γεμιστά
Τα γεμιστά αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Ακόμα κι αν τα φάτε κρύα, η γεύση τους παραμένει μοναδική. Ας δούμε, λοιπόν, όλα εκείνα τα μικρά μυστικά που θα κάνουν τα γεμιστά σας να ξεχωρίσουν.

Επιλογή και προετοιμασία λαχανικών
Χρησιμοποιήστε ώριμες ντομάτες, κατά προτίμηση αρωματικές και ζουμερές. Είναι η βάση της γεύσης.

Όλα τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσετε καλό είναι να έχουν παρόμοιο μέγεθος, για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Για να κάθονται καλά στο ταψί, κόψτε προσεκτικά τη βάση τους, κυρίως στις πιπεριές και τις μελιτζάνες.

Κατά την τοποθέτηση στο ταψί, αφήστε λίγο περιθώριο, υπολογίστε 1-2 λαχανικά παραπάνω, για σιγουριά.

Ο ρόλος της πατάτας
Η πατάτα δεν είναι απλώς συνοδευτικό. Κόψτε την σε χοντρά κομμάτια και τοποθετήστε τη ανάμεσα στα γεμιστά για στήριξη και επιπλέον γεύση.

Κατά το ψήσιμο, θα τραβήξει υγρά, θα γίνει τραγανή εξωτερικά και βουτυράτη εσωτερικά.

Μυστικά για νόστιμη γέμιση
Η βάση της γεύσης είναι το κρεμμύδι (κατά προτίμηση τριμμένο ή ψιλοκομμένο στο χέρι, όχι στο multi), το σκόρδο και φρέσκα μυρωδικά όπως μαϊντανός, άνηθος και δυόσμος.

Ένα τριμμένο καρότο προσθέτει φυσική γλυκύτητα και χρώμα.

Αν οι ντομάτες είναι άγουρες ή άγευστες, μία πρέζα ζάχαρη θα ισορροπήσει την οξύτητα.

Λίγη ρίγανη δίνει βάθος και ελληνικό χαρακτήρα.

Ποιο ρύζι να επιλέξετε;
Για σπυρωτή υφή, επιλέξτε ρύζι καρολίνα. Αν προτιμάτε πιο μελωμένο αποτέλεσμα, το νυχάκι είναι ιδανικό.

Αποφύγετε το αμερικάνικο κίτρινο ρύζι 

Εναλλακτικά, μπορείτε να πειραματιστείτε με κουσκούς, τραχανά, πλιγούρι, κινόα ή φαγόπυρο, ειδικά αν αποφεύγετε τη γλουτένη.

Με ή χωρίς κιμά;
Αν επιλέξετε γεμιστά με κιμά, προτιμήστε μίγμα μοσχαρίσιου και χοιρινού. Σοτάρετέ τον πρώτα σε δυνατή φωτιά για να πάρει νοστιμιά.

Προσθέστε μπαχάρι και πολύχρωμα πιπέρια για πλούσια αρωματική επίγευση.

Το σωστό ψήσιμο κάνει τη διαφορά
Μην διστάσετε να ψήσετε στους 200°C μέχρι τα καπάκια να σκουρύνουν η καραμέλωση των υλικών φέρνει τη μαγεία.

Αν δε σας αρέσουν τα καμένα καπάκια, καλύψτε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί ή, το καλοκαίρι, με αμπελόφυλλα που αφαιρούνται πριν το σερβίρισμα.

Τα γεμιστά της επόμενης ημέρας είναι συνήθως ακόμη πιο νόστιμα.

Το χρυσό υλικό
Μην λυπηθείτε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Είναι αυτό που θα δώσει γυαλάδα, γεύση και θα δέσει όλα τα αρώματα μαζί.

Μικρές, αλλά σημαντικές προσθήκες
Λίγο καβουρδισμένο κουκουνάρι ή σπασμένο αμύγδαλο με φλούδα θα δώσουν μια γλυκιά, ξηροκαρπάτη πινελιά.

Κορινθιακή σταφίδα (όχι ξανθή) ταιριάζει τέλεια, δίνοντας μικρές δόσεις γλύκας και πολυπλοκότητα στη γεύση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΥΠΑΙΘΑ
Υπ. Παιδείας για ιδιωτικά πανεπιστήμια: «Το ΠΑΣΟΚ παραπλανεί ξανά»
Υπ. Παιδείας: Το ΠΑΣΟΚ παραπλανεί, ξανά, αμφισβητώντας την εγκυρότητα και τη διαφάνεια της διαδικασίας αδειοδότησης των μη κρατικών πανεπιστημίων
Υπ. Παιδείας για ιδιωτικά πανεπιστήμια: «Το ΠΑΣΟΚ παραπλανεί ξανά»
δημοσκ
Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα ΝΔ, προβληματισμός για μέτρα ΔΕΘ και σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ
Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα της ΝΔ - Προβληματισμός για τα μέτρα ΔΕΘ, σκιά από την ακρίβεια και τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα ΝΔ, προβληματισμός για μέτρα ΔΕΘ και σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