Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Πάνω από 170 Τμήματα θα ανοίξουν τις πύλες τους με κάτω από 10.000 μόρια

Η επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογικών επιδόσεων των φετινών υποψηφίων των Γενικών Λυκείων δίνει τη δυνατότητα για μια πρώτη γενική προσέγγιση της κίνησης των βάσεων εισαγωγής των τμημάτων των τεσσάρων Επιστημονικών Πεδίων.

Στην φετινή, βέβαια, εκτίμηση της κίνησης των βάσεων εισαγωγής οφείλουμε να πάρουμε υπόψη ορισμένους νέους «διαταρακτικούς» παράγοντες όπως είναι η απουσία συντελεστή βαρύτητας αντίθετα από πέρσι (μια αλλαγή που διαμορφώνει όρους ανόδου των βάσεων κυρίως των χαμηλόβαθμων σχολών) καθώς και το γεγονός ότι στη φετινή επιλογή τμημάτων θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τόσο οι οικονομικές δυσκολίες λόγω κορονοϊού που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, η αβεβαιότητα για τους επόμενους μήνες καθώς και το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα, όσο και η συνειδητοποίηση ότι οι φετινές μετεγγραφές θα είναι πιο δύσκολες καθώς το υπουργείο έχει ανακοινώσει την προϋπόθεση της «βάσης μετεγγραφής», ενός ακαδημαϊκού «κόφτη» δηλαδή, η οποία ορίζεται στα 2.750 μόρια κάτω από τη βάση εισαγωγής κάθε τμήματος και παράλληλα έχει «σπάσει» δεκάδες τμήματα σε ομάδες με αποτέλεσμα να κάνει σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη τη μετεγγραφή.

vaseis

Πτώση των βάσεων εισαγωγής στην πλειονότητα των τμημάτων αλλά και σε πολλά περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα «δείχνει» η πρώτη ανάγνωση των φετινών στατιστικών βαθμολογικών στοιχείων και η σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα περσινά.Πέντε παρατηρήσεις πριν προχωρήσουμε:

  1. Η πτώση των βάσεων στα περισσότερα Τμήματα θα είναι μικρή και όχι «εκρηκτική», κοντολογίς της τάξης των 50-250 μορίων.
  2. Ο αριθμός των Τμημάτων που θα έχουν άνοδο των βάσεων εισαγωγής τους σε κάθε Επιστημονικό Πεδίο δεν θα σχηματίζουν παρά μικρές «αποικίες» σε κάθε Επιστημονικό Πεδίο, κάπως μεγαλύτερες στο Πεδίο των Θετικών Επιστημών και στο Πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής και  μικρότερες στο Πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών και των Επιστημών Υγείας.
  3. Η πτώση θα είναι μεγαλύτερη στα χαμηλόβαθμα και μεσαίας βαθμολογίας Τμήματα των Περιφερειακών Πανεπιστημίων και μικρότερη στα Τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης αρκετά από τα οποία, ιδιαίτερα τα μεσαίας και υψηλής βαθμολογίας θα κινηθούν είτε στα ίδια επίπεδα με πέρσι είτε ακόμη και με μικρές αυξομειώσεις.
  4. Πάνω από 170 Τμήματα (τα περισσότερα του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου) θα έχουν βάση εισαγωγής λιγότερο από 10.000 μόρια.

Ας δούμε τώρα τα στοιχεία που διαμορφώνουν το νέο πεδίο των βάσεων εισαγωγής:

