Επιτηρητής εκπαιδευτικός στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2026
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Οδηγός επιτηρητών για τις Πανελλαδικές εξετάσεις - Τα 4 κρίσιμα βήματα που πρέπει να προσέξουν οι εκπαιδευτικοί

Σε λίγες ημέρες δίνεται η πρεμιέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026 και πολλοί εκπαιδευτικοί καλούνται να συμβάλουν στη διαδικασία ως επιτηρητές στα διάφορα εξεταστικά κέντρα.

Για να ενημερωθούν οι νέοι συνάδελφοι και να ξαναθυμηθούν οι παλαιότεροι, παραθέτουμε παρακάτω τα γενικά βήματα της διαδικασίας επιτήρησης, σημειώνοντας πάντως ότι μπορεί να υπάρχουν μικροδιαφορές από εξεταστικό κέντρο σε εξεταστικό κέντρο.

Α. Γενικές οδηγίες προς τους επιτηρητές:

Οι επιτηρητές:

  • Δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα.

  • Οφείλουν να συμπεριφέρονται κατά τρόπο που να μη δημιουργεί πρόβλημα στους εξεταζόμενους αλλά και να αποτρέπει την πιθανότητα αντιγραφής ή συνεργασίας. Αν χρειαστεί, κάνουν παρατηρήσεις χαμηλόφωνα και σε σοβαρές περιπτώσεις καλούν τα μέλη της επιτροπής. Δεν δίνουν καμία διευκρίνιση στους υποψήφιους. Αν κάποιος υποψήφιος ισχυρίζεται ότι σε κάποιο θέμα υπάρχει ασάφεια ή λάθος, ειδοποιούν τα μέλη της Λυκειακής Επιτροπής Εξετάσεων (για συντομία ΛΕΕ).

  • Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, δεν επιτρέπεται να συζητούν μεταξύ τους, ούτε να ασχολούνται με οτιδήποτε αποσπά την προσοχή τους από το έργο που έχουν κληθεί να επιτελέσουν, ώστε να συμβάλουν αποτελεσματικά, στο μέτρο που τους αναλογεί, στη διαφύλαξη της αξιοπιστίας και του αδιάβλητου της διεξαγωγής των εξετάσεων.

Β. Πριν από την έναρξη της εξέτασης

  • Εισέρχονται στην, καθορισμένη από την ΛΕΕ, αίθουσα συγκέντρωσης, όπου έχουν αναρτηθεί οι επιτηρήσεις της ημέρας και υπογράφουν στο παρουσιολόγιο επιτηρητών. Εάν κάποιος/α φέρει μαζί του/της κινητό τηλέφωνο, το παραδίδει υπογράφοντας στην αντίστοιχη κατάσταση.

  • Στη συνέχεια παραλαμβάνουν τον φάκελο της αίθουσας εξέτασης και υπογράφουν το πρωτόκολλο παραλαβής - παράδοσης των τετραδίων.

ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

1) Στο εξώφυλλο του φακέλου αναγράφονται:

  • Ο αριθμός της αίθουσας εξέτασης.

  • Το όνομα του εξεταζόμενου μαθήματος.

  • Το σύνολο των μαθητών που εξετάζονται στην αίθουσα αυτή.

2) Μέσα στον φάκελο υπάρχουν:

  • Κατάσταση με τα ονόματα των μαθητών. Η κατάσταση αυτή χρησιμοποιείται για την εξακρίβωση των στοιχείων των υποψηφίων και σαν απουσιολόγιο. Το απουσιολόγιο συμπληρώνεται από τους επιτηρητές αμέσως μετά τη διανομή των θεμάτων, οπότε και έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός των απόντων και το παραλαμβάνει από τις αίθουσες μέλος της επιτροπής.

  • Τετράδια τόσα, όσοι και οι εξεταζόμενοι μαθητές.

  • Αριθμητήρια. Για κάθε υποψήφιο υπάρχουν στην ίδια οριζόντια σειρά τρία όμοια αυτοκόλλητα αριθμητήρια.

  • Αδιαφανή αυτοκόλλητα.

Έπειτα κατευθύνονται προς την αντίστοιχη αίθουσα.

