Απίστευτο: Έχτισαν σπίτι με… πάνες! (photo)
Μπροστινή όψη κατοικίας, όπου χρησιμοποιήθηκαν πάνες μίας χρήσης. Credit: Muhammad Arief Irfan
Ένα σπίτι από χρησιμοποιημένες πάνες κατασκεύασαν ερευνητές

Έως και το 8% της άμμου στο σκυρόδεμα και το κονίαμα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός μονώροφου σπιτιού θα μπορούσε να αντικατασταθεί με… χρησιμοποιημένες πάνες μίας χρήσης, χωρίς να μειωθεί σημαντικά η αντοχή τους.

Οι συγγραφείς μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Scientific Reports» προτείνουν ότι οι πάνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως δομικό υλικό για κατοικίες χαμηλού κόστους σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σισβάντι Ζουράιντα από το Πανεπιστήμιο της Κιτακιούσου στην Ιαπωνία, παρασκεύασαν δείγματα σκυροδέματος και κονιάματος συνδυάζοντας πλυμένα, αποξηραμένα και τεμαχισμένα απόβλητα από πάνες μίας χρήσης με τσιμέντο, άμμο, χαλίκι και νερό. Τα δείγματα αυτά στη συνέχεια σκληρύνθηκαν για 28 ημέρες.

Απίστευτο: Έχτισαν σπίτι με… πάνες! (photo)

Οι ερευνητές υπολόγισαν το μέγιστο ποσοστό άμμου που θα μπορούσε να αντικατασταθεί με πάνες μιας χρήσης σε μια σειρά οικοδομικών υλικών που θα χρειάζονταν για την κατασκευή ενός σπιτιού 36 τετραγωνικών μέτρων, που συμμορφώνεται με τους οικοδομικούς κανονισμούς της Ινδονησίας. Διαπίστωσαν ότι τα απόβλητα αυτά μπορούν να αντικαταστήσουν έως και το 10% της άμμου που απαιτείται για το σκυρόδεμα σε ένα τριώροφο σπίτι και το 27% της άμμου σε ένα μονώροφο σπίτι. Μέχρι και το 40% της άμμου που απαιτείται για το κονίαμα σε τοίχους διαχωρισμού μπορεί να αντικατασταθεί με πάνες σε σύγκριση με το 9% της άμμου στο κονίαμα για δάπεδα και πλακόστρωτα κήπων.

Συνολικά έως και το 8% της άμμου σε όλα τα οικοδομικά υλικά από σκυρόδεμα και κονίαμα που απαιτούνται για την κατασκευή ενός μονώροφου σπιτιού 36 τετραγωνικών μέτρων μπορεί να αντικατασταθεί με απορρίμματα από πάνες μίας χρήσης, κάτι που ισοδυναμεί με 1,7 κυβικά μέτρα απορριμμάτων.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν πάντως ότι η ευρύτερη εφαρμογή των συμπερασμάτων τους θα απαιτούσε τη συμμετοχή εκπροσώπων των κυβερνήσεων και της βιομηχανίας επεξεργασίας αποβλήτων για την ανάπτυξη των σχετικών διαδικασιών. Επιπλέον, ότι οι οικοδομικοί κανονισμοί θα πρέπει να τροποποιηθούν, ώστε να επιτρέπεται η χρήση των απορριμμάτων από πάνες ως δομικό υλικό.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - ΜΟΝΟ 50 ευρώ εγγραφή έως 4-10

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ipourgeio_paideias
Ύπ. Παιδείας: Νέος πίνακας επιλογής Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Τροποποίηση απόφασης κύρωσης τελικών πινάκων επιλογής υποψηφίων Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Ύπ. Παιδείας: Νέος πίνακας επιλογής Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
xamogelopaidiou_5 (1).jpg
Νέα Σμύρνη: Εξαφανίστηκαν δύο ανήλικα κορίτσια από δομή
Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όλο το 24ωρο, στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για...
Νέα Σμύρνη: Εξαφανίστηκαν δύο ανήλικα κορίτσια από δομή