taksi_sxoleio
Νέο πακέτο 20 εκατ. λιρών στοχεύει στην πρόληψη της βίας κατά γυναικών και κοριτσιών, με μαθήματα συναίνεσης, υποστήριξη εφήβων και ειδικά προγράμματα για μαθητές υψηλού κινδύνου

Η κυβέρνηση της Βρετανίας παρουσιάζει νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση της βίας κατά γυναικών και κοριτσιών, επικεντρωμένη στην εκπαίδευση των δασκάλων ώστε να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν έγκαιρα τα πρώιμα σημάδια μισογυνισμού στα σχολεία. Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 20 εκατ. λιρών, στοχεύει στη μείωση της βίας κατά των γυναικών κατά 50% μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Οι μαθητές θα διδάσκονται θέματα όπως η συναίνεση, οι κίνδυνοι από τη διακίνηση προσωπικών εικόνων, η αναγνώριση θετικών προτύπων και η αμφισβήτηση επιβλαβών μύθων σχετικά με τις σχέσεις και τις γυναίκες. Παράλληλα, δημιουργείται τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για εφήβους και ειδικά προγράμματα για μαθητές υψηλού κινδύνου, με στόχο την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και την αποφυγή της εξέλιξης σε μελλοντικούς βίαιους κακοποιητές.

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ τόνισε ότι «κάθε γονέας πρέπει να μπορεί να εμπιστεύεται πως η κόρη του είναι ασφαλής στο σχολείο, στο διαδίκτυο και στις σχέσεις της», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει από νωρίς για να εμποδίσει τοξικές αντιλήψεις να ριζώσουν. Από την πλευρά της, η υπουργός Προστασίας Τζες Φίλιπς χαρακτήρισε τη βία κατά γυναικών και κοριτσιών «εθνική έκτακτη ανάγκη», υπογραμμίζοντας την ανάγκη αλλαγής της κοινωνικής κουλτούρας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα 16 εκατ. λίρες θα καλυφθούν από δημόσιους πόρους, ενώ τα υπόλοιπα 4 εκατ. θα προέλθουν από συνεργασίες με φιλανθρωπικούς φορείς και εταίρους μέσω ειδικού ταμείου καινοτομίας. Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να παραπέμπουν μαθητές για πρόσθετη υποστήριξη, ενώ προβλέπεται και η εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων παρέμβασης για την αντιμετώπιση των προκαταλήψεων κατά των γυναικών.

Η στρατηγική περιλαμβάνει επίσης τοποθέτηση εξειδικευμένων ερευνητών σε κάθε αστυνομική δύναμη για την εποπτεία υποθέσεων βιασμών και σεξουαλικών εγκλημάτων, εφαρμογή εντολών προστασίας από ενδοοικογενειακή βία και ενισχυμένη στήριξη για θύματα μέσω NHS και δήμων. Σαββατιάτικα θα προβληθούν τηλεοπτικά σποτ με προσωπικότητες που καλούν σε τερματισμό της βίας κατά γυναικών και κοριτσιών.

Παρά τις δεσμεύσεις, ειδικοί επισημαίνουν ότι η χρηματοδότηση παραμένει ανεπαρκής για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων, ενώ η αντιμετώπιση της διαδικτυακής διάδοσης μισογυνιστικής ρητορικής θεωρείται κρίσιμη για την αλλαγή των στάσεων των νέων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

amea
Κατολίσθηση, κρύο, ζέστη και θόρυβος: Παιδιά με αναπηρίες σε επικίνδυνες συνθήκες μάθησης
Στοιβαγμένα σε προκατ και δίπλα σε αεροδρόμιο – Η ζοφερή πραγματικότητα των σχολείων ειδικής αγωγής
Κατολίσθηση, κρύο, ζέστη και θόρυβος: Παιδιά με αναπηρίες σε επικίνδυνες συνθήκες μάθησης
Ποπ κορν
Τι κρύβεται μέσα στο αγαπημένο σνακ των κινηματογράφων; Οι κίνδυνοι του ποπ κορν μικροκυμάτων
Ποπ κορν μικροκυμάτων: Από δημοφιλές σνακ σε… προσοχή για την υγεία
Τι κρύβεται μέσα στο αγαπημένο σνακ των κινηματογράφων; Οι κίνδυνοι του ποπ κορν μικροκυμάτων
Εθνικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης
«Πληρώστε για να κάνουν μάθημα»: Αντιδράσεις για το κόστος μετακίνησης μαθητών σε κολυμβητήρια
Κολύμβηση με… εισιτήριο; Καταγγελίες για οικονομική επιβάρυνση γονέων
«Πληρώστε για να κάνουν μάθημα»: Αντιδράσεις για το κόστος μετακίνησης μαθητών σε κολυμβητήρια