Νομοσχέδιο: Ενισχυτική διδασκαλία για τα Ειδικά Μαθήματα μετά από την κατάργησή τους στο Λύκειο
Μετά από τη μεγάλη αναστάτωση που δημιούργησε το προηγούμενο νομοσχέδιο της κ.Κεραμέως, με το οποίο κατάργησε τα καλλιτεχνικά μαθήματα καθώς και άλλα που εξετάζονται όμως ως Ειδικά Μαθήματα στις πανελλήνιες από το Λύκειο, στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται η επιστροφή της διδασκαλίας τους με τη μορφή της ενισχυτικής.

Στο νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση επανέρχεται η διδασκαλία του Σχεδίου και άλλων μαθημάτων (Μουσική, Ξένες γλώσσες) που δεν περιλαμβάνονται πλέον στο ωρολόγιο πρόγραμμα, παρότι είναι εξεταζόμενα στις πανελλήνιες εξετάσεις ως ειδικά μαθήματα για ορισμένες σχολές. Μάλιστα η κ.Κεραμέως δεν παρέλειψε να πανηγυρίσει για την απόφασή της αυτή, αποκρύπτοντας βεβαίως ότι εξαναγκάστηκε να τη λάβει κατόπιν των σοβαρών αντιδράσεων γονέων και εκπαιδευτικών για τα..."fake news", όπως η ίδια χαρακτήρισε την εξαφάνιση των καλλιτεχνικών από το Λύκειο.

Συγκεκριμένα, στο Άρθρο 14 του νομοσχεδίου  αναφέρεται:

Ενισχυτική διδασκαλία ειδικών μαθημάτων

1. Στο τέλος της περ. α’της παρ. 1 του άρθρου 26 του ν. 4368/2016 (Α΄ 21) προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Στην έννοια της αντισταθμιστικής εκπαίδευσης εντάσσεται και η ενισχυτική διδασκαλία που παρέχεται σε μαθητές της τρίτης (Γ’) τάξης Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων στα εξεταζόμενα στις πανελλαδικές εξετάσεις ειδικά μαθήματα που δεν περιλαμβάνονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα.».

2. Στην παρ. 1 του άρθρου 26 του ν. 4368/2016, μετά από την περ. δ΄ προστίθεται περ. ε΄ ως εξής:

«ε) «Ενισχυτική Διδασκαλία Ειδικών Μαθημάτων»: πρόγραμμα διδασκαλίας, για το οποίο είναι αρμόδιες η Διεύθυνση Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σκοπός του προγράμματος είναι η υποστήριξη και προετοιμασία των μαθητών της τρίτης (Γ’) τάξης των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα που έχουν επιλέξει και που δεν περιλαμβάνονται στα αντίστοιχα ωρολόγια προγράμματα.».

3. Στο άρθρο 26 του ν. 4368/2016 προστίθενται παρ. 15 ως εξής:

«15. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) για την κατάρτιση ειδικού ετήσιου προγράμματος υποστήριξης ανά ειδικό μάθημα, καθορίζονται η οργάνωση, η λειτουργία και η υλοποίηση του προγράμματος της Ενισχυτικής Διδασκαλίας Ειδικών Μαθημάτων της περ. ε) της παρ. 1, εντός των Σχολικών Κέντρων Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης (Σ.Κ.Α.Ε.), τα διδακτέα μαθήματα, τα κριτήρια κατανομής και ο αριθμός των μαθητών που συμμετέχουν, οι ώρες διδασκαλίας και τα Σ.Κ.Α.Ε. στα οποία εφαρμόζεται το πρόγραμμα, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος για κάθε σχολικό έτος. Το πρόγραμμα 69 Ενισχυτικής Διδασκαλίας Ειδικών Μαθημάτων μπορεί να χρηματοδοτείται από ενωσιακούς ή και εθνικούς πόρους. Στο πρόγραμμα απασχολούνται μόνιμοι, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι παρ. 3, 6, 9, 10, 11 και 12.»

Δείτε επίσης

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση - Δείτε αναλυτικά τις νέες ρυθμίσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ τις εξετάσεις ΕΟΠΠΕΠ: Τεράστια έκπτωση στο κορυφαίο σεμινάριο Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Ενηλίκων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα