Τα κοράλλια στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα που υπέστησαν για δεύτερη συνεχή χρονιά ένα επεισόδιο λεύκανσης εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας δεν έχουν καμιά πιθανότητα να συνέλθουν, προειδοποιούν σήμερα αυστραλοί επιστήμονες.
Ερευνητές ανακοίνωσαν τον Μάρτιο ότι οι ύφαλοι του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Φράγματος στην Αυστραλία είχαν γνωρίσει ένα πρωτοφανές επεισόδιο λεύκανσης, και αυτό για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν από τις αεροπορικές παρατηρήσεις της περιοχής αυτής, η οποία περιλαμβάνεται στην Παγκόσμια Κληρονομιά της Unesco από το 1981.
Το οικοσύστημα που εκτείνεται σε 2.300 χλμ. --το μεγαλύτερο στον κόσμο-- είχε ήδη υποστεί το 2016 το σοβαρότερο επεισόδιο λεύκανσης που έχει καταγραφεί ποτέ, εξαιτίας της αύξησης των θερμοκρασιών του ωκεανού τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
"Κοράλλια που έχουν ασπρίσει δεν είναι κατ΄ανάγκην νεκρά. Αλλά στο κεντρικό τμήμα (του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Φράγματος), αναμένουμε πολύ μεγαλύτερες απώλειες", δήλωσε ο βιολόγος Τζέιμς Κέρι του Πανεπιστημίου James Cook, ο οποίος συντόνισε τις παρατηρήσεις από αέρος.
"Χρειάζεται τουλάχιστον μια δεκαετία για την πλήρη αποκατάσταση των κοραλλιών", εξήγησε.
Δύο σοβαρά επεισόδια λεύκανσης μέσα σε διάστημα 12 μηνών προκάλεσαν ζημιές στους υφάλους το 2016, οι οποίοι δεν έχουν καμιά πιθανότητα να συνέλθουν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