DIADHLWSH
REUTERS/Zaydee Sanchez
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις των φοιτητών για τον πόλεμο στη Γάζα

Στην Ευρώπη μεταφέρεται το κύμα διαδηλώσεων που ξεκίνησε από τους Αμερικανούς φοιτητές, ενάντια στον πόλεμο της Γάζας.

Τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια πάντως δεν συμμετέχουν τόσο μαζικά σε διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνης, όσο τα αμερικανικά.

Διαδηλώσεις στη Γαλλία

Οι Γάλλοι φοιτητές στήριξαν τις αμερικανικές κινητοποιήσεις με τη συγκέντρωση υπέρ της Παλαιστίνης στη Σορβόννη.

Η γαλλική αστυνομία επενέβη στη Σορβόννη –ένα από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια της χώρας– στις 29 Απριλίου, με βίντεο που εντοπίστηκε γεωγραφικά από το CNN και δείχνει αστυνομικούς να σέρνουν δύο διαδηλωτές έξω από τις σκηνές και κατά μήκος του εδάφους.

Την Παρασκευή, έβγαλε διαδηλωτές από την κεντρική αίθουσα του Sciences Po, με τους φοιτητές να φωνάζουν «ντροπή!» και «ελεύθερη Παλαιστίνη!», αν και η απομάκρυνση τους κατά τα άλλα φαινόταν να πραγματοποιήθηκε ήρεμα.

Δεκάδες φοιτητές είχαν ξεκινήσει καθιστική διαμαρτυρία μέσα στο πανεπιστήμιο την προηγούμενη μέρα, προκαλώντας το κλείσιμο της πανεπιστημιούπολης, δήλωσε εκπρόσωπος του Sciences Po. Ένας διαδηλωτής είπε ότι ένας φοιτητής ξεκίνησε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απάντηση του πανεπιστημίου στους «φοιτητές που επιθυμούν να υποστηρίξουν την Παλαιστίνη».

Βίντεο δείχνουν φοιτητές να κρατούν πλακάτ που ζητούσαν να σταματήσει η «γενοκτονία» στη Γάζα και το μποϊκοτάζ των ισραηλινών πανεπιστημίων.

Αντιδράσεις και σε βρετανικά Πανεπιστήμια

Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιούνται σε πανεπιστήμια σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο από τις πρώτες ημέρες του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, με ορισμένους να έχουν δημιουργήσει καταυλισμούς τις τελευταίες ημέρες.

Στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, ένας μικρός φιλοπαλαιστινιακός καταυλισμός έχει στηθεί στο γκαζόν μπροστά από τα κτίρια του κολεγίου, όπως προβλήθηκαν βίντεο και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ομάδα αυτοχαρακτηρίζεται ως «συνασπισμός υπό την ηγεσία φοιτητών που αγωνίζεται για τον τερματισμό της συνεργασίας του Πανεπιστημίου του Newcastle με αμυντικές εταιρείες που προμηθεύουν το Ισραήλ».

Φοιτητές στις αγγλικές πόλεις Λιντς, Μπρίστολ και Γουόργουικ έχουν επίσης στήσει σκηνές έξω από τα πανεπιστήμιά τους για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο στη Γάζα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PA.

Οι διαδηλώσεις στην πανεπιστημιούπολη στη Βρετανία έχουν δεχθεί κριτική από ορισμένες εβραϊκές φοιτητικές ομάδες εν μέσω εκκλήσεων προς τα πανεπιστήμια να λάβουν πιο σοβαρά το καθήκον τους να φροντίζουν τους Εβραίους φοιτητές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς να καταλάβετε αν ο γείτονάς σας «κλέβει» το Wi-Fi σας

Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 5/2

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aerodfomi
Πρόεδρος Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας: Οι συχνότητες χάθηκαν και επανήλθαν «μαγικά»
«Ποιος μπορεί να κάνει τέτοιες παρεμβολές και να «νεκρώσει» ή να «τυφλώσει» τα πάντα;» αναρωτήθηκε από την πλευρά του ο αντιπτέραρχος ε.α,...
Πρόεδρος Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας: Οι συχνότητες χάθηκαν και επανήλθαν «μαγικά»
μηχανη
Συνελήφθη 15χρονος μαθητής στο Κερατσίνι – Οδηγούσε κλεμμένη μοτοσικλέτα
Χειροπέδες σε 15χρονο μετά από καταδίωξη απ’ την Ομάδα ΔΙΑΣ στους δρόμους του Κερατσινίου – Οδηγούσε κλεμμένη μοτοσικλέτα
Συνελήφθη 15χρονος μαθητής στο Κερατσίνι – Οδηγούσε κλεμμένη μοτοσικλέτα
Τραπέζι με ψάρια και φαγητά
Θεοφάνια: Τι βάζουμε στο τραπέζι; Ο γαστρονομικός χάρτης της γιορτής των Φώτων
Τι τρώμε τα Θεοφάνια σε όλη την Ελλάδα – Τα πιάτα, τα έθιμα και οι γεύσεις που επιμένουν στον χρόνο
Θεοφάνια: Τι βάζουμε στο τραπέζι; Ο γαστρονομικός χάρτης της γιορτής των Φώτων