διαδ ευρώπη
REUTERS/Benoit Tessier
Πληθαίνουν οι κινητοποιήσεις στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια

Μεγάλη αύξηση σημειώνεται στις κινητοποιήσεις των φοιτητών σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ευρώπη υπέρ της Παλαιστίνης και κατά της ισραηλινής σφαγής στη Γάζα.

Μεγάλη Βρετανία

Η οργή έφτασε στα ιστορικά βρετανικά πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, όπου φοιτητές υπέρ της Παλαιστίνης έστησαν κατασκηνώσεις διαμαρτυρίας, ζητώντας από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων να κόψουν τους δεσμούς με το Ισραήλ.

Η ομάδα “Oxford Action for Palestine” ανακοίνωσε ότι διάλεξαν επίτηδες το σημείο όπου βρίσκεται το μουσείο φυσικής ιστορίας (σημαντικός τουριστικός προορισμός εντός των εγκαταστάσεων), καθώς συμβολίζει τη σχέση που είχε η Οξφόρδη με την εποχή της αποικιοκρατίας.

Οι διαμαρτυρόμενοι, ανάμεσα σε άλλα, ζητούν, διαφάνεια στα οικονομικά του πανεπιστημίου, διακοπή των σχέσεων με ισραηλινές επιχειρήσεις και την υποστήριξη σχεδίων χρηματοδότησης για επισκευές και ανακατασκευές εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη Γάζα. Εκφράζουν, παράλληλα, την αλληλεγγύη τους στους φοιτητές ανά τον πλανήτη. 

Στο Κέμπριτζ οι φοιτητές έστησαν καμπ έξω από το King’s College στο κέντρο της πόλης, απαιτώντας από τη διοίκηση του ιδρύματος να αποκαλύψει και να διακόψει τις οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Γάνδη

Στη βελγική Γάνδη φοιτητές κατέλαβαν τμήμα του πανεπιστημίου το πρωί της Δευτέρας και ζητούν από το διοικητικό συμβούλιο να διακόψει τους δεσμούς με το Ισραήλ καθώς και να αναλάβει ισχυρότερες δεσμεύσεις για την πράσινη μετάβαση όπως αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης. 

Οι φοιτητικές οργανώσεις «End Fossil Ghent» και «Ghent Students for Palestine» ένωσαν τις δυνάμεις τους για να διαμαρτυρηθούν για αυτό που θεωρούν «υποκρισία» από το πανεπιστήμιο όσον αφορά τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και τη βιωσιμότητα, επισημαίνουν τα δημοσιεύματα.

Σε επιστολή που εστάλη στο Διοικητικό Συμβούλιο στις 24 Απριλίου, οι υπογράφοντες ζήτησαν από το θεσμικό όργανο να περιγράψει δύο «χρονικά δεσμευμένα σχέδια δράσης»: το ένα που περιγράφει λεπτομερώς τα σχέδια για «διακοπή όλων των συνεργασιών με ισραηλινούς θεσμούς» και ένα άλλο που ορίζει «αποτελεσματική και δεσμευτική δράση για την εφαρμογή των σχεδίων μετάβασης [του πανεπιστημίου] το 2030».

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 300 φοιτητές και υπάλληλοι του πανεπιστημίου της Γάνδης, συμπεριλαμβανομένων περίπου 25 καθηγητών, υποστηρίζουν την κατάληψη. Το διοικητικό συμβούλιο δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματά τους μέχρι την Παρασκευή 3 Μαΐου και ως αποτέλεσμα ξεκίνησε η κατάληψη της πανεπιστημιούπολης χθες, Δευτέρα.

Άμστερνταμ

Φοιτητές του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ εγκατέστησαν καταυλισμό στην πανεπιστημιούπολη του ιδρύματος, ζητώντας από τη διοίκηση του πανεπιστημίου να διακόψει κάθε σχέση με το Ισραήλ λόγω της στρατιωτικής επιχείρησής του στη Γάζα.

Δύο πανό κρεμάστηκαν στο σημείο, το ένα αναγράφει «Καταυλισμός αλληλεγγύης προς τη Γάζα». Το άλλο πανό καλεί σε «μποϊκοτάζ» και σε αυτό έχει ζωγραφιστεί μια ισραηλινή σημαία στην οποία ακουμπούν χέρια που έχουν βαφτεί από αίμα.

Αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην περιοχή.

«Δεν βρεθήκαμε εδώ απλά για να κατασκηνώσουμε για δύο ημέρες», δήλωσε ένας εκ των διοργανωτών της κινητοποίησης στο ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP. «Βρισκόμαστε εδώ για να απαιτήσουμε το πανεπιστήμιο να βάλει τέλος στην εμπλοκή του στη γενοκτονία.»

Οι σκηνές έχουν τοποθετηθεί σε έναν χώρο της πανεπιστημιούπολης του Roeterseiland μεταξύ κτιρίων του πανεπιστημίου, ανέφερε ένας εκπρόσωπος τύπου του UvA στο AFP.

«Φαίνεται πως θέλουν να κοιμηθούν εκεί, αυτό δεν επιτρέπεται. Εάν το κάνουν, θα καταθέσουμε μήνυση», διευκρίνισε ο ίδιος.

Οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει δύο γέφυρες, όμως η περιοχή είναι προσβάσιμη, σύμφωνα με το ANP. Είκοσι σκηνές στήθηκαν στο σημείο, όπως μεταδίδουν ολλανδικά ΜΜΕ. Το τηλεοπτικό δίκτυο AT5 κάνει λόγο για 200 φοιτητές και διευκρινίζει ότι προς το παρόν όλα τα μαθήματα γίνονται κανονικά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς λέγεται ο κουλ στα ελληνικά;

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto_education_pencils_molivia.jpg
Σχολεία: Συγχωνεύσεις τμημάτων που φοιτούν μαθητές με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες!
«Αυτή είναι η “αναβάθμιση” της εκπαίδευσης που νομοθετούν , με συγχωνεύσεις και κατάργηση τμημάτων, με κόφτες που στην ουσία μειώνουν θέσεις εργασίας»
Σχολεία: Συγχωνεύσεις τμημάτων που φοιτούν μαθητές με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες!
kyriakos-pierrakakis
Κυριάκος Πιερρακάκης: Το μήνυμα για την ημέρα Αποκατάστασης της Δημοκρατίας
Το μήνυμα του υπουργού Παιδείας για την ημέρα Αποκατάστασης της Δημοκρατίας: «Ανεξαρτήτως κομματικής οπτικής, αν δει κανείς τα γεγονότα καθαυτά, ο...
Κυριάκος Πιερρακάκης: Το μήνυμα για την ημέρα Αποκατάστασης της Δημοκρατίας