Όταν εισέλθουν οι υποψήφιοι στην αίθουσα:

  • τους τοποθετούν στα θρανία με απόλυτη αλφαβητική σειρά (όπως αναγράφεται στην κατάσταση απουσιολόγιο) ξεκινώντας από τη δεξιά σειρά των θρανίων, προς την πλευρά των παραθύρων.

  • Θρανίο τυχόν απόντα υποψηφίου παραμένει κενό.

  • Ενημερώνουν τους υποψήφιους ότι:

α) δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους:

  • βιβλία, τετράδια, σημειώσεις (τα οποία πρέπει να μείνουν εκτός αίθουσας)

  • διορθωτικό (blanco)

  • υπολογιστικές μηχανές

  • ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών π.χ. κινητά τηλέφωνα ή smart watches. Να γίνει ιδιαίτερη μνεία για τα κινητά τηλέφωνα, ότι απαγορεύεται να τα έχουν στην αίθουσα εξέτασης ακόμα κι αν είναι απενεργοποιημένα. Αν κάποιος υποψήφιος ξέχασε να παραδώσει το κινητό του τηλέφωνο στην είσοδο, είναι απαραίτητο να το παραδώσει άμεσα στην ΛΕΕ.

  • άλλα αντικείμενα, εκτός από αυτά που επιτρέπει η ΚΕΕ (Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων)

  • οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να δολιεύσει την διαδικασία της εξέτασης.

β) επιτρέπεται να έχουν μαζί τους:

  • Στυλό μπλε ή μαύρο ανεξίτηλης μελάνης

  • Μολύβι.

  • Ξύστρα

  • Γομολάστιχα

  • Όργανα σχεδίασης

  • Νερό ή αναψυκτικό

Για τον έλεγχο των παραπάνω υπεύθυνοι είναι οι επιτηρητές.

  • Σε κάθε υποψήφιο παραδίδουν ένα μόνο τετράδιο.

  • Στο θρανίο τυχόν απόντα υποψηφίου αφήνουν το τετράδιό του για να τοποθετηθεί, αργότερα, το αυτοκόλλητο αριθμητήριο.

  • Ζητούν από τους υποψήφιους να φυλλομετρήσουν τα τετράδια (16 φύλλα) και να ελέγξουν, πριν συμπληρώσουν τα στοιχεία τους, αν υπάρχουν προβλήματα στο εσωτερικό τους (σκισμένες σελίδες, "στάμπες" από μελάνι κ.τ.λ.). Αν υπάρχουν τέτοια τετράδια ειδοποιούν τα μέλη της επιτροπής για την αντικατάστασή τους.

  • Ενημερώνουν τους υποψηφίους ότι καθένας μπορεί να έχει μόνο ένα τετράδιο και δεν μπορεί να πάρει δεύτερο. Γι' αυτό θα πρέπει να προσέχουν να μην φθαρεί ή βραχεί ή τσαλακωθεί το τετράδιο, καθώς επίσης να μη διπλώνουν τα εξώφυλλα του τετραδίου τους.

  • Ενημερώνουν τους υποψηφίους ότι στις απαντήσεις δεν επιτρέπεται η γραφή με μολύβι, εκτός αν αναφέρεται αλλιώς στις οδηγίες των θεμάτων και ότι οι τελευταίες σελίδες του τετραδίου μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως πρόχειρο, αφού αναγραφεί στην κορυφή καθεμιάς η λέξη «ΠΡΟΧΕΙΡΟ». Στο πρόχειρο μπορούν να χρησιμοποιήσουν μολύβι. Το πρόχειρο δεν βαθμολογείται σε καμία περίπτωση.

  • Καθοδηγούν τους υποψηφίους να αντιγράψουν από το δελτίο υποψηφίου και να συμπληρώσουν με κεφαλαία γράμματα τον πρώτο πίνακα του εσωφύλλου εις διπλούν:

  1. ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

  2. ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΙΤΗΣΗΣ-ΔΗΛΩΣΗΣ

  3. ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟ

  • Επίσης πρέπει να γράψουν οι υποψήφιοι στο εξώφυλλο του τετραδίου (ΠΡΟΣΟΧΗ: Πάνω από τη διακεκομμένη γραμμή) το εξεταζόμενο μάθημα και τον χαρακτηρισμό του (Γ.Π ή Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ κ.τ.λ.), όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα των εξετάσεων.

  • Κάνουν έλεγχο των στοιχείων των υποψηφίων, αντιπαραβάλλοντάς τα τετράδιο και δελτίο υποψηφίου.

  • Αφού ελεγχθούν όλα τα παραπάνω και είναι εντάξει, επικολλούν στο εξώφυλλο του τετραδίου και στη θέση "ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΕΤΡΑΔΙΟΥ" του πρώτου στη σειρά παρόντα υποψηφίου, τα δύο πρώτα από αριστερά αυτοκόλλητα αριθμητήρια της 1ης σειράς και τα καλύπτουν με αδιαφανές αυτοκόλλητο. Η κάλυψη του αριθμητηρίου γίνεται αμέσως μετά την επικόλλησή του στο τετράδιο και όχι κατά την παράδοση του τετραδίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την επικόλληση του αδιαφανούς αυτοκόλλητου και να τοποθετείται κατά τέτοιο τρόπο ώστε το μέρος που έχει την κόλλα να επικάθεται πάνω στην οικεία γραμμοσκίαση και η κατακόρυφη διάτρητη γραμμή του να συμπίπτει με την αντίστοιχη διάτρητη γραμμή του εξωφύλλου.

Κατόπιν συνεχίζουν με τον επόμενο παρόντα υποψήφιο κ.ο.κ.

  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Το θρανίο τυχόν απόντα υποψήφιου μένει κενό με το τετράδιό του κλειστό επάνω σ' αυτό και τα 3 αριθμητήρια που αντιστοιχούν σε αυτόν παραμένουν στο στέλεχος των αριθμητηρίων.

  • Αφού ολοκληρωθούν οι προηγούμενες διαδικασίες, οι επιτηρητές αλλάζουν τη θέση των υποψηφίων σε περίπτωση αδελφών μαθητών, ώστε να απέχουν μεταξύ τους 2-3 θέσεις. Οι μαθητές παραμένουν στις αίθουσες και επιτρέπεται να συνομιλούν μεταξύ τους χαμηλόφωνα.

Γ. Όταν αρχίσει η εκπομπή των θεμάτων

Θα ηχήσει το κουδούνι του σχολείου. Από τη στιγμή αυτή και μετά, όλοι οι μαθητές πρέπει να βρίσκονται στις αίθουσες καθισμένοι στα αντίστοιχα θρανία, χωρίς να οχλαγωγούν. Αν κάποιος υποψήφιος έχει ανάγκη να βγει από την αίθουσα, πρέπει να ειδοποιηθεί ο επιτηρητής του διαδρόμου, ως συνοδός, για να τον συνοδεύσει στην τουαλέτα. Κανείς μαθητής δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί μόνος στους διαδρόμους.

Δ. Όταν τα θέματα είναι έτοιμα προς διανομή

Θα ηχήσει ξανά το κουδούνι του σχολείου και σε λίγα λεπτά κάποιο μέλος της ΛΕΕ θα παραδώσει στους επιτηρητές τα θέματα και θα τους ανακοινώσει τις ώρες έναρξης, λήξης και δυνατής αποχώρησης, τις οποίες οι τελευταίοι θα αναγράψουν στον πίνακα της αίθουσας.

Πριν διανεμηθούν τα θέματα στους υποψήφιους, αλλά και μετά τη διανομή, πρέπει οι επιτηρητές να τους ενημερώσουν για τα παρακάτω:

  • α) Να φυλλομετρήσουν τις σελίδες των θεμάτων και να ελέγξουν αν είναι τόσες, όσες αναγράφεται στην πρώτη σελίδα των θεμάτων.

  • β) Πριν ξεκινήσουν να γράφουν, να διαβάσουν τις οδηγίες στην τελευταία σελίδα των θεμάτων.

  • γ) Να αναγράψουν στην κορυφή της πρώτης λευκής σελίδας του τετραδίου τους το εξεταζόμενο μάθημα και την ημερομηνία, όπως αυτά αναγράφονται στο πάνω μέρος της 1ης σελίδας των θεμάτων (αν δεν το έχουν ήδη κάνει).

  • δ) Να γράψουν μόνο με μπλε ή μόνο με μαύρο στυλό.

  • ε) Να χρησιμοποιήσουν ως πρόχειρο τις τελευταίες σελίδες του τετραδίου και πριν παραδώσουν το τετράδιο να αναγράψουν σε καθεμιά από αυτές την ένδειξη "ΠΡΟΧΕΙΡΟ".

  • ζ) Τις εκφωνήσεις των θεμάτων δεν τις μεταφέρουν στο τετράδιο και κατά τις απαντήσεις να μην αναγράψουν πουθενά τα προσωπικά τους στοιχεία (επώνυμο, όνομα, σχολείο κ.τ.λ.).

Μετά την διανομή των θεμάτων δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανένα υποψήφιο και αν εμφανιστεί κάποιος υποψήφιος καθυστερημένα, ειδοποιείται αμέσως η ΛΕΕ.

Ε. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης

Αφού ξεκινήσει η εξέταση, το τετράδιο τυχόν απόντα υποψήφιου έχει μείνει επάνω στο κενό θρανίο και τα 3 αριθμητήρια που αντιστοιχούν σε αυτόν βρίσκονται στο στέλεχος των αριθμητηρίων. Ένας από τους επιτηρητές παίρνει το τετράδιο αυτό και στο εσώφυλλο, στον πρώτο πίνακα επάνω αριστερά, συμπληρώνει με κόκκινο στυλό μόνο μία φορά τα στοιχεία του απόντα υποψηφίου και στο εξώφυλλο, στο πάνω δεξί μέρος στη θέση "ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ" γράφει το εξεταζόμενο μάθημα. Μετά αφαιρεί από την κατάσταση των αριθμητηρίων το δεξί αυτοκόλλητο αριθμητήριο που αντιστοιχεί στον απόντα και το επικολλά στο δεξί μέρος του εξωφύλλου του τετραδίου στην θέση "ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΕΤΡΑΔΙΟΥ". Δεν καλύπτει με αδιαφανές αυτοκόλλητο το αριθμητήριο. Το τετράδιο αυτό θα παραδοθεί σε μέλος της ΛΕΕ κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Οι επιτηρητές δεν συνομιλούν, δεν ενοχλούν τους υποψηφίους και καλό θα είναι να καταλαμβάνουν αντιδιαμετρικές θέσεις στην αίθουσα.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης:

  • αν κάποιος εξεταζόμενος θέλει να βγει από την αίθουσα, καλείται ο εφεδρικός επιτηρητής του διαδρόμου, ο οποίος συνοδεύει τον εξεταζόμενο, ελέγχοντας τους χώρους που αυτός επισκέπτεται.

  • αν κατά τη διάρκεια της εξέτασης ασθενήσει υποψήφιος, ειδοποιείται αμέσως η ΛΕΕ.

  • αν διαπιστωθεί από τους επιτηρητές ότι κάποιος εξεταζόμενος δολιεύεται τις εξετάσεις ή δε συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις τους ή παρενοχλεί τους λοιπούς εξεταζόμενους, αφαιρούν το τετράδιο από τον μαθητή και ενημερώνουν αμέσως τον πρόεδρο της ΛΕΕ. Στην περίπτωση αυτή ο μαθητής παραμένει εντός της αίθουσας μέχρι να αποφασίσει σχετικά η ΛΕΕ.

Με την έλευση του χρόνου δυνατής αποχώρησης, αν κάποιοι υποψήφιοι επιθυμούν να παραδώσουν τα τετράδια, περιμένουν καθιστοί στα θρανία τη σειρά τους και στη συνέχεια προσέρχονται ένας-ένας στην έδρα. Ένας από τους επιτηρητές (ενώ ο άλλος εξακολουθεί να εποπτεύει τους υπόλοιπους υποψηφίους) παραλαμβάνει κάθε τετράδιο, ελέγχει ξανά τα ατομικά στοιχεία του υποψηφίου, αντιπαραβάλλοντάς τα με το δελτίο υποψηφίου. Επίσης ελέγχει το τετράδιο για την ύπαρξη τυχόν αναγνωριστικών στοιχείων που μπορούν να αποκαλύψουν την ταυτότητα του υποψηφίου. Αν υπάρχουν τέτοια καλεί τα μέλη της ΛΕΕ. Στη συνέχεια:

  • Διαγράφει χιαστί (με μπλε ή μαύρο στυλό) τυχόν κενά διαστήματα στο γραπτό,

  • θέτει την μονογραφή του (όχι ονοματεπώνυμο) στο τέλος του κειμένου των απαντήσεων που υποδεικνύεται από τον εξεταζόμενο (με μπλε ή μαύρο στυλό), και

  • διαγράφει χιαστί (με μπλε ή μαύρο στυλό) τον κενό χώρο κάτω από την υπογραφή του, καθώς και αυτόν της επόμενης λευκής σελίδας.

  • Παρουσία του εξεταζόμενου καλύπτει με το αδιαφανές αυτοκόλλητο τα στοιχεία του υποψηφίου που είναι γραμμένα στον πίνακα του εσωφύλλου (με τον τρόπο που περιγράφτηκε παραπάνω).

Στη συνέχεια υπογράφει και ο άλλος επιτηρητής.

Ζ. Με τη λήξη του χρόνου εξέτασης

Θα ηχήσει το κουδούνι του σχολείου. Άμεσα ενημερώνονται οι υποψήφιοι από τους επιτηρητές να κατεβάσουν τα στυλό, να κλείσουν τα τετράδια και να παραμείνουν καθισμένοι στα θρανία τους χωρίς να συνομιλούν. Στη συνέχεια καλείται ένας-ένας να παραδώσει το γραπτό του στον έναν επιτηρητή, ενώ ο άλλος εποπτεύει τους υπόλοιπους υποψήφιους.

Μετά τη συλλογή όλων των τετραδίων των εξεταζομένων, οι επιτηρητές καταμετρούν τα τετράδια και τα παραδίδουν στη ΛΕΕ μαζί με τον φάκελο και τις φωτοτυπίες των θεμάτων και υπογράφουν το πρωτόκολλο παραλαβής - παράδοσης των τετραδίων.

Καθώς οι υποψήφιοι έχουν περάσει μια ψυχοφθόρα και διαρκή δοκιμασία όλη τη χρονιά και ίσως κάποιοι να μην βρίσκονται στην καλύτερη ψυχολογική κατάσταση, θα πρέπει, όπως άλλωστε κάθε χρόνο, να βρεθούμε δίπλα τους υπεύθυνα και ευέλικτα, αποφεύγοντας γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, συμβάλλοντας με ευγένεια και κατανόηση στην προσπάθειά τους να πετύχουν τους στόχους τους.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πάνος Καμμένος
Πάνος Καμμένος: «Βλέπει» εκλογές χωρίς αυτοδυναμία και δεύτερη την Καρυστιανού
Πολιτικές ανακατατάξεις προμηνύει ο Πάνος Καμμένος – Τι εκτιμά για ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Τσίπρα και Καρυστιανού
Πάνος Καμμένος: «Βλέπει» εκλογές χωρίς αυτοδυναμία και δεύτερη την Καρυστιανού
Μουσικά Σχολεία
Νέος εξοπλισμός στα Μουσικά Σχολεία: Παρατείνεται ο διαγωνισμός
Το υπουργείο Παιδείας έδωσε παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών στον διαγωνισμό ύψους 9,9 εκατομμυρίων ευρώ για την ανανέωση του...
Νέος εξοπλισμός στα Μουσικά Σχολεία: Παρατείνεται ο διαγωνισμός
Συνάντηση με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής – Παρουσίαση του βιβλίου «Γράμματα χωρίς ηλικία»
Συνάντηση με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής – Παρουσίαση του βιβλίου «Γράμματα χωρίς ηλικία»
Μια βιωματική και διαλογική εκπαιδευτική δράση ανάμεσα στους ενήλικες μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου-Λυκείου Λαυρίου «Παναγιώτης Δρίβας» και τους...
Συνάντηση με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής – Παρουσίαση του βιβλίου «Γράμματα χωρίς ηλικία»
Επιτηρητής εκπαιδευτικός στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2026
Πανελλαδικές εξετάσεις 2026: Οδηγίες προς τους επιτηρητές εκπαιδευτικούς
Οδηγός επιτηρητών για τις Πανελλαδικές εξετάσεις - Τα 4 κρίσιμα βήματα που πρέπει να προσέξουν οι εκπαιδευτικοί
Πανελλαδικές εξετάσεις 2026: Οδηγίες προς τους επιτηρητές εκπαιδευτικούς