πανελλαδικές εξετάσεις
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για τις εφετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις - Ενδεχόμενο μείωσης της ύλης - Θέματα Πανελλαδικών τις προηγούμενες χρονιές

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι υποψήφιοι για τις εφετινές Πανελλαδικές 2021, που θα διεξαχθούν υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού και της σύνθετης παιδαγωγικής και κοινωνικής πραγματικότητας που διαμορφώνει η πολύμηνη αποχή των μαθητών από τον φυσικό χώρο διδασκαλίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η φετινή «φουρνιά» υποψηφίων έχει στερηθεί τη δια ζώσης διδασκαλία τόσο στην τάξη της Β΄Λυκείου (χρονική περίοδος Μαρτίου-Μαΐου 2020), όσο και στην τάξη της Γ΄Λυκείου (από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι, τουλάχιστον, τις 14 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις).

Το υπουργείο Παιδείας και οι αρμόδιες υπηρεσίες φαίνεται πως λαμβάνουν υπόψη τις συγκεκριμένες δυσκολίες, καθώς η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων στις φετινές εξετάσεις.

Αξίζε, επιπλέον, να σημειωθεί πως εξετάζεται και η μείωση της ύλης, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γ. Αντωνίου στα Νέα: «Τη μείωση της ύλης τη σκεφτόμαστε ήδη και προετοιμαζόμαστε», ανέφερε ο κ.Αντωνίου ενώ οι λεπτομέρειες θα κριθούν από τον χρόνο που θα παραμείνουν τα σχολεία κλειστά. Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχη απόφαση ελήφθη και για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2020, όταν η ύλη μειώθηκε κατά 30% σε κάθε μάθημα.

Μέχρι αύριο οι δηλώσεις-αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων για τις Πανελλήνιες

Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι δηλώσεις-αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων μαθητών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) ξεκίνησαν τον Νοέμβριο, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις ξεκίνησαν στις 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν σήμερα στις 3 Δεκεμβρίου, μετά από σχετική παράταση που δόθηκε στην προθεσμία.

Όπως εξήγησε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, οι αιτήσεις «έτρεξαν» νωρίτερα για δύο λόγους:

Α) Για την καλύτερη και έγκαιρη οργάνωση του συστήματος, ώστε τα όποια προβλήματα να αντιμετωπίζονται άμεσα

Β) Ώστε οι μαθητές που θα εξεταστούν στα Ειδικά Μαθήματα να εκδηλώσουν έγκαιρα ενδιαφέρον, ώστε να συγκροτηθούν άμεσα οι τάξεις Ενισχυτικής Διδασκαλίας για την προετοιμασία των μαθητών.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, στο e-mail της σχολικής μονάδας που φοιτά ο κάθε μαθητής, ως εξής:

1)O μαθητής θα βρει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ή στην ιστοσελίδα του Λυκείου του, αναρτημένο το υπόδειγμα της Α-Δ, το κατεβάζει και αποθηκεύει το αρχείο της Αίτησης–Δήλωσης στον υπολογιστή του.

2) Στη συνέχεια το συμπληρώνει (μόνο τα γκρι στοιχεία) με όποιο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου διαθέτει. Τέλος το αποστέλλει συμπληρωμένο ηλεκτρονικά (με email) για ηλεκτρονική καταχώριση, μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία (25 με 30 Νοεμβρίου 2020) στο Λύκειο που φοιτά.

3) Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής θελήσει εντός του διαστήματος υποβολής της Α-Δ, να τροποποιήσει την Α-Δ που υπέβαλε, τότε θα πρέπει να στείλει νέα Α-Δ με την ένδειξη «ΝΕΑ ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ» με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ζητώντας την τροποποίηση της προηγούμενης.

4) Σε επόμενο στάδιο και με νεότερες οδηγίες, ο/η μαθητής/τρια θα ελέγξει την ορθότητα των στοιχείων και ότι αυτά πράγματι ανταποκρίνονται  στις επιθυμίες του, θα υπογράψει και θα παραλάβει ένα αντίγραφο της Α-Δ, το οποίο και θα φυλάξει μέχρι το τέλος των εξετάσεων.

Σημείωση:  Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν την επιθυμία τους για τα ΤΕΦΑΑ, ώστε να συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).

Εδώ θα δείτε τις οδηγίες βήμα βήμα του Υπουργείου

Κατεβάστε εδώ την αίτηση σε pdf

Και δεύτερη δήλωση για τους υποψηφίους που ενδιαφέρονται για τις Στρατιωτικές Σχολές

Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για  τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Σχολές του Λιμενικού Σώματος και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει επιπλέον να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό ή στο Εμπορικό Ναυτικό

Η συγκεκριμένη αίτηση θα κατατεθεί αργότερα και σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι παραπάνω προκηρύξεις θα διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία  - Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις

Την Παρασκευή αναμένεται νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη , όπου θα ανακοινωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για μερική άρση του lockdown και σταδιακή επαναφορά κάποιων κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.  Με το διάγγελμα του πρωθυπουργού αναμένεται να προσδιοριστεί και το χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία των σχολείων, ωστόσο το σενάριο του Ιανουαρίου φαίνεται πως κερδίζει έδαφος μεταξύ των ειδικών.

Παρουσίαση θεμάτων που «έπεσαν» τις προηγούμενες χρονιές

Για την καλύτερη προετοιμασία των υποψηφίων, το alfavita.gr συγκεντρώνει ερωτήσεις που «έπεσαν» κατά τις προηγούμενες σχολικές χρονιές στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Θέματα Οικονομίας

Θέματα Οικονομίας - Πανελλαδικές 2020

Θέματα Χημείας

Θέματα Χημείας - Πανελλαδικές 2020

Θέματα Ιστορίας

Θέματα Ιστορίας - Πανελλαδικές 2020

Θέματα Πληροφορικής

Θέματα Πληροφορικής - Πανελλαδικές 2020

Θέματα Φυσικής

Θέματα Φυσικής - Πανελλαδικές 2020

Θέματα Κοινωνιολογίας

Θέματα Κοινωνιολογίας - Πανελλαδικές 2020

Θέματα Βιολογίας

Θέματα Βιολογίας - Πανελλαδικές 2020

Θέματα Αρχαίων Ελληνικών

Θέματα Αρχαίων Ελληνικών - Πανελλαδικές 2020

Θέματα Μαθηματικών

Θέματα Μαθηματικών - Πανελλαδικές 2020

Θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

Θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας - Πανελλαδικές 2020

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΓΡΑΠΤΟΣ ΑΣΕΠ 2Γ: ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ παραδείγματα εξέτασης με τις λύσεις τους

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα