Πανελλήνιες εξετάσεις
ΒΙΤΣΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ | ΙΝΤΙΜΕ
Μαθητές καταγγέλλουν φίμωση και αδιαφορία για το αμφιλεγόμενο θέμα στη Βιολογία — «Παίζετε με το μέλλον μας», τονίζουν σε επιστολές προς το Υπουργείο

Σάλο και κύμα αγανάκτησης προκαλεί η στάση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων και του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με το αμφιλεγόμενο ερώτημα Α1 στο μάθημα Βιολογίας Προσανατολισμού στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Υποψήφιοι, γονείς και εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν αδιαφορία και έλλειψη διαφάνειας, τη στιγμή που το μέλλον χιλιάδων υποψηφίων κρίνεται από τις συγκεκριμένες εξετάσεις. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή υποψήφιας που απευθύνεται στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, εκφράζοντας απογοήτευση και οργή για τη διαχείριση του θέματος.

«Αισθάνομαι βαθιά απογοητευμένη και πικραμένη από τον τρόπο που χειριστήκατε το ερώτημα Α1 στη Βιολογία Προσανατολισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά  υποψήφια των Πανελληνίων 2025 σε επικοινωνία της με το alfavita.gr, προσθέτοντας πως από τις πρώτες κιόλας ημέρες, δεκάδες υποψήφιοι προσπάθησαν να ακουστεί η φωνή τους, χωρίς ωστόσο καμία ανταπόκριση από τους αρμόδιους.

Καταγγελίες και φίμωση στο διαδίκτυο

Η επιστολή που έλαβε το alfavita.gr συνοδεύεται από παραπομπές σε δεκάδες δημοσιεύματα που αναδεικνύουν τις αντιδράσεις των υποψηφίων:

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι υποψήφιοι, ακόμη και σε ιστοσελίδες που φιλοξένησαν τις διαμαρτυρίες τους, τα σχόλια τους διαγράφηκαν, γεγονός που πυροδοτεί ερωτήματα για προσπάθεια φίμωσης.

«Αυτό δεν είναι παιδεία, αυτό είναι εγκατάλειψη»

Με σκληρούς χαρακτηρισμούς, η υποψήφια περιγράφει την απογοήτευση που βιώνουν χιλιάδες μαθητές. «Η αδικία αυτή δεν αφορά μόνο μονάδες. Αφορά την εμπιστοσύνη μας σε έναν θεσμό που υποτίθεται πως βασίζεται στην αντικειμενικότητα και την ισότητα. Όλοι εμείς που αγωνιστήκαμε έντιμα, νιώθουμε ότι η προσπάθειά μας δεν είχε καμία αξία απέναντι στα συμφέροντα και τις εξωτερικές παρεμβάσεις», τονίζει.

Την ίδια ώρα, η σιωπή της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων και η έλλειψη επίσημης απάντησης από το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζουν να πυροδοτούν αντιδράσεις. Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ) ήδη τοποθετήθηκε για το ζήτημα, καλώντας σε ψυχραιμία, χωρίς ωστόσο να σβήσει τη φωτιά της αγανάκτησης.

Με τη βαθμολόγηση να έχει πλέον ολοκληρωθεί, πολλοί μαθητές εκφράζουν φόβους ότι εξαιτίας της μη αναγνώρισης του λάθους, δεν θα καταφέρουν να περάσουν στις σχολές πρώτης επιλογής, παρά τη σκληρή προετοιμασία τους.

H επιστολή

Αξιότιμα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων,

ως υποψήφια στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, αισθάνομαι βαθιά απογοητευμένη και πικραμένη από τον τρόπο που χειριστήκατε το ερώτημα Α1 στη Βιολογία Προσανατολισμού. Δεν θα αναφερθώ ξανά στις λεπτομέρειες του ζητήματος, γιατί πλέον όλοι τις γνωρίζετε.

Εκείνο που με πληγώνει περισσότερο είναι ότι πολλοί υποψήφιοι, από τις πρώτες κιόλας ημέρες, έστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας, επιχειρώντας να ακουστεί η φωνή τους. Κι όμως, όλες αυτές οι φωνές αγνοήθηκαν. Κανείς δεν έδωσε σημασία. Η σιωπή σας, σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που επηρεάζει το μέλλον μας, ισοδυναμεί με περιφρόνηση.

Μερικές από τις επιστολές αυτές δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο: 

https://www.alfavita.gr/panellinies/481464_panellinies-2025-kataggelia-ypopsifias-gia-ti-biologia-mas-timoroyn-kai

https://www.dnews.gr/eidhseis/paideia/530554/panellinies-2025-viologia-parapona-gia-astoxia-sto-a1-i-thesi-tis-oefe-kai-i-ekklisi-gia-psyxraimia

https://www.dnews.gr/eidhseis/paideia/532459/i-grinia-gia-ti-viologia-synexizetai-oi-ypopsifioi-zitane-dikaiosi-sto-parapente-tis-prothesmias-vathmologisis

https://www.dnews.gr/eidhseis/paideia/532299/enstaseis-gia-ti-viologia-parapona-ypopsifias-sto-dnews-mas-timoroyn-kai-epivraveyoun-tin-papagalia

Η αδικία αυτή δεν αφορά μόνο μονάδες. Αφορά την εμπιστοσύνη μας σε έναν θεσμό που υποτίθεται πως βασίζεται στην αντικειμενικότητα και την ισότητα. Δυστυχώς, όλη αυτή η κατάσταση δείχνει ότι όποιος δεν έχει “μέσο” ή επιρροή, δεν ακούγεται καν.

Η απογοήτευση που νιώθουμε δεν περιγράφεται με λόγια. Έχουμε κουραστεί να παλεύουμε για το αυτονόητο.

Ειδικά τώρα που η διόρθωση έχει ολοκληρωθεί, ένα είναι βέβαιο: Πολλοί από εμάς δεν θα εισαχθούμε στις σχολές για τις οποίες εργαστήκαμε σκληρά, επειδή δεν σας συνέφερε να παραδεχτείτε το λάθος σας. 

Με ειλικρινή απογοήτευση,
Υποψήφια Πανελλαδικών Εξετάσεων

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

σας γράφω με αφορμή την αδικία που σημειώθηκε στο ερώτημα Α1 της Βιολογίας Προσανατολισμού στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Δεν θα αναφερθώ στο περιεχόμενο του ερωτήματος, γιατί αυτό έχει ήδη αναδειχθεί από πλήθος υποψηφίων σε επιστολές και μηνύματα υποψηφίων. 

Το τραγικό είναι ότι όλες αυτές οι επιστολές αγνοήθηκαν πλήρως από την Κεντρική Επιτροπή και το Υπουργείο Παιδείας. Από τις 2 Ιουνίου και έπειτα, δεκάδες υποψήφιοι προσπάθησαν με θεσμικό τρόπο να εκφράσουν την ένστασή τους. Κι όμως, καμία απάντηση, καμία αντίδραση, καμία στοιχειώδης ανταπόκριση.

Μερικές από τις επιστολές αυτές δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο: 

https://www.alfavita.gr/panellinies/481464_panellinies-2025-kataggelia-ypopsifias-gia-ti-biologia-mas-timoroyn-kai

https://www.dnews.gr/eidhseis/paideia/530554/panellinies-2025-viologia-parapona-gia-astoxia-sto-a1-i-thesi-tis-oefe-kai-i-ekklisi-gia-psyxraimia

https://www.dnews.gr/eidhseis/paideia/532459/i-grinia-gia-ti-viologia-synexizetai-oi-ypopsifioi-zitane-dikaiosi-sto-parapente-tis-prothesmias-vathmologisis

https://www.dnews.gr/eidhseis/paideia/532299/enstaseis-gia-ti-viologia-parapona-ypopsifias-sto-dnews-mas-timoroyn-kai-epivraveyoun-tin-papagalia

Ωστόσο, σε ιστοσελίδες που αναφέρθηκαν στην αδικία, τα σχόλιά μας διαγράφηκαν. Είναι δυνατόν, σε μια χώρα που θέλει να λέγεται δημοκρατική, να φιμώνονται οι μαθητές επειδή εκφράζουν μια δίκαιη διαμαρτυρία;

Το μήνυμα που τελικά περνάει είναι σαφές: αν δεν έχεις μέσο, δεν έχεις φωνή. Και αυτό δεν είναι απλώς άδικο. Είναι εξοργιστικό.

Όλοι εμείς που αγωνιστήκαμε έντιμα, νιώθουμε ότι η προσπάθειά μας δεν είχε καμία αξία απέναντι στα συμφέροντα και τις εξωτερικές παρεμβάσεις.

Αυτό δεν είναι παιδεία. Αυτό δεν είναι αξιοκρατία. Αυτό είναι εγκατάλειψη.

Με ειλικρινή απογοήτευση και θλίψη,
Υποψήφια Πανελλαδικών Εξετάσεων

Όλα τα νέα και οι ειδήσεις που αφορούν τις Πανελλήνιες

Πανελλαδικές 2025: Νέα πανωλεθρία για τα επτά Τμήματα Φυσικής

Μια πικρή «ιστορία» των Πανελληνίων εξετάσεων

«Οικογενειακή» υπόθεση οι Πανελλαδικές 2025: Αδέρφια από τη Θεσσαλονίκη κατακτούν μαζί την Ιατρική του ΑΠΘ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικος
Διορισμοί Εκπαιδευτικών: Σήμερα Τετάρτη η Πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας – Το χρονοδιάγραμμα για δηλώσεις περιοχών
Ημερομηνίες και διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο ΟΠΣΥΔ
Διορισμοί Εκπαιδευτικών: Σήμερα Τετάρτη η Πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας – Το χρονοδιάγραμμα για δηλώσεις περιοχών
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Ειδική Αγωγή: Σήμερα Τετάρτη οι Πίνακες Κατάταξης Εκπαιδευτικών της Προκήρυξης 3ΕΑ/2025
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του alfavita.gr από το υπουργείο Παιδείας ο στόχος του ΑΣΕΠ είναι ο Πίνακας Κατάταξης των υποψηφίων...
Ειδική Αγωγή: Σήμερα Τετάρτη οι Πίνακες Κατάταξης Εκπαιδευτικών της Προκήρυξης 3ΕΑ/2025
paideias
Σχετικά με τη μείωση του διδακτικού ωραρίου μονίμων εκπαιδευτικών λόγω συμπλήρωσης των προβλεπόμενων ετών υπηρεσίας
Μείωση ωραρίου για εκπαιδευτικούς: Ποιες παράμετροι καθορίζουν τη μείωση και πότε εφαρμόζεται
Σχετικά με τη μείωση του διδακτικού ωραρίου μονίμων εκπαιδευτικών λόγω συμπλήρωσης των προβλεπόμενων ετών υπηρεσίας