Πέντε δισεκατομμύρια νεκροί!
Η εκτίμηση της δυνητικής κλίμακας για το μέλλον της ανθρωπότητας είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε  τι διακυβεύεται σήμερα, αν κάποιος «πατήσει το πυρηνικό κουμπί».

Ένας πυρηνικός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας θα προκαλούσε τον θάνατο  πέντε δισεκατομμυρίων ανθρώπων, εκτιμά η επιστημονική επιθεώρηση Nature και εξηγεί: Ακόμη και αν το ραδιενεργό νέφος δεν κάλυπτε όλη τη Γη, πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι θα πέθαιναν από την πείνα μέσα σε δυο χρόνια.

Με απλά λόγια, τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα εξολοθρεύονταν.

Το Nature αναλύει όλες τις πιθανές πυρηνικές συγκρούσεις: Αν για παράδειγμα ξεσπούσε πυρηνικός πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, θα υπήρχαν έως και 2,5 δισεκατομμύρια θάνατοι. Παρά το γεγονός ότι η σύγκρουση δεν θα ήταν παγκόσμια.

Οπως εξηγούν οι ερευνητές του επιστημονικού περιοδικού στην μελέτη τους, ένας τέτοιος πόλεμος θα προκαλούσε τόσους πολλούς θανάτους γιατί η έκρηξη ενός πυρηνικού όπλου θα προκαλούσε αμέτρητες πυρκαγιές και θα διοχέτευε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια γραμμάρια αιθάλης στην ατμόσφαιρα. Η τεράστια αυτή ποσότητα αιθάλης, «θα εμπόδιζε τις ακτίνες του ήλιου, οι οποίες δεν θα μπορούν να φτάσουν στην επιφάνεια της γης».

Αυτή η κατάσταση θα καθιστούσε αδύνατη την φωτοσύνθεση με αποτέλεσμα να καταστραφούν μαζικά οι καλλιέργειες. Το αποτέλεσμα θα ήταν «τεράστιες ελλείψεις τροφίμων σε όλες τις χώρες», θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση δισεκατομμυρίων ανθρώπων». Επιπλέον, οι θερμοκρασίες των ωκεανών θα έπεφταν επίσης γρήγορα και θα ήταν αδύνατο να επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάστασή τους.

Οι Παλαιοντολόγοι λένε, επικαλούμενοι τα απολιθώματα, ότι ένα μέσο θηλαστικό επιβιώνει συνολικά για περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια. Με αυτό το μέτρο, το ανθρώπινο γένος έχει μπροστά του περίπου 700.000 χρόνια μπροστά μας. Επιπλέον, το ανθρώπινο γένος δεν είναι το «μέσο θηλαστικό» και οι άνθρωποι μπορεί κάλλιστα να είναι σε θέση να αντέξουν πολύ περισσότερα χρόνια. Μέχρι δηλαδή ο διαστελλόμενος ήλιος να κάψει τη Γη. Και αν μια μέρα καταφέρουμε να αποικήσουνε το διάστημα -κάτι εντελώς κατανοητό σε κλίμακα χιλιάδων ετών- η  ζωή που προέρχεται από τη Γη θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι να καούν και τα τελευταία αστέρια σε δεκάδες τρισεκατομμύρια χρόνια.

Η εκτίμηση της δυνητικής κλίμακας για το μέλλον της ανθρωπότητας είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε  τι διακυβεύεται σήμερα, αν κάποιος «πατήσει το πυρηνικό κουμπί». Αυτό  θα μπορούσε να επηρεάσει  το αν και πώς θα ζήσουν τρισεκατομμύρια απόγονοί μας: Θα αντιμετωπίσουν τη φτώχεια ή  την ευημερία, τον πόλεμο ή την ειρήνη, τη σκλαβιά ή την ελευθερία.

Αν και απομένει τόση ζωή στον Γαλάζιο πλανήτη, η ιστορία μας μπορεί να τελειώσει πριν να έχει καν αρχίσει…

Πηγή: naftemporiki.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιβλιοθήκη, βιβλία, ράφι, μελέτη, ανάγνωση
Σχολικές βιβλιοθήκες Δημοτικών Σχολείων: Εγκύκλιος για τη διεύρυνση του δικτύου
Δυνατότητα εγγραφής στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν τα Δημόσια Δημοτικά Σχολεία που διαθέτουν αυτόνομο χώρο για τη...
Σχολικές βιβλιοθήκες Δημοτικών Σχολείων: Εγκύκλιος για τη διεύρυνση του δικτύου
παντειο απδπχ
Πάντειο Πανεπιστήμιο: Μνημόνιο συνεργασίας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για διαρκή επιμόρφωση
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων (ΑΠΔ) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο συμφώνησαν να συνεργαστούν ενεργά προς όφελος της ενημέρωσης και της διαρκούς...
Πάντειο Πανεπιστήμιο: Μνημόνιο συνεργασίας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για διαρκή επιμόρφωση