aids
Αναλυτικό γράφημα με την κατάσταση που επικρατεί ανά τον κόσμο, αναφορικά με τους νοσούντες από τον ιό HIV - «Οι Κοινότητες κάνουν τη διαφορά», το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS έχει οριστεί η 1η Δεκεμβρίου, με τον ιό του HIV να πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Ο ιός HIV εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό παγκόσμιο ζήτημα δημόσιας υγείας, έχοντας μέχρι στιγμής στοιχίσει περισσότερες από 32 εκατ. ζωές. Ωστόσο, με την αύξηση της πρόσβασης στην αποτελεσματική πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και φροντίδα του HIV, συμπεριλαμβανομένων των ευκαιριακών λοιμώξεων, η λοίμωξη από τον HIV έχει καταστεί μια διαχειρίσιμη χρόνια κατάσταση υγείας, επιτρέποντας στους ανθρώπους που ζουν με τον ιό να διάγουν μακρά και υγιή ζωή.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπήρχαν περίπου 37,9 εκατ. άνθρωποι που ζούσαν με τον ιό HIV στα τέλη του 2018.

Ως αποτέλεσμα των συντονισμένων διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση του ιού, η κάλυψη των υπηρεσιών αυξάνεται συνεχώς. Το 2018, 62% των ενηλίκων και 54% των παιδιών που ζούσαν με HIV στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, έλαβαν δια βίου αντιρετροϊκή θεραπεία.

Η μεγάλη πλειοψηφία (82%) των εγκύων και των θηλαζουσών που ζουν με HIV έλαβε επίσης ART, θεραπεία, η οποία όχι μόνο προστατεύει την υγεία τους αλλά  διασφαλίζει και την αποτροπή της μετάδοσης του ιού HIV στα νεογνά τους.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε εξετάσεις, θεραπεία και περίθαλψη για τον ιό HIV.

hiv

Ειδικότερα, δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι 2018 Super-Fast-Track για τη μείωση των νέων παιδιατρικών λοιμώξεων από τον ιό HIV σε 40.000. Οι παγκόσμιοι στόχοι για το 2020 κινδυνεύουν να χαθούν, εκτός εάν ληφθούν γρήγορα μέτρα.

Στη διάρκεια του 2018, 770.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αιτίες που σχετίζονται με τον HIV και 1,7 εκατ. άνθρωποι προσβλήθηκαν εντός του ίδιου έτους.

Πάνω από τα δύο τρίτα όλων των ατόμων που ζουν με HIV εντοπίζονται στην Αφρικανική Περιφέρεια του ΠΟΥ (25,7 εκατ. άτομα).

Ο ιός HIV μπορεί να διαγνωστεί με ταχείες διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να δώσουν αποτελέσματα μιας ημέρας. Αυτό διευκολύνει πολύ τη διάγνωση και τη σύνδεση με τη θεραπεία και τη φροντίδα. Δεν υπάρχει θεραπεία για λοίμωξη από τον HIV. Ωστόσο, τα αποτελεσματικά αντιρετροϊκά φάρμακα μπορούν να ελέγξουν τον ιό και να βοηθήσουν στην αποτροπή της περαιτέρω μετάδοσης σε άλλους ανθρώπους.

Στο τέλος του 2018, εκτιμάται ότι 79% των ανθρώπων που ζούσαν με HIV γνώριζαν την κατάστασή τους. Εκτιμάται ότι 23,3 εκατ. (ή 62% του συνόλου) ανθρώπων που ζουν με HIV έλαβαν αντιρετροϊκή θεραπεία και 53% είχαν επιτύχει την καταστολή του ιού HIV χωρίς κίνδυνο μόλυνσης άλλων.

Μεταξύ του 2000 και του 2018, οι νέες μολύνσεις από τον ιό HIV μειώθηκαν κατά 37% και οι θάνατοι που σχετίζονται με τον ιό HIV μειώθηκαν κατά 45%, με 13,6 εκατ. ζωές να έχουν σωθεί λόγω της αντιρετροϊκής θεραπείας. Αυτό το επίτευγμα ήταν το αποτέλεσμα μεγάλων προσπαθειών από εθνικά προγράμματα για τον HIV που υποστηρίχθηκαν από την κοινωνία των πολιτών και τους διεθνείς αναπτυξιακούς εταίρους.

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, ο ιός HIV στοχεύει στο ανοσοποιητικό σύστημα, εξασθενώντας τις άμυνες του οργανισμού, έναντι λοιμώξεων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Καθώς ο ιός καταστρέφει και εμποδίζει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων, τα μολυσμένα άτομα σταδιακά γίνονται ανοσοανεπαρκή. 

Το πιο προχωρημένο στάδιο της λοίμωξης από τον ιό HIV είναι το σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS), το οποίο, ανάλογα με το άτομο, μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 15 χρόνια για να αναπτυχθεί, αν δεν αντιμετωπιστεί.

Οι κοινότητες κάνουν τη διαφορά

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS είναι «Οι Κοινότητες κάνουν τη διαφορά». Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS την 1η Δεκεμβρίου, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για να αναγνωριστεί ο ουσιαστικός ρόλος που έχουν διαδραματίσει και συνεχίζουν να διαδραματίζουν οι κοινότητες στην αντιμετώπιση του AIDS σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Οι κοινότητες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του AIDS με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, κρατώντας τους ανθρώπους στο επίκεντρο και προσπαθώντας να μην μένει κανένας πίσω. 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία να τονιστεί ο ρόλος των κοινοτήτων σε μια εποχή κατά την οποία η μειωμένη χρηματοδότηση και ο περιορισμός της κοινωνίας των πολιτών θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των υπηρεσιών και των προσπαθειών υποστήριξης. Ο ισχυρός ρόλος που διαδραματίζουν οι κοινότητες, τονίζει ο ΟΗΕ, είναι απαραίτητος περισσότερο από ποτέ για να διασφαλιστεί ότι το AIDS παραμένει στην πολιτική ατζέντα, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά και ότι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων και οι υπεύθυνοι υλοποίησης είναι υπόλογοι.

Όπως αναφέρει ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες, στο φετινό μήνυμά του, «περισσότερο από ποτέ, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον ρόλο των οργανώσεων με έδρα την κοινότητα που υποστηρίζουν τους συνομηλίκους τους, παρέχουν υπηρεσίες για τον ιό HIV, υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και παρέχουν υποστήριξη. Όπου εμπλέκονται οι κοινότητες, βλέπουμε την αλλαγή να συμβαίνει. Βλέπουμε ότι οι επενδύσεις οδηγούν σε αποτελέσματα. Και βλέπουμε ισότητα, σεβασμό και αξιοπρέπεια. Με τις κοινότητες, μπορούμε να σταματήσουμε το AIDS».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα