γεμιστά
Τα γεμιστά αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Ακόμα κι αν τα φάτε κρύα, η γεύση τους παραμένει μοναδική. Ας δούμε, λοιπόν, όλα εκείνα τα μικρά μυστικά που θα κάνουν τα γεμιστά σας να ξεχωρίσουν.

Επιλογή και προετοιμασία λαχανικών
Χρησιμοποιήστε ώριμες ντομάτες, κατά προτίμηση αρωματικές και ζουμερές. Είναι η βάση της γεύσης.

Όλα τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσετε καλό είναι να έχουν παρόμοιο μέγεθος, για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Για να κάθονται καλά στο ταψί, κόψτε προσεκτικά τη βάση τους, κυρίως στις πιπεριές και τις μελιτζάνες.

Κατά την τοποθέτηση στο ταψί, αφήστε λίγο περιθώριο, υπολογίστε 1-2 λαχανικά παραπάνω, για σιγουριά.

Ο ρόλος της πατάτας
Η πατάτα δεν είναι απλώς συνοδευτικό. Κόψτε την σε χοντρά κομμάτια και τοποθετήστε τη ανάμεσα στα γεμιστά για στήριξη και επιπλέον γεύση.

Κατά το ψήσιμο, θα τραβήξει υγρά, θα γίνει τραγανή εξωτερικά και βουτυράτη εσωτερικά.

Μυστικά για νόστιμη γέμιση
Η βάση της γεύσης είναι το κρεμμύδι (κατά προτίμηση τριμμένο ή ψιλοκομμένο στο χέρι, όχι στο multi), το σκόρδο και φρέσκα μυρωδικά όπως μαϊντανός, άνηθος και δυόσμος.

Ένα τριμμένο καρότο προσθέτει φυσική γλυκύτητα και χρώμα.

Αν οι ντομάτες είναι άγουρες ή άγευστες, μία πρέζα ζάχαρη θα ισορροπήσει την οξύτητα.

Λίγη ρίγανη δίνει βάθος και ελληνικό χαρακτήρα.

Ποιο ρύζι να επιλέξετε;
Για σπυρωτή υφή, επιλέξτε ρύζι καρολίνα. Αν προτιμάτε πιο μελωμένο αποτέλεσμα, το νυχάκι είναι ιδανικό.

Αποφύγετε το αμερικάνικο κίτρινο ρύζι 

Εναλλακτικά, μπορείτε να πειραματιστείτε με κουσκούς, τραχανά, πλιγούρι, κινόα ή φαγόπυρο, ειδικά αν αποφεύγετε τη γλουτένη.

Με ή χωρίς κιμά;
Αν επιλέξετε γεμιστά με κιμά, προτιμήστε μίγμα μοσχαρίσιου και χοιρινού. Σοτάρετέ τον πρώτα σε δυνατή φωτιά για να πάρει νοστιμιά.

Προσθέστε μπαχάρι και πολύχρωμα πιπέρια για πλούσια αρωματική επίγευση.

Το σωστό ψήσιμο κάνει τη διαφορά
Μην διστάσετε να ψήσετε στους 200°C μέχρι τα καπάκια να σκουρύνουν η καραμέλωση των υλικών φέρνει τη μαγεία.

Αν δε σας αρέσουν τα καμένα καπάκια, καλύψτε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί ή, το καλοκαίρι, με αμπελόφυλλα που αφαιρούνται πριν το σερβίρισμα.

Τα γεμιστά της επόμενης ημέρας είναι συνήθως ακόμη πιο νόστιμα.

Το χρυσό υλικό
Μην λυπηθείτε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Είναι αυτό που θα δώσει γυαλάδα, γεύση και θα δέσει όλα τα αρώματα μαζί.

Μικρές, αλλά σημαντικές προσθήκες
Λίγο καβουρδισμένο κουκουνάρι ή σπασμένο αμύγδαλο με φλούδα θα δώσουν μια γλυκιά, ξηροκαρπάτη πινελιά.

Κορινθιακή σταφίδα (όχι ξανθή) ταιριάζει τέλεια, δίνοντας μικρές δόσεις γλύκας και πολυπλοκότητα στη γεύση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας
Κυρώθηκε ο τελικός πίνακας επιλογής υποψηφίων Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης στην Κρήτη
Κυρώθηκε ο τελικός πίνακας επιλογής υποψηφίων Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης
skordo.jpg
Σκόρδο: Ένα φυσικό φάρμακο και superfood
Το σκόρδο ξεχωρίζει ως μια από τις πιο ωφέλιμες τροφές χάρη στην αλλισίνη, μια ένωση πλούσια σε θείο που είναι υπεύθυνη για τα χαρακτηριστικά του...
Σκόρδο: Ένα φυσικό φάρμακο και superfood
ξινόγαλο0
Ο συνδυασμός που ενισχύει ανοσοποιητικό και μεταβολισμό
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Nottingham, ορισμένα συμπληρώματα φαίνεται να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά όταν συνδυάζονται...
Ο συνδυασμός που ενισχύει ανοσοποιητικό και μεταβολισμό
τραχανάς
Τραχανάς: Ένα παραδοσιακό χειμωνιάτικο πιάτο με υψηλή θρεπτική αξία
Γλυκός ή ξινός, ψιλός ή χοντρός, απλός ή εμπλουτισμένος με επιπλέον υλικά, ο τραχανάς αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες γεύσεις του χειμώνα.
Τραχανάς: Ένα παραδοσιακό χειμωνιάτικο πιάτο με υψηλή θρεπτική αξία