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη
Σε επίπεδο Ευρωζώνης, αναμένεται ισχνός ρυθμός ανάκαμψης για το 2015 στο 1,6%, για το 2016 στο 1,8% και το 2017 στο 1,9%.
Στα 28 κράτη της ΕΕ αναμένονται ρυθμοί 1,9% το 2015, 2% το 2016, 2,1% το 2017.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, επισήμανε ότι η ανάκαμψη ευνοείται από «προσωρινούς παράγοντες» (χαμηλές τιμές πετρελαίου, πτώση συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ, χαλάρωση νομισματικής πολιτικής), Οπως είπε, είναι σημαντικό να προχωρήσει η «υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, η τόνωση των επενδύσεων, η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ιδιαίτερα εν μέσω της «επιβράδυνσης στην παγκόσμια οικονομία, των συνεχιζόμενων εντάσεων στις γειτονικές χώρες και της ανάγκης διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης».
Σύμφωνα δε με την Κομισιόν, «οι προβλέψεις αυτές παρέχουν μια πρώτη εκτίμηση του οικονομικού αντίκτυπου της άφιξης μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο στην ΕΕ. Ενώ, βραχυπρόθεσμα, οι πρόσθετες δημόσιες δαπάνες θα αυξήσουν το ΑΕΠ, μεσοπρόθεσμα, αναμένεται να ευνοηθεί περαιτέρω η οικονομική ανάπτυξη λόγω της αύξησης της προσφοράς εργατικού δυναμικού, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν οι σωστές πολιτικές για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας».
Και από τα παραπάνω, επιβεβαιώνεται ότι σχεδιάζουν πρόσθετα μέτρα συνολικά απέναντι στους εργαζόμενους στην ΕΕ, με επίκεντρο την απαξίωση της τιμής της εργατικής δύναμης.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη