Απολύσεις εργαζομένων
Αρνητικό ισοζύγιο μετά από μία δεκαετία - Στροφή προς τη μερική απασχόληση

Ο μήνας Σεπτέμβριος 2025 σηματοδότησε μια απροσδόκητη ανατροπή στην αγορά εργασίας, καθώς, ύστερα από δέκα συνεχόμενα χρόνια θετικών επιδόσεων, το ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεων γύρισε για πρώτη φορά σε αρνητικό πρόσημο.

Τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» αποκαλύπτουν σημαντικές μεταβολές, όχι μόνο στον αριθμό των θέσεων, αλλά και στη φύση των συμβάσεων που προτιμούν πλέον οι εργοδότες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ», ο Σεπτέμβριος κατέγραψε μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 9.196 θέσεις εργασίας, σηματοδοτώντας μια σημαντική αναστροφή της μέχρι τώρα πορείας.

Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 360.494, ενώ οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 369.690. Από αυτές, οι 140.018 αφορούσαν οικειοθελείς αποχωρήσεις, ενώ οι υπόλοιπες 229.672 προήλθαν από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024, το αποτέλεσμα είναι χειρότερο κατά 12.792 θέσεις, επιβεβαιώνοντας τη φθίνουσα τάση της αγοράς εργασίας.

Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο των φετινών δεδομένων αφορά τη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι άνδρες κατέγραψαν περισσότερες αποχωρήσεις (είτε λόγω παραίτησης είτε λόγω λήξης σύμβασης), με αποτέλεσμα να υπερβαίνουν τις προσλήψεις τους κατά 27.128 θέσεις.

Συνολικά, τον Σεπτέμβριο εργασία ανέλαβαν 180.980 άνδρες και 179.514 γυναίκες, αριθμοί που δείχνουν έντονη κινητικότητα, αλλά και μεταβατικότητα στην αγορά.

Παρά τη μείωση που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο, το σύνολο του εννεαμήνου (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2025) παραμένει θετικό. Οι προσλήψεις ανήλθαν σε 2.626.829, ενώ οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 2.318.724. Από αυτές:

  • 1.415.129 οφείλονται σε καταγγελίες ή λήξεις συμβάσεων,

  • ενώ 903.595 σε οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Έτσι, το ισοζύγιο απασχόλησης για το εννεάμηνο διαμορφώθηκε θετικό, με 308.105 νέες θέσεις εργασίας, στοιχείο που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για το υπόλοιπο του έτους.

Ένα από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία της τελευταίας καταγραφής είναι η μετατόπιση προς τη μερική απασχόληση. Η πλειοψηφία των νέων θέσεων αφορά συμβάσεις μειωμένου ωραρίου, γεγονός που αντικατοπτρίζει την προσπάθεια των εργοδοτών να περιορίσουν το μισθολογικό κόστος.

Από τις 360.494 νέες προσλήψεις:

  • 172.846 αφορούν πλήρη απασχόληση,

  • 157.325 μερική απασχόληση,

  • και 30.323 εκ περιτροπής εργασία.

Επιπλέον, 7.963 υφιστάμενες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία, γεγονός που υπογραμμίζει τη διάχυση ευέλικτων μορφών εργασίας.

Όπως κάθε Σεπτέμβριο, ο κλάδος της εκπαίδευσης διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στις προσλήψεις, με 67.596 νέες θέσεις εργασίας. Οι ειδικότητες που πρωταγωνιστούν είναι το διδακτικό προσωπικό (52.694 θέσεις), καθώς και οι γυμναστές, νηπιαγωγοί, βρεφοκόμοι και συνοδοί μαθητών.

Ακολουθούν οι δραστηριότητες αθλητισμού και ψυχαγωγίας με 13.978 θέσεις και η δημόσια διοίκηση – άμυνα με 10.691 θέσεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιβλία
Τι σημαίνει η λέξη "γκοβέρνο" και από πού προέρχεται
Η ελληνική γλώσσα είναι γεμάτη λέξεις με ιδιαίτερη ιστορία και ξεχωριστή εκφραστική δύναμη, πολλές από τις οποίες δεν χρησιμοποιούνται πλέον συχνά...
Τι σημαίνει η λέξη "γκοβέρνο" και από πού προέρχεται
Μαρία Καρυστιανού
Καρυστιανού: «Χτίζουμε πολιτική εναλλακτική» - Προανήγγελλε τη δημιουργία κόμματος (vid)
Κατηγορηματικό «όχι» σε συνεργασίες με το παλιό πολιτικό σύστημα και με τον Αλέξη Τσίπρα – «Χρειαζόμαστε μια πραγματική εναλλακτική»
Καρυστιανού: «Χτίζουμε πολιτική εναλλακτική» - Προανήγγελλε τη δημιουργία κόμματος (vid)
αρχαιολογικοι χωροι
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Στην τελική ευθεία η μεγαλύτερη επέκταση και αναβάθμιση της ιστορίας του
Ομόφωνο «πράσινο φως» από τα ανώτατα συμβούλια του ΥΠΠΟ – Νέοι εκθεσιακοί χώροι, δημόσιο πάρκο και πλήρης τεχνικός εκσυγχρονισμός
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Στην τελική ευθεία η μεγαλύτερη επέκταση και αναβάθμιση της ιστορίας του
εργαζομενοι καθονται σε τραπέζι
Μπόνους παραγωγικότητας έως 2.000 ευρώ για περίπου 25.000 δημοσίους υπαλλήλους το 2025
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο σχεδιασμός των στόχων πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της Τεχνητής Νοημοσύνης
Μπόνους παραγωγικότητας έως 2.000 ευρώ για περίπου 25.000 δημοσίους υπαλλήλους το 2025