κινα αμερικη
Το Πεκίνο τραβάει χειρόφρενο στους δασμούς, ενώ ο Τραμπ περιμένει ένα τηλεφώνημα που ίσως δεν έρθει ποτέ

Σε κλίμα αυξανόμενης έντασης, η Κίνα απάντησε με σκληρά αντίμετρα στους νέους αμερικανικούς δασμούς, εκτοξεύοντάς τους στο 125% για όλα τα προϊόντα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, το Πεκίνο έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να συνεχίσει την κλιμάκωση, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις της Ουάσιγκτον «αστείες» και ανάξιες περαιτέρω ανταπόδοσης.

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να περιμένει τηλεφώνημα από τον Σι Τζινπίνγκ — μια κίνηση που οι αναλυτές θεωρούν εξαιρετικά απίθανη, με το Πεκίνο να κρατά αποστάσεις και να διαμηνύει πως δεν εκβιάζεται.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας, σε σπάνια αιχμηρή δήλωση, υποβάθμισε την αξία των νέων αμερικανικών μέτρων, λέγοντας πως «δεν αξίζουν καν απάντηση». Παράλληλα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν τους δασμούς ως εργαλείο εκφοβισμού χωρίς πραγματική οικονομική βάση.

Οικονομική και γεωπολιτική ρήξη

Με τους δασμούς πλέον σε επίπεδα που σχεδόν νεκρώνουν το διμερές εμπόριο, ειδικοί προειδοποιούν για κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλους τομείς των σινο-αμερικανικών σχέσεων. Ήδη, η Κίνα ανακοίνωσε περιορισμούς στην προβολή αμερικανικών ταινιών και εξέδωσε ταξιδιωτικές οδηγίες προς πολίτες και φοιτητές που σχεδιάζουν να μεταβούν στις ΗΠΑ.

Παρά την εντεινόμενη πίεση, το Πεκίνο διαμηνύει ότι δεν θα υποχωρήσει. Σε δηλώσεις του, ο Σι Τζινπίνγκ εμφανίστηκε ανυποχώρητος, υπογραμμίζοντας ότι «όποιος πάει κόντρα στον κόσμο, κινδυνεύει να απομονωθεί». Σημείωσε δε πως η Κίνα δεν βασίζεται στην καλή θέληση τρίτων για την ανάπτυξή της.

Η απειλή πλήρους αποσύνδεσης (decoupling) των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου είναι πλέον πιο ορατή από ποτέ. Αναλυτές όπως η Chang Shu της Bloomberg τονίζουν ότι η Κίνα ενδέχεται να επισπεύσει εσωτερικές μεταρρυθμίσεις για να αντισταθμίσει το εμπορικό σοκ.

Οι δασμοί δεν έχουν νικητές

Παρά τη σφοδρότητα των μέτρων, τα οποία έχουν οδηγήσει τους δασμούς σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η Κίνα αρνείται να υποκύψει. Η Goldman Sachs αναθεώρησε ήδη προς τα κάτω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κίνας το 2025, από 4,5% σε 4%, γεγονός που δείχνει τις οικονομικές επιπτώσεις της σύγκρουσης.

Ωστόσο, το μήνυμα από το Πεκίνο είναι σαφές: η Κίνα προτιμά να «παγώσει» τη σύγκρουση παρά να παγιδευτεί σε μια ατέρμονη ανταλλαγή δασμών που αποσταθεροποιεί τις αγορές και εντείνει τους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Όπως σχολίασε ο καθηγητής Josef Gregory Mahoney, η τελευταία ανακοίνωση της Κίνας «δεν είναι έξοδος διαφυγής, αλλά ένδειξη ότι η δασμολογική επίθεση έφτασε στο τέλος της διαδρομής της».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γορίλας
100 άνδρες εναντίον 1 γορίλα»: Το viral υποθετικό σενάριο που διχάζει το διαδίκτυο
Το υποθετικό ερώτημα «100 άνδρες εναντίον ενός γορίλα» έγινε viral σε X, TikTok και Reddit. Τι απαντούν οι χρήστες, ο Mr Beast και το ChatGPT;
100 άνδρες εναντίον 1 γορίλα»: Το viral υποθετικό σενάριο που διχάζει το διαδίκτυο