Πανελλήνιες 2020: Οι βάσεις για Φωτογραφία - Ψηφιακές Τέχνες
Πώς διαμορφώνονται οι βάσεις εισαγωγής στις πανελλαδικές εξετάσεις για τις Σχολές Φωτογραφίας, Οπτικοακουστικών Μέσων και Ψηφιακών Τεχνών και Συστημάτων; Που υπάρχουν σχολές ψηφιακών μορφών τέχνης; Τι πρέπει να προσέξουν φέτος οι υποψήφιοι

Πλησιάζει ο καιρός για τους 100.000 περίπου υποψήφιους που θα διεκδικήσουν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από τη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων.

Για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2021, εναρκτήρια ημέρα έχει οριστεί από το υπουργείο Παιδείας, η Δευτέρα 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και η Τρίτη 15 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ.

Τι ισχύει όμως για τους μαθητές που στοχεύουν σε κάποια σχολή που ασχολείται και με την τέχνη της φωτογραφίας, του κινηματογράφου και γενικότερα με τις ψηφιακές μορφές τέχνης;

Τα Πανεπιστήμια που υπάρχουν στην Ελλάδα και ασχολούνται με σπουδές της ψηφιακής τέχνης, όπως θα δούμε και παρακάτω, χωρίζονται σε διαφόρους τομείς.

Υπάρχουν σχολές που ασχολούνται με τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο, τα ψηφιακά συστήματα καθώς και το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας στην Κέρκυρα.

Τα παρακάτω τμήματα δεν είχαν υψηλές βάσεις κατά τις πανελλήνιες εξετάσεις του 2020. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζει τους υποψηφίους που έχουν βάσει στόχο κάποιο από τα παρακάτω τμήματα που ασχολείται με τις μορφές της τέχνης σε ψηφιακή μορφή.

Και αυτό γιατί  φέτος με την θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν αποκλείεται να έρθουν τα «πάνω - κάτω» και στις βάσεις.

Στην συνέχεια παρουσιάζονται όλα τα Τμήματα με τις βάσεις τους στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 καθώς και όλες οι αλλαγές που έρχονται στις επικείμενες πανελλήνιες εξετάσεις και πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι.

Βάσεις 2020

Οι βάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων όπως διαμορφώθηκαν το 2020 για τις αντίστοιχες σχολές που περιγράψαμε παραπάνω.

Για ακόμα μία φορά παρατηρούμε ότι στις τέσσερις πρώτες θέσεις των βάσεων είναι Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κάτι που για ακόμα μια φορά αποδεικνύει την προτίμηση των φοιτητών στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Πανελλήνιες 2020: Οι βάσεις για Φωτογραφία - Ψηφιακές Τέχνες

Συγκεκριμένα, πρώτο σε μόρια έρχεται το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς με 15.025 μόρια. Ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το Τμήμα Κινηματογράφου στα 12.750 μόρια.

Στην τρίτη και τέταρτη θέση βρίσκονται δύο Πανεπιστήμια της Αθήνας και συγκεκριμένα το Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών στο Αιγάλεω με 11.350 μόρια και το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ψαχνά Εύβοιας με 9.400 μόρια.

Οι βάσεις εισαγωγής του 2020 κατά φθίνουσα σειρά:

 • Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων (Πειραιάς): Πανεπιστήμιο Πειραιά - 15.025
 • Τμήμα Κινηματογράφου (Θεσσαλονίκη): ΑΠΘ - 12.750
 • Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών (Αιγάλεω): Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής - 11.350
 • Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου (Ψαχνά Εύβοιας): ΕΚΠΑ - 9.400
 • Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας (Κέρκυρα): Ιόνιο Πανεπιστήμιο - 8.600
 • Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων (Καστοριά): Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας - 8.225
 • Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών (Ναύπλιο): Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου - 7.925
 • Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας: (Ψαχνά Εύβοιας): ΕΚΠΑ - 7.000
 • Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων (Λάρισα): Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - 7.475
 • Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας (Αργοστόλι): Ιόνιο Πανεπιστήμιο - 7.325
 • Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων (Σπάρτη): Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου - 6.075

Δείτε Εδώ όλες τις βάσεις του 2020

Τι αλλάζει φέτος στις Πανελλαδικές εξετάσεις

1.  Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Από φέτος καθιερώνεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.). Αφού γίνουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και ανακοινωθούν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, θα υπολογίζεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας των υποψηφίων όλης της Ελλάδας σε κάθε ένα από τα 4 μαθήματα του κάθε Επιστημονικού Πεδίου, χωρίς την εφαρμογή κανενός συντελεστή.

Το εύρος των συντελεστών με τους οποίους θα πολλαπλασιαστεί ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων, ώστε να προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) είναι μεταξύ 0,8 και 1,2. Στα Ειδικά Μαθήματα το εύρος είναι μεταξύ του 0,7 και του 1,1. 

Πότε θα γίνουν οι Πανελλήνιες εξετάσεις

Για να ανακοινωθεί η ελάχιστη βάση θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι βαθμολογίες όχι μόνο στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αλλά και στα ειδικά μαθήματα, καθώς και στις πρακτικές δοκιμασίες, στα οποία έχει τεθεί και σε αυτά ελάχιστη βάση εισαγωγής. Στη συνέχεια, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει την ελάχιστη βάση για κάθε τμήμα και θα ανοίξει η πλατφόρμα του μηχανογραφικού δελτίου, προκειμένου να συμπληρώσουν τις επιλογές τους οι υποψήφιοι.

2. Οι συντελεστές βαρύτητας

Από τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις επιστρέφουν οι συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ίσχυε έως το 2019. Ο βαθμός των δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα, δηλαδή Αρχαία (1,3), Ιστορία (0,7), Μαθηματικά (1,3), Φυσική (0,7), Βιολογία (1,3), Χημεία (0,7), Μαθηματικά (1,3) και Οικονομία (0,7), ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο του υποψηφίου.

3. Το διπλό μηχανογραφικό

Φέτος θα υπάρξει ένα δεύτερο Μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα ΙΕΚ, σε συγκεκριμένες ειδικότητες, το οποίο θα συμπληρώσουν όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να εγγραφούν σε αυτά. Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να συμπληρώσει και τα δύο ή ένα από τα δύο. Το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου. Ωστόσο εάν κάποιος υποψήφιος, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαχθεί και σε Πανεπιστήμιο αλλά και σε ΙΕΚ, τότε θα πρέπει να επιλέξει που θέλει να φοιτήσει.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

ΙΚΥ: Πέθαναν τα πειραματόζωα διδακτορικού, ζητάει πίσω την υποτροφία!

Διευθυντής σχολείου μήνυσε γονέα - αρνητική για συκοφαντική δυσλειτουργία

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να δώσετε εξετάσεις σε προφορικά και έκθεση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 27/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Αξιολόγηση: Πίσω από τις λέξεις...
«(Αυτό)αξιολόγηση»: Πίσω απ’ την αθώα λέξη κρύβεται το χυδαίο, θατσερικής έμπνευσης, πρότζεκτ της κατηγοριοποίησης, της συρρίκνωσης, της εξαφάνισης...
Αξιολόγηση: Πίσω από τις λέξεις...
sabina nisa daskala londino
Λονδίνο: Σύλληψη άνδρα για τη δολοφονία νεαρής δασκάλας
Η υπόθεση της νεαρής δασκάλας έφερε ξανά στο προσκήνιο τη βία κατά των γυναικών, έξι μήνες μετά την απαγωγή, το βιασμό και τη δολοφονία μιας γυναίκας...
Λονδίνο: Σύλληψη άνδρα για τη δολοφονία νεαρής δασκάλας
Επαναληπτικές Πανελλαδικές ΕΠΑΛ: Προτεινόμενες απαντήσεις στα Στοιχεία Μηχανών
Αναλυτικά οι προτεινόμενες απαντήσεις στα θέματα των Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων ΕΠΑΛ στο μάθημα «Στοιχεία Μηχανών»
Επαναληπτικές Πανελλαδικές ΕΠΑΛ: Προτεινόμενες απαντήσεις στα Στοιχεία Μηχανών
Γυναικοκτονία-Ρόδος: «Συγγνώμη» από την οικογένεια του 40χρονου - Τι αναφέρει για τις δηλώσεις του θείου
«Συγγνώμη» ζητά η οικογένεια του γυναικοκτόνου από την οικογένεια της εκπαιδευτικού - «Κενές περιεχομένου, ημιτελείς και αφιλτράριστες» οι...
Γυναικοκτονία-Ρόδος: «Συγγνώμη» από την οικογένεια του 40χρονου - Τι αναφέρει για τις δηλώσεις του θείου