Γιατί υπάρχουν τόσοι δεξιόχειρες και τόσο λίγοι αριστερόχειρες;
Πώς ο μέσος άνθρωπος έγινε δεξιόχειρας και πώς προέκυψε η «εξαίρεση» των αριστερόχειρων;

Είναι αρκετά διαδεδομένη η άποψη πως η κυριαρχία του ενός χεριού έναντι του άλλου στην καθημερινότητα μας συμβολίζει απλώς μια μεγαλύτερη δύναμη έναντι άλλης: σουτάρω στο μπάσκετ με το δεξί, άρα το δεξί είναι το πιο δυνατό μου. Γράφω με το αριστερό, άρα όλη μου η σωματική/πνευματική δύναμη βρίσκεται προς τα αριστερά του σώματος μου. Όχι, δεν είναι ακριβώς έτσι.

Η προτίμηση χεριού δεν περιγράφει ακριβώς μια γενετική «επιλογή», αλλά ένα φάσμα. Κάποιοι άνθρωποι είναι ξεκάθαρα αριστερό/δεξιόχειρες, κάποιοι άλλοι βρίσκονται σε μια περίπου ενδιάμεση κατάσταση. Αυτό σημαίνει πως κάποιοι άνθρωποι μπορούν πχ να γράφουν με το δεξί χέρι, αλλά να τους είναι πιο βολικό το να κόβουν φρούτα/λαχανικά με το αριστερό. Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε πως ο εγκέφαλος μας χωρίζεται όντως σε δύο πλευρές, μη συμμετρικές μεταξύ τους. Αυτή είναι μια πληροφορία που θα κρατήσουμε για τη συνέχεια.

Από τα λιγοστά διασωθέντα ντοκουμέντα που έχει στη διάθεση της η επιστήμη, από την εποχή που έζησε ο Άνθρωπος του Νεάντερταλ, δηλαδή κατά κύριο λόγο πρωτόγονες ζωγραφιές σε σπηλιές, φαίνονται εικόνες κυνηγιού, αλλά και αρκετά ανθρώπινα χέρια! Τα συγκεκριμένα χέρια δίνουν την εντύπωση πως είναι αριστερά χέρια, ζωγραφισμένα από δεξιόχειρες!

Παρόμοια αρχαιολογικά ευρήματα από τη λίθινη εποχή, όπως αποτυπώματα δοντιών πάνω σε πέτρες, μας έδωσαν μια απρόβλεπτη αλήθεια για την καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν πολλές χιλιάδες χρόνια πριν από εμάς: Φαίνεται λοιπόν πως η οδοντοστοιχία χρησιμοποιούνταν περίπου ως ένα τρίτο χέρι, που βοηθούσε τον άνθρωπο να δημιουργήσει τα πρώτα του λίθινα εργαλεία. Και τα ευρήματα δεν σταματούν εδώ.

Προσπαθήστε να φανταστείτε έναν άνθρωπο που κρατάει με το ένα του χέρι και με τα δόντια του ένα εργαλείο και προσπαθεί να το σκαλίσει. Αν κρατάει το εργαλείο με το δεξί του χέρι, τότε θα χρησιμοποιήσει τα δόντια του με τροχιά από την πάνω αριστερά προς την κάτω δεξιά οδοντοστοιχία. Αν χρησιμοποιήσει το αντίθετο χέρι, τότε και η επεξεργασία με τα δόντια θα γίνει ακριβώς αντίθετα.

Μέχρι σήμερα, τα αποτυπώματα δοντιών που έχει στη διάθεση της η αρχαιολογία, δείχνουν νικητές με συντριπτική διαφορά, τους δεξιόχειρες.

Η παραπάνω θεωρία έχει συμψυφιστεί και με άλλες πιο σύγχρονες, που αναφέρουν πως στο πέρασμα των αιώνων, ο άνθρωπος διαπίστωσε πως με το δεξί χέρι μπορούσε να κρατάει τα όπλα με τρόπο που μπορούσε να τον κρατήσει περισσότερο ασφαλή στην μάχη. Ως προς το τι ήταν αυτό που δημιούργησε την «εξαίρεση» των αριστερόχειρων, οι οποίοι σε κάθε ανθρώπινο πληθυσμό αποτελούν μειοψηφία, αυτό φαίνεται πως προέκυψε ως μια «ανορθογραφία» στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, που σε οριακό ποσοστό βρίσκεται πιο κοντά στους άντρες, παρά στις γυναίκες.

Πηγή: Reader

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έρχεται «βαρύς» καύσωνας στην Αττική: Πάνω από 42°C τις επόμενες ημέρες

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/76

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pyrosvestiki.jpg
Πυρκαγιές σε Κερατέα, Ωραιόκαστρο και Σέρρες – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για φωτιά στην Κερατέα - Σε ύφεση η φωτιά στο Ωραιόκαστρο, μαίνεται η φωτιά στις Σέρρες
Πυρκαγιές σε Κερατέα, Ωραιόκαστρο και Σέρρες – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
σαλάτα
Φακόρυζο με πίκλες κρεμμυδιού & καβουρδισμένο αμύγδαλο – Η σαλάτα που (επιτέλους) δε θα σε κουράσει
Είναι μια σαλάτα-γεύμα που συνδυάζει φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πολύ γεύση – μια εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους, για όσους...
Φακόρυζο με πίκλες κρεμμυδιού & καβουρδισμένο αμύγδαλο – Η σαλάτα που (επιτέλους) δε θα σε κουράσει
idiki agogi
Ειδική Αγωγή: Ανοίγουν νέοι πίνακες εκπαιδευτικών τον Ιούλιο - Ποιους κλάδους εκπαιδευτικών θα αφορά
Μέσα στον Ιούλιο η προκήρυξη θα σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση και μέσα στον ίδιο μήνα θα εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ και θα ξεκινήσουν οι...
Ειδική Αγωγή: Ανοίγουν νέοι πίνακες εκπαιδευτικών τον Ιούλιο - Ποιους κλάδους εκπαιδευτικών θα αφορά