ιστορι
Το τίμημα της συνείδησης

Ο Τόμας Μορ δεν έμεινε στην Ιστορία απλώς ως πολιτικός ή διανοούμενος. Κατέχει μια ξεχωριστή θέση ως σύμβολο ακλόνητης συνείδησης απέναντι στην εξουσία. Η πορεία του από τις κορυφές της πολιτικής ζωής της Αγγλίας έως τον μαρτυρικό του θάνατο φανερώνει τι μπορεί να σημαίνει πίστη στις αρχές, ακόμη και όταν το τίμημα είναι η ίδια η ζωή.

Από την κορυφή της εξουσίας…

Ο Τόμας Μορ είχε φτάσει να είναι ο πιο ισχυρός πολιτικός μετά τον βασιλιά Ερρίκο Η΄, κρατώντας τη θέση του αρχικαγκελάριου. Ήταν επίσης διακεκριμένος ουμανιστής, νομικός και συγγραφέας – παγκοσμίως γνωστός για το έργο Ουτοπία, που επηρέασε γενιές στοχαστών.

…στην εσωτερική αντίσταση

Το 1532, μπροστά στην απόφαση του Ερρίκου να αποκηρύξει τον Πάπα και να ιδρύσει την Αγγλικανική Εκκλησία, ο Μορ δεν αντέδρασε με λόγια ή πράξεις. Απλώς παραιτήθηκε και σιώπησε. Σε ένα καθεστώς όμως που απαιτούσε όχι μόνο υπακοή, αλλά και δημόσια επιδοκιμασία, η σιωπή αυτή θεωρήθηκε ενοχή.

Το τίμημα της συνείδησης

Το 1534, όταν θεσπίστηκε ο Νόμος της Υπέρτατης Αρχής, που απαιτούσε από όλους να αναγνωρίσουν τον βασιλιά ως αρχηγό της Εκκλησίας, ο Μορ αρνήθηκε να υπογράψει. Δεν εξεγέρθηκε, δεν καταφέρθηκε εναντίον κανενός· απλώς αρνήθηκε να ψεύδεται ενάντια στις πεποιθήσεις του.

Η άρνησή του αυτή τον οδήγησε στον Πύργο του Λονδίνου, όπου φυλακίστηκε για περισσότερο από έναν χρόνο. Εκεί πέρασε τον χρόνο του προσευχόμενος και γράφοντας, χωρίς να εκφράζει μίσος ή μεταμέλεια.

Μια δίκη χωρίς έκπληξη

Στις αρχές Ιουλίου του 1535, οδηγήθηκε σε δίκη για προδοσία. Στην αίθουσα του δικαστηρίου, απάντησε με τα εξής λόγια: «Είμαι υπήκοος του βασιλιά, αλλά πρώτα είμαι υπήκοος του Θεού».

Η ποινή ήταν αυστηρή: θανατική καταδίκη. Αν και αρχικά προβλεπόταν μια φρικτή εκτέλεση (διαμελισμός και βασανιστήρια), ο Ερρίκος την μετέτρεψε σε αποκεφαλισμό – μια τελευταία «μεγαλοψυχία».

Το τέλος ενός ήρεμου επαναστάτη

Το πρωί της 6ης Ιουλίου 1535, ο Μορ οδηγείται στο ικρίωμα. Φοράει απλά ρούχα, κρατά έναν ξύλινο σταυρό και διατηρεί το χιούμορ του, αστειευόμενος με τον δήμιό του. Η τελευταία του φράση θα μείνει στην ιστορία: «Πεθαίνω ως πιστός υπηρέτης του βασιλέως, αλλά πρώτα του Θεού.»

Το κεφάλι του τοποθετήθηκε σε λόγχη στη Γέφυρα του Λονδίνου, όπου έμεινε για μέρες, μέχρι που η κόρη του, Μαργαρίτα, το έκλεψε κρυφά και το έθαψε με τιμές.

Κληρονομιά πέρα από τον θάνατο

Η μορφή του Τόμας Μορ δεν ξεχάστηκε. Το 1935, η Καθολική Εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο, ενώ το 2000 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ τον όρισε προστάτη των πολιτικών και των δημοσίων λειτουργών.

Η ζωή και ο θάνατός του αποτέλεσαν έμπνευση για θεατρικά έργα και ταινίες, όπως το βραβευμένο A Man for All Seasons, και εξακολουθούν να εμπνέουν όσους πιστεύουν ότι η αλήθεια δεν μπορεί να συμβιβαστεί, ακόμη και μπροστά στον θάνατο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ: Εάν πήρες ΚΑΥΑΣ κλείδωσε το επίδομα εδώ με ένα κλικ στο ΕΚΕΚ

Αυτά είναι τα ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανελλαδικές.jpg
Μια ιστορία ενός υποψηφίου των Πανελλαδικών με 19.340 μόρια, από εκείνες που γράφονται αργά, με ιδρώτα, σιωπές και απόφαση!
Ο Ιωάννης Παρίσης «σάρωσε» στις Πανελλήνιες με 19.340 μόρια – Η ιστορία ενός μαθητή που νίκησε όλα τα εμπόδια
Μια ιστορία ενός υποψηφίου των Πανελλαδικών με 19.340 μόρια, από εκείνες που γράφονται αργά, με ιδρώτα, σιωπές και απόφαση!