1ο Επιστημονικό Πεδίο: Οι Νομικές στο ύψος τους

Οι υποψήφιοι του 1ου Επιστημονικού Πεδίου έχουν  σε σχέση με το 2ο και το 4ο Πεδίο χαμηλή προσβασιμότητα στα Πανεπιστημιακά Τμήματα καθώς έχουν μία από τις χειρότερες αντιστοιχίες υποψηφίων – θέσεων εισακτέων. Στα Αρχαία Ελληνικά το 29,78% των υποψηφίων έγραψε από 0 έως 5 και το 17,4% από 5 έως 10. Βαθμολογία από 18 έως 20 συγκέντρωσε το 3,95% των υποψηφίων. Στην Ιστορία, επίσης τα ποσοστά ήταν μεγάλα κάτω από τη βάση, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση βαθμολογιών να είναι και πάλι στις βαθμολογίες 0-5 (29,67%). Δεν έλειψαν, ωστόσο και οι καλές βαθμολογίες αφού το 15,64% συγκέντρωσε βαθμολογία άνω του 18. Στο μάθημα της Κοινωνιολογίας, που εξετάστηκε για πρώτη φορά φέτος, οι υποψήφιοι στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 ήταν μεγαλύτερο ποσοστό από τους περσινούς υποψήφιους που διαγωνίζονταν στα Λατινικά ( 28,2% φέτος έναντι 24,2% πέρσι) αλλά περισσότεροι στη βαθμολογική κλίμακα κάτω από το 10. Οι περσινοί αριστούχοι (18-20) στο μάθημα της Γλώσσας ήταν υπερτριπλάσιοι, ωστόσο φέτος, σε αυτή τη βαθμολογική κλίμακα (18-20) οι υποψήφιοι τα πήγανε καλύτερα και στα Αρχαία και στην Ιστορία και στην Κοινωνιολογία. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται πτώση των βάσεων στα χαμηλόβαθμα Τμήματα αλλά ας κρατάμε μικρό καλάθι για τις Νομικές και Ψυχολογίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης που μπορεί να έχουν αντίθετη πορεία. Πάνω από 25 τμήματα θα δεχθούν υποψήφιους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια.

2ο Επιστημονικό Πεδίο: Πτώση χαμηλόβαθμων στα περσινά επίπεδα οι υψηλόβαθμες

Οι υποψήφιοι του Πεδίου θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι οι πιο ευνοημένοι εάν κριτήριο ήταν αποκλειστικά η είσοδος σε μια οποιαδήποτε σχολή. Και αυτό γιατί η αντιστοιχία αριθμού υποψηφίων – αριθμού θέσεων εισακτέων είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για τους πρώτους. Φέτος στη βαθμολογική κλίμακα 0-10 τα ποσοστά είναι υψηλότερα σε σχέση με πέρσι σε όλα τα μαθήματα εκτός από τα Μαθηματικά. Αυτό προσδιορίζει και την αναμενόμενη πτώση των χαμηλόβαθμων Τμημάτων του Πεδίου. Ωστόσο στη βαθμολογική κλίμακα που διαμορφώνει τις βάσεις εισαγωγής των υψηλόβαθμων Τμημάτων φέτος έχουμε καλύτερα ποσοστά και στα Μαθηματικά και στη Φυσική και στη Χημεία με εξαίρεση βέβαια το μάθημα της Γλώσσας- Λογοτεχνίας που υπήρξε συντριβή. Αυτό σημαίνει ότι τα υψηλόβαθμα Τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπου συνωστίζονται οι προτιμήσεις των αριστούχων δύσκολα θα ρίξουν τις βάσεις εισαγωγής τους και το πιο πιθανόν είναι να έχουν ένα μικρό «τσίμπημα» προς τα πάνω. Παράλληλα περίπου 75 τμήματα θα δεχθούν υποψήφιους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια

3ο Επιστημονικό Πεδίο: «Λυγίζουν» και φέτος οι Ιατρικές

Για τους υποψήφιους της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας, η εικόνα για το μάθημα της Φυσικής δεν διαφέρει από τη γενική τάση, με το 44,97% των υποψηφίων να έχει γράψει κάτω από 10 και το 15,18% να έχει λάβει βαθμολογία 18-20. Στη Χημεία, στο 47,16% διαμορφώθηκε το ποσοστό των βαθμολογιών κάτω από τη βάση, ενώ οι άριστοι δεν ήταν λιγότεροι από πέρσι. Στη Βιολογία, το ποσοστό βαθμολογιών κάτω από τη βάση ήταν λιγότερα (28,25%) σε σχέση με πέρσι αλλά ακόμη πιο λιγότεροι ήταν οι φετινοί αριστούχοι στο μάθημα σε σχέση πάντα με πέρσι (το 15,21% φέτος έναντι 28% πέρσι). Η αύξηση των φετινών αριστούχων στα μαθήματα Φυσική και Χημεία (σε σχέση με πέρσι) δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να ανατρέψει τις συνέπειες της πολύ μεγαλύτερης μείωσης των αριστούχων στη Βιολογία και στη Γλώσσα – Λογοτεχνία. Τα στοιχεία αυτά ανοίγουν δρόμο για νέα μικρή πτώση των βάσεων στις Ιατρικές σχολές από τη μια και από την άλλη στη διαμόρφωση πάνω από 20 τμημάτων που θα δεχθούν υποψήφιους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια

4ο Επιστημονικό Πεδίο: Περίπου 55 τμήματα θα δεχθούν υποψήφιους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια

Οι υποψήφιοι που έγραψαν φέτος κάτω από τη βάση ποσοστιαία είναι περισσότεροι από πέρσι αφού μόνο στην Οικονομία είχαν καλύτερα αποτελέσματα στην κλίμακα 0-10 σε σχέση με πέρσι. Αυτό σημαίνει ότι και στο πεδίο αυτό αναμένεται πτώση των βάσεων στα χαμηλόβαθμα τμήματα. Από την άλλη έχουμε μεγάλη μείωση των αριστούχων στη Γλώσσα – Λογοτεχνία (τέσσερις φορές λιγότεροι) και ορατή μείωση των αριστούχων στην Πληροφορική που όμως είναι δύσκολο να ανατρέψουν τις τάσεις ανόδου των βάσεων εισαγωγής που επιχειρεί να διαμορφώσει το υπερδιπλάσιο ποσοστό των αριστούχων που παρουσιάζεται φέτος στην Οικονομία. Περίπου 55 τμήματα θα δεχθούν υποψήφιους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η ιστορία του αρχιβασανιστή της χούντας που αποκάλυψε ο Λιάνης στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαργαρίτας Θεοδωράκη

Κλωτσοπατινάδες στα σχολεία, «τατιανικές» κραυγές, και επιλεκτικές ευαισθησίες

ΑΣΕΠ: Πώς αμείβονται οι δημόσιοι υπάλληλοι με ένα πτυχίο (πίνακας)

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Αυτό είναι το κορυφαίο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

keri xeria κερί φλόγα χέρια, θάνατος
ΣΕΠΕ Αμαρουσίου: Αποχαιρετισμός στη δασκάλα Σέντη Χανιαδάκη
Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου εκφράζοντας την οδύνη και την θλίψη όλων των συναδέλφων – μελών του εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή...
ΣΕΠΕ Αμαρουσίου: Αποχαιρετισμός στη δασκάλα Σέντη Χανιαδάκη
pvw kleinw rantevou gia tin triti dosi tou emvoliou
Εμβόλιο κορονοϊού - ΕΜΑ: Αποτελεσματική η τρίτη δόση στους τρεις μήνες μετά τη δεύτερη
Τα διαθέσιμα στοιχεία υποστηρίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της χορήγησης της τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19...
Εμβόλιο κορονοϊού - ΕΜΑ: Αποτελεσματική η τρίτη δόση στους τρεις μήνες μετά τη δεύτερη
ΙΕΠ: Ζητά δύο πτυχιούχους ΑΕΙ για την υποστήριξη της Τράπεζας Θεμάτων
Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση εντός της αποκλειστικής προθεσμίας, που αρχίζει την Παρασκευή 10-12-2021 και ώρα...
ΙΕΠ: Ζητά δύο πτυχιούχους ΑΕΙ για την υποστήριξη της Τράπεζας Θεμάτων