Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Εσπερινό Λύκειο Αιγάλεω
Διαμαρτυρία μαθητών εσπερινών γυμνασίων και λυκείων - «Αδύνατον να ανταγωνιστούμε επί ίσοις όροις στις πανελλαδικές εξετάσεις του αποφοίτους των ημερησίων»

Μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου Λαυρίου (σημειώνεται πως το σχολείο έχει και λυκειακές τάξεις) διαμαρτύρονται για την ψήφιση του νομοσχεδίου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και την κατάργηση της ευνοϊκής πρόβλεψης για είσοδο στα πανεπιστήμια των συγκεκριμένων μαθητών, με ποσοστό 1%.

Ωστόσο, όπως προβλέπεται από τον νέο νόμο, πλέον η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ισχύει από κοινού για μαθητές ημερήσιων και εσπερινών λυκείων.

Οι μαθητές θεωρούν πως η συγκεκριμένη αλλαγή είναι άδικη, καθώς:

α. Είναι αδύνατον να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις στις πανελλαδικές εξετάσεις τους απόφοιτους των ημερησίων λυκείων καθώς αρκετοί είναι εργαζόμενοι με οικογενειακές υποχρεώσεις.

β. Λόγω της εργασίας τους (ή της ανεργίας) δεν έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης φροντιστηρίων ούτε ενισχυτικής διδασκαλίας.

γ. Στην Α' Λυκείου δεν έχουν διδαχτεί την ίδια ύλη σε όλα τα μαθήματα (πχ Αρχαία Ελληνικά) λόγω διαφορετικού αναλυτικού προγράμματος, καθώς κάποια μαθήματα διδάσκονται λιγότερες ώρες.

Αναλυτικά η επιστολή:

Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι ο Νόμος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» καθιστά δυσχερή έως και αδύνατη την πρόσβαση για τους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων.

Στα Εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια φοιτούν εργαζόμενοι ανήλικοι και ενήλικοι μαθητές οι οποίοι αναζητούν και επιδιώκουν μια δεύτερη ευκαιρία για να εξελιχθούν κοινωνικά μέσω της παιδείας. Στο πλαίσιο του ρόλου της κοινωνικής κινητικότητας που έχει η παιδεία και για να βοηθήσει το ρόλο της αυτό η Πολιτεία, είχε νομοθετήσει ευνοϊκές διατάξεις για τους μαθητές των Εσπερινών Γυμνασίων και Λυκείων ως προς τις απουσίες, την ύλη και την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, μαθητές των Εσπερινών Λυκείων σε ένα μικρό ποσοστό (1%) εισάγονταν σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι ευνοϊκές αυτές διατάξεις εφαρμόζονταν μέχρι και το σχολικό έτος 2019-2020, όποτε και ψηφίστηκε ο Ν.4763(ΦΕΚ254Α)/21-12-20, ο οποίος στο άρθρο 102 προβλέπει «ότι αυτό το σχολικό έτος 2019-2020 δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσω ειδικών διατάξεων, για τα εσπερινά λύκεια έχουν όσοι φοίτησαν τρία πλήρη σχολικά έτη στο τριετές εσπερινό λύκειο…», διάταξη που μας βρίσκει σύμφωνους/ες.

Όμως στο νέο Νόμο που αναφέρουμε στην πρώτη παράγραφο και στο άρθρο 2 προβλέπεται ότι θα υπάρχει ελάχιστη βάση εισαγωγής για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση, κοινή για τους μαθητές των ημερησίων και εσπερινών λυκείων. Η ψήφιση ενιαίας βάσης εισαγωγής κοινής για τους μαθητές εσπερινών και ημερησίων λυκείων είναι άδικη, γιατί:

α. Είναι αδύνατον να ανταγωνιστούμε επί ίσοις όροις στις πανελλαδικές εξετάσεις τους απόφοιτους των ημερησίων λυκείων καθώς είμαστε εργαζόμενοι με οικογενειακές υποχρεώσεις.

β. Λόγω της εργασίας μας (ή της ανεργίας) δεν έχουμε τη δυνατότητα παρακολούθησης φροντιστηρίων ούτε ενισχυτικής διδασκαλίας.

γ. Στην Α Λυκείου δεν έχουμε διδαχτεί την ίδια ύλη σε όλα τα μαθήματα (πχ Αρχαία Ελληνικά) λόγω διαφορετικού ΑΠ αφού κάποια μαθήματα διδάσκονται λιγότερες ώρες.

δ. Με τον νέο Νόμο προβλέπονται διευκολύνσεις για την αποφοίτησή τους από την Τριτοβάθμια που είναι αντιφατικό με τις δυσκολίες που προκύπτουν για την εισαγωγή τους με την ψήφιση της ενιαίας βάσης εισαγωγής.

Για να μπορούν να εξακολουθούν οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων να εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σας προτρέπουμε να αποκαταστήσετε την αδικία και να επαναφέρετε τις διαφοροποιήσεις ως προς την εισαγωγή στην τριτοβάθμια των μαθητών των Εσπερινών Γυμνασίων και Λυκείων, όπως σωστά αποφασίσατε για τους μαθητές που φοιτούν σε μουσουλμανικά σχολεία και για τα τέκνα των υπαλλήλων του εξωτερικού.

ΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΜΕΛΕΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΛΑΥΡΙΟΥ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς θα πάρεις το άγνωστο Επίδομα 244,35 ευρώ με 3 δικαιολογητικά

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η πρώτη ετήσια Εξειδίκευση Εκπαιδευτικών στον Αυτισμό στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

sxoleia
Σχολεία: Κινητοποίηση γονέων και στην Ικαρία την Πέμπτη - Μόλις 40% προσέλευση την πρώτη εβδομάδα
Μόλις στο 40% η προσέλευση των μαθητών στα σχολεία της Ικαρίας την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας - Παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη από την Ένωση Γονέων
Σχολεία: Παράσταση διαμαρτυρίας γονέων και στην Ικαρία την Πέμπτη
Εκπαιδευτικοί: Άδεια ανατροφής στους νεοδιόριστους όπως και στους μόνιμους
Αίτημα της ΕΛΜΕ Κέρκυρας για την άδεια ανατροφής των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών - Τι ζητά το σωματείο
Εκπαιδευτικοί: Άδεια ανατροφής στους νεοδιόριστους όπως και στους μόνιμους
argyroupoli
Αργυρούπολη: «Με χτυπούσε στο κεφάλι μέχρι να λιποθυμήσω» - Συγκλονίζει η πρώην σύντροφος του 46χρονου
Συγκλονίζει η πρώην σύντροφος του 46χρονου που κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της συντρόφου του στην Αργυρούπολη
Αργυρούπολη: «Με χτυπούσε στο κεφάλι μέχρι να λιποθυμήσω» - Συγκλονίζει η πρώην σύντροφος του 46χρονου