Thumbnail
Αίγυπτος

Τη σημαντική ανακάλυψη του πολύ καλά διατηρημένου φαραωνικού τάφου του χρυσοχόου Amenemhat της 18ης Δυναστείας, που χρονολογείται από το 1000 π.Χ., καθώς και του οικογενειακού τάφου του, παρουσίασε στη Δυτική Όχθη του Λούξορ ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Khaled el-Anany, παρουσία του Έλληνα Πρέσβη στο Κάιρο, Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση, και του Κύπριου ομολόγου του, Χάρη Μορίτση, καθώς και εκπροσώπων των πρεσβειών της Κίνας και της Ελβετίας και του κυβερνήτη της περιφέρειας, Mohamed Badr.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Ναυτεμπορική, η ανασκαφή, που οδήγησε σε αυτήν τη σημαντική ανακάλυψη, πραγματοποιήθηκε από την αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή του Mostafa Waziri.

Η σημασία του τάφου έγκειται, κυρίως, στο γεγονός ότι ανακαλύφθηκε σε εξαιρετικά διατηρημένη κατάσταση.

Στο εσωτερικό του ταφικού συμπλέγματος, σε βάθος επτά μέτρων, ένα άγαλμα εικονίζει τον χρυσοχόο Amenemhat σε μία ψηλή καρέκλα, δίπλα από τη γυναίκα του που φοράει μακρύ φόρεμα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Al-Ahram». Στα πόδια τους, βρίσκεται ένας από τους γιους τους.

Στον ίδιο χώρο, βρέθηκαν, επίσης, μούμιες σε καλή κατάσταση, που χρονολογούνται από τον 10ο και 11ο αιώνα π.Χ.. Μέσα στον τάφο, οι τοιχογραφίες, τα κτερίσματα και τα πήλινα αγγεία έχουν διατηρήσει τα χρώματά τους. Η παρουσίαση της ανακάλυψης έγινε παρουσία πολλών αιγυπτιακών και ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Πολιτισμού
Υπουργείο Πολιτισμού: Προσπάθεια «φίμωσης» υπαλλήλων στα social media
Η νέα πολιτική του ΥΠΠΟ προκαλεί αντιδράσεις – οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για απόπειρα ελέγχου της έκφρασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Υπουργείο Πολιτισμού: Προσπάθεια «φίμωσης» υπαλλήλων στα social media