Ψητό κρέας
Ποια μέθοδος ψησίματος προτείνουν οι ειδικοί; Αναλυτικός οδηγός για το ποια είναι η πιο υγιεινή μέθοδος ψησίματος για κάθε τύπο κρέατος και ψαριών, με βάση τις διατροφικές συστάσεις και τα μαγειρικά χαρακτηριστικά κάθε κατηγορίας

Οι διατροφολόγοι γενικά συμφωνούν ότι το ψήσιμο στον φούρνο ή το βράσιμο (π.χ. στον ατμό ή σε νερό) είναι από τις πιο υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος του κρέατος. Ωστόσο, αν περιοριστούμε σε μεθόδους ψησίματος, δηλαδή με έκθεση σε θερμότητα χωρίς προσθήκη πολύ υγρού, τότε η ψήσιμο στον φούρνο (ψητό) και το ψήσιμο σε σχάρα με έλεγχο της θερμοκρασίας θεωρούνται από τις πιο υγιεινές επιλογές — με ορισμένες προϋποθέσεις.

Αναλυτικός οδηγός για το ποια είναι η πιο υγιεινή μέθοδος ψησίματος για κάθε τύπο κρέατος, με βάση τις διατροφικές συστάσεις και τα μαγειρικά χαρακτηριστικά κάθε κατηγορίας

Βοδινό / Μοσχαρίσιο κρέας

Ιδανική μέθοδος: Ψήσιμο στον φούρνο ή αργό ψήσιμο σε κατσαρόλα (slow cooking)

  • Γιατί: Είναι συχνά λιπαρό, άρα χρειάζεται μέθοδο που να αποβάλλει λίπος χωρίς να το «καίει».

  • Πρόταση: Μοσχαρίσιο φιλέτο ή σπάλα ψημένα με λαχανικά σε κλειστό σκεύος.

Χοιρινό

Ιδανική μέθοδος: Ψήσιμο στον φούρνο με αποστράγγιση λίπους

  • Γιατί: Το χοιρινό έχει ορατό λίπος. Το αργό ψήσιμο χωρίς καμένη επιφάνεια είναι πιο υγιεινό.

  • Πρόταση: Χοιρινή μπριζόλα ψημένη σε αντικολλητικό ταψί με βότανα.

Κοτόπουλο

Ιδανική μέθοδος: Ψήσιμο στον φούρνο με την πέτσα (την οποία αφαιρείς μετά)

  • Γιατί: Το δέρμα προστατεύει το κρέας από ξήρανση, αλλά αποφεύγουμε την κατανάλωσή του.

  • Πρόταση: Μαρινάρισμα με λεμόνι-ρίγανη και ψήσιμο με λαχανικά σε χαμηλή θερμοκρασία (170°C για 1 ώρα).

Γαλοπούλα

Ιδανική μέθοδος: Ψήσιμο σε γάστρα ή φούρνο με υγρασία

  • Γιατί: Είναι άπαχη και τείνει να στεγνώνει. Το «υγρό» ψήσιμο τη διατηρεί ζουμερή.

  • Πρόταση: Ψήσιμο με ελαιόλαδο, πορτοκάλι και δεντρολίβανο.

Αρνί

Ιδανική μέθοδος: Αργό ψήσιμο στον φούρνο

  • Γιατί: Το αρνί είναι πλούσιο σε λίπος – η αργή θερμότητα βοηθά στη λιγότερη δημιουργία επιβλαβών ενώσεων.

  • Πρόταση: Αρνί στη γάστρα με φρέσκα μυρωδικά και λαχανικά.

Μικρά ψάρια

Ψάρια

Ιδανική μέθοδος: Ψήσιμο σε λαδόκολλα, στον φούρνο ή στον ατμό

  • Γιατί: Τα ψάρια έχουν υγιή λιπαρά που καταστρέφονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

  • Πρόταση: Λαβράκι ή σολομός σε λαδόκολλα με λεμόνι, σκόρδο και μυρωδικά.

Επεξεργασμένα κρέατα (λουκάνικα, μπέικον κ.λπ.)

Ιδανική μέθοδος: Καλύτερα να αποφεύγονται

  • Γιατί: Περιέχουν νιτρώδη και άλλα πρόσθετα, τα οποία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

  • Αν καταναλωθούν: Να είναι περιστασιακά, ψημένα στον φούρνο και χωρίς καμένη επιφάνεια.

Χρήσιμα «μυστικά» υγιεινού ψησίματος:

  • Χρησιμοποίησε μαρινάδες με οξύτητα (λεμόνι, ξύδι) που προστατεύουν από τις καρκινογόνες ενώσεις.

  • Απόφυγε την επανειλημμένη χρήση λάδιου σε υψηλές θερμοκρασίες.

  • Αν χρησιμοποιείς σχάρα, μην αφήνεις το κρέας να ακουμπά στη φλόγα – βάλε αλουμινόχαρτο με τρύπες.

Ποια μέθοδος ψησίματος προτείνουν οι ειδικοί;

Τύπος κρέατοςΠροτεινόμενη μέθοδοςΣχόλιο ειδικού
ΚοτόπουλοΨήσιμο στον φούρνο, με μαρινάδα«Η πέτσα διατηρεί υγρασία, αφαιρείται μετά»
ΒοδινόΑργό ψήσιμο σε κατσαρόλα«Πλούσιο σε κολλαγόνο, ωφελείται από αργό μαγείρεμα»
ΧοιρινόΨήσιμο στον φούρνο, όχι κάρβουνα«Απομακρύνεται το λίπος χωρίς να καεί»
ΨάριΨήσιμο σε λαδόκολλα«Διατηρεί τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα»

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας
Κυρώθηκε ο τελικός πίνακας επιλογής υποψηφίων Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης στην Κρήτη
Κυρώθηκε ο τελικός πίνακας επιλογής υποψηφίων Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης
skordo.jpg
Σκόρδο: Ένα φυσικό φάρμακο και superfood
Το σκόρδο ξεχωρίζει ως μια από τις πιο ωφέλιμες τροφές χάρη στην αλλισίνη, μια ένωση πλούσια σε θείο που είναι υπεύθυνη για τα χαρακτηριστικά του...
Σκόρδο: Ένα φυσικό φάρμακο και superfood
ξινόγαλο0
Ο συνδυασμός που ενισχύει ανοσοποιητικό και μεταβολισμό
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Nottingham, ορισμένα συμπληρώματα φαίνεται να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά όταν συνδυάζονται...
Ο συνδυασμός που ενισχύει ανοσοποιητικό και μεταβολισμό
τραχανάς
Τραχανάς: Ένα παραδοσιακό χειμωνιάτικο πιάτο με υψηλή θρεπτική αξία
Γλυκός ή ξινός, ψιλός ή χοντρός, απλός ή εμπλουτισμένος με επιπλέον υλικά, ο τραχανάς αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες γεύσεις του χειμώνα.
Τραχανάς: Ένα παραδοσιακό χειμωνιάτικο πιάτο με υψηλή θρεπτική αξία