Συντάξεις Δεκεμβρίου 2026: Οι ημερομηνίες πληρωμής και η έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ

Κοινωνία 0

Κακοκαιρία μέχρι την Τρίτη: Στο επίκεντρο η Αττική από το βράδυ – Πού αναμένονται ισχυρές καταιγίδες

Βροχές και καταιγίδες στην Αθήνα με κόσμο να περνάει τον δρόμο με ομπρέλες
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Με διαδοχικά κύματα βροχών, καταιγίδων και τοπικών χαλαζοπτώσεων αποχαιρετά ο Οκτώβριος τη χώρα - Η επιδείνωση θα συνεχιστεί έως και την Τρίτη, με τη Δευτέρα να ξεχωρίζει λόγω των έντονων φαινομένων, ενώ από τις 5 Νοεμβρίου τα προγνωστικά δείχνουν νέα ψυχρή εισβολή

Με άστατο καιρό, ισχυρές βροχοπτώσεις και κατά τόπους επικίνδυνες καταιγίδες αναμένεται να κυλήσουν οι πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου. Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά θα επηρεάσουν τη χώρα μέχρι και την Τρίτη, φέρνοντας μεγάλα ύψη βροχής, χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους νοτιάδες, ενώ στο επίκεντρο των φαινομένων θα βρεθούν αρκετές περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας, αλλά και το ανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της μετεωρολόγου του ΕΡΤnews, Όλγας Παπαβγούλη, η κακοκαιρία θα παρουσιάσει διαδοχικές εξάρσεις και πρόσκαιρες υφέσεις, χωρίς ωστόσο να απομακρύνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης ισχυρών καταιγίδων. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις παραθαλάσσιες περιοχές, όπου τα φαινόμενα αναμένεται να είναι εντονότερα.

Την ίδια στιγμή, η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα για την εποχή, με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται κατά κανόνα μεταξύ 17 και 21 βαθμών Κελσίου.

Δύο βαρομετρικά χαμηλά φέρνουν διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας

Η μεταβολή του καιρού συνδέεται με την παρουσία διαδοχικών βαρομετρικών χαμηλών που θα κινηθούν προς την περιοχή μας.

Το πρώτο σύστημα θα προσεγγίσει από το Ιόνιο και θα αρχίσει να επηρεάζει τη δυτική Ελλάδα από το βράδυ του Σαββάτου. Στη συνέχεια, ένα δεύτερο και βαθύτερο βαρομετρικό χαμηλό, προερχόμενο από την Ιταλία, θα κινηθεί ανατολικότερα τη Δευτέρα και την Τρίτη, προκαλώντας πιο οργανωμένη επιδείνωση.

Παράλληλα, ψυχρότερες αέριες μάζες πολικής προέλευσης από τη βόρεια και βορειοανατολική Ευρώπη θα κινηθούν προς νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης κακοκαιρίας δεν προβλέπεται ιδιαίτερα μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.

Σάββατο: Βροχές και καταιγίδες – Πότε δυναμώνουν τα φαινόμενα

Άστατος είναι ήδη ο καιρός από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, με βροχές και καταιγίδες να εκδηλώνονται στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Μακεδονία και τα Δωδεκάνησα.

Σταδιακά, τα φαινόμενα θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ οι πιο ισχυρές καταιγίδες θα εντοπίζονται κυρίως στο Ιόνιο και στα δυτικά παράκτια τμήματα της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Η επιδείνωση θα γίνει περισσότερο αισθητή από το απόγευμα και κυρίως μετά τις 19:00, όταν το βαρομετρικό χαμηλό θα πλησιάσει τη χώρα. Στα δυτικά παράλια της Πελοποννήσου αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, οι οποίες θα κινηθούν σταδιακά προς βορειότερες περιοχές.

Οι άνεμοι θα στραφούν σε νότιους, κυρίως στο Ιόνιο, ενώ στο Αιγαίο θα επικρατήσουν αρχικά βόρειες διευθύνσεις, με σταδιακή μεταβολή σε ορισμένες περιοχές.

Ο υδράργυρος θα φτάσει τους 17 με 19 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές και τοπικά τους 20 με 21 βαθμούς στα νησιά. Δεν αποκλείονται, επίσης, ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά σε μεγάλα υψόμετρα.

Αττική: Πότε ξεκινούν οι ισχυρές καταιγίδες

Στην Αττική η επιδείνωση θα γίνει περισσότερο αισθητή όσο πλησιάζουν οι βραδινές ώρες. Μετά τις ασθενείς βροχοπτώσεις των πρωινών ωρών, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εντείνονται από το απόγευμα.

Το βράδυ του Σαββάτου αναμένονται καταιγίδες, οι οποίες αρχικά θα αναπτυχθούν στα βορειοανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου και στη συνέχεια θα κινηθούν προς τον Σαρωνικό, επηρεάζοντας τα νότια τμήματα της Αττικής και τις Κυκλάδες.

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής οι βροχές θα αποκτήσουν μεγαλύτερη έκταση, καλύπτοντας συνολικά τον νομό.

Η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα θα φτάσει τους 19 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση έως 4 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, προβλέπεται άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες, ενώ η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 17 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα φτάσουν επίσης έως τα 4 μποφόρ.

Κυριακή: Στο στόχαστρο Ιόνιο, Μακεδονία και ανατολικό Αιγαίο

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και την Κυριακή, με το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό να διατηρεί την επίδρασή του στη χώρα.

Οι βροχές θα επεκταθούν σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ ισχυρές καταιγίδες αναμένονται στο Ιόνιο, στα παράκτια της Ηπείρου, στη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο.

Έντονα φαινόμενα προβλέπονται επίσης στα Δωδεκάνησα και στο ανατολικό Αιγαίο, ενώ σταδιακά θα επηρεαστούν η Χαλκιδική, η κεντρική και η ανατολική Μακεδονία.

Η ένταση των φαινομένων δεν θα είναι συνεχής, καθώς θα υπάρχουν διαστήματα πρόσκαιρης εξασθένησης. Ωστόσο, από το μεσημέρι και κυρίως προς το βράδυ αναμένεται νέα επιδείνωση.

Ιδιαίτερα έντονες καταιγίδες προβλέπονται σε μια ευρύτερη ζώνη από τη Χαλκιδική και τη Θάσο μέχρι τη Ρόδο, με πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων.

Στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας θα υπάρχουν κατά διαστήματα ανοίγματα, ενώ στην Αττική οι βροχές θα συνεχιστούν, με σταδιακή βελτίωση προς το βράδυ.

Δευτέρα: Η πιο δύσκολη ημέρα – Πού θα πέσει ο μεγαλύτερος όγκος νερού

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί η Δευτέρα, καθώς το δεύτερο και βαθύτερο βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία θα κινηθεί προς την Ελλάδα, οργανώνοντας ένα νέο και ισχυρότερο κύμα κακοκαιρίας.

Παρότι η ημέρα ενδέχεται να ξεκινήσει με σχετικά καλύτερες καιρικές συνθήκες στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές οι βροχές και οι καταιγίδες θα παραμείνουν έντονες.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν:

  • Η δυτική Ελλάδα.
  • Η κεντρική και ανατολική Μακεδονία.
  • Η Θράκη.
  • Το ανατολικό Αιγαίο, από τη Λέσβο έως τη Ρόδο.

Στις παραπάνω περιοχές αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής, με κατά τόπους πολύ ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις.

Η γεωγραφική κατανομή των φαινομένων θυμίζει ένα νοητό «Π», καθώς οι εντονότερες βροχοπτώσεις θα σχηματίσουν μια ζώνη που θα ξεκινά από τη δυτική Ελλάδα, θα επεκτείνεται προς τη βόρεια χώρα και θα καταλήγει στο ανατολικό Αιγαίο.

Βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν και τις Κυκλάδες, ενώ στην Αττική τα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν κυρίως από το απόγευμα.

Τρίτη: Παραμένει σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα

Το άστατο σκηνικό δεν θα υποχωρήσει ούτε την Τρίτη, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό θα εξακολουθήσει να επηρεάζει μεγάλο μέρος της Ελλάδας.

Αρχικά, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επιμείνουν στη δυτική χώρα, σε περιοχές που θα έχουν ήδη δεχθεί σημαντικά ύψη βροχής τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα.

Στη συνέχεια, το μεγαλύτερο βάρος των φαινομένων αναμένεται να μετατοπιστεί προς την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, καθώς και τη Θράκη. Καταιγίδες προβλέπονται και στο ανατολικό Αιγαίο, από τη Λέσβο μέχρι τη Ρόδο.

Παράλληλα, χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας.

Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική μεταβολή, με τις μέγιστες τιμές να διαμορφώνονται περίπου στους 17 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Νέα ψυχρή εισβολή από τις 5 Νοεμβρίου – Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας

Πέρα από την κακοκαιρία που θα απασχολήσει τη χώρα έως την Τρίτη, το ενδιαφέρον των μετεωρολόγων στρέφεται και στην επόμενη εβδομάδα.

Τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι από τις 5 έως τις 10 Νοεμβρίου υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εισόδου ιδιαίτερα ψυχρών αέριων μαζών πολικής προέλευσης, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Η τάση για ψυχρότερες συνθήκες φαίνεται να ενισχύεται στα νεότερα προγνωστικά δεδομένα, ωστόσο παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η ψυχρή εισβολή να συνοδευτεί και από νέα φαινόμενα κακοκαιρίας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνεται, απαιτείται αναμονή για τα επόμενα προγνωστικά στοιχεία, προκειμένου να αποσαφηνιστούν η ένταση της ψυχρής εισβολής, η διάρκεια της πτώσης της θερμοκρασίας και οι περιοχές που ενδέχεται να επηρεαστούν περισσότερο.

 

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Επίδομα συνταξιούχων: Ποιοι θα δουν 150 ευρώ επιπλέον και ποιοι θα λάβουν 400 ευρώ για πρώτη φορά

Πέφτουν οι σοβάδες, διώκονται οι δάσκαλοι: Στο Πόρτο Ράφτη η ευθύνη βρίσκει τον εύκολο στόχο

Βάσεις 2026: Ποιοι κερδίζουν έδαφος, ποιες σχολές υποχωρούν

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία