Οι άνθρωποι έχουν αρνητικό ιστορικό ως προς την προστασία της βιοποικιλότητας, καθώς στα μερικές χιλιάδες χρόνια που υπάρχουν πάνω στη Γη, έχουν ήδη προκαλέσει την απώλεια κατά 83% των άγριων θηλαστικών και των μισών φυτών του κόσμου.
Όπως αναφέρει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), από τα οικοσυστήματα του πλανήτη, αποκομίζουμε τεράστια αξία. Μια προσπάθεια να αποτιμηθούν οικονομικά τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παρέχουν, ανεβάζει την αξία τους σε 33 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αυτό δεν απέχει πολύ από τις συνδυασμένες οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι, παρά τις τεράστιες απώλειες στη βιοποικιλότητα που έχουν ήδη προκληθεί, οι απώλειες αυτές συμβαίνουν τώρα πιο γρήγορα από ποτέ. Όπως αναφέρει το WEF, επιστήμονες υπολόγισαν ότι ο ρυθμός εξαφάνισης στα φυτά είναι 571 φορές υψηλότερος από τον φυσιολογικό. Στα θηλαστικά, πουλιά και αμφίβια μαζί, ο ρυθμός εξαφάνισης είναι 217 φορές πάνω από το φυσιολογικό.
Περισσότερα από το ¼ των ειδών σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης, σύμφωνα με τον Κόκκινο Κατάλογο των απειλούμενων ειδών που καταρτίζει η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Ο κατάλογος, αξιολόγησε τον κίνδυνο εξαφάνισης περίπου 112.000 ειδών (φυτά, ζώα και μύκητες) και διαπίστωσε ότι περισσότερα από το ένα τέταρτο (27%) αντιμετωπίζουν προβλήματα. Μάλιστα ο κίνδυνος εξαφάνισης για τα αμφίβια είναι 41%, για τα θηλαστικά 25%, για τα κωνοφόρα φυτά και δένδρα 34%, για τα πουλιά 14%, για τους καρχαρίες και τα σαλάχια 30%, για τους κοραλλιογενείς υφάλους 33% και για επιλεγμένα καρκινοειδή 27%.
Σύμφωνα με το WEF, στη σύγχρονη εποχή, οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση τόσο μεγάλων απωλειών στη βιοποικιλότητα που μπορεί να θεωρηθεί ως μια «έκτη μαζική εξαφάνιση», μια καταστροφή συγκρίσιμη με τις χειρότερες βιοποικιλικές κρίσεις στη μακρά ιστορία της Γης, 4,5 δισεκατομμυρίων ετών.
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα, οι φυσικές καταστροφές κοστίζουν περίπου 18 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, μόνο και μόνο λόγω ζημιών στην ηλεκτροπαραγωγή και την υποδομή μεταφορών. Επίσης, προκαλούν μεγαλύτερες διαταραχές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που κοστίζουν τουλάχιστον 390 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Ο αντίκτυπος των ακραίων φυσικών καταστροφών ισοδυναμεί με παγκόσμια απώλεια ετήσιας κατανάλωσης ύψους 520 δισεκατομμυρίων δολαρίων και οδηγεί στη φτώχεια κάθε χρόνο περίπου 26 εκατομμύρια ανθρώπους.
Χωρίς επείγουσα δράση, οι κλιματικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη φτώχεια επιπλέον 100 εκατομμύρια άτομα έως το 2030.
Μέχρι το 2050, είναι πιθανό ότι 143 εκατομμύρια άνθρωποι σε τρεις αναπτυσσόμενες περιοχές θα μετατραπούν σε κλιματικούς μετανάστες, με άτομα, οικογένειες και ακόμη ολόκληρες κοινότητες να αναγκάζονται να αναζητήσουν πιο βιώσιμα και λιγότερο ευάλωτα μέρη για να ζήσουν.
Την ίδια ώρα, οι πόλεις φιλοξενούν 55% του παγκόσμιου πληθυσμού και η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) υπολόγισε ότι καταναλώνουν περίπου 70% της ενέργειας και ευθύνονται για το 75% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Οι ποσότητες αυτές πιθανότατα θα αυξηθούν καθώς μέχρι το 2050, εκτιμάται ότι 66% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε αστικές περιοχές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη