Η εκτίμηση της δυνητικής κλίμακας για το μέλλον της ανθρωπότητας είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε  τι διακυβεύεται σήμερα, αν κάποιος «πατήσει το πυρηνικό κουμπί».

Ένας πυρηνικός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας θα προκαλούσε τον θάνατο  πέντε δισεκατομμυρίων ανθρώπων, εκτιμά η επιστημονική επιθεώρηση Nature και εξηγεί: Ακόμη και αν το ραδιενεργό νέφος δεν κάλυπτε όλη τη Γη, πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι θα πέθαιναν από την πείνα μέσα σε δυο χρόνια.

Με απλά λόγια, τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα εξολοθρεύονταν.

Το Nature αναλύει όλες τις πιθανές πυρηνικές συγκρούσεις: Αν για παράδειγμα ξεσπούσε πυρηνικός πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, θα υπήρχαν έως και 2,5 δισεκατομμύρια θάνατοι. Παρά το γεγονός ότι η σύγκρουση δεν θα ήταν παγκόσμια.

Οπως εξηγούν οι ερευνητές του επιστημονικού περιοδικού στην μελέτη τους, ένας τέτοιος πόλεμος θα προκαλούσε τόσους πολλούς θανάτους γιατί η έκρηξη ενός πυρηνικού όπλου θα προκαλούσε αμέτρητες πυρκαγιές και θα διοχέτευε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια γραμμάρια αιθάλης στην ατμόσφαιρα. Η τεράστια αυτή ποσότητα αιθάλης, «θα εμπόδιζε τις ακτίνες του ήλιου, οι οποίες δεν θα μπορούν να φτάσουν στην επιφάνεια της γης».

Αυτή η κατάσταση θα καθιστούσε αδύνατη την φωτοσύνθεση με αποτέλεσμα να καταστραφούν μαζικά οι καλλιέργειες. Το αποτέλεσμα θα ήταν «τεράστιες ελλείψεις τροφίμων σε όλες τις χώρες», θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση δισεκατομμυρίων ανθρώπων». Επιπλέον, οι θερμοκρασίες των ωκεανών θα έπεφταν επίσης γρήγορα και θα ήταν αδύνατο να επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάστασή τους.

Οι Παλαιοντολόγοι λένε, επικαλούμενοι τα απολιθώματα, ότι ένα μέσο θηλαστικό επιβιώνει συνολικά για περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια. Με αυτό το μέτρο, το ανθρώπινο γένος έχει μπροστά του περίπου 700.000 χρόνια μπροστά μας. Επιπλέον, το ανθρώπινο γένος δεν είναι το «μέσο θηλαστικό» και οι άνθρωποι μπορεί κάλλιστα να είναι σε θέση να αντέξουν πολύ περισσότερα χρόνια. Μέχρι δηλαδή ο διαστελλόμενος ήλιος να κάψει τη Γη. Και αν μια μέρα καταφέρουμε να αποικήσουνε το διάστημα -κάτι εντελώς κατανοητό σε κλίμακα χιλιάδων ετών- η  ζωή που προέρχεται από τη Γη θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι να καούν και τα τελευταία αστέρια σε δεκάδες τρισεκατομμύρια χρόνια.

Η εκτίμηση της δυνητικής κλίμακας για το μέλλον της ανθρωπότητας είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε  τι διακυβεύεται σήμερα, αν κάποιος «πατήσει το πυρηνικό κουμπί». Αυτό  θα μπορούσε να επηρεάσει  το αν και πώς θα ζήσουν τρισεκατομμύρια απόγονοί μας: Θα αντιμετωπίσουν τη φτώχεια ή  την ευημερία, τον πόλεμο ή την ειρήνη, τη σκλαβιά ή την ελευθερία.

Αν και απομένει τόση ζωή στον Γαλάζιο πλανήτη, η ιστορία μας μπορεί να τελειώσει πριν να έχει καν αρχίσει…

Πηγή: naftemporiki.gr

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΙΑΝ
Κυκλώνας Ίαν: Η φύση αγριεύει - Καρχαρίες βγήκαν στη στεριά! (εκπληκτικά βίντεο)
Στην πόλη Φορτ Μάιερς εθεάθη καρχαρίας σε λεωφόρο που πλημμύρισε. Το νερό ξεπερνά και τα 3 μέτρα, είπε ο κυβερνήτης της πολιτείας Φλόριντα, Ρον...
Κυκλώνας Ίαν: Η φύση αγριεύει - Καρχαρίες βγήκαν στη στεριά! (εκπληκτικά βίντεο)
Μαθητές στο Βιετνάμ
Ο άλυτος γρίφος: Μπορείτε να λύσετε τον μαθηματικό γρίφο που έβαλαν σε 8χρονους μαθητές;
Πρόκειται για μαθηματικό γρίφο που έβαλαν σε παιδιά ηλικίας 8 ετών στο Βιετνάμ - Έχει προκαλέσει σάλο και όλοι ψάχνουν τη λύση
Ο άλυτος γρίφος: Μπορείτε να λύσετε τον μαθηματικό γρίφο που έβαλαν σε 8χρονους μαθητές;
Νίκη Κεραμέως για προσλήψεις αναπληρωτών: Σήμερα τα ονόματα περίπου 6.850 αναπληρωτών
Σε νέα επικοινωνία που είχε το alfavita.gr με το Γ.Γ του Υπουργείου Παιδείας κ. Αλέξανδρο Κόπτση διευκρινίστηκε ότι η B' φάση αναπληρωτών γίνεται...
Νίκη Κεραμέως για προσλήψεις αναπληρωτών: Σήμερα τα ονόματα περίπου 6.850 αναπληρωτών